8 Ekim 2013 Salı

PTT 1. Lig'de 8. Haftanın Değerlendirmesi


       Sekizinci haftada ligin favori takımlarının kazandığı bir hafta oldu. Balıkesirspor'un maç yapmadan geçirdiği haftada, haftanın sürprizini Bucaspor deplasmanda G.Antep BŞB.Spor'u yenerek gerçekleştirdi.

       İstanbul BBSK sahasında Karşıyaka'yı 4-2 mağlup etmeyi başardı. İBB maça yine defansif yönü güçlü orta saha ile başladı. Karşıyaka takımı ofansif yönü zayıf orta sahaya baskı kurmayı denedi ve orta alanda üstünlük sağladı. Mehmet Batdal top almak için çok geri geldi fakat Visca önceki maçlara göre daha iyi bir performans gösterdi ve kenarlardan topu iyi taşıdı. Karşıyaka takımı duran toplarda alan savunması yapıyor ve bu şekilde duran toplardan iki gol yedi. KSK takımının yediği birinci golde, taç çizgisine yakın bir noktada serbest atış kullanılıyor, bu serbest atışa iki adam ile baraj kuruluyor, bunun mantığını anlamış değilim. Savunma baraj hizasına gelmek için ceza sahasının içine girdi ve topa vurmadan içeri koşu yaptı ve kalecinin kale alanına düşen topa kalecinin hamle yapma şansını azalttılar ve golü yediler. Şüphesiz tüm bu organizasyonda hatanın büyüğü kalecide fakat o noktada kurulan barajın, topu nereye gitmesini engellediğini henüz anlamış değilim. Karşıyaka takımının savunma hataları bununla bitmedi ve yedikleri dört golde de savunma oyuncuları büyük hatalar yaptılar. Devre biterken kaleci Eser'in de büyük hatası ile Karşıyaka takımı iki duran toptan gol buldu ve devreye üstün giren taraf oldu. Cihat hocanın ikinci yarı oyuna müdahaleleri ile takımının gelip gelmesini sağladı. Özellikle Ömer Can - Alaatin ve Mustafa Sarp - Mahmut değişiklikleri hücum hattını güçlendirdi ve goller beraberinde geldi. Karşıyaka takımının deplasmanda gerektiğinde katı bir takım savunması yapabilecek düzeye gelmesi gerekir.

       G.Antep BŞB.Spor evinde Bucaspor'a mağlup oldu. Her iki takımda geri oynamayı bilmeyen ve oyunu hızla üçüncü bölgeye taşıyan, atak sonlandıran takımlar. Bu açıdan zevkli ve bol gollü bir maç bekliyordum. Maçın henüz başında hücum gücü yüksek 5 oyuncu ile sahaya çıkan Antep takımının Bucaspor'u çok iyi analiz ettiği ve bu yönde iyi çalıştığı kendini gösteriyordu. Bucasporlu Rickets ve Umut'a adım attırmayan ve orta alanda pas bağlantılarını kesen bir Antep takımı vardı. Buna karşılık hücum hattında etkili ve net pozisyonlar bulmalarına rağmen bunu değerlendiremediler. Zafer'in ortasında Nsaliwa ile öne geçti Bucaspor. Luiz'in sorumsuzca davranışları hem ikinci sarı karttan atılmasına hem de yarattığı penaltı ile takımının gol yemesine neden oldu. Görünürde hasar sadece bu kadar olsa da aslında elle topa hamle alışkanlığının takıma yayılmasına neden olduğu görüldü fakat 4 hakem de Hakan Çinemre'nin topa elle müdahale etmesini göremedi. Oyuna sonradan giren Recep ve Atilla ileride top tutmakta zorluk çektiler ve Recep çok müsait pozisyonu değerlendiremedi. Maç biterken Nsaliwa'nın uzak mesafeden mükemmel vuruşu takımdaki birçok şeyi kapattığı gibi deplasmanda çok değerli üç puanın da takımına gelmesini sağladı.

       1461 Trabzon takımı ilk yarıda rüzgarı da arkasına alarak özellikle kanatlardan hücum etmeyi tercih etti. Orta alandan sürekli hücuma çıkan oyuncular tehlike yarattı fakat aradığı golü bir türlü bulamadılar. Samsunspor son dakika golleri ile puan almaya devam ediyor.  Samsunspor takımı forvetlerinin eksiğini Musa Aydın ile kapatmaya çalıştılar. Ağır zeminde iyi mücadele etti her iki takımda. Orta alanda Oktay yaptığı baskı ile kazandığı topa mükemmel vurdu ve takımını öne geçirdi. Maçın bitmesine birkaç dakika kala gelen üstünlük üç puana dönüşecekken, Murat'ın Samsunspor adına içeri doldurduğu top Musa Aydın'ın önünde kaldı ve Musa'nın muhteşem vuruşu Samsunspor takımına puan getirdi. Yabancı oyuncularında takıma dönmesi ile Samsunspor takımının ligdeki hedefi belirlenecektir. Çünkü şuan için oynadıkları futbol çok az kişiyi memnun ediyor ve her zaman son dakika golleri gelmeyebilir.

       Kahramanmaraşspor çok direnç gösterdiği bir haftada yine puan alamadı. Güçlü ve organize Manisaspor karşısında evinde en azında bir puan almaları gerekliydi fakat hücum hattı çok etkisiz ve gol bulacak oyuncu sayısı az. Duran toplar veya uzaktan vuruşlar yapabilen oyuncu Sinan, o da kaleye çok uzak bir mevkide oynamak zorunda kalıyor. Dabo, Oseni ve Erhan üçü de etkisiz kalıyor, o zaman üçünün de aynı anda oynatılması orta alan ve defansın yükünü artırmaktan başka işe yaramıyor. Azuka bana göre Dabo'dan daha etkili olabilecek bir oyuncu oynama süresi artırılabilir. Manisaspor takımı iyi bir organizasyon ve iletişim içinde ve oyuncular bir birine yakın oynuyorlar. Böylelikle takım savunmasında ve hücum organizasyonlarını çok adam ile gerçekleştirme şansı elde ediyorlar. Oyuncuları tek tek ele aldığımı da herkesin beğeni ile izlediği oyunculardan kurulu bir takım ve hem ofansif hem de defansif anlamda uyumlu bir takım. Bekir'in attığı şık gol ile üç puanı hak eden taraf oldular ve haftayı kayıpsız kapattılar.

       TKİ Tavşanlı  evinde Orduspor'a boyun eğdi. Maça iyi başladı fakat gol yollarında ki problemleri devam ediyor. Kenarları kullanma istekleri olumluydu fakat içeride gol vuruşu yapabilecek yetenekte bir oyuncu yoktu. Orduspor geçen hafta kaybettiği puanları telafi peşindeydi ve galip gelebileceği en iyi maçlardan biriydi bu. Subasic'in kornerden gele topa yükselişi harikaydı ve iyi bir gol atmayı başardı. Eren ve özellikle maç boyuncu Anıl'ın çabaları görülmeye değerdi. Orduspor birçok gol pozisyonunu değerlendiremedi fakat skoru da korumayı başardı. Emin adımlar ile ve gerçekten organize olmuş bir takım ile yoluna devam ediyor Orduspor. Tavşanlı içinse işler hiçte iyi gitmiyor ve bu bir haftalık arada toparlanmaları gerekir.

       Boluspor ligin güçlü ve etkili takımlarından Ankaraspor'a evinde 3 gol yiyerek mağlup oldu. Ankaraspor'un orta alanda pas bağlantılarını kesmek için iyi mücadele edeceğini düşündüğü Abdulkadir'i orta alana alıp Alp'i biraz daha kenara kaydırdı Ali hoca. Alp ve Emre ile kanatları iyi kullandı ve maça tempolu başladı, kısa sürede üstünlüğü sağladı ve golü buldu. Fakat futbol çok yönlü bir oyundu ve orta alandan gidemeyen Ankaraspor kanatları kullandı ve özellikle bek oyuncuları hücuma çıktığı zaman bunlara önlem alacak durumda değildi Boluspor ve Ankaraspor'un golü gecikmedi. Arka arkaya attıkları goller ile öne geçmeyi bildi. Boluspor'da oyuna sonradan girip skoru değiştirecek oyuncu yok, Fatih ve Orhun çabuk ve topu iyi kullanan oyuncular fakat direkt sonuca gidecek oyuncular değil. Ankaraspor ise her durumda hamle yapacak oyunculara ve birbiri ile uyumlu transferler sahip. Seksenden sonra golü bulan Boluspor acaba bir puan gelir mi diye düşünürken savunma hataları devam etti ve üçüncü golü kalelerinde gördüler. Boluspor da hücum hattının daha hareketli ve sorumluluk alacak düzeye gelmesi gerekiyor.

       Mersin İdman Yurdu deplasmanda Fethiyespor'u yenmeyi başardı ve işlerin iyi gittiğini herkese gösterdi. Fethiyespor oyuna tempolu ve coşkulu başladı. Artun ve Ahmet daha dinamik oynamaları gerekiyor. Barış çok geriye gelip top aldığı için hücuma çok fazla katkı sağlayamıyor. Ufuk çizgiye çok yanaştığı için Onur orta alana geldi ve Fethiyespor bir kanadı eksik oynadı. Mersin İdmanyurdu kadrosu oturmuş durumda ve Mehmet Yıldız'ın form bulması ile çok daha iyi takım düzeyine geleceklerdir. Geriden Anıl ve Ali çok iyi çıkışlar yapıyorlar ve hücum gücüne büyük katkı sağlıyorlar. Güven ve Nduka top taşıyan ve hücumu düşünen oyuncular, bunlara orta alandan Lawal da eklenince her an pozisyona girebilen bir Mersin takımı ortaya çıktı. Mahmut Temür çok verimli oynuyor ve her hamlesi takıma büyük katkı sağlıyor. Oyun temposunu kontrol eden ve yön veren Mahmut'un koşu yolları ve top aldığı bölgeler oluyor. İkinci yarıda Kenan'ın oyuna girdikten sonra girdiği gol pozisyon sayısı çok fazla ve skor çok daha farklı olabilirdir. Çünkü Fethiye takımının stoperleri dahi öne çıktı ve gol bulmaya çalıştı. Arkada büyük boşluklar bıraktılar ve büyük risk alarak oynadılar.

       Denizlispor, Adanaspor'u Antalya da ağırladı ve haftanın en temposuz ve heyecansız maçıydı. İki takımda Antalya da tatil havasında bir hazırlık maçı oynadılar resmen. Bu kadar kötü oyunun nedeni iki takımında başında teknik sorumluların bulunmaması söylenemez çünkü her iki takım da yeni teknik sorumluları ile anlaşmışlardı ve maçı izleyenler arasındaydılar. Buna rağmen oyuna bir etki yaratmaması düşündürücüydü. Denizlispor hücum hattı çok formsuz ve gol yollarında büyük sıkıntı yaşıyorlar. Adanaspor izlediğim en kötü oyunlarından birini sergiledi ve bir kaç haftadır çıkışta olan takıma yakışmayacak oyun ortaya koydular. Belli ki bu deplasmanda yenilmeden ayrılmayı planlıyorlardı fakat bu kadar formsuz bir Denizlispor maçında üstelik başka bir sahada alınabilecek en güzel deplasman galibiyetleri olabilirdi. Marko gördüğü kart ile cezalı durama düştü fakat bu boşluğu dolduracak Ali Zorlu kadroda mevcut.

       Haftanın en güzel ve en keyifli maçı Adana'da Adana Demirspor ile Şanlıurfaspor arasında oynandı. Seyircisine kavuşan Adana Demirspor açık futbol ile kazanmak istediği maçlardan biriydi, fakat aynı cesaret ve açık  futbol ile Şanlıurfaspor takımı da karşılık verince ortaya keyifli ve mücadele gücü yüksek gollü bir maç ortaya çıktı. Ev sahibi takım önde Mehmet Eren, Raşit, Erçağ ve onlarında önünde Rostand ile gol bulmaya çalıştı. Arkalarında Efe ve Birol Hikmet çok çalıştılar. Fakat duran toplarda kaleye yakın bölümlerde Erçağ'ın da toplara iyi vurduğunu Birol'un bilmesi gerekir diye düşünüyorum. Mehmet Eren bu sezon izlediğim en iyi futbolunu oynadı ve kenarları çok iyi kullandı, topları olumlu değerlendirdi. Rostand- Kamil değişikliği bana göre çok olumluydu ve Erçağ tek forvete geçerken Kamil kanadı kullanmaya başladı. Şanlıurfaspori Raşit hocadan sonra çıktığı 3 maçta 7 puan topladı ve Ömer Can hocayı tebrik etmek lazım umarım hoca ile devam ederler. Urfa takımın hücum hattı hareketli ve her an pozisyon bulabilecek bir yapıya sahip, orta alanın direnci çok yüksek oyunculardan kurulu fakat hücuma çok katkı sağlayacak oyuncu yok. Savunması ise bana göre çok hata yaptı ve topu uzaklaştırmada başarısızlıkları gözle görülür şekildeydi. Engin ve Onur Güney hücuma katkıları çok fazla olan oyuncular değil. Sonuç ve ortaya çıkan oyun gayet keyifliydi ve haftanın maçı olmayı hakkettiler.

Haftanın Takımı: Ankaraspor
Haftanın Teknik Direktörü: Cihat Arslan (İstanbul BBSK)
Haftanın Futbolcusu: Volkan Babacan (Manisaspor)
Haftanın Üzüntüsü: Boluspor-Ankaraspor gibi önemli bir maçın sadece WebTV'den verilmesi
Haftanın Formsuzu: Karşıyaka takımının savunma oyuncuları
Haftanın Gölü: Tam Nsaliwa 2. gol (Bucaspor) ve Bekir Yılmaz (Manisaspor)

Yazar: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder