12 Ağustos 2013 Pazartesi

İnceleme: Balıkesirspor 2013-14

     Uzun yıllardır alt liglerde mücadele eden Balıkesirspor, geçtiğimiz sezon, 2. Lig Beyaz Grup'u İnegölspor'un önünde uzak ara lider bitirerek PTT 1. Lig'e merhaba dedi. 2. Lig'e çıktığından bu yana üst lig için şansını zorlayan Balkes, 2011-2012 sezonunda Şanlıurfaspor ile girdiği zirve yarışını önce liderliği kaybederek,daha sonra da Denizli'de oynanan play offlarda da Adana Demirspor'a şansız bir şekilde 1-0'la elenerek 1. Lig umutlarına veda etmişti. Bir sonraki sezon kadro istikrarını ve doğru yapılanmasına devam eden Balıkesirspor, Mesut Dilsöz ile başladığı ligi İsmail Ertekin'le bitirerek şampiyonluğa ulaştı. Zaman zaman iniş çıkışlar yaşasa da, özellikle İsmail Ertekin'in gelişi ve devre arasında transfer edilen Ahmet Şahin, İlyas Çakmak, Koray Çölgeçen gibi oyuncuların büyük katkılarıyla şampiyonluğa ulaşmayı başardı. Şampiyonluk kutlamalarının ardından Balıkesirspor yönetimi yeni sezon için kollarını sıvadı. Öncelikle iç transferde bazı isimlere imza attıran yönetim, bazı isimlerle de yeni sözleşme yapmadı ve yollar ayrıldı.

Transfer Çalışmaları
     Balıkesirspor'un şampiyon takımdan kalan önemli oyuncularını kadroda tutması, geçtiğimiz sezonlardan süregelen yapboz anlayışının da değişmesi, takımın sağlam olan bir temelin üzerine inşa edilmesini sağladı. Kalede tecrübe abidesi Ahmet Şahin, alt liglerin yetenekli sağ beklerinden Caner Arıcı, stoperler Rıza Efendioğlu ve Hasan Hatipoğlu, ön liberolar Deniz Vural, Ertuğrul Arslan kanat oyuncuları Ali Akburç, Hüseyin Kar, kaptan Muhammet Reis ve Balıkesirspor efsanesi olma yolunda ilerleyen golcü "Kocapabuç" Ali Öztürk kadroda tutulan isimler oldular.

     Sözleşmesi biten sol bek Kerem Gülbahar Alanyaspor'a, orta sahanın dinamosu Salih Sefercik Orduspor'a giderken, Özcan Dağ ve Mustafa Şen ise Yeni Malatyaspor'un yolunu tuttu. Geçen sezonu Aydınspor'da geçiren ve kampa katılan Sinan Uzun ve diğer bir genç oyuncusu olan Alihan İdikut ise Bergama Belediyespor'a kiralık olarak verildi. Şampiyon kadroya devre arasında gelen Koray Çölgeçen, Rizespor'dan gelen ve Altay maçındaki son dakika golü ile unutulmazlar arasına giren İlyas Çakmak ise kiralık olarak geldikleri takımlarına geri döndüler. Bu isimlerden başka kaleci Olcay Çetinkaya ve Gökhan Demir yolların ayrıldığı diğer bazı isimler oldular.

     Dış transfere de hızlı başlayan yönetim ilk olarak Mustafa Kayabaşı'nı tekrar takıma kazandırması taraftarlar arasında büyük sevinç yarattı. Sahada verdiği mücadele, emeği ve hırsı ile taraftarın gönlünden ayrı bir yeri olan "Tenten" lakaplı oyuncu bir sezonluk Gençlerbirliği ve Samsunspor maceralarının ardından ait olduğu yere geri döndü. Balkes'in transfer döneminde hiç kuşkusuz münasebet kurduğu takımların başında Çaykur Rizespor ve AIK Stockholm geliyor. Rize takımından Mehmet Al, Murat Sözgelmez ve Serhat Akyüz'ü, AIK'ten ise yabancı oyuncular Ganalı forvet Kwame Amponsah Karikari ve Togolu sağ kanat oyuncusu Atokora Lalewele'yi kadrosuna kattı. Bu transferlerin yanında Balıkesirspor genç isimleri de kadrosuna kazandırdı; Orhangazi'den sol bek Mustafa Demir ve geçtiğimiz sezon İnegölspor'da oynayan Bursasporlu İlhan Depe, Bucaspor'dan Aykut Çeviker, Manavgat'tan Selçuk Kaban Balkes'in kadrosuna kattığı 'genç' isimlerden bazıları oldular. Kerem'den boşalan sol bek bölgesine ise eskiden Tavşanlı forması da giymiş olan Manisasporlu İsmail Dinler alındı. Adanaspor'dan Burak Çalık, Duisburg II takımından Burakcan Kunt, kaleci Emrullah Şalk yine kadroya kazandırılan diğer isimler oldu.Transfer çalışmalarını sürdüren Balıkesirspor'un son yabancısının kim olacağı merakla beklenirken, şu günlerde El Salvadorlu Darwin Ceren'i denenmek için şehire davet etti.

Hazırlık Maçları
     Balıkesirspor yeni sezon hazırlıklarını önce tesislerinde daha sonra Bolu'ya kampa giderek gerçekleştirdi. İyi bir kamp dönemi geçiren takım, daha sonra Bursa'ya giderek Bursaspor'la en ciddi hazırlık maçlarından birisini yaptı. Bursaspor karşısında 3-2 yenilmesine rağmen oynanan futbol beğenildi. Bursaspor teknik direktörü de İsmail Ertekin'i kurduğu iyi kadro için tebrik etti .Ligin başlamasına kısa bir süre kala Balıkesirspor'un en büyük avantajı hiç kuşkusuz teknik direktörü İsmail Ertekin olacaktır. Tecrübesi ve oyunu okuması, kişiliği ve bilgisiyle son derece kaliteli bir hocanın var olması Balıkesirspor'u ve taraftarını güvene sevk eden en önemli neden oldu. Manisaspor'la oynanan hazırlık maçında Aykut Çeviker, Karikari ve İlhan Depe en çok öne çıkan isimler oldular, özellikle İlhan Depe bu sezon adından sıkça söz ettireceğe benziyor, tam bir görev adamı olan Aykut orta sahada iyi işler yaparken Salih'in yokluğunu fazlasıyla doldurabilecek bir izlenim verdi. İlhan Depe ise oyunu ve tekniğiyle, en önemlisi de çok koşmasıyla formaya çok yakın olduğunu gösterdi. Şanlıurfaspor ve İnegölspor formalarıyla 2. Lig'de ter döken Depe dikkatle izlenmesi gereken oyuncuların başında geliyor. Balıkesirspor tarihinin ilk yabancısı Karikari ise hazır bir ligden geldiği için hazırlık maçlarında iyi gözüktü, fakat sertliğini biraz daha arttırması gerekiyor -ki 1.Lig'in tipik özelliği bunu gerektiriyor. Kaptan Muhammet Reis'i kale gibi defans oyuncuları Rıza'sı Caner'i Ertuğrul'u ise aynı şekilde güzel oyununu devam ettirdiği görüldü.

Oyuın Sistemi
     Oyun anlayışı bakımından İsmail Ertekin'in klasik düzeni 4-2-3-1 öne çıkmaktadır. Tabii ki oyununun bölümlerine ve rakiplere göre formasyonda değişiklik yapabilen deneyimli hocanın bu oyuncuları ve kendisiyle beraber lige çıkan takımlar arasında en çok öne çıkan ve ligde sivrilen, zirveyi zorlayabilecek kapasitede bir takım olarak gösterilmektedir. Kalede Ahmet Şahin, savunmada bekler Caner Arıcı ve İsmail Dinler, stoperler Rıza-Murat (alternatif Hasan Hatipoğlu), savunma önündeki ikilisi Aykut Çeviker-Ertuğrul ve onların önündeki ofansif üçlüsü İlhan Depe, Muhammet Reis ve Atakora (Burak Çalık) gibi gözükmekle beraber ilerde Karikari tek forvet şeklinde bir dizim ortaya çıkmaktadır. İsmail Ertekin'in çift forvetle maçlara çıkmayı pek düşünmediği bilinmektedir ve hatta golü atacak olan ismin sadece forvet oyuncusu değil arkasındaki üçlü ve diğer bölgelerdeki oyuncuların desteğiyle olmasını ister. Balıkesirspor'un Manisaspor karşısındaki aşağı-yukarı as kadroyu gösteren kadrosu bu şekilde olmakla beraber, kadronun zenginliği alternatif Mehmet Al, Mustafa Kayabaşı, Ali Akburç, Burak Çalık, Hüseyin Kar, Deniz Vural, Ali Öztürk gibi oyuncularla da önemle üstünde durulmalıdır ki, maç kadrosunun değişimine neden olacak ve çoğu zaman da 11'de sahaya çıkacak kalitede önemli ve üst düzey isimler olarak göze çarpmaktadır.

     Balıkesirspor kulübünün başkanlığını 2. Lig'e çıktığından beri Tuna Aktürk yapmaktadır. Son kongrede de tek aday olan Aktürk başkanlıkta 4. yılında Balıkesirspor'un başında Süper Lig'de de başkan olmak istediğini belirtmişti. Maçlarını 15.800 kişilik Atatürk stadında oynayan Balıkesirspor'un en büyük gücü taraftarı olması bekleniyor. 2. Lig'de 10 bini aşkın seyirciye oynadığı Altay, Şanlıurfaspor, İskenderun DÇ gibi maçları hala hafızalardaki yerini tutmaktadır. Lig'in ilk haftasında TKİ Tavşanlı Linyitspor ile mücadele edecek olan kırmızı-beyazlılar rakibiyle aynı zamanda 2013-2014 sezonunun açılış maçında karşı karşıya gelmiş olacak. Balıkesirspor'un Tavşanlı ile 5 sezon aradan sonra karşılaşacağını da belirtmemiz gerekiyor. İki takım en son kozlarını paylaştığında 3.lig'deydi. 2000'li yılların başında amatör kümeye düşen Balıkesirspor uzun yıllar amatör küme-3. Lig batağında mücadele ederken son zamanlarda ivmesini yukarıya doğru taşıyarak kısa sürede başarılarına yenilerini eklemeye başlaması ve mücadele ettiği her ligde zirve hedefi olan bir takım haline gelmesi, büyüklerimizden duyduğumuz eski yıllardaki başarılı Bal-Kes'in yeniden dirilişinin kıvılcımlarını başlattığını açık olarak görmekteyiz. Bu yepyeni sezonunda da Balıkesirspor takımı, taraftarı ve diğer bütün etkenleriyle hiç kuşkusuz PTT 1. Lig'deki en renkli takımlarından biri olacaktır.

Bu inceleme TransferMerkez.com tarafından hazırlanmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz 
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder