6 Temmuz 2013 Cumartesi

Röportaj: İlker Sayan (Çanakkale Dardanelspor)

     Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu ''Çanakkaleli Messi'' diye adlandırılan İlker Sayan. 1993 doğumlu oyuncu dribling yeteneğiyle dikkatleri çekiyor. Çanakkale Dardanelspor'da oynayan İlker henüz 14 yaşındayken profesyonelliğe adım attı. Genç yaşta Türkiye'nin büyük kulüplerini peşine takan İlker Milli takımımızın alt yaş gruplarında 60 kez takıma seçildi. Bu sene takımı Dardanelspor'un bir üst lige çıkmasında büyük pay sahibi olan İlker'i daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Merhabalar İlker. Bize futbola başlama hikayeni anlatır mısın?

     Merhabalar. Ben çoğu futbolcu gibi futbola sokakta oynayarak başladım. Bebekliğimde bile top elimden hiç düşmezmiş. 8 yaşında Bucaspor'un futbol okuluna yazıldım. 2 sene orada oynadım ama daha sonra babamın işi gereği Aliağa'ya taşınmak zorunda kaldık. Orada ilk sene okul takımında oynadıktan sonra Aliağaspor hocaları beni beğenip takımlarında görmek istediklerini söylediler. O sene orada da spor okulunda oynadım 11 yaşına geldiğimde lisansım çıktı.14 yaşında da Aliağaspor 3. Lig'deyken profesyonel imzayı attım ama bazı karışıklar oldu ve profesyonel kağıdım TFF'ye yollanmamış. Benle de o ara ilgilenen birçok takım vardı. Özellikle Bucaspor çok ısrarlıydı. Dardanelspor'un genel menajeri Nahit Güzel'in yoğun ilgisinden dolayı ani kararla Dardanelspor'a profesyonel imzamı attım.

Tebrikler.Bu sene takımın Çanakkale Dardanelspor TFF 2. Lig'e çıktı ve sen attığın 10 golle büyük katkı sağladın.Şampiyonluk sürecini bizlere anlatır mısın?

     Teşekkürler. Bu sene benim açımdan biraz talihsiz geçti. Sakatlıklardan dolayı oynayamadığım çok maç oldu. Sakatlıklar olmasa takımıma daha fazla katkı sağlayacağımı düşünüyordum. Play Offlara kadar düzelip play off maçlarında takımıma daha çok katkı sağladığımı düşünüyorum. Şampiyon olmamızda kadromuzun genç olması,şampiyonluğa tüm takım olarak inanmamız,arkadaşlığımız,dayanışmamız büyük rol oynadı. Zaman zaman olumsuz sonuçlar alsak da hiç ümidimizi yitirmedik. Hedefimizde play offlara kalmadan şampiyon olmak vardı ama olmadı ve ligi ikinci bitirdik. Play Offlarda takım olarak oynadık ve hakettiğimiz şampiyonluğu aldık.

Çanakkale Dardanelspor'la 2015 yılına kadar sözleşmen devam ediyor. Gelecek hakkındaki düşüncelerin neler? Hedeflerinde neler var?

     Evet dediğiniz gibi sözleşmem 2015 yılına kadar devam ediyor. Bu sene önceki senelere oranla daha iyi oynamam gerektiği gerçeğini biliyorum. Bu sene de bir şampiyonluk yaşamak istiyorum. Her futbolcuda olduğu gibi benim de hedeflerimde üst ligler var, büyük takımlar var. Oralarda da büyük başarılar yakalayıp Avrupa'ya gitmek istiyorum.



Futbolcu olmanda ve gelişmende senin üzerinde katkısı olan kişiler kimler?

     Futbolcu olmamda en büyük katkısı olan kişi babamdır. Hatta dedemi de sayabilirim. Çünkü bana çok güvendiler. Gelişmemde katkısı olan kişiler çok fazla. Aliağaspor'dan  Şenol, Erol, Alper ve Murat hocalarım, Dardanelspor'dan Cemil Akkoyun, Ahmet Duman, Tamer Tuna. Yani çalıştığım çoğu hocamın gelişmemde katkıları büyüktür. Bir de Yusuf abim vardır, her türlü moral mütivasyon kaynağımdır. Sürekli konuştuğum bir abimdir.

Bir dönem Ertuğrul Sağlam seni Bursaspor'a kazandırmak istemişti. O zaman transfer neden gerçekleşmedi?

     Ben de çok gitmek istemiştim Bursaspor'a. Süper Lig'de başarılı olan bir takıma gitmek hedeflerimi gerçekleştirmeme de yardımcı olacaktı. Tamer hocam A takım seviyesinde daha çok maç oynayıp öyle Süper Lig'e gitmem gerektiğini söyledi. Sözleşmem de devam ediyordu,transfer bu yüzden gerçekleşmedi.

Kendi mevkinde oynayan futbolcular içinde en çok beğendiğin ve örnek aldığın futbolcular kimler?

     Aslında sabit bir mevkim olmadığı için zor bir soru. Çünkü sağ-sol kanat, göbek, forvet arkası ve forvet mevkilerinde oynuyorum. Sürekli oynadığım yer değişiyor ama örnek aldığım ve beğendiğim futbolcular Arda Turan ve Messi. Ayrıca ben alt yapıdayken A takımda izlemekten zevk aldığım Samet Albayrak ile bu sene aynı takımda oynama şansı buldum. O da çok beğendiğim bir isim.

Çanakkale'de alt yapıya verilen önemi hep duyuyoruz, biliyoruz. Bunu bir de senden dinleyelim.

     Çanakkale'de alt yapıya verilen önemi, alt yapının kalitesini Süper Lig'de oynayan Dardanelspor patentli futbolculardan anlayabiliriz. Tesis yaşantısı, saha, idman koşulları, yaşam koşulları daha başka alt yapılara oranla çok üst seviyede.

Çanakkale Dardanelspor taraftarı hakkındaki görüşlerini alabilirmiyiz? 

     Çanakkale Dardanelspor geçtiğimiz senelerde 2 sene üst üste lig düştüğü için birçok taraftarı küsmüştü ve bu da stada gelen seyirci sayısını azaltıyordu. Bu sene maç kazandıkça taraftarlar bize inanmaya başladı ve yanımızda oldular. Tribünlere gelen insan sayısı arttı. Taraftar grubumuzun hakkını hiçbir zaman ödeyemeyiz. Şampiyon olmamızda büyük paya sahip oldu taraftarımız. Bizi deplasmanlarda yalnız bırakmadılar mağlup olduğumuzda bile desteklediler. Çanakkale halkınun başarılar ve güzel oyun oldukça yanımızda daha fazla bulunacakları düşüncesindeyim.

Kendinde beğendiğin ve  zayıf  olduğunu düşündüğün özellikler nelerdir?

     Kendimde beğenmediğim özellikler oyuna çok fazla dalıyorum, top gelmediği zaman küsüyorum, çünkü hep topun bende olmasını istiyorum. Bu kötü özelliğimi gün geçtikçe iyileştiriyorum. Fiziğim konusunda biraz sıkıntılıydım önceden ama 2 yıldır 3. Lig'de oynayarak fiziğimi çok geliştirdiğimi düşünüyorum. Beğendiğim özelik ise alt yapıdaki bireysellikten kurtulmam, artık takım oyunu oynuyorum.

Milli formamızı alt yaş gruplarında birçok kez temsil ettin. Milli formayı taşımak nasıl bir duygu?

     Milli formayı taşımak anlatılacak gibi değil. O duygu, o heyecan, o sorumluluk hepsi mükemmel. Ben U15'ten U19'a kadar aralıksız Milli forma giydim. Ama en önemlisi olan U20 Dünya Kupası'nda forma giyemedim. Onun üzüntü ve burukluğunu hala yaşıyorum.

Sence bir ofansif orta saha oyuncusunda bulunması gereken özellikler nedir?

     Bence OOS oyuncusunda bulunması gereken en önemli özellik topla olan uyumu, bütünlüğü ve zekasıdır.

Teknik direktörün futbolcular üzerindeki etkisi sence ne kadardır?

     Bence çok fazladır. Özellikle duygusal oyuncularda 2 kat daha fazla etkiye sahiptir. Takımı takım yapan teknik direktördür. Antremanın dozunu ayarlaması bile çok önemlidir.

Türkiye'de ya da yurt dışında taraftarı olduğun,ileride formasını giymek istediğin bir takım var mı?

     Yurtdışında hayranı olduğum takım Barcelona ama formasını giymek istediğim takım Real Madrid :) Bir de ufaklığımdan beri oynamak istediğim takım Arsenal var.

Takımda en iyi anlaştığın oyuncular kimler? Antreman ve maçlar dışında kalan boş zamanlarını nasıl değerlendiriyorsun?

     Takımda çoğu kişiyle iyi anlaşırım. Oda arkadaşım Alican'la aram iyidir. Yine Umut Doğru, Samet Albayrak, Ömer, İlhan, Onur Koçak iyi anlaştığım kişiler. Boş zamanlarımda ps oynuyorum, film izliyorum, arkadaşlarla kafeye gidiyorum.

Gol attığında neler hissediyorsun?

     Gol attığımda ne düşündüğümü ne hissettiğimi gerçekten hatırlamıyorum. Her maç değişik duygular hissediyorum.

Unutamadığın maçın ve en anlamlı golün hangisi?

     Unutamadığım maç çok fazla ama özellikle geçen sene Aydın'da benim attığım golle yendiğimiz maçın yeri bende ayrıdır. Bu seneki Aydın maçında sakatlanmam ise benim için çok üzücü olmuştu. En anlamlı golüm bu sene final maçında attığım goldü. Çünkü oynadığım 2 play off maçında da forvet oynamıştım ve gol atamamıştım.Gol atmak için birisine söz vermiştim :) Final maçında skor 4-0 iken dakika 90'da kendi ceza alanımızdan karşı kaleye kadar depar attım gol atmak için. İlhan da bana pası verdi ve boş kaleye attım. Boş geçmemiş olmak güzeldi.

TransferMerkez.com sitesini takip ediyor musun? Değişmesini ya da ağırlık vermemizi istediğin bir şey var mı ?

     Ben TransferMerkez.com'u yeni yeni takip etmeye başladım ve çok başarılı buldum. Transferlerden insanları doğru bir şekilde haberdar etmek çok hoş bir şey. Emeği geçen herkesi tebrik ediyorum.

Bu keyifli sohbet için teşekkür ederiz futbol hayatında başarılar dileriz.

     Ben teşekkür ederim.Yayın hayatınızda başarılar dilerim.
Röportaj: Hüseyin KARABACAK
             Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz. 
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder