9 Ekim 2013 Çarşamba

Süper Lig Panorama | 7. Hafta

       Spor-Toto Süper Lig’de 7. haftayı da geride bıraktık. 8. haftaya doğru yol alırken takımların geçen haftaki maçlarını tek tek analiz ettik. Haftanın tek beraberliği, golsüz geçen Fenerbahçe-Trabzonspor derbisinden çıkarken; en gollü karşılaşma ise Kasımpaşa’nın konuk ettiği Elazığspor’u 4-0’lık skorla geçtiği maç oldu. 7. haftada aldıkları sonuçlarla Bursaspor, Gaziantepspor, MP Antalyaspor ve Akhisar Belediyespor yükselişlerini sürdürdüler. Karabükspor, Gençlerbirliği, Galatasaray, Kayserispor ve Erciyesspor ise yara almaya devam eden ekipler oldu.

KDÇ Karabükspor-Bursaspor
       Kazım’ın, Bursaspor sağ kanadını hareketlendirdiğini gördüğümüz Karabükspor maçında, sahanın en konuşulası ismi ise kuşkusuz Belluschi oldu. Zira Bursaspor orta sahasının canlılığındaki en büyük etken Belluschi’nin geri dönüşü oldu. İlk yarıda daha istekli taraf Yeşil-beyazlılardı ve soyunma odasına da 1-0 galip gittiler. Ev sahibi ekip ikinci yarının ilk bölümlerinde İlhan Parlak ve Lua Lua’nın başrolleri paylaştığı ataklarda 1-1’i arasa da Timsahların eldiveni Frey, gole izin vermedi.

       Batalla, Belluschi ve Kazım’ın ceza sahası önlerindeki tek pasları Karabük defansını çoğu kez çaresiz bıraktı. Oldukça uyumlu oldukları göze çarpan bu üçlü arasındaki sinerji de gelecek haftalarda Daum’un en büyük silah olacak gibi görünüyor. Belluschi’ye ayrı parantez açmak gerekir ki; 30 yaşındaki orta saha oyuncusu, Bursaspor’un ofansını 90 dakika diri tutan isim oldu. Kazım’ın da kendi kanadını koridor haline getirdiğini ve maç boyunca pozisyon yaratma eğiliminde olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

       Bursaspor, ceza sahası önlerindeki topla oynamalarla yine standartların üzerindeydi; ancak defans arkasına kat etmek ve derinlemesine toplardaki sıkıntısını Karabük maçında da aşmış değil.

Kayserispor-Gaziantepspor
       Maça hızlı başlayan ekip, Muhammed ve Cenk Tosun’un bulduğu pozisyonlarla Gaziantepspor oldu. Medunjanin, Muhammed’e verdiği derin toplarla playmaker pozisyonunda olmazsa olmaz olduğunu gösterdi.

       Kayserispor maçın devamında Mouche, Sefa ve Cleyton’un ofansif desteği ile Biseswar’a tehlikeli pozisyonlar yaratırken, ev sahibi olduğunu da büyük ölçüde hissettirdi. Rakip ceza sahası önünde kalabalık yaratan Sarı-kırmızılılara karşı Antep savunması çoğu kez kademede adam paylaşamadı.

       Antep, ikinci yarıda Serdar Özbayraktar’ın golüyle attığı tek golle maçı kazanmayı bildi. Gaziantep’in ligdeki ikinci galibiyetini alarak 14. sıraya yükseldiği karşılaşmada 3 puanın gizli kahramanı ise, yine kritik kurtarışlarını izlediğimiz Karcemarskas oldu.

Torku Konyaspor-Kayseri Erciyesspor
       Torku Konyaspor maçın ilk çeyreğinde çoğu kez sol kanattan yüklense de bir kez ceza sahasına ulaşabildi. Maçın geri kalanında ise sağ kanata yönelen Yeşil-beyazlı ekip Djalma ile 90 dk. boyunca boşluklar buldu.

       Erciyesspor, kanatlardan yüklenen Konyaspor karşısında sağ bekte önlem alabildiyse de bunu sol bekte başaramadı. Djalma’nın hem tekniği hem de hızına yetişemeyen Erciyesspor kademesi, Portekiz menşeli oyuncunun Gekas’a yaptığı asiste de engel olamadı ve mağlubiyeti getiren tek golü kalesinde gördü.

       Ibricic-Vleminckx-Yasin üçgeni ile bastıran Erciyesspor, kaleci Itandje’yi bir türlü geçemedi. Karşılıklı ataklarla geçen maçta Erciyesspor 3 puan kaybederken, kırmızı kart gören Vleminckx ise bir diğer kayıp oldu. Uğur Tütüneker'li Konyaspor ise puanını 9’a yükseltti.

Eskişehirspor-Beşiktaş
       Kötü geçen iki haftadan sonra toparlandığını gördüğümüz Beşiktaş, Galatasaray ve Bursaspor gibi zorlu maçlardan puan çıkarmayı bilen Eskişehirspor deplasmanından 3 puanla döndü. Motta’nın yokluğunda Hutchinson’ın sol bek oynadığı maçta Beşiktaş, özellikle ikinci devre ağırlığını maça koydu. İlk yarı da büyük ölçüde oyuna yöne veren taraftı.

       İkinci yarıda ise oyunun tek hakimi Beşiktaş’tı. Hem rakibin orta saha disiplinini bozan, hem de Eskişehir defansından dönen topları karşılayan Siyah-beyazlılarda Almeida’nın yokluğu göze çarpsa da Fernandes’in sorumluluk almaya başlaması golü de getirdi. Ligde ilk kez forma şansı bulan Ömer Şişmanoğlu, Manu’nun asistinde topu ağlara göndererek hem kendi hem de takımı adına galibiyeti getiren tek golün sahibi oldu.

       Olcay ve Gökhan Töre’nin hırsları, istekleri de Eskişehirspor’un beklerini oldukça yordu. Birlikte oynadıklarında pek övgü alamayan Necip-Veli ikilisinin de bu kez bekleneni verdiğini söyleyebiliriz. Zira Necip’in karşı kaleye dikey top sürüşleri oldu ve Veli de savaşçılığıyla Gattuso’luğunu ortaya koydu.

       Eskişehirspor, oyun disiplinini bir türlü kuramadı. Çünkü Necip-Veli ikilisinin orta sahadaki presi ve Olcay Şahan ile Gökhan Töre’nin kanatları boydan boya kullanmaları Eskişehir’in organize olmasına engel oldu. Karşılaşma sonunda Kara Kartal puan tablosunda tekrar 2.’liğe yükselirken, Kırmızı-siyahlılar ise 2 sıra birden geriledi.

Kasımpaşa-Elazığspor
       Kasımpaşa rakip sahada baskı ile başladığı mücadelede golü de erken buldu. Şota’nın bu maçta takımını ileride presle oynatması ve atak halindeyken defansı alan daraltması için 30-40 metre öne çekmesi Elazığspor’u takım halinde ekarte etti. Konuk ettiği Elazığspor’a top yaptırmayan Kasımpaşa, ilk yarıyı 3-0 öne geçerek kapattı.

       Gakkoşlar, Sane’nin üstlendiği rolle yer yer defans ardına top düşürse de bitirici vuruşları yapamadı. Oyunun son dakikalarında oyunu rolantiye alan Şota'nın ekibi, iyice geriye yaslandı. Bu, Elazığspor’un baskı kurması gibi görünse de Kasımpaşa maçın 90. dakikasında skoru 4-0 yaparak rakibini sahadan sildi. Son düdükle Paşalılar puan cetvelinde 2 sıra üste çıktı ve Elazığspor ise tehlikeli bölgenin sınırına geriledi.

Çaykur Rizespor-MP Antalyaspor
       Cernat, Tevfik ve Kweuke’nin hücumdaki agresif oyunuyla ilk dakikaları hızlı geçen ev sahibi ekip, girdiği pozisyonlardan yararlanamadı. İlk yarının ortalarına doğru maça ısınan Antalyasporlular, Rizesporlu Sezer’in kademe hatasını affetmeyen Diarra’nın attığı gol ile 1-0 öne geçti.

       İkinci yarıda oyundan kopmayan Rize, 59’da beraberliği yakaladı. Beraberliğin ardından Antalyaspor kalesini abluka altına alan Rize, aradığı golü bir türlü bulamazken defansında da Isaac'in ataklarını önlemekte zorlanmaya başladı. Bu anlarda Isaac’in kazandırdığı serbest vuruşta Wederson’un etkili ortası Baros ile golü getirdi. Maçın son dakikalarında bulduğu skorla rakibini 2-1 yenmeyi başaran Samet Aybaba’nın öğrencileri, zorlu deplasmanın ardından çıkışını sürdürdü. Çaykur Rizespor ise evinde kaybettiği 3 puanla ikinciliği Beşiktaş’a kaptırdı.

Akhisar Belediyespor-Galatasaray
       Maçın ilk yarısında kayda değer olan tek pozisyonda Akhisarspor, bir köşe vuruşu organizasyonuyla Galatasaray karşısında 1-0 öne geçti. Maça Selçuk, Melo, Semih ve Engin'siz çıkan Sarı-Kırmızılıların oyunun tamamında orta sahayı kontrol altına alamadığı görüldü. 57. dakikada gelen ikinci golde de kademede topa basamayan Galatasaray stoperleri Niasse’ye engel olamadı.

       Skor 2-0 olduktan sonra daha çok geriye yaslanan Akhisarspor, Galatasaray’ın Drogba ile bulduğu tek golüne de haber saldı denilebilir. Zira zaten Selçuk-Melo ikilisinden yoksun olan Cimbom, organize gelemiyordu. Kalan dakikalarda ‘‘doldur-boşalt’’ları sık sık gördüğümüz karşılaşmada, Burak Yılmaz ile bulduğu pozisyonlardan da sonuç alamayan Galatasaray, sezonun ilk mağlubiyetini tattı. Böylece 3 sıra birden düşüş yaşayan Mancini’li Cimbom 13. sıraya gerilerken, Hamza Hamzaoğlu’nun Akigosu geçen hafta devrettiği 4.’lük koltuğuna tekrar oturdu.

Sivasspor-Gençlerbirliği
       Yiğidoların başkent temsilcisi Gençlerbirlği’ni konuk ettiği maç karşılıklı ataklarla başladı. Ev sahibi ekip en skorer ismi Aatif Chahechouhe, konuk takımsa Nizamettin ve Mervan’la kaleyi yokladı.

       İlk yarıyı galip kapatan Sivasspor, ikinci yarıya da üst üste ataklarla başladı. Gençlerbirliği’nde Stancu ve Petrovic’in oyuna girmesiyle oyun dengelenmeye başlamıştı. Son yarım saatlik dilimde de ilk yarıda olduğu gibi karşılıklı atakların bolca yaşandığı mücadele 88. dakikada gelen Sivasspor golüyle 2-0 sonuçlandı.

       Sivasspor seyircisi önünde aldığı sonuçla 7. sıradaki yerini korurken, Gençlerbirliği ise 2. haftanın ardından yaşadığı negatif profilini bozamadı ve ligin dibine yerleşti.

Fenerbahçe-Trabzonspor
       Son dönemlerin tansiyonu yüksek maçlarından biri daha geride kaldı. Maç sonunda yaşanan olaylar yazılı ve görsel medyada zaten geniş yer buldu; o nedenle bir daha belirtmenin lüzumu yok.

       Maça daha istekli başlayan taraf Fenerbahçe oldu. İlk yarıda Holmen ve Sow ile Trabzonspor kalesini zorlayan Fenerbahçe, maç boyunca Bordo-mavilileri kalesine 20 metreden fazla yaklaştırmadı.

       Volkan Demirel’in terlemediği maçın ikinci yarısında Webo’nun direkten dönen topu ve diğer etkili şutlarda gole izin vermeyen Onur Kıvrak, Trabzonspor’a 1 puanı hediye etti. Fenerbahçe haftanın en çok şut at atan takımı olsa da skoru etkileyemedi. Alper Potuk’un isteksizliğine diretmeyen Yanal, 54’te Emre Belözoğlu’nu oyuna alsa da değişen bir şey olmadı. Zira Emre de formunu yakalamış değildi ve ağırlığını koyamadı.

       Haftanın en önemli maçından sonra Fenerbahçe zirvedeki yerini korurken, Trabzonspor ise yerini Akhisar Belediyespor’a devretti.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder