19 Temmuz 2013 Cuma

Röportaj: Ömer Rıza

     Transfer Merkezi Dergisi'nin bugünkü konuğu Arsenal alt yapısından yetişen, futbol severlerin Trabzonspor ve Denizlispor formalarıyla hatırladığı KKTC asıllı Türk futbolcu Ömer Rıza.

     İngiltere'nin alt lig takımlarından Boreham Wood'da kariyerini sürdüren 34 yaşındaki golcü oyuncuyla Oğuzhan Arslan'ın yaptığı röportajı sizlerle..

Ömer Rıza merhaba, bizlere futbola başlama öykünü anlatır mısın?

     Merhabalar, ben 6 yaşındayken futbol oynamaya başladım. Arsenal alt yapısında 10 yıl futbol oynadım. Küçük yaşlardan itibaren futbol oynamayı çok seven bir isimdim. Çok hızlı ve agresif yapımla alt yapıda dikkat çekiyordum. İlk maçıma 1998 yılında Lig Kupası maçında Derby Country'e karşı oynadım.

Altyapılardan Premier Lig'e, Süper Lig'e  uzanan kariyerinde en çok kimlerin sana katkısı oldu. Buralara gelmende hangi hocaların daha çok rolü var sence?

     Kariyerim boyunca birçok spor adamıyla çalışma fırsatı yakaladım. Arsenal alt yapısında Howe en iyi antrenörlerinden biri olarak benim gelişimde büyük katkısı olmuştur. Genç yaşta olduğum bana birçok konuda yardım etmiştir. Giray Bulak hocamın katkısı bende fazladır. Giray hocamın genç oyunculara karşı tutumu çok iyidir. Giray Hocam benim için 2. babam gibidir. Her zaman beni ileri itti ve bir hoca olarak bana çok inanıyordu. Arsene Wenger ile çalışmak da kendi adıma büyük bir onur. Oyunun inceliklerini öğrenme konusunda bana yardım etmiştir.


Bizlere Arsenal tesislerini, Arsenal takım kültürünü, oradaki ortamı anlatır mısın?

     Arsenal takımın yeni bir kültür oluşmuştu. Arsene Wenger alkol ve parti yaşamını oyunculara yasaklamıştı. Takım zihniyetini tamamen değiştirmişti. Profosyonel futbol yaşantımıza , yemek, uyku gibi konuları Wenger Hoca düzene sokmuştu. Arsenalde Ashley Cole, Nicholas Anelka, Dennis Bergkamp, Viera , Tony Adams gibi isimlerle oynama fırsatı yakaladım.

Futbol severler seni Trabzonspor formasıyla hatırlıyor. Transferini ve Trabzonspor'daki hikayeni okuyucularımza aktarır mısın?

     Antalya'da Denizlispor ile idmandaydım. Trabzonspor aracılar vasıtasıyla bana ulaşarak transfer etmek istediğini söyledi. İbrahim Ege ve Mehmet Yılmaz karşılığında transferim gerçekleşti. Bana gerçek Ömer Rıza'yı taraftarlara gösterme fırsatı verdi. Bana Trabzon'da daha çok şans verilseydi ben de daha fazlasını verebilirdim ama o zamanlar Trabzon'da siyaset futbolun önüne geçiyordu. Her ne olursa olsun Trabzon şehrini ve taraftarlarını seviyorum ama Trabzonspor'a kırgınım. Bu konuda onları affedemiyorum.

Uzun süre Avrupa'da forma giymiş bir isimsin. Avrupa Ligleri ve Türkiye Ligi arasında ne gibi farklar var sence?

     Türkiye artık dünyanın en güçlü liglerinden birisi konumunda. Kariyerimin en güzel 6 yılını Türkiye'de mutlu bir şekilde sürdürdüm. Türkiye'de futbola uzanan büyük kişiler bulunmakta. Türkiye'de yönetim kurulları takımların iç işlerine çok fazla karışmakta. Avrupa'da bu işler çok daha kurumsal bir şekilde yapılıyor.

Ömer Rıza'yı futbolseverler golcü kimliğiyle biliyorlar. Kariyerinde bir çok golün var, peki bu gollerin içinde unutamadığın golün hangisi?

     İngiltere'de oynarken FA Cup maçında Stoke City'e karşı vole ile bir gol atmıştım, o golün yeri bende her zaman ayrıdır. Ben Trabzon'da çok iyi bir oyuncu olmak istedim fakat yeterli şans verilmedi. Trabzon'daki en güzel anım UEFA Kupası'nda Apoel maçında uzaktan attığım şık goldür.

Birazda Ege ekibi Denizlispor yıllarından bahsedelim. Denizlispor yılların hakkında neler diyebilirsin?

     Denizli yıllarım en güzel yıllarımdı. Denizli'de çok sevdiğim insanlar var. Harika bir şehirdi, takımda bana saygı duyulmaktaydı. Başımızda büyük hoca Giray Bulak bulunmaktaydı. Ersen Martin, Çağdaş Atan, Miikka, Timuçin, Serhat Gülpınar, Mustafa Keçeli, Özgür Bayer, Hamidou, İbrahim Çelik, Roman'lı takımımızla büyük işlere imza attık. Ligi ilk sezon 5. ikinci sezon 6. olarak bitirmiştik. Denizlispor'da oynarken savunma oyuncuları benden çekinirdi. Türkiye'deki en iyi zamanımdı. En iyi gollerimi ve asistlerimi Denizli'de yapmıştım. Bir gün Denizlispor'a yönetici olarak dönmek isterim.

Trabzonspor'dan sonra Sivasspor ile anlaştığını hatta idmanlara çıktığını biliyoruz. Sivasspor'da neler oldu da imza atamadın?

     Her şey kabul edilmişti anlaşmalar tamamlanmıştı ama daha sonra TFF ve Trabzon ceza ödememi istedi. Bunun adil olmadığını düşünüyordum. Söz konusu rakam 240.000 TL civarında bir rakamdı, ben hayır dedim. TFF beni cezalandırdı ve anlaşma bozuldu.

Geçen sezon İngiltere'nin alt lig takımlarından Boreham Wood takımında forma giydin. Okuyucularımız formasını giydiğin Boreham takımını merak ediyor. Takımın ve oradaki performansın hakkında neler söyleyebilirsin?

     Son 2 sezondur kendi adıma üzücü yıllar yaşamaktayım. Ben amatör düzeyine kadar düştüm. Kalitesi şu anda Türkiye'deki 3. Lig ile eşdeğer diyebilirim. Ben ileride iyi bir antrenör ve yönetici olmak için futbol hayatıma devam ediyorum. Son 2 sezon hakkında konuşmayı sevmiyorum. Kariyerime burada devam etmeyi haketmiyorum. Bu liglere kadar düşmemin nedenleri TFF ve Trabzonspor'dur.

Ömer Rıza futbolun son yıllarına geldi diyebiliriz. Bundan sonraki hedeflerin nelerdir, Türkiye'den teklif var mı? Geleceğin hakkında ne düşünüyorsun?

     Futbol yaşantıma halen devam etmekteyim. 3-4 yıl daha oynayabilecek kapasitede olduğumu düşünüyuorum. Son 2 sezon içinde maalesef Türkiye'den teklif gelmedi. Türkiye'ye teknik direktör olarak geri dönmek istiyorum.

A Milli takımımızın son yıllarda beklenen başarıdan uzak? Sence bu neden kaynaklanıyor? Milli takım ve Türk futbolunun daha ileriye gitmesi için neler yapılabilir ?

     Türkiye'de yabancı futbolcuya değer fazlaca verilmekte. Aynı şey İngiltere'de de yapılmakta fakat gençlerin önünü yabancılar kesmiyor. Türk futbolu yabancı konusunda yıllardan beri dengeyi kuramamakta. Her ülkede gençlere önem verilirken ülkemizde aynı şey geçerli değil. Gençlerimizin oyun bilgilerini ve standartlarını geliştirmemiz lazım.

Maçlar ve antrenmanlar dışında özel hayatında neler yapmayı seversin, hobilerin neler?

     Maçlara gitmeyi çok seviyorum. Kendimce analizler yapıyorum ve ileriye dönük futbol yatırımları gerçekleştiriyorum. Ailemle vakit geçirmeye çalışıyorum. 6 yaşında bir oğlum var onunla oyun oynayarak zamanımı geçiriyorum. Zaman buldukça tenis oynamaya çalışıyorum. Antrenörlük kursuna gidiyorum. Mutlaka Türkiye'ye teknik direktör olarak geri döneceğim.

Bu keyifli sohbet ve bize zaman ayırdığın için teşekkürler. Son olarak senin okuyucularımıza iletmek istediğin bir şey var mı?

     Herkese selamlar, ilerki zamanlarda kitap çıkarmayı düşünüyorum tekrardan sizlerle olacam. Röportaj için çok mutluyum, her şey için teşekkür ederim.
Röportaj: Oğuzhan ARSLAN
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder