23 Ekim 2013 Çarşamba

PTT 1. Lig'de 9. Haftanın Değerlendirmesi


       Teknik Direktörlerin basın karşısında klasik bir söylemleri vardır, "yeni bir takımız ve zamana ihtiyacımız var. Sekizinci haftadan sonra bu takımın gerçek gücünü göreceksiniz". Sekiz hafta geçti ve bir de bayram tatili arası girdi. Takımların bu süreyi en iyi şekilde geçireceği, gerçek güçlerini gösterecekleri haftada Orduspor dışında favori gösterilen takımlardan hiç biri galip gelemedi. Denizlispor, deplasmanda Mersin İdman Yurdunu yenerek büyük sürpriz yaptı. Haftanın maçı Adana derbisi, adına yakışır bir maç oldu.

       Samsunspor evinde Balıkesirspor'a ağır bir yenilgi yaşattı ve oynadığı futbol ile haklı bir galibiyet aldı. Ekhigo'nun takıma dönmesi ile Samsunspor forvet sorununu çözdü ve forvet arkası Arif, bu ligde her takımda çok iş yapacak bir oyuncu olduğunu gösterdi. Önünde etkili forvet olması durumunda etkisini daha da artıracaktır. Topla yaptığı driplinglerde eğer önünde hareketli bir forvet varsa mutlaka onu topla buluşturacak ve onun boşalttığı alanlara girebilecek bir oyuncu. Samsunspor, oyuna Balikesirspor baskısı ile başlasa da seyircinin desteği ile baskını artırdı ve golü buldu. Çok adam ile hücum etmesi ve oyuncuların hareketliliği farklı galibiyeti getirdi. Balıkesirspor takımında önceki haftalara oranla kötü oynayan oyuncu sayısı fazlaydı. Haftalardır hemen hemen aynı kadro ile çıkan Balikesirspor takımında bazı oyuncuların rotasyona girmesi gerekecektir. Kenarda bekleyen çok kaliteli oyuncuları var fakat uzun süre oynamamaları veya oynama sürelerinin kısa olması ileriki haftalarda oyuna girdikten sonra bu hafta olduğu gibi etkisiz kalabilecek oyuncular var.

       Ankaraspor evinde Gaziantep BŞB.Spor'a boyun eğdi. Antep takımı sahaya Abdullah, Serdar ve Sinan ile başlayınca orta alanda büyük sıkıntı yaşanacak gibi bir görüntü vardı. Fakat Suat hoca orta alanı iyi mücadele eden ve defansif yönü güçlü oyunculardan oluşturmuştu ve öndeki üçlü nereye kadar çekilip nasıl savunma yapacaklarını o kadar iyi çalışmışlardı ki maçın başında buldukları skor üstünlüğünü maç sonuna kadar korumayı başardılar. Ankaraspor da kadroda yapılan değişiklikler oyun yapısını çok fazla bozmuyor ve oyun yapılarında büyük değişiklik gerektirmiyor. Ankaraspor baskıyı yoğunlaştırdığı dakikalarda golü bulamadı. Oyuna sonradan dahil olan oyuncuların çabası kazanma isteğini gösteriyordu. Ankaraspor'da bireysel performansları daha da artacak oyuncular var ve onların performanslarını tam yansıtmaya başlaması ile Ankaraspor gol yollarında daha az sıkıntı yaşayacaktır.

        Bucaspor'da işler iyi gitmiyor. Genç oyunculardan kurulu bir savunması var fakat kaleci Ziya bu ligin iyi kalecilerinden ve orta sahasında, hücum hattında iyi oyuncular var. Buna karşı kalitelerine yakışır bir futbol sergilemiyorlar. Zafer ve Umut takımı taşıyan oyunculardı fakat birkaç haftadır Umut da bekleneni veremiyor. Bucaspor'da her ne sıkıntı yaşanıyorsa biran önce çözülmelidir, kesinlikle iyi bir takım ve iyi oyunculardan kurulu bir takım. 1461 Trabzon deplasmanda hak ettiği bir galibiyet aldı. Savunma oyuncuların performansı önceki haftalara göre daha iyiydi. İki güzel gol ile güzel bir galibiyet aldılar.

        Orduspor haftanın en karlı takımı oldu, rakiplerinin puan kaybettiği haftada güzel bir galibiyet aldı ve tepede olmayı hak etti. Fethiyespor eksik oyuncuların yokluğunu yaşadı ve savunmaya bir türlü çare bulamadı. Savunmanın yaptığı hatalar ile deplasmanda üç gol yediler. Orduspor da Subasic gol atmadığı haftalarda bile takıma çok faydalı bir oyun sergiliyor. Savunma arkasına koşular yapıyor ve topla iyi noktalarda buluşup topu olumlu kullanıyor, destek gelene kadar topu olumlu bölgelere taşıyor. Anıl ve Landel'in takıma katkıları çok büyük ve bu maçta takımın büyük yükünü taşıyan oyuncular oldular.

       Manisaspor takımının kadrosundan herhangi bir oyuncuyu alın, istediğiniz PTT 1.lig takımında çok rahat oynatırsınız. Sezon başı ekonomik sıkıntılar ve yeterli transferin yapılmadığı gerekçesiyle antrenörünü kaybetmiş bir takım için bunu söylemek futbol adına gerçekten çok güzel bir duygu. Önde oynayan üçlünün günlük performanslarının değişken olması Manisaspor takımının ligdeki konumunu çok etkiliyor. Hücum hattında istikrarlı bir performans gösterdiklerinde Manisaspor ligin favori takımları arasında yerini alacaktır. İstanbul BBSK sahaya iyi bir kadro ile çıktı. Maçta etkili olduğu dakikalarda öne de geçti. Fakat hücuma çıkmayı seven Alparslan'in kanadına Doka çok fazla yardım etmedi. Manisaspor bu kanattan atak yaptıkça o kanadı kapatmak için Fevzi desteğe gitti. Orta alanda Mehmet Batdal'ın arkasına Fevzi veya Mustafa Sarp'ı kaydırmak gerekirken sol kanadı kapatmak için oyuncular o yana yığıldı. Manisaspor etkili olduğu dakikalarda artarda golleri buldu ve öne geçti.  Cihat hoca oyuncu değişiklikleri ile skoru değiştirme çabasına girdi fakat Manisaspor özellikle orta alanda büyük bir direnç gösterdi ve üç puanı alan taraf oldu.

        Şanlıurfaspor, sahasında Boluspor karşısında oyuna inanılmaz kötü başladı. Savunma hataları ardı ardına geldi ve orta sahada bu kadar savunma ağırlıklı bir görünüm varken bu kadar pozisyon verilmesi normal değildi. Yedikleri gollerdeki iletişimsizlik, bireysel hatalar ve konsantrasyon sorunundan kaynaklandığını düşünüyorum ve bunun nedenleri çözülmelidir. Bunun yanında eldeki oyuncuların en iyi şekilde kullanılması gerekir. Banahene bu ligin en iyi oyunculardan biri ve Şanlıurfaspor takımının şiddetle bu oyuncunun performansına ihtiyacı var. İsmail Haktan'nın da yokluğu takımın kurgusunu bozmuş bir şekildeydi. Yedikleri gollerden sonra hocanın değişiklikleri bunun göstergesiydi. Boluspor, ideal kadrosuna yaklaşıyor ve gol yollarındaki problemlerini çözecekler gibi görünüyor. Savunmada yaptıkları hataların bu maça özgün olduğunu düşünüyorum ve Boluspor savunması iyi oyunculardan kurulu bir savunma. 4-0'dan sonra maç 4-3'e gelir mi gelir, burada önemli olan deplasmanda atılan 4 gol ve alınan 3 puanın önemidir. Eminim ki yenilen 3 golün tek tek uzun analizi zaten yapılacaktır. Boluspor maç başı bir puanın üzerine çıktı ve 6. sıradaki takım ile arasındaki puan farkı sadece 4. Boluspor'un içeride maç kaybetmemesi gerekiyor, dışarıdan alınacak galibiyetler ile hedefine doğru yürüyecektir.

        Haftanın maçında iki Adana takımı karşı karşıya geldi. Merakla beklenen maçta, beklenildiği gibi heyecanlı geçti ve taraftarın şovları görülmeye değerdi. Adanaspor Teknik Direktör Levent Eriş'in yeniden takıma dönmesi ile maçın merakını daha da artırdı. Adanaspor'da İzzet'in yerine Tuna ve cezalı olan Marco'nun yerine Ali Zorlu oynuyor. Tuna daha önce de sağ bekte oynadı, tecrübesi ve hızı ile Juninho ve Erçağ gibi rakibin etkili oyuncularına önlem alında aynı zamanda sahadaki uzun oyuncu sayısını artırmış oldu. Maça etkili başlayan taraf Adanaspor'du, rakip savunmasının yaptığı hatayı Tiago iyi değerlendirdi ve takımını öne geçirecek gölü buldu. Adana Demirspor'un kullandığı duran topta İlkem-Rajnoch eşleşmesinde İlkem'in bir anlık hatası Rajnoch'ın çok kolay bir gol atmasını sağladı. Fakat daha sonra İlkem taşıdığı topla yaptığı asist bu hatasını telefi edercesine etkiliydi. Levent Hocanın Ali Zorlu-İzzet değişikliğinden sonra kanatlardan etkili oyun beklerken, İlkem ve İzzet'in her ikisinin de çok geriye yaslanması Adanaspor'dan beklediğimiz hücum organizasyonların gelmesini engelledi. Adana Demirspor'da etkisiz kalan çok oyuncu olmasına rağmen istedikleri pozisyonları buldular aslında. Juninho ve Erçağ'ın etkisiz kaldığı maçta, Rostand yine Adanaspor savunmasının bireysel hatasından golü buldu.  İlkem'in asistliğini yaptığı Adanaspor ikinci golünde stoper Burak'ın topu ıskalaması büyük hataydı ve Ergin bunu affetmedi. Adana derbisinde kazanan olmazken her iki takımında adına yakışır mücadelesi vardı.

        Karşıyaka evinde TKİ Tavşanlı'yı ağırladı. Maça etkili başlayan takım Karşıyaka'ydı ve golü de erken bulan taraf oldu. TKİ Tavşanlı'nın oynadığı açık futbol ve oynama isteği, deplasmanda da olsa kazanmak için sahaya çıkan takım görüntüsündeydi. Golü de yedikten sonra artık kaybedecek bir şeyleri kalmamıştı. Önceki haftalarda olduğu gibi yine duran toplar ile gol bulmaya çalıştılar. Mehmet Besler ve Cafercan'ın gösterdiği performansı Sani, Agbetu ve Emrah'ın da göstermesi gerekiyor. Cafercan etkili şutlar atabiliyor fakat haftalardır söylediğimiz gibi Cafercan'ın kaleye daha yakın pozisyonda oynaması gerekiyor. Karşıyaka'da Ars'ın bekleneni bir türlü verememesi hücum gücünü Ofoedu ve Caner'in üzerine yıkıyor. Maçın beraberliği her iki takıma da memnun etmeyen bir sonuç oldu.

       Denizlispor deplasmanda Mersin İdman Yurdu'nu tek gol ile geçti ve haftanın sürprizini yaptı. Mersin takımında hücum oyuncuları çok etkisiz kalınca Denizlispor maçta üstün bir futbol oynamamasına rağmen duran toptan atıkları gol ile üç puanı alan taraf oldu. Mehmet Yıldız'ın sakatlığından dolayı ileride Kenan görev aldı fakat çok da etkili olamadı. Mersin İdman Yurdu bu ligin en iyi kadrosuna sahip bir ve oynadıkları her maçta skor ne olursa olsun oynadıkları futbol ile kalitelerini ortaya koyacak oyuncularda kurulu. Fakat Denizlispor'un hücumda hiçbir rahatsızlık vermemesine rağmen, maçı soğutmaya çalışarak ve haklı olarak skoru korumaya gitmeye çalıştığı bir durumda Mersinli oyuncuların gol bulmak için büyük bir coşku ve istek duymamaları maçta dikkat çeken olaydı. Bu kadar önemli oyuncuları bir araya toplama becerisi gösteren Mersin yönetimi ve hocası bu kadronun başarısı için de gereken fedakarlıkları ve özeni göstermelidir. Oluşturulan kadro, her ne kadar hücum hattında sıkıntı var gibi görünse de oyuna sonradan giren Eren Tozlu bile bu ligde her takımda direk oynayabilecek kalitede bir oyuncudur. Sorun her neyse umarım en kısa sürede çözülür ve Mersin takımı bize yine güzel futbolunu izletir.

Haftanın Takımı: Denizlispor
Haftanın Teknik Direktörü: Kadir Özcan (Mekanın Cennet Olsun Hocam!)
Haftanın Futbolcusu: Ozan Evrim Özenç (Denizlispor)
Haftanın Üzüntüsü: 1461 Trabzon Teknik Sorumlusu Kadir Özcan'ın aramızdan ayrılışı.
Haftanın Formsuzu: Karikari (Balıkesirspor)
Haftanın Gölü: Turgay Gölbaşı (Samsunspor)

Yazar: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder