17 Aralık 2013 Salı

Araştırma: Efsaneler Ligi

       1989 yılında Berlin duvarının yıkılıp Almanya'ların tek çatı altında birleştirilmesi doğu kısmını derinden etkilemişti; artık Doğu Alman takımları, bırakın Avrupa kupalarında adlarını duyurmayı, Yepyeni Almanya'nın 3.ve 4. lig kademelerinde yer alan takımlar kimliğine bürünüveriyordu...

       Bizdeki Bölgesel Lig'e eş değer olan, fakat Almanya'nın 4. kademesine tekabül eden Regionalliga'nın Nordost (Kuzeydoğu)'unda eski tüfek futbolseverlerin çok yakından tanıdığı, Doğu Alman futboluna damga vuran üç efsane kulüp var: Magdeburg, Carl Zeiss Jena ve Leipzig.

       1965'te kurulan Magdeburg, Avrupa kupası kazanan tek Doğu Alman takımı. O yıl SC Aufbau'dan kopan futbol şubesi, Magdeburg adını alıp Doğu Alman Ligi'nde boy göstermeye başlayacaktı. Özellikle 1970'lerde Jürgen Sparwasser, Wolfgang Seguin ve Martin Hoffman gibi yıldızlarıyla ülke futboluna yön veren mavi-beyazlılar; 3 lig şampiyonluğu, 1 Kupa Galipler Kupası ve 7 kupa şampiyonluğu elde ettiler.
SC Aufbau ise günümüzde SC Magdeburg adıyla hentbol, yüzme, kürek, kano, sutopu, jimnastik ve atletizmde faaliyet gösteren bir spor kulübü olarak yoluna devam ediyor.

       3'ker kez Doğu Alman ligi ve kupa şampiyonluğu bulunan 1903 doğumlu Carl Zeiss Jena ise çeşitli ad değişikliğinden sonra 1966'da şimdiki adını aldı. Avrupa kupalarında 2 kez Altay ile 1 kez de Fenerbahçe ile eşleşleşip temsilcilerimizi elemeyi başarmışlar. 1981'de Dinamo Tiflis'e Kupa Galipler Kupası finalinde 2-1 boyun eğdiler. 2011-12'de 3. ligden düştüler. Geçen sene Regionalliga Nordost'ta "Red Bull" patentli Leipzig'in 14 puan gerisinde kalarak ikincilikle yetindiler.

       1893'te kurulan Lokomotive Leipzig ise 5 kez Doğu Alman kupasını müzesine götürmüş, 1 averajla olmak üzere 3 kez lig ikinciliğiyle yetinen, Kupa Galipler'de 1'er kez çeyrek, yarı ve final gören bir diğer efsane. 2. Dünya Savaşı öncesi 3 Almanya şampiyonluğu bulunan Loksche 1991'de kuruluş adı olan VFB Leipzig'i alıp 1993'te Bundesliga'ya çıktılar. Ne var ki, daha ilk sezonlarında lige veda ettiler. 2004'te kulübün iflâs edip kapanmasıyla takıma gönül verenler devreye girmiş ve 1.FC Lokomotive Leipzig adını sahiplenip takımlarını yeniden kurmuşlardı.

       16 takımlı Nordost'ta 40 puanlı TSG Neustrelitz 40 puanla lider durumda; onları 33'er puana sahip Magdeburg ve Carl Zeiss Jena takip ediyor. Lâkin Lokomotive'in işi zor; sarı-mavililer 8 puanla ligin dibinde yer alıyor. Statü gereği lig şampiyonu 3.lig için baraj maçı yaparken, son iki sıradaki takım ligten düşecek.

       Ünlü Alman devi Volkswagen'ın bir sloganı vardır: "Efsaneler asla ölmez; şekil değiştirir" Ama bazen o şekil değişikliği, eski sıcaklığı veremiyor .Şarkıcı Yaşar Günaçgün'ün dediği gibi: "Sensiz olmuyor; yerine koymuyor..."

Yazar: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder