17 Ağustos 2013 Cumartesi

İnceleme: Bursaspor 2013-14

     Bursaspor, Ertuğrul Sağlam ile başlayıp Hikmet Karaman ile bitirdiği geçen sezonda 55 puan toplayarak ligi 4. sırada tamamlamayı başarmıştı. 2009-10 sezonunda yaşanan şampiyonluktan sonra sürekli üst sıraları, şampiyonluk ya da Avrupa kupalarını hedefleyen Yeşil Timsahlar, geçen sezon inişli çıkışlı bir grafik yaşasa da ligi iyi sayılabilecek bir yerde bitirmişti. Bursaspor'da şampiyon kadronun kaptanı Ömer Erdoğan, sezon son maçında "En Büyük Kaptan Ömer Erdoğan" tezahüratları arasında gözyaşlarıyla futbola veda etti. Kulübün efsane başkanlarından İbrahim Yazıcı'nın 7 Mayıs'ta ani bir şekilde hayatını kaybetmesi herkesi yasa boğdu. Sezonun bitmesinin ardında yapılan olağanüstü genel kurulda 791 oy alan Erkan Körüstan, yeşil-beyazlı kulübün yeni başkanı oldu.

Teknik Kadro
     Bursaspor'da göreve gelen yeni yönetim, Süha Sidal'in yerine sportif direktörlük görevine Barış Güçlü'yü getirdi. Geçen sezon içinde göreve gelen Hikmet Karaman ile yola devam kararı alındı ancak UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme Turu'nda Vojvodina karşısında Bursa'da alınan 3-0'lık yenilgi sonrası tecrübeli hocayla yollar ayrıldı. Hikmet Karaman'ın yerine tanıdık bir isim Christoph Daum getirildi. Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın başında ligimizde uzun süre görev yapmış Daum, Bursaspor'dan yıllık 1 milyon 350 bin € alacak.

Kaleci
     2 sezondur Bursaspor'un kalesini koruyan İngiliz kaleci Scott Carson'ın takımdan ayrılmasından sonra yine tecrübeli ve oldukça kariyerli bir kaleci; Sebastian Frey ile anlaştı Bursaspor.  Uzun yıllar Serie A'da başarıyla mücadele eden Frey'in tecrübesi ve kalitesi tartışılmaz ama hazırlık ve Avrupa maçlarında yeterince hazır göründüğünü söylemek de zor. uzun süredir yedek kulübüsinde bekleyen Yavuz Özkan da Şanlıurfaspor'a gönderildi. Harun Tekin ve Bekir Sevgi, Frey'in yedekleri olacak bu sene.

Defans
     Nice'tan transfer edilen Civelli sert ve hava toplarına hakim bir stoper. Kağıt üstünde İbrahim Öztürk ile birbirini tamamlayabilecek bir ikili gibi görünseler de ikisinin de yaşlarının ilerlemiş olması sıkıntı. Bu iki isimden birinin partneri Serdar Aziz olmak zorunda. Bursaspor Serdar'ı bir an önce kazanmalı bence. Genç sağ bek Şener gösterdiği başarılı performansla iyi piyasa yaptı ama Basser de iyi bir futbolcu. Şener'e iyi bir teklif gelirse satılabilir bence ya da Şener'in üzerine yatırım yapılacaksa Basser elden çıkarılabilir. Milan'dan transfer edilen Taiwo çok kariyerli ve önemli bir isim ancak henüz hazır değil. Son dönemde kilo aldığı için ağırlaşmış durumda. Vojvodina maçlarında onun sıkıntısını çok yaşadı. Üzerine gidilir ve kendisi de gayret sarfederse zamanla eski formuna kavuşabilir.

Orta Saha
     Orta sahaya Gaziantepspor'dan transfer edilen Yasin Pehlivan iyi bir oyuncu, sakatlanana kadar Gaziantepspor'da da çok iyi bir performans ortaya koymuştu, çok yönlü olması avantaj. Diğer ön libero transferi Şamil Cinaz da o mevkiide iyi bir alternatif. Şamil fiziği itibariyle çok süratli değil ve defansif yönü daha ağır basmakta, daha çok savunmanın içine girerek oynuyor. Şamil Vojvodina maçlarında iyi göründü ama takımı ileriye taşıyacak bir adama ihtiyaç var. Daum'un göreve geldikten sonra ilk olarak ön libero transferi istemesi doğal çünkü takımın en büyük sıkıntısı bu mevkiide görünüyor. N'Diaye ve Edu'dan sonra o pozisyona onların yaptıklarını yapabilecek biri transfer edilemedi.

Ofans
     Bursaspor'da Belluschi - Batalla - Pinto gibi Güney Amerikalıların oluşturduğu orta alan ve hücum hattının daha başarılı olabilmesi için, kanat oyuncularının daha etkin olması gerek ama Sestak ve Tuncay'ın bu konuda yeterli olduğunu söylemek zor. Ne kanattan sıfıra inebiliyorlar, ne verkaç yapabiliyorlar. Pinto da beklenen performanstan uzak olduğundan takım hücumda tıkanıyor, her şey Batalla'nın bireysel yetenekleriyle atacağı gollere kalıyor. Belluschi - Batalla ikilisinin önünde Gekas, Baros tarzında zeki, fırsatçı bir golcü olsa çok gol atabilir, Bursaspor'un bunu da düşünmesi lazım. Ayrıca topla arası iyi, dripling ve verkaçlar yapabilen kanat adamları da yine hücum hattını işletebilir. Bu sezon A takımda oynamaya başlayan 16 yaşındaki geleceğin yıldızı Enes Ünal da bu sezonun sürpriz isimlerinden biri olabilir. 

Gelenler: Christoph Daum (Teknik Direktör) Renato Civelli (Nice/Stoper) Yasin Pehlivan (Gaziantepspor/Orta saha) Şamil Cinaz (Orduspor/Defansif orta saha) Taye Taiwo (Milan) Sebastien Frey (Genoa/Kaleci) Enes Ünal (Bursaspor A2/Forvet)

Gidenler: Hikmet Karaman (Teknik Direktör) İbrahim Kaş (Elazığspor) Scott Carson (Wigan Athletic), Ahmet Arı (Denizlispor) Barış Örücü (Denizlispor) Prince Tagoe (Serbest) Onur Akbay (Şanlıurfaspor-Kiralık), İlhan Depe (Balıkesirspor) İsmail Haktan Odabaşı (Şanlıurfaspor) Vederson (Antalyaspor) Mehmet Sak (Bucaspor) Taha Can Velioğlu (Bucaspor) Aziz Eraltay (Heart FC-Kiralık) Yavuz Özkan (Şanlıurfaspor)

Hazırlık Maçları
Bursaspor 3-1 Austria Lustenau
Bursaspor 0-3 Zaglebie Lubin
Bursaspor 0-3 Kayseri Erciyesspor
Bursaspor 1-4 Borussia Dortmund
Bursaspor 1-5 Eintracht Frankfurt
Bursaspor 1-1 AS Roma
Bursaspor 3-2 Balıkesirspor

UEFA Avrupa Ligi 3. Ön Eleme
Bursaspor 2-2 Vojvodina
Bursaspor 0-3 Vojvodina

     Daum, Türkiye'de sürekli şampiyonluk mücadelesi vermiş bir isim. Şampiyon olmuş ya da ligi ikinci bitirmiş,  yarışmacı bir teknik adam. Her ne kadar iki defa son hafta şampiyonluk kaybetse de aslında bir winner olduğunu, kazanmaya giden yolda herşeyi deneyebilecek bir teknik adam olduğunu biliyoruz. Kariyer olarak Hikmet Hocaya göre çok daha doyurucu bir isim olduğu aşikâr. Ayrıca ligin sistemini ve dinamiğini de biliyor. Yabancı oyuncularla arasındaki iletişim, Tuncay'la diyaloğu düşünüldüğünde kadroya daha kolay uyum sağlayabileceğini düşünüyorum. Lig her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Daum'un sezon sonunda yeniden Avrupa Ligi'ne gidebilecek derece elde etmesi bence başarısızlık olarak görülmemeli, ilk yıl için Avrupa vizesi almak yeterli bir başarıdır. Bursaspor uzun vadede başarılı olmak istiyorsa Alman teknik adama gereken sabrı göstermelidir.

 Yazar: Sefa ÖRNEK
Bu inceleme TransferMerkez.com tarafından hazırlanmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz 
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder