25 Kasım 2013 Pazartesi

Sporcu Sağlığı: Sakatlıklara Son!

       Dünyada en tehlikeli sporlardan biri olarak gösterilen boks; futbol ve basketbol gibi birçok spordan daha az tehlikeli! Sakatlanmada futbolun ülkemiz dâhil tüm Avrupa’da ilk sırada, basketbolun 2. sırada ve boksun 14. sırada olduğunu gösteren araştırmalar mevcuttur. Bu denli riskli vazgeçilmez sporları yaparken de sporcularımız için alınması gereken önlemlere değinmenin yararlı olacağını düşünüyorum.

Spor sakatlıklarının önlenmesi ve etkilerinin en aza indirilmesi için yapılabilecekler

       • » İlk yapılması gereken sporcuların periyodik sağlık kontrolleridir. Bu noktada en gelişmiş ve dünya çapında uygulanmaya başlanan SpartaNova testinden bahsedelim: Ghent ve Brüksel üniversitesinin geliştirmiş olduğu bir değerlendirme sistemi ile sporcunun fiziksel özellikleri analiz edilip, yapılan özel kuvvet testleri, esneklik, denge, stabilizasyon değerlendirmeleri ve detaylı ölçümlerle sporcunun mevcut kas iskelet sistemi sakatlanma riskleri ortaya çıkartılıyor.

       Analiz sonucunda mevcut sakatlanma risk faktörlerine göre, oyunculara özel egzersiz programı planlanmaktadır. Yapılan egzersiz programı ile sakatlık risk profili sporcu tarafından online olarak takip edilebiliyor. Sporcu, internet bağlantısının olduğu her yerden tavsiye edilen egzersiz programını izleyip uygulama şansına sahip oluyor. Bu testle olası futbolcu sakatlıklarını önlenmiş ve zamanında önerilecek egzersizlerle yaşanabilecek sakatlıklar en aza indirilmiş oluyor.

       • » Spor sakatlıklarının oluşmasında en önemli etkenlerden biri de yetersiz ısınmadır. Bu nedenle ısınmaya, özellikle germe egzersizlerine büyük önem verilmelidir. Uyluk ve kasık bölgesindeki kasların uygun bir şekilde ısıtılması ve gerdirme egzersizlerinin yapılması önemlidir.

       • » Göz ardı edilen bir diğer nokta ise fiziksel aktivite sonrası yapılacak soğumadır. Her aktivite sonrası mutlaka soğuma egzersizleri yapılmalıdır. Eğer soğuma egzersizleri yapılmazsa kas sertliğinden ve yorgunluktan kurtulmanız oldukça güçtür.

        • » Sakatlık tam geçmeden maça çıkılmamalı, antrenmana başlanmamalı veya uygun dozda antrenman yapılmalıdır.

       • » Eklemlerinde stabilite (denge/sağlamlık/sabitlik) yetersizliği olan sporcular, eklem bandajı ve eklem koruyucusu spreyler kullanmalıdır.

       • » Sporcular, tekniğe ve kurallara uygun oyun oynamaya teşvik edilmelidirler.

       • » Antrenörlerin kendi dallarında olduğu kadar spor sakatlanmaları ve ilk yardım konusunda yeterince eğitim almaları sağlanmalıdır.

       • » Her türlü sakatlığa gereken ilgi gösterilmeli, sakatlıklar hafife alınmamalıdır.

Hazırlayan: Canan AKARCA KUZU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder