18 Temmuz 2013 Perşembe

Röportaj: Cumali Bişi (Çaykur Rizespor)

     Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu Çaykur Rizespor'un ve U20 milli takımımızın genç yeteneği Cumali Bişi. Beşiktaş formasıyla profesyonelliğe adım atan genç oyuncuyu daha yakından tanımak için Oğuzhan Arslan'ın gerçekleştirdiği bu röportajı okumanızı tavsiye ederiz.

Merhabalar Cumali Bişi, bize futbola başlama öykünü anlatır mısın?

     Merhabalar, futbola başlamam çok ilginç aslında. 2 defa Darıca Gençlerbirliği takımının alt yapı seçmelerine girdim ve kazanamadım. Benim kişiliğimde pes etmek gibi bir durum olmadığından daha da hırslandım. Darıca Gençlerbirliği seçmelerini bir dahaki girişimde kazanmıştım. Amatör lisansla futbol kariyerime başladım.

Altyapılardan Süper Lig'e uzanan kariyerinde en çok kimlerin sana katkısı oldu. Buralara gelmende hangi hocaların daha çok rolü var sence?

     Darıca Gençlerbirliği yıllarımda Ersin Heşber, Beşiktaş'tan hocalarım Haluk Dural, Halim Hocam, Şenol Çorlu, Sergen Hocam (Sergen Yalçın) ve özellikle Mustafa Denizli Hocamın katkıları çok büyüktür. Mustafa Hocam bana forma şansı ilk veren hocamdır.

Bir orta saha oyuncusu olarak kendinde beğendiğin, güçlü ya da zayıf olduğunu düşündüğün yönler neler? Özellikle geliştirmen gereken bir eksiğin olduğunu düşünüyor musun?

    Kendimde beğendiğim özelliklerim, çalışmayı çok seviyorum, kendini geliştirirsen yolun yarısına gelirsiniz. Asla pes etmeyi sevmem, sahada hırsımla dikkat çekerim. Her oyuncuda olduğu gibi benimde eksiklerim bulunmakta. Eksiklerimi çalışarak kapatmaya çalışıyorum.

Genç yaşlarda Beşiktaş formasını giymiş başarılı bir isimsin. Bizlere Beşiktaş yıllarını ve Nevzat Demir Tesisleri'nin havasını anlatır mısın?

    Beşiktaş Nevzat Demir Tesisleri'ne ilk adım attığımda elimde sadece bir çantam vardı. Oradaki yetkililer Beşiktaş'ta torpilin yoksa oynayamazsın demişlerdi. Mücadelemle ve pes etmememle Beşiktaş'ta kalıcı olmayı başarmıştım. Oranın havasını kimse bilemez. İlk zamanlar elim ayağım titriyordu. Beşiktaş'ta top oynadığım seneler kendi açımdan en güzel senelerim diyebilirim. Beşiktaş'tan kırgın ayrıldığımı söyliyebilirim. Büyük bir sakatlık yaşamışsınız ama toparlamışsınız kendinizi. Samet Hocamın kampında bulunmak istiyordum. Kampa da çok iyi hazırlanmıştım ancak kadroya dahil edilmedim. Bunun üzerine beni çok isteyen Çaykur Rizespor'a kiralık olarak gittim. O kadar büyük bir sakatlıktan sonra bana sahip çıkan Rizespor'a bana verdikleri destekleri için sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum.

Beşiktaşta oynarken Portekizli yıldız Ricardo Quaresma'nın sana "Di Maria" demesinin hikayesini okuyucularımıza aktarır mısın?

     Alman Bernd Schuster döneminde sezon öncesi kamp çalışmalarındaydık. Basın mensupları dört gözle idmanımızı takip etmekteydi. Kendi adıma da ilk idmanımdı. Kendimizi göstermemiz gerekiyordu. İkili mücadele esnasında kasıtlı olmadan Quresma'ya hamle yapmak isterken bileğine bastım. Quresma bana dönerek "Yavaş Di Maria" dedi. O günden bu yana lakabım Di Maria olarak kaldı.

Çaykur Rizespor birkaç seneden sonra Süper Lig'e geri dönme başarısı yakaladı. PTT 1. Lig'de takımın bu yerlere gelmesinde senin de katkın gözardı edilemez. Türk futbolunun başarılı ismi eski hocanız Mustafa Denizli hakkında neler diyebilirsin? Mustafa hocayla ilişkilerin nasıldı?

     2. devre Mustafa Hocam geldiğinde çok mutlu olmuştum. Geldiğinde konuşmaları beni etkilemişti. Mustafa Hocamın gelmesiyle performansımda gözle görülen bir artış yaşandı. Mustafa hocam kendime olan güveni arttırmıştı. Rizespor'u ve Rize halkını çok seviyorum. Taraftarlarımızın desteğiyle önemli yerlere geldik. Bizleri gördükleri yerlerde arkamızda olduklarını hissettirdiler. Şampiyonluğumuzu Rize halkına armağan ediyoruz.

Bu sene ülkemizde düzenlenen U20 Dünya Kupası’nda Milli takımımızla başarılı maçlara imza attın. Turnuvayı kendi açından ve Mili takımımız açısından nasıl değerlendiriyorsun?

     Takım olarak işler istediğimiz gibi gitmedi. Kaliteli bir kadroya sahiptik. Kendi açımdan ülkemizde formayı gururla taşıdım. Hedef olarak final oynamak vardı ama maalesef olmadı. Fransa turnuvanın şampiyonluk bakımından favorisiydi. Biz aslanlar gibi mücadelemizi ettik ama maalesef elendik.

Ülkemizde oynanan U-20 Dünya Kupası maçlarında genel olarak futbolunu beğendiğin isimler kimler oldu?

     Fransa Milli Takımının oyuncusu Pogba çok yetenekli bir oyuncu. Kolombiya Milli Takımının oyuncusu Juan Quintero'yu da beğeniyorum.

Kariyerinde bunda sonraki hedeflerin nelerdir? Büyük takımlarda ya da milli takımda oynamak hedeflerin arasında var mı?

     Öncelikli hedefim Rizespor'da performansımı arttırmaya yönelik olacak. Bu sezon Rizespor için elimden geleni yapacağım. Her futbolcunun isteyeceği gibi bende 3 büyüklerde forma şansı bulmak isterim. İleriki dönemlerde Avrupa'da forma giymek istiyorum.

Unutamadığın maçın ve en anlamlı golün hangisi?

     Benim için ligde oynadığımız Kayseri Erciyesspor maçının yeri her zaman ayrı olacaktır. Kayseri Erciyes maçına şampiyonluk maçı olarak görüyorduk. Allahıma çok şükür şık bir golle takımıma galibiyeti getiren golü attım. Topa vurduktan sonra gol olduğunu anladım, inanın şok geçiriyordum.

Maçlardan önce Cumali Bişi'nin uğuru var mıdır?

     Annem ve kız arkadaşımla konuşmadan maça çıkmam.

Takımda en iyi anlaştığın oyuncular kimler? Rize’'de zamanını nasıl geçiriyorsun, hobilerin nelerdir?

     Sezer Özmen, Sercan Kaya ve Oğuzhan Berber. Her futbolcunun zevkle oynadığı gibi iddalı playstation turnuvaları yapıyoruz. Kitap okumayı seviyorum. Arkadaşlarımızla fırsat buldukça canlı müzik dinlemeye gidiyoruz. Zaman buldukça Trabzon'a sinemaya gidiyoruz.

Yurt dışında ve Türkiye'de senin oynadığın mevkiide beğendiğin isimler kimler?

     Türk oyuncular içerisinde Emre Belezoğlu ve Selçuk İnan beğendiğim isimler. Bu sezon bu büyük isimlerle karşılıklı oynamak benim için büyük bir fırsat olacak. Yurt dışında Xabi Alanso ve Sergio Busquets beğendiğim isimler. Her ikisi ile aynı mevkide oynadığım için bütün maçlarını izlerim.

A Milli takımımızın son yıllarda beklenen başarıdan uzak, sence bu neden kaynaklanıyor? Milli takım ve Türk futbolunun daha ileriye gitmesi için neler yapılabilir?

     A Milli Takımımız ülke sıralaması bakımından büyük gerilime yaşamakta. Türk futbolu ileriye yönelik yatırımlar yapması gerekiyor. Abdullah Hocayla genç jenerasyonlu bir ekibimiz var. Biraz zamana ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum.

Bu keyifli sohbet ve bize zaman ayırdığın için teşekkürler. Son olarak senin okuyucularımıza iletmek istediğin bir şey var mı?

     Bana bu fırsatı verdiğiniz için teşekkürler, size iyi yayınlar diliyorum.
Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder