1 Aralık 2012 Cumartesi

Serie A mı Süper Lig mi?

    Aslında iki ligi karşılaştırmaya bile gerek yok çünkü gerek oyuncu kalitesi, gerek marka değerleri, gerek ülke/takım puanları, gerek yaşadıkları başarılarla İtalyan Ligi Serie A'nın Spor-Toto Süper Lig'den kat kat üstün olduğunu biliyoruz. Ama iş oyuncuların kazandığı paralara gelince herşey birden tersine dönüyor. Serie A'da forma giyen 529 oyuncunun yarısından fazlası (%57,5) yılda 500 bin Euro'nun altında kazanıyor. Aşağıdaki tabloda görebileceğiniz gibi yılda 2 milyon Euro'dan fazla kazanan futbolcular, toplam futbolcuların sadece yüzde %6,6'lık dilimini oluşturuyor. Serie A dünyanın en kaliteli 3 liginden biri olmasına rağmen Buffon, Sneijder, De Rossi, Pirlo, Totti, Milito gibi istisna yıldızların dışında kimse çok fazla kazanmıyor.


     Serie A'da birçok oyuncu 500 bin Euro'nun altında kazanırken bizim liglerimizde 2 maç iyi oynayıp büyük takımların dikkatini çeken 18-20 yaşında bir çocuk bile kapıyı yıllık 1-2 milyon Euro'dan açıyor. Yabancı sınırlaması gibi etkenler de, Türk oyuncuların yüksekten uçmalarına zemin hazırlıyor tabiki. Aynı şekilde Anadolu takımları da bonservis pazarlığına 5-6 milyon Euro'dan başlıyor. Sizce de bu durumda bir gariplik yok mu? Ligimiz bu kadar değerli mi? Oyuncular kazandıkları o paraları hakediyor mu? Yoksa kalitesiz ligimiz/sıradan oyuncularımız suni bir şekilde kaliteli gibi mi gösteriliyor?
 Yukarıdaki tabloda Serie A takımlarının oyuncularına verdiği minimum/maksimum ve ortalama rakamları görebilirsiniz.

     Bir de olayın şu yönü var. Düşünün siz Serie A'da oynayabilecek potansiyele sahip bir Türk oyuncusunuz. Süper Lig'de bu kadar kazanma şansınız varken parayı ve rahatı bırakıp İtalya'ya gider misiniz? Sizi bilmem ama Türk futbolcusunun cevabı genelde hayır oluyor. Yabancı kontenjanını düşürmek hiçbirşeye çözüm olmayacağı gibi Türk oyuncuların daha da rahat fiyat yükseltmesine neden olacak, onlara "çalışmasam da/kendimi geliştirmesem de forma zaten benim" özgüveni verecektir. Bu kafayla futbolumuzun ileriye gitme şansı pek yok maalesef..
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder