26 Şubat 2013 Salı

Yılmaz Vural: Başarılı mı başarısız mı?

     Yılmaz Vural, deyince herkesin aklına eğlenceli bir adam gelir. Yaptığı çılgınlıklar, çok takım değiştirmesi aşırı sevinç gösterileri, sinirlendiğinde oyuncu dövmesi ve ilginç söylemleriyle akılda kalmıştır daha çok. Peki antrenörlüğü nasıldır Yılmaz Hoca'nın? Başarılı mıdır başarısız mı? Birçok futbolseverin aklında çok takım değiştirmesi ve küme düşürdüğü takımlarla yer etmiştir.

     Peki gerçekten başarısız bir teknik adam mı Yılmaz Vural? Bence değil. Öncelikle oynattığı ayağa pasa dayalı pozitif futbol bile onu diğer Anadolu takımı hocalarından ayırmaya yeter. Kasımpaşa'daki ilk senesinde oynattığı futbola taraflı tarafsız herkes hayran olmuş, hatta başka takım tutmalarına rağmen Kasımpaşa tribününde maç izleyenler olmuştu. Takımdaki ikinci senesinde oyuncu kalitesi ve buna bağlı olarak takımın teknik kapasitesi düşünce istediği oyunu sahaya yansıtamadı hoca ve klasik sonla bitti Kasımpaşa macerası da. Daha sonra denediği Konyaspor macerası da hüsranla sonuçlandı. Yine adı "küme düşüren hoca" olarak anıldı. Belki de en büyük hatası buydu, sezon içinde başkasının kurduğu takımları devralmak ve ligin dibinden kurtarmaya çalışmak. Her hoca bu riski alamaz, çünkü takımı oradan kurtaramayacağını bilir. Yılmaz Vural'ı diğerlerinden farklı yapan yönlerinden biri de bu. Bu yanı çoğu zaman kendisine ve kariyerine zarar verse de o zoru seçmekten vazgeçmiyor.

     Gelelim Elazığspor macerasına. Elazığspor'un başına geçtiğinde takımın 7 hafta sonunda sadece 3 puanı vardı ve ligin dibinde yer alıyordu. Bülent Uygun'un şampiyon kadroyu dağıtıp sayısız transfer yaparak kurduğu toplama takımı devralmaktan da korkmadı Yılmaz Hoca. Göreve geldikten sonra takımın başında çıktığı 16 maçta 5 galibiyet, 6 beraberlik ve 5 yenilgiyle toplam 21 puan topladı ve takımını 16. sıraya kadar çıkardı.

     Belki sezon sonunda Elazığspor küme düşecek ve yine Yılmaz Vural'a küme düşüren başarısız hoca yakıştırmaları yapılacak ama bunun rasyonel bir doğruluğu yok. Basit bir hesap yaparsak, Vural'ın 16 haftada maç başına puan ortalaması 1,31. Yani sezon başından beri takımın başında olsaydı takımı 30 puan toplamış olacak ve 9. Kayserispor ile 10. Trabzonspor'la ayın yerde yer alacaktı. Bu bile Yılmaz Hoca'ının başarılı olduğunu göstermeye yetecek bir istatistik. -ki bunu başkasının kurduğu kalitesiz bir kadro, Sinan Kaloğlu, Mehmet Çakır gibi bu ligde miyadını doldurmuş adamlarla başarıyor olması da ayrı bir takdir konusu.

     Alınan sonuçların dışında, ligin dibinde olmalarına rağmen Yılmaz Vural döneminde ligin en çok ve en yüksek yüzdeyle pas yapan takımlarından biri olmaları da dikkat çekici bir nokta. Yılmaz Vural bu kadroyla yapabileceğinin en iyisini yapıyor bence ve bu maceranın sonu iyi de kötü de bitse takdiri hakediyor.

Yazar: ÇETİN KUZU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

4 yorum:

  1. Güzel bir yazı olmuş.Eline sağlık abi.Yılmaz Hoca iyi niyetli fedakar olduğu için hep küme düşüren hoca olarak anıldı.Elazığspor da Şehire ve oyunculara inanç yüklemesi yapmış Yılmaz hoca.Beğeniyorum kendisini cünkü kenarda mücadele eden bir teknik direktör!

    YanıtlaSil
  2. bir de bugün elazığspor'da oyuncuların 4 aydır maaş alamadığını, olağanüstü kongreye gidileceğini öğrendim. düşünün böyle bir ortamda başarıyor bunları yılmaz vural..

    YanıtlaSil
  3. Elazığspor bence eğer hakem kösteği veya yönetimsel sorunlar yaşamazsa ligde kalacaktır.

    YanıtlaSil
  4. Elazığspor'a Yılmaz Vural'ın geldiği gün; Guardiola, Mourinho, Löw, Fatih Terim, Alex Fergusson beşlisi gelse Elazığspor bugün olduğu noktada olamazdı, ligde kalırmı bilinmez ama en azından umutları var ...

    YanıtlaSil