24 Ekim 2013 Perşembe

Teknik Analiz | Galatasaray - Kopenhag

       Galatasaray'ın gruptaki iddiasını sürdürebilmesi için İstanbul'daki Kopenhag maçını mutlak kazanması gerekiyordu. Bu gerçek, oyuncular üzerinde etkisini net olarak göstermiş olacak ki karşılaşmaya müthiş bir istek ve pres ile başladılar. Mancini'nin sol kanat için düşündüğü sağ ayaklı sol bek -Ümit Özat- modeli bir teknik direktör yanlışı gibi görünsede karşılaşma içinde Dany'nin takıma uyum sağlayan bir görünümde izledik. Herşeye rağmen Mancini'nin sol bek için daha hücum özellikleri olan Riera'yı niye tercih etmediğini çok anlayamadım. Üstelik Dany kanat beki de değil, stoper kökenli bir oyuncu.

İlk 10 dakikaya baktığımızda Galatasaray'ın oyunu tamamen karşı alana yığdığını görüyoruz;


Kopenhag tüm takım olarak ceza sahası önüne dizilmiş durumda;


       İstatistiklere baktığımızda da Galatasaray'ın 59 pası %97 gibi bir oran ile başarıya döndürdüğünü görüyoruz. Kopenhag ise sadece 19 pas yapabilmiş. Bu pasların sadece 1 tanesi 3. bölgede yapılmış, o da isabetsiz. Galatasaray %78,7 topla oynarken Kopenhag'ın oranı %21.3.  


       Bu baskı beraberinde gol de getirince Galatasaray'ın eli güçlendi. Oyunu biraz daha kontrollü bir noktaya çekti. Bu dönemde bulduğu ikinci gol ile de aslında maçı bir noktada bitirmiş oldu.

       İlk yarı istatistiklerine bakacak olursak; Galatasaray'ın yüksek pas sayısı ve oranı rakip takımın pas yaparak çıkmasını ve atak geliştirmesini engelledi.


       İkinci yarıda Galatasaray oyunu biraz daha kendi alanında kabul etti. İkinci yarı saha dağılımı aşağıdaki gibi;



       Kopenhag'ın alan bulduğunda zaman zaman etkili olabildiğini gördük. Özellikle Galatasaray'lı oyuncuların yüksek temposunun olumsuz sonuçlarını maçın 70. dakikasından sonra gösterdiğini ve Kopenhag'ın daha fazla top yapan takım olduğunu gördük. bu noktada da Kopenhag'tan gelen tek gol ile maçın skoru belirlenmiş oldu. 

      Takımların kat edilen mesafelerini inceleyecek olursak Galatasaray 112 km iken Kopenhag 114 km'de olduğunu görüyoruz. Özellikle daha önemli rakiplere karşı bu mesafeyi artırması gerekiyor. 

       Tüm 90 dakika istatistiklerine bakacak olursak; Pas sayıları ve isabet oranları Kopenhag'ın son bölümde top yapması sonucunda birbirlerine yaklaşmış. İlk yarıda bu farklar çok büyüktü. Bir başka dikkat edilecek nokta da Kopenhag'ın daha az ve isabetli pas yapmasına karşın daha çok ileri oynayan takım olması (154 ileri pas). 


       Son olarak oyuncu istatistiklerine bakacak olursak Galatasaray'da en çok isabetli pas yapan iki oyuncu 53 pas ile Dany ve Selçuk oldu. Dany %89, Selçuk %85 isabet ile oynadı. Sneijder ve Eboue ikişer kilit pas ile en çok kilit pas atan oyuncu oldular.


       Deplasmandaki karşılaşmada Galatasaray'ın buradaki gibi top yaptırmamaya yönelik pres oyunu ile oynaması gerektiğini düşünüyorum. Çok kısa kısa, bölük bölük olsa da Kopenhag takımının alan bırakılınca etkili paslaşmalar yapabileceğini gördük. Galatasaray'ın deplasmanda alacağı 3 puan gruptan çıkma ümidini çok yukarıya çekecektir.
Yazar: İvan KİLE
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. Hakan Gençtürk24 Ekim 2013 11:34

    güzel bi yazı olmuş hocam tebrikler. istatistik temelli yazılar her zaman ilgimi çekmiştir, yoksa diğer türlü maç bittikten sonra havadan yorum yapmak pek anlamlı değil.

    YanıtlaSil