13 Aralık 2012 Perşembe

Bir Başarı Hikayesi: Mustafa Reşit Akçay

     Alt liglerden bi haber, sadece Süper Lig'i takip eden birçok futbolsever onu 1461 Trabzon'un Galatasaray'ı kupanın dışında bıraktığı maçtan sonra tanıdı ama gerçek futbolseverlerin gözünde çok farklı bir yeri vardı Mustafa Reşit Akçay'ın.. Galatasaray maçıyla ülkenin gündemine oturmayı başarması birilerinin dikkatini çekmesi açısından faydalı oldu belki ama bizim için onun hikayesi çok daha eskilere dayanıyor. 1461 Trabzon'u getirdiği nokta, Tavşanlı Linyitspor'la yakaladığı başarının tesadüf olmadığını çok önceden kanıtlamıştı bizlere.

     Kısaca tanıyalım Mustafa hocayı.. 1958'de Trabzon'da doğan Mustafa Reşit Akçay, 1985-92 yılları arasında Trabzon amatör kümede İdmangücü takımını çalıştırarak kariyerine başladı. 1992 yılından itibaren Trabzonspor'un altyapısında görev almaya başlayan Mustafa Reşit Akçay, 1996 yılında ani bir kararla görevinde ayrılıp Hollanda'ya gider ve Luis Van Gaal'in yanında staj yaparak Ajax’ta uygulanan antrenman teknikleri üzerinde çalışmalar yürütür. -Hollanda'ya gidebilmek için kulübünden destek görmediğini ve bu hayalini gerçekleştirebilmek için arabasını satmak zorunda kaldığını da ekleyelim.-

   Türkiye'ye döndükten sonra  Vanspor, Göztepe, Sakaryaspor, Antalyaspor, Gümüşhanespor, Elazığspor, Ofspor, Beylerbeyi ve Pazarspor gibi birçok takımı çalıştıran tecrübeli hoca, 2009 yılında Tavşanlı Linyitspor'un başına gelir ve gerçek başarı hikayesi orada başlar. Kötü bir durumda aldığı Tavşanlı Linyitspor'u önce Bank Asya 1. Lig'e çıkaran Akçay, daha sonra bu ligde de kimsenin beklemediği şekilde üst sıralara hatta şampiyonluğa oynayan bir takım yaratmayı başarıyordu. Sadece ligde başarılı olmakla kalmayan Mustafa Hoca, Beşiktaş'ın transfer edeceği Mehmet Akyüz'ü de Türk futboluna kazandıran isim oldu. Tavşanlı Linyitspor taraflarları, dış görünümüne özen göstermeyen rahat tavırları ve aykırı açıklamaları nedeniyle ona "Filozof Mustafa" lakabını takarlar. ''Bu ülkede dış görünüşe gereğinden fazla önem veriliyor buna bir tepki olarak anarşist bir görüntüm var'' sözleri onu daha iyi anlatıyor sanırım.

    Tavşanlı'daki başarılarıyla bir anda herkesin ilgisini çekmeyi başaran Mustafa Hoca, yine herkesi şaşırtacak bir kararla memleketinin takımı 1461 Trabzon'un başına geçerek bir alt lige dönüş yapıyordu. Bu kadar popüler olmuşken bir alt lige dönmesine kimse anlam veremiyordu ama onun tarzı buydu ve düşündüğünü yine başaracaktı. Trabzonspor'un -herkesin umudunu kestiği- pilot takımı 1461 Trabzon'a kendi sistemini oturttuğunda takım bambaşka bir görünüme kavuşmuş ve sezonu zirvede tamamlayarak PTT 1. Lig'e yükselmişti.

     1461 Trabzon şu anda PTT 1. Lig'de 27 puanla 2. sırada. Süper Lig'e çıksalar bile statü gereği Trabzonspor'la aynı ligde oynayamıyorlar ama bunu başarmaları her anlamda çok önemli bir olay olacak onlar için. Mustafa Hoca'nın 1461 Trabzon'da başardıkları sadece sıralamada ligin üstünde olmaktan ibaret değil elbette. Birçok yetenekli ismi de Trabzonspor ve Türk futboluna hediye etmek üzere. Takımda Göksu Alhas, Yusuf Erdoğan, Gökhan Alsan, Sercan Kaya, Torric Jebrin, Chikeluba Ofoedu ve Sefa Akın Başıbüyük başta olmak üzere birçok yetenekli oyuncuyu vitrine çıkarmış durumda tecrübeli hoca.

     Şahsi fikrim, Mustafa Reşit Akçay'ın Zeki Önder Özen ile birlikte Türk futbolundaki en farklı vizyona sahip ve en çok umut veren 2 hocadan biri olduğu yönünde. Umarım çok daha iyi yerlerde görürüz Mustafa Reşit Akçay'ı. Yazımızı Mustafa Hoca'nın Türk futboluna ilişkin görüşleriyle bitirelim; "Altyapılarımızla çok sağlıklı, marjinal ve ihtilal düzeyinde eylemler yaparak her şeyi yeniden başlatabiliriz. Tanrı’nın bize genetik kodlamayla vermiş olduğu yetenekleri; duygusal zeka, inisiyatif alma kabiliyeti ve analitik düşünceyle birleştirebilirsek o zaman Türk futbolu olarak zirveden inmeyiz. Ben buna inanıyorum, potansiyelimize güveniyorum ve her zaman cebimin bir köşesinde bu düşünceyi taşıyorum"...

* Bu yazı Çetin Kuzu tarafından TransferMerkez.com için hazırlanmıştır, kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder