13 Eylül 2013 Cuma

Eski Dostlar Şimdi Nerede?

     Ülkemize yüzlerce yabancı futbolcu geldi. Bazıları ligimizde hiç tutunamazken, bazıları yıllarca oynadı bu topraklarda. Robert Enke gibi  tek maç oynayarak ülkemizden ayrılan oyuncular da var;  Souleymanou Hamidou, Misko Mirkovic gibi 11 sezonda aralıksız ligimizde oynayanlar da.. Birçoğu yıllarca ligimizde forma giyerek adeta 'bizden biri'' oldular. Peki eski dostlar şimdi nerede, ne yapıyorlar?

Souleymane Youla
     Gençlerbirliği'nin transferi olarak ülkemize gelen Youla, liglerimizde bir çok takımda forma giyme şansı buldu. Gençlerbirliği'nden sonra Beşiktaş, Eskişehirspor ve Denizlispor formalarını giyen Gineli golcü, Denizli macerasından sonra Orduspor ile anlaştı ama sakatlığından ötürü forma giyemeden takımdan ayrıldı. Youla ülkemizde çıktığı 198 maçta 76 gol atmayı başarmıştı.

     Geçen sezonu Belçika 2. Ligi'nin Sint-Niklaas takımında geçiren Youla, bu sezon Fransa 2. Lig takımlarından SC Amiens'e transfer oldu ama henüz forma şansı bulamadı.

Pini Balili
      İstanbulspor'un vakt-i zamanında Hapoel Tel-Aviv'den 150 bin dolara transfer ederek ülkemize getirdiği İsrailli golcü Balili, ligimizde birçok takımda forma giymişti. İstanbulspor'un ardından Kayserispor, Sivasspor ve Antalyaspor'da oynayan Balili, özellikle Sivasspor'daki başarılı performansıyla akıllarda yer etmişti.

     Liglerimizde toplam 169 maçta 39 gol atma başarısı gösteren İsrailli golcü, ülkemizden ayrıldıktan sonra 2 sezon ülkesinin 1. Lig takımlarından Bnei Yehuda'da oynamıştı. Balili son 2 sezonda ise İsrail'in alt lig takımlarından Maccabi Ironi Bat Yam takımında forma giyiyor.

Ahmed Hassan
      Kocaelispor'un ülkemize kazandırdığı bir diğer futbolcu da Mısırlı Ahmed Hassan. Orta sahanın ortasında ve sağında oynayan bilen Mısırlı oyuncu Kocaelispor'dan sonra  Denizlispor, Gençlerbirliği ve Beşiktaş formalarını da giydi.

     Ülkemizde 211 maça çıkıp 64 gole imza atma başarısı gösteren tecrübeli oyuncu şu an ülkesinin Zamalek takımında forma giyiyor. 38 yaşında olmasına rağmen takımında forma şansı bulmaya devam eden Ahmed Hassan, sezon başında 1 yıl daha futbola devam edeceğini açıklamıştı.

Ayman Abdelaziz
     Kocaelispor'un ülkemize getirdiği Mısırlı ön libero yıllarca ülkemizde oynamıştı. Kocaelispor, Malatyaspor, Gençlerbirliği, Trabzonspor, Konyaspor, Diyarbakırspor ve Çaykur Rizespor'da forma giyen Ayman, liglerimizde oynadığı 269 maçta 10 gol atmıştı.

     Teknik direktör Ziya Doğan'ın en sevdiği öğrencilerinden biri olan Mısırlı oyuncu, Ziya Hoca'nın gittiği her takıma onu da götürmesiyle dikkat çekmişti. 35 yaşındaki Mısırlı oyuncu şu an Suudi Arabistan'ın Hajer Club takımında kariyerine devam ediyor.

Zdravko Lazarov
     2000 yılında Kocaelispor'un ülkemize getirdiği Bulgar golcü Lazarov, daha sonra Gaziantepspor ve Kayseri Erciyesspor'da da forma giydi. Sol ayaklı bir forvet olan Lazarov attığı gollerle de kendini sevdirmişti.

     Ligimizde 198 maçta 69 gol atma başarısı gösteren Lazarov, futbola ülkesinin önemli takımlarından Lokomotiv Plovdiv'de devam ediyor. 37 yaşındaki tecrübeli oyuncu bu sezon çıktı 7 maçta 1 gol atıp 4 asist yaparak eski günlerinden pek bir şey kaybetmediğini gösteriyor.

Aleksandar Yordanov
     Yordanov da Lazarov gibi ülkemizde bir çok takımda uzun süre forma giyme şansı bulmuştu. Kocaelispor'un ülkemize getirdiği Bulgar oyuncu daha sonra İstanbulspor, Kayserispor, Konyaspor ve Ankaragücü'nde oynamıştı. Orta sahadaha hücuma yönelik oynayan Yordanov 198 maçta 34 gol atarak bu alanda da başarılı bir istatistik yakalamıştı.

     En son ülkesinin takımlarından Botev Plovdiv'de forma giyen Yordanov, geçen sezon sonunda yeşil sahalara veda etti. Futboldan kopamayan Yordanov, şu anda son takımı Botev Plovdiv'in sportif direktörlüğünü yapıyor.

Souleymanou Hamidou
     11 sene boyunca ülkemizde farklı takımların kalesini koruyan Kamerunlu futbolcu Hamidou, Türk futbolseverlerin yakından tanıdığı bir isim olmayı başarmıştı. Rizespor'un ülkemizde getirdiği oyuncu, 11 sene boyunca ligimizden ayrılmadı ve Denizlispor ile Kayserispor'un kalesini uzun süre korudu.

     Kariyerini 2011 yılında 37 yaşında Kayserispor formasıyla noktalayan Souleymanou Süper Lig'de 256 maça çıkmıştı. Souleymanou şu an herhangi bir takımda görev almıyor.

Joao Batista Lima (Mertol Karatay)
     Gaziantepspor'un ülkemize kazandırdığı oyunculardan olan Brezilyalı Batista da liglerimizde bir çok takımda forma giymişti. Gaziantepspor'daki başarılı performansının ardından Galatasaray macerası ve sonrasında Torku Konyaspor, Kasımpaşa takımlarında formasını giyen orta saha oyuncusu Türk vatandaşlığına geçerek Mertol Karatay ismini almıştı. Liglerimizde toplam 186 maça çıkan Brezilyalı oyuncu, Türkiye'de en son maçına 2009'da Kasımpaşa formasıyla çıkmıştı. 38 yaşındaki oyuncu en son Brezilya Serie C takımlarından Tupi Football Club'te forma giydi.

Marcel M'Bayo
      Gençlerbirliği'nin ülkemize getirdiği ofansif orta saha oyuncusu, daha sonra Sakaryaspor ve Malatyaspor'da forma giydi. Gençlerbirliği'nde forma giyerken Ankaragücü'ne attığı bir golden sonra yaptığı ilginç gol sevinciyle bolca konuşulmuştu.

     Liglerimizde 168 maça çıkan Demokratik Kongolu oyuncu, şu anda Belçika 2. Lig takımlarından SK Sint Niklaas'ta kariyerine devam eden 35 yaşındaki oyuncu, geçen sezon 25 maçta 8 gol 3 asistle oynamıştı.

Jean Emmanuel Effa Owona
     Liglerimizde Altay, Elazığspor, Ankaragücü ve Malatyaspor gibi bir çok takımda forma giyen Kamerunlu golcü Effa Owona, ülkemizde yaşadığı ilginç bir olayla da hafızalarda yer etmişti. Ankaragücü forması giydiği bir maçtan sonra teknik direktör Yılmaz Vural tarafından fiziki şiddete maruz kalan Effa, Vural'ın "Ben onların hem ağabeyi hem babası sayılırım. Yeri geldiğinde tokat da atabilirim" sözleriyle uzun süre spor medyasında konuşulmuştu.

     Türkiye'de oynadığı 74 maçta 18 gol atan 30 yaşındaki Kamerunlu golcü, Malezya Ligi takımlarından Negeri Sembilan'da kariyerine devam ediyor.


Roman Dabrowski (Kaan Dobra)
     Kocaelispor formasıyla gösterdiği başarılı performansla büyük takımları peşinde koşturan Polonyalı oyuncu, kariyerinin sonraki yıllarında Beşiktaş, Antalyaspor ve 2 dönem daha Kocaelispor forması giymişti.  Türk vatandaşlığına geçerek Kaan Dobra adını alan Polonyalı oyuncu, ligimizde oynadığı 314 maçta 75 gol atmayı başarmıştı.

     Futbolu bıraktıktan sonra Kocaelispor ve Beşiktaş alt yapılarında antrenörlük yapan Kaan Dobra, geçen sezon Orhangazispor'u çalıştırdı.

Giani Kirita
     Ligimizde Samsunspor, Gaziantepspor, Ankaragücü ve Bursaspor formalarını terleten Kirita, ön libero mevkinde görev alıyor ve sert futboluyla tanınıyordu. Ligimizde çıktığı 163 maçta 15 gol atan Romen oyuncu şu anda bireysel oyuncu antrenörlüğü yapıyor.

     Sizlere akıllarımızda yer etmiş, içimizden, "bizden" yabancıları biraz da olsa anımsatmak istedim. Bir başka yazıda görüşmek üzere...

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: