21 Ekim 2012 Pazar

Maç Analizi: Bursaspor - Fenerbahçe

     Bursaspor deplasmanına 6 eksikle giden Fenerbahçe, son maçlardaki pozitif görüntüsünden oldukça uzaktı. Bursaspor maçın genelinde topa hakim olan taraftı, özellikle ikinci yarının başındaki Krasic/Stoch değişikliğinden sonra orta saha üstünlüğü tamamen Bursaspor'un eline geçti ve Bursaspor 2. yarının ilk yarım saatlik bölümünde akıl almaz fırsatlar kaçırdı. Maçın geneline bakacak olursak, bu beraberliğin Fenerbahçe için kazanılmış 1 puan olduğu söylenebilir.
    Maç boyunca Bursaspor'un 21 gol girişimi varken, Fenerbahçe'nin sadece 10 gol girişimi olması, Bursaspor'un 23 şut denemesine Fenerbahçe'nin 14 şutla karşılık vermesi Bursaspor'un galibiyete daha yakın taraf olduğunu göstermeye yetiyor. Fenerbahçe'nin rakibine karşı %54 ile daha fazla topla oynamasına rağmen topu rakip kaleye taşıyamamasında Meireles'in yokluğu ile birlikte Alex sonrası yaratıcı oyuncu eksikliği de etkiliydi.

   Bursaspor maçta kanatları da daha iyi kullanan taraftı. Bursaspor, rakip ceza sahasına 25 orta yaparken (4/25), Fenerbahçe'nin 15 orta yapması ve hiçbirinde isabet bulamaması da ilginç bir noktaydı. Bir başka ilginç istatistik ise Fenerbahçe'nin ana pas bağlantılarının Egemen-Bekir-Cristian-S.Kesimal gibi savunma ağırlıklı oyuncular arasında, Bursaspor'un ise Belluschi-Batalla-Pinto gibi hücum ağırlıklı oyuncular arasında olmasıydı.

Fenerbahçe: Eksik oyuncuların tüm sistemi etkilediği açıkça görüldü. Meireles'in yokluğunda takım hücuma hızlı çıkamadı. Aynı şekilde her ne kadar bir sağ bek olsa da Gökhan Gönül Fenerbahçe hücumlarını geriden başlatan bir isimdi ancak onun yerine oynayan Serdar Kesimal'in bunu yapması imkansızdı. Kalede Volkan ve defansta Bekir bugün sahanın en iyilerinden biriydi. Uzun bir aradan sonra bugün pek alışık olmadığı bir yerde oynayan Serdar Kesimal savunmada görevini yapsa da hücuma katkısı çok az oldu, ayrıca çok fazla kilo aldığı için erken yorulduğu da gözlerden kaçmadı. Hasan Ali, top ayağındayken iyi ama top takipteyken savunma yönünü geliştirmesi şart.
 
Orta sahada Cristian eski maçlarına göre daha hareketliydi, bu kez durarak oynamadı ve hücuma destek oldu ancak savunmaya olumlu bir katkısı olmayınca orta saha hakimiyetinin Bursaspor'a kaptırılması kaçınılmaz oldu. Maçın en çok tartışılan ismi Caner yine iki yüzlü bıçak gibiydi. Bir yandan topu ileri taşımaktaki başarısı ve hücuma katkısıyla takdiri hakediyor ancak diğer taraftan bencilliğiyle saç baş yoldurmaya devam ediyor.

Sağ kanatta Krasic ilk yarı çok etkiliydi ancak yerine giren Stoch için aynı şeyleri söylemek zor. Stoch oyuna girdikten sonra yaptığı top kayıpları ve düşük fizik gücü nedeniyle orta sahadaki hakimiyetin tamamen rakibe kaptırılmasına neden oldu. Stoch'un bu haliyle forma bulma şansı hemen hemen hiç yok.

Sow attığın golün dışındaki performansıyla da sahanın en etkili isimlerinden biriydi. Sürekli hareketli yapısı ve kanatlara deplase olmasıyla Bursaspor savunmasını zorlarken Kuyt, kendisinden beklenen performansı sergileyemeyen isimlerden biriydi.

Bursaspor: Bursaspor sahanın daha etkili olan tarafıydı. Özellikle yeni transfer Belluschi'nin Batalla ile birlikte etkili futbolu dikkat çekti. 6 şut denemesiyle takımının en fazla şut atan oyuncusu olan Belluschi, aynı zamanda takımın en fazla pas yapan oyuncusu (44/57) oldu.

Belluschi'den sonra en çok pas veren (43/49) ve en çok pas alan (48/60) oyuncu olan Batalla ise ceza alanına gönderdiği 17 topla hücum bölgesinde takımın en etkili ismiydi ve gol atmak dışında hemen hemen herşeyi yaptığı söylenebilir. Hücumda Pinto'nun durgunluğu ve isteksiz oyunu dikkat çekti, sanki kafa olarak sahada değil gibiydi. Pinto biraz daha etkili olsaydı Bursaspor'un gol ya da goller bulması çok daha kolay olurdu.

Bursaspor'da defansta İbrahim Öztürk çabukluğu ve kritik müdahaleleriyle yine etkili olurken, bekler de çok iyi günündeydi. Solda Hakan Aslantaş kusursuza yakın oynarken, sağda Basser hücuma katkısıyla dikkat çekti. Ancak Wederson orta sahanın solunda etkisiz oldu ve ceza alanına yaptığı ortaların hiçbirinde isabet bulamadı (0/7). Karşısında tam olarak hazır olmayan devşirme bek Serdar Kesimal varken biraz daha etkili olsaydi sonuç değişirdi. -ki yerine giren Ferhat Kiraz o bölgede kısa sürede daha pozitif katkı sağladı.

2. yarıda Murat Yıldırım'ın yerine oyuna giren genç yetenek Okan Deniz için ayrı bir paragraf açmak istiyorum. Bu maçta sağ kanatta görev alan genç golcü ayağına aldığı hemen hemen her topta etkili oldu ve ona güvenip sahaya süren hocasını mahçup etmedi. 1994 doğumlu Okan'ın takımın en genç oyuncusu olduğunu da ekleyelim.

Yazar: Çetin KUZU İstatistikler: Match Study
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. Yaratıcı oyun eksikliğinin belki en büyük payı Alex'in gitmesi olabilir ama Kuyt'ta çok enteresan bir düşüş var. Yaratıcılık bakımından takımı olumsuz etkileyen bir diğer etken.

    YanıtlaSil
  2. bence fenerbahçe herşeyi doğru yaptı aslında. hücum oyuncuları sürekli yer değiştirdi ve akıcı oynadı, özellikle ilk yarıda çok etkiliydi takım sow'u ilk kez bu kadar etkili gördüm. kuyt'ın en uçta, sow'un sağda ve solda gezgin forvet oynaması daha iyi sonuçlar veriyor. maçtaki bursaspor üstünlüğünün nedeni çok istekli oynamalarıydı. fenerbahçe'nin bu kadar eksikle yapabileceği bu. bursaspor çok formdaydı onları da tebrik etmek gerek.

    YanıtlaSil