26 Kasım 2013 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 14. Hafta

       PTT 1. Lig'de 14. hafta maçları, Milli maçlar için verilen bir haftalık aradan sonra oynandı. Milli maç arasının takımlara nasıl yansıyacağını merakla beklerken, beraberliklerin ağırlıkta olduğu bir hafta yaşandı. Beklentilerin yüksek olması ve aradan sonra sanki takımlarda büyük bir düzelme görüleceği öngörüsü bazı takımlarda hayal kırıklığı yaşatmış olacak ki, Teknik Direktör değişikliklerine gidildi. Bucaspor'da Kemal Kılıç taraftarın göstermiş olduğu tepkiye, karşılık verdi ve istifa edeceğini belirti. Boluspor'da klasik Pazartesi yönetim kurulu toplantısından Ali Beykoz ile yolların ayrılması kararı çıktı. Fethiyespor'da kongre sona erdi ve başkanlığa yeniden seçilen İsmail Öztürk, Teknik Direktör olarak Engin İpekoğlu ile anlaştıklarını açıkladı. Ankaraspor bay geçirdiği haftada rakiplerinin puan kaybetmesi ile haftayı karlı kapatan takımlardan oldu. Birbirinden güzel gollerin atıldığı haftada haftanın golünü seçmede büyük zorluk yaşadık.

Haftanın Takımı: Manisaspor
Haftanın Teknik Direktörü: Hüseyin Kalpar (Samsunspor)
Haftanın Futbolcusu: Mehmet Eren Boyraz (Adana Demirspor)
Haftanın Formsuzu: Veli Kızılkaya (Adanaspor)
Haftanın Gölü: Eldin Adilovic (Samsunspor)

1461 Trabzon-Orduspor
       Bir haftalık aradan sonra PTT 1. Lig'i özlemişken ligin iyi futbol oynayan iki takımı 1461 Trabzon-Orduspor açılış maçında tam bir hayal kırıklığı ile karşılaştık. Saha zeminin kötülüğü oyuncuları da yanına çekti. Her iki takımda da karşılıklı top kayıpları fazla olduğu maçta takımlar duran toplar ile pozisyon bulmaya çalıştılar. 1461 Trabzon evinde oynadığı maçta, deplasmanda maç kaybetmeyen Orduspor'a karşı kalabalık bir orta saha ve kontratağa yönelik bir strateji planlamıştı. Bu yolda Mustafa Tiryaki ve Yakubu gibi güçlü fiziği olan oyuncuları kenarda oturttu. Orduspor, kullandığı kornerde rakip takım savunmasının hataları sonucu golü buldu. Ön direkte Gökhan arkaya aşırttı ve Oğulcan, top uzaklaştırma gerçekleşmeden adamını bırakmaması gerektiği bildiği halde oyuna dalıyor ve Emre kolay bir gol ile takımını öne geçiriyordu. Orduspor deplasmanda bir galibiyet daha alacak diye düşünürken yine bir duran top ve bu defa oyuna giren Mustafa Tiryaki kötü bir teknikle yükselmesine rağmen kafasının arkası ile topa vurmayı başardı ve takımının beraberlik gölünü buldu. 1461 Trabzon takımının alacağı her puan çok değerli ve aldıkları bu bir puan ile düşme hattı ile aralarındaki puan farkını altıya çıkardılar. Orduspor emin adımlar ile yolundan ilerliyor, ikinci devre lig çok daha zorlu geçeceğinden ilk yarı topladıkları her puan hedefe ulaşma yolunda kendileri için çok değerlidir.

Adana Demirspor-Kahramanmaraşspor
       Adana Demirspor sahasında Kahramanmaraşspor karşısında net bir skor ile kazanmayı bildi. Efe ve Rajnoch'ın yedek oturduğu haftada Mehmet Eren etkili oyununu iki güzel gol ile süsledi. Kahramanmaraş takımı Oseni ve Fahrettin ile iki net pozisyon yakaladı fakat değerlendirmedi. İlk yarıda gösterdikleri direnç ikinci yarıda görülmedi ve ikinci yarıda üst üste hatalar yaptılar, özellikle sol kanatta yaptıkları pozisyon, yönlendirme, baskı ve markaj hataları üst üste gelince gollere engel olamadılar. Adana Demirspor aldığı üç puan ile alt sıraların biraz üstüne çıktı, fakat Kahramanmaraşspor için işler kötü gitmeye devam ediyor.

Denizlispor-İstanbul BBSK
       Denizlispor evinde ligin güçlü ekiplerinden İstanbul BBSK'u ağırladı. Denizlispor ligin başında yaşadığı olumsuzluklar, kongre ve devamında gelen teknik direktör değişikliği gibi birçok sorun ile uğraşırken toplamış olduğu 15 puan ile lige şampiyonluk parolası da başlayan birkaç takımla aynı puanda veya üzerinde olması bana göre çok önemlidir. Oynadıkları futbolda birçok eksiklik var, bireysel oyuncu ve takım performansları çok düşük fakat buna rağmen İstanbul BBSK gibi güçlü bir takımdan puan almaları çok önemliydi. Özellikle 1995 doğumlu ve U19 Milli takım oyuncusu Şevki Çınar'ın performansını çok beğendim. Kulübün bu oyuncunun fiziksel, mental ve sosyal gelişimi için bireysel bir antrenör görevlendirmesi ve bu oyuncuya yatırım yapması hem Denizlispor hem de milli takım için büyük kazanç olacaktır. İstanbul BBSK ligin iyi takımlarından ve günün sonunda hedefe ulaşacaklarını düşünüyorum, maçlarını izlerken keyif alıyorum fakat gerçek potansiyellerinin çok altında bir performans sergiliyorlar. Rakip üzerinde büyük bir baskı kuramıyorlar ve top rakibe geçtiği zaman topu en kısa sürede kapmak yerine rakibin hata yapıp top kaptırmasını bekliyorlar, bu da topun gerekenden daha az kendilerinde kalmasına ve yapacakları atak sayısının sınırlı kalmasına neden oluyor. Ayrıca üçüncü bölgede yaratıcılığını ve tercihlerini kaleden yana kullanan oyunculara diğer oyunculardan büyük tepki doğuyor bu da takım içinde sıkıntılar doğuracak aynı zamanda dışarıdan hoş görülmemektedir. Visca'nın çaprazda kaleye çektiği şutta iyi vursa gol olacaktı, fakat içeride daha uygun olduğunu düşünen oyuncuların tepki göstermesi anlamsızdı.

Balıkesirspor-Mersin İdman Yurdu
       Balıkesirspor evinde Mersin İdman Yurdu'nu ağırladı. Haftanın en keyifle seyrettiğim maçlarından biriydi ve her iki takımda adına yakışır bir futbol sergilediler. Futbol adına her şey vardı, seyirci uzun zamandır görmek istediğimiz güzellikteydi, pozisyonu bol, mücadelesi üst düzey ve atılan iki gol ile haftanın maçı oldu. Mersin İdman Yurdu galip gelse rakibini yakalama şansı elde edecekti fakat buna rağmen evinde başarılı sonuçlar alan ve ligin etkili takımlarından Balıkesirspor'a karşı bir puan almak da başarılı bir sonuçtur. Balıkesirspor'da Karikari'nin yokluğunda Lalawele üstün bir performans sergiledi ve takımının tüm ataklarını sırtladı. Soldan taşıdığı toplarda İlhan biraz dikkatli olsa takımı adına goller bulabilirdi. Burak'ın topu alışı ve zayıf ayağı ile vuruşu güzeldi. Mersin İdman Yurdu hakkında yazılacak çok şey var ve bunların birçoğu olumludur. Deplasmanda sayısız gol pozisyonuna girdiler ve direkten dönen topları var, Mehmet Al'ın boş kaleye vurma yerine direğe vurması tüm bunlar maça heyecan katan olaylardı. Lawal'ın performansı üst düzeydi ve bana göre Ben Yahia bu takıma daha çok katkı sağlayabilecek durumda.

Fethiyespor-Tavşanlı Linyitspor
       Fethiyespor yaşadığı olumsuzluklara rağmen sahasında kazanmak istediği maçlardan birinde TKİ Tavşanlı ile karşılaştı. İlk yarım saatte karşılıklı atılan ikişer golle sahadan birer puan ile ayrıldılar. Her iki takımın bolca pozisyon bulduğu maçta Cafercan'ın serbest atıştan attığı gol haftanın güzel gollerindendi. Fethiyespor'a nereden bakarsak bakalım çok olumsuz bir tablo önümüze çıkıyordu ve o belirsizliklerin birçoğu bu maç ile son buldu. Başkan yeniden seçildi, teknik direktörlüğe Engin İpekoğlu getirildi. Şu an itibariyle lig sonuncusu ve alınan 6 puan var. Bunun yanında rakiplerden bir maç fazla oynamış durumda. Fethiyespor için tablo bu ve bakalım bundan sonra nasıl bir kurtuluş mücadelesi vereceklerdir.

Boluspor-Manisaspor
       Boluspor evinde Manisaspor'dan yediği tek gol ile mağlup oldu ve Teknik Direktör Ali Beykoz ile yolları ayırdılar. Manisaspor aldığı başarılı sonuçlar ile üst sıralara yükselmeyi başardı. Boluspor'un kadro seçimi için söylenecek çok fazla bir şey yok, hangi oyuncu oynarsa oynasın benzer performans gösteriyor. Oyuncuların bireysel performansı düşük seviyede olduğu için taktik anlayışın sahaya yansıma şansı neredeyse imkansız. Oyuncular birbirinden çok kopuk ve topa sahip olan oyuncuya alternatif oluşturacak bir organizasyon sahada görünmüyor. Topa sahip oyuncunun oynama alternatifi olmayınca uzun oynamayı tercih ediyor veya sınırlı kapasitesine rağmen bireysel becerilerini zorluyor. Hücumsal anlamda oyuncuların koşu yolları ve hareketliliğinde büyük eksiklik var, hücum kombinasyonlarında oyuncular uyumsuz durumdalar. Defansif anlamda hücumdan savunmaya geçişleri çok ağır. Tüm bu olumsuzluklara rağmen, önlerinde iyi bir fikstür var ve Teknik Direktör tercihinde yapıya uygun seçim yapmaları durumunda ilk devre kalan 5 maçta 10 ile 12 arasında bir puan toplayabilir ve ikinci devreye yapacakları takviyeler ile ilk altı için güçlü bir hedef koyabilirler. Manisaspor güzel oyununu puanlar ile süslüyor ve üst sıralarda yerini almaya devam ediyor. Özellikle bu maçta Perovic'in performansı ön plana çıktı ve attığı gol ile takımına deplasmanda üç puanı aldırdı.

Bucaspor-Şanlıurfaspor
       Bucaspor puan kaybetmeye devam ediyor, bununla beraber kayıplar artıyor. Taraftarın göstermiş olduğu tepkiye Kemal Kılıç kayıtsız kalmadı ve iki şampiyonlukta katkısının bulunduğu, fedakarca çalıştığı bir takımın taraftarından hak etmediği bir tepki gördüğünü belirtip istifa edeceğini söyledi. Alınan kötü sonuçlarda her zaman tek sorumlu teknik direktör değildir. Ayrıca başarısızlığın sorumlusu Teknik Direktör olması durumda dahi, taraftarın tepkisi cezalandırma boyutuna varmamalıdır. Futbolun ortak paydaşları bir birlerine saygı duymalı ve ortak sevdaları uğruna mücadelelerini sürdürmeleri gerekmektedir. Tüm olumsuzluklara rağmen, Bucaspor'un akademi liglerinde uyguladığı rakip yedek kulübesini de selamlama merasimi, profesyonel lige taşındı ve umarım bu davranış tüm maçlara yansır ve nihayetinde kurala dönüşür. Şanlıurfaspor takımı Reha Kapsal ile çıktığı ilk maçta deplasmanda üç puan ile döndü ve çok önemli üç puan aldı. Şanlıurfaspor takımı fiziksel anlamda güçlü oyunculardan kurulu bir takım olmasına rağmen, taktiksel anlamda sıkıntıları büyüktü. Lige verilen arada Teknik Direktör değiştirmeleri önemliydi fakat taktik anlamda başarılı bir Teknik Direktör olan Reha Kapsal'a bu sürenin yeterli olmadığı açıktı ve bu da sahaya yansıdı. Buna rağmen önemli olan pozisyon vermemekti ve bunu fazlası ile başardı. Savunma anlamında sıkıntı yaşayan bir takımda bunu ilk maçında başarmak önemliydi. İlerleyen haftalarda çok daha iyi bir takım izleme ümidimiz artmış durumda. Banahane'nin vuruşunda ligin iyi kalecilerinden Ziya'nın hatası olabilir. Ayrıca Banahene attığı güzel golü gölgede bırakacak davranışlardan uzak durması gerekir.

Gaziantep BŞB-Karşıyaka
       G.Antep B.Ş.B.Spor evinde Karşıyaka ile karşılıklı attıkları birer gol ile berabere kaldı. Antep takımı iyi mücadele etti ve haftalarca iyi oynamasına rağmen gol yollarında sıkıntılar yaşıyorlardı. Serdar'ın vuruşunu Sinan iyi takip etti ve takımın öne geçirdi. İkinci yarının hemen başında öne fazla çıktığını gördüğü kaleci Tolga'nın hatasını Ofoedu iyi değerlendirdi ve aşırtma attığı vuruş ile takımına bir puan getirdi.

Samsunspor-Adanaspor
       Haftanın bir diğer kapanış maçında Samsunspor ile Adanaspor karşı karşıya geldi ve tam anlamı ile iki devreli bir maç oldu. Adanaspor kanatlarda Ahmet ve Ömer ile başladı. Tuna'nın cezalı oluşu geride dörtlü savunmaya dönmelerini sağladı. Sol bekte Rahman görev alırken orta alanda Ali ve Marko gibi direnci yüksek orta saha oluşturdu. Adanaspor ilk yarıda geriden ayağa oynayan ve orta alandan pas ile hücuma çıkan bir taktik ile, uzun zamandır ilk defa deplasmanda bu kadar sakin ve özgüvenle oynuyordu. Araya attıkları toplar ve kenardan taşıdıkları toplar ile Tiago ve Ergin ile pozisyonlar buluyorlardı. Netice de aradıkları golü penaltıdan buldular ve ilk yarı öne geçmeyi başardılar. Samsunspor'da Hüseyin hoca ikinci yarıya büyük bir risk alarak başladı ve devrede Ekigo ve Adnan'ı çıkarıp Musa Aydın ve Turgay'ı oyuna aldı. Veli'nin rakip oyuncunun tahrikine kapılıp kırmızı kart görmesi oyunun şeklini bir anda değiştirdi. Ömer oyundan alında ve yerine stopere Yiğitcan alındı fakat oyuna girdikten kıza bir süre sonra yanlış bir hamle yaptı ve bu pahalıya mal oldu.  Aslında Adanaspor eksik oynamaya her zaman alışık bir takımdır, fakat oyuncuların direnci bunu kaldıracak düzeyde olmadığı görüldü. Ahmet'in yerine oyuna dahil olan Okan bir varlık gösteremedi ve yeterince hazır olmadığı görüldü. Takımın baskı yediği anlarda Samsunspor taraftarının büyük desteği oldu ve bu destek baskıyı daha da artırdı. Özellikle şunu belirtmek isterim ki baskı yiyen takımların, bu rakip baskısını kırma yöntemi oyuncunun kendisini yere atıp oyunu soğutması olmaması gerekir. Topa sahip olma, sakin olma ve topu rakip sahaya taşıyacak sorumluluğu alacak, takım içinde tecrübe gereklidir. Futbol dışındaki davranışlara profesyonelliğin gereği demek futbolda profesyonelliğin anlaşılmadığı anlamını taşır.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder