1 Eylül 2013 Pazar

Maç Analizi: Kayserispor - Elazığspor

     Spor Toto Süper Lig'in 3. haftasında Kayserispor ile Elazığspor Kayseri'de karşı karşıya geldi. Ben de bu maçı sizler için analiz etmeye çalıştım.

Maç Öncesi
     Elazığspor taraftarı maçtan günler önce deplasmana gitmek için çalınmadık kapı bırakmadı fakat hiçbir olumlu cevap gelmedi. Bu nedenle taraftarlar otomobillerle Kayseri'ye gitmeye çalıştı fakat geçen seneye göre çok az sayıda taraftar vardı. Kayserispor taraftarı ise geçen sene 2. yarının flaş takımı olarak gösterilen takımlarını sahiplenmemişlerdi. Kale arkası doluydu. Diğer tribünlerde ise az sayıda taraftar vardı. Alınan bilgilere göre biletli seyirci sayısı 6 bin civarındaydı.

Maçın Analizi
     Maç öncesi bastıran yağmur zemini ağarlaştırmıştı. Hatta yağmurdan dolayı yayıncı kuruluş 2. kez yayını kesmek zorunda kaldı. Yayının kesildiği anlarda Mouche'nin attığı gol ofsayt gerekçesiyle sayılmadı. 10. dakikadan sonra net olarak Elazığspor üstünlüğü vardı. Sağ kanattan Serdar Gürler'in sol kanatta Serdar Özkan'ın kişisel becerileriyle rakibin üzerinde üstünlük kurdu. Elazığsporun beyni olan Sane'nin mücadeleci oyunuyla orta sahada oyun oynatmadığı Kayserispor'un en büyük rakibi zemindi. Atılan paslar beklenmedik yerlerde duruyor ve karşı rakip için önemli bir fırsat sunuyordu. Dakikalar 15'i gösterdiğinde orta sahada topu kapan Sane'nin Serdar Özkan'a pasıyla ve Serdar'ın kişisel becerisiyle getirdiği topta Deniz Yılmaz'ın zor pozisyonda iyi vuruşuyla Elazığspor 1-0 öne geçti.


     Açık söylemek gerekirse Elazığspor dün istediği her şeyi sahaya yansıttı, Kayserispor ise beklenenden çok uzaktı. Maç 1-0 olduğunda sanki Elazığspor yenik gibi karşı kaleye yükleniyordu. Kayserispor Bobo ve Nobre'nin eksikliğini çok net hissediyordu. Stoperde Zurab ve Abdullah'ın uyumsuzluğu ise Kayserispor'un en büyük handikapıydı. 25. dakikaya geldiğimizde Alper Kalemci'nin sert vuruşunda Ertuğrul topu kornere çeldi. Kornerde paslaşarak kullanan Serdar Gürler'in ortasında Görkem Görk üç kişinin arasında göğüsü ile topu kontrol ederek düzgün bir vuruşla takımını 2-0 öne geçirdi. Bu dakikadan sonra Kayserispor toparlandı, topa daha çok sahip olan tehlikeler yaratmak isteyen bir Kayserispor vardı. Elazığspor ise kontra ataklar ile üçüncü golü bulup rahatlamak istiyordu. Pablo Mouche ve Sefa Yılmaz'ın etkisiz oyunu Kayserispor'un karşı kaleye gidememesinin en büyük sebebiydi. Oyunda denge sağlandı derken 34. dakikada Özgür Özkaya sahneye çıktı. Serdar Özkan'ın pasında rakibinden iyi sıyrılan ve topu ağlara gönderen Özgür takımını 3-0 öne geçirdi.  Bu dakikadan sonra Kayserispor taraftarının takımına tepkisi vardı ama hiç susmadan desteğe devam ettiler. Elazığspor bu dakikadan sonra ilk yarının sonuna kadar kendi yarı sahasına çekildi ve Kayserispor'a gol fırsatı vermedi. İlk yarı yağmurla birlikte gelen Elazığspor'un golleriyle 3-0 sona erdi.

     İlk yarıyı genel olarak değerlendirecek olursak; Elazığspor mücadeleci oyunuyla ve rakibin eksik noktalarını iyi değerlendirerek ilk yarıyı 3-0 önde kapattı. Kayserispor'da Mijailovic hala istenilen performansı veremedi. Pablo Mouche de ileri uçta etkisiz bir performans sergiledi. Kayserispor'un ilk yarıda en iyi oyuncusu Zurab olarak değerlendirebilir. Elazığspor cephesinde ise Antalyaspor'dan gelen sağ bek Deniz Aslan heyecanlı oyunuyla takımın zayıf halkası olarak gözüktü. Tidiane Sane ve Alper Kalemci ise orta sahada çok mücadele ettiler ve bütün topları olumlu değerlendirdiler. Elazığspor açısından en iyi oyuncular Sane ve Alper idi..

     İkinci yarı başladığında Kayserispor iki değişiklikle başladı. Salih Dursun-Okay Yokuşlu ve Yener-Jaja değişiklikleri ile sadece hücumu düşünen bir anlayış ile sahaya çıktı. Kayserispor belki skoru değiştiremeyecekti ama değiştirmek içinde hiçbir uğraş vermedi diye düşünüyorum. Jaja'nın oyuna girmesiyle Kayserispor da hareketlendi. Önceki maçlarda takımın beyni Cleyton'un isteksiz oyunu Jaja'yı orta sahaya çekti ve Kayserispor 2. yarıda forvetsiz oynadı. İlk yarı forvette oynayan Mouche ise 2. yarıda Jaja ile birlikte takımın en iyisiydi. Kayserispor'un 2. yarıdaki anlayışı defans arkasına paslar ve sağ kanattan Mouche'nin getireceği toplarla etkili olmaktı. Elazığspor ise ilk yarının aksine kendi sahasına çekilmiş ve iyi bir defans anlayışıyla rakibine boşluk bırakmamanın peşindeydi. Trond Sollied istediklerini sahaya yansıtmaya başlamıştı. Defans anlamında boşluk bırakmıyordu Elazığspor. Dakikalar ilerledikçe ilk yarının Elazığspor için performansı kötü olarak gösterdiğimiz Deniz Aslan'ın adam kaçırmasıyla Kayserispor Biseswar ve Cleyton ile kaleci ile karşı karşıya iki pozisyonu harcadı. Bu iki pozisyonda skoru bulsalardı maçın seyri çok değişirdi. Elazığspor'un Adanaspor'dan kalecisi Zülküfü de tebrik etmek gerek; Ivesa'nın yokluğunu iyi değerlendirdi. Karabükspor ve dünkü Kayserispor maçında çok kritik kurtarışlar yaptı.

     Dakikalar 66'yı gösterdiğinde sağdan Mouche'nin yaptığı ortada yine Deniz Aslan'ın müdahalede gecikmesi sonucunda Cleyton'un güzel pasında Jaja topu boş kaleye ağlara gönderdi. Bu dakikadan sonra ben Kayserispor'dan çok daha savaşçı bir oyun anlayışı bekliyordum, çünkü maçın bitmesine 25 dakika vardı. Kayserispor baskıyı kurdu Elazığspor sahasında ama yine de istenilen istek ve arzu sahada yoktu. Bu anlarda Jaja'nın mükemmel frikiği direkte patladı ve Elazığspor için kontra atağa dönüştü. Serdar Gürler kaleciyle karşı karşıya topu ağlara gönderemedi. Cem Sultan'ın oyuna girmesiyle oyuna hareketlilik geldi fakat Kayserispor gol bulmakta zorlandı ve karşılaşma 3-1 Elazığspor'un galibiyeti ile sonuçlandı.

Maçın Adamı
     Tidiane Sane. 90 dakika boyunca ağır zeminde hiç yorulmadan mücadele eden takımını rahatlatan oyun kurmakta sakinliğiyle en doğru yerlere topu ileten Sane, Elazığspor'un beyni olduğunu bir kez daha gösterdi. Sane'nin ardından Çağlar Birinci de stoperde kusursuz bir maç çıkardı.

Hakemler
     Volkan Bayarslan, dün iki takım içinde kötü bir maç yönetti. Çok olağan pozisyonlarda faul kararları ile oyuncuların tepkisini çekti. İki takım adına da bir penaltıyı es geçti. Çağlar Birinci'ye çok gereksiz bir pozisyonda sarı kart gösterdi. Volkan Bayarslan'ın Süper Lig maçlarında 5. veya 6. hakem olması daha doğru olabilir bence.

Teknik Adamlar
     Trond Sollied, kendi tarzıyla yedek kulübesinden hiç çıkmadı notlar alarak maçı bitirdi. Oyuncu değişikliklerini zamanında yaptı. Takıma iyi bir oyun oynattı. Taraftarlar ile arasındaki buzları eritti. Robert Prosinecki, maç boyunca yağmurun altında oyuncularını sakin olmaları yönünde uyarılarda bulundu. Doğru oyuncu değişiklikleri de yaptı fakat takımın isteksiz oyunu istediklerini yapmasıın engelledi.

Taraftarlar
     Kayserispor taraftarı; kale arkasındaki taraftarlar 90 dakika boyunca hiç susmadan takımlarını desteklediler fakat ne olursa olsun diğer tribünlerde daha fazla Kayserispor taraftarı olması lazımdı.
Elazığspor taraftarı; kendi imkanlarıyla maça giden taraftarlar takımını destekledi. Takımın en ihtiyacı olduğu dakikalarda takımlarına destek olmaya çalıştılar.

Yazar: Osman KILIÇ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder