20 Aralık 2013 Cuma

Dünyada ve Ülkemizde Futbol Akademileri

       Yazımın konusunu "futbol akademileri" olarak belirledim. Önceden sahip olduğum bilgilerin yanına yenilerini eklemek için işe koyuldum. Önce dünyanın önde gelen futbol kulupleri ile başladım. Arsenal diğerlerinden fazla merak uyandırdı. Onların uzmanlık alanıydı sonuçta. Bu kadar genç ekibi nasıl oluşturduklarını anlamak zaman almadı. Dünyanın heryerini sarmışlar resmen. Fas, Mısır, Çin, Singapur, Hawai, Vietnam, Endonezya, Umman, Dubai, Kuveyt, Bahreyn, Norveç, İsveç, Finlandiya, Danimarka, Kıbrıs,  Yunanistan, İspanya ve iki tane de İtalya’da olmak üzere yazmaktan usandıran sayıda futbol okuluna sahipler. Düşünsenize her yaş grubunda en az 4 aşamalı ekip yaş yaş ayrılmış binlerce genç yetenek. Başlangıç yaşı bazılarında 8. Londra’daki merkezin kültürüyle yetişen ve orada olmayı  hedef edinmiş binlerce çocuk. Diğerleri de bayağı iddialılar ama bir Arsenal olmadıkları aşikar. Orada nasıl eğitim aldıkları hakkında edinebildiğim üç temel bilgi var.

       1. Oyuncunun hızı değil oyunun hızına önem verdikleri
       2. Bir arada oynamanın önemi (hücumda ve savunmada)
       3. Ne olursa olsun Fair-Play anlayışından vazgeçmemek

       Bu üç faktör; takımdaşlık, centilmenlik ve oyun anlayışını, yani futbolun birçok unsurunu içinde barındırıyor. Onlar çok farklılar bence. Arsenal’in akademilerine verdiği önem web sitesinde bile kendini belli ediyor. Avrupa'nın diğer önemli kulüpleri Arsenal kadar olmasa da akademilerine çok önem veriyorlar, bunun için zaman, emek ve para harcıyorlar. Peki  ya ülkemizde?

       Ülkemiz kulüplerinin hepsinin futbol akademileri var neredeyse. Kendi şehirlerinde semtlerinde 30’un üzerinde kulübümüz bu konuya eğilmiş. Bütçe ve imkanlarınca gereken önemi göstermişler. Büyük kulüplerimiz ise Türkiye’nin her yerinde  onlarca "Futbol Okulu" sahibi. Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Beşiktaş futbol okulu sayısında da ülkemizin dört büyük ekibi olduklarının altını yatırımlarıyla çiziyorlar. Buraya kadar herşey övgüyü hakediyor. Ama sadece "buraya" kadar..

Galatasaray; Zurich, Bochum, California, New Jersey, Melbourne, Sydney, Baku, Amsterdam, Rotterdam, Girne, Priştine ve Gostivar’da futbol okullarına sahip.

Beşiktaş; Hollanda, Almanya Berlin, Nijerya, Kırgızistan’da futbol okullarına sahip.

Fenerbahçe; Almanya ve Hollanda’da futbolcu seçmeleri düzenlediği bilgisine ulaştım. Şu anda futbol okuluna sahipler diyemem ancak proje aşamasındaki ülkeleri sıralayabilirim. Tunus, Gana, Güney Afrika, İsveç, Rusya, ABD, Türkmenistan, Kazakistan, Gürcistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan, İsviçre, İtalya, İspanya, İngiltere, Fransa, Almanya, Hollanda ve Belçika.

Trabzonspor; memleketimin takımı olan Trabzonspor’un resmi internet sitesinden görebildiğim kadarıyla yurt dışında futbol okulu yok. Şehrine bu kadar bağlı olan ve yurt dışına inanılmaz göç veren bu futbol şehrinin Almanya, İsviçre, Belçika, Fransa, Avusturya gibi ülkelerde binlerin kalbinde taht kuran Trabzonspor’un buralarda var olamaması ilginç.

       Avrupa'nın büyük kulüplerinin alım gücü kesinlikle bizim kulüplerimizin üstünde. Bizden büyük/zengin kulüpler alt yapılarına/akademilerine bu kadar önem verip geniş kapsamlı çalışırken biz de bu kadar az olması anormal değil mi? Onlar daha 8 yaşındaki çocukları tarayarak dünyanın her yerindeki futbol okullarında eğitim vererek gelişimlerini izlerken, biz aramadan taramadan genelde 30 yaşüstü transfer yapıyor ve tabiri caizse "armut piş ağzıma düş" mantığıyla transferler yapıyoruz. Şunun farkına varmalıyız ki; ağzımıza düşen armutlar, ya çürük ya da çürümeye yüz tutanlar...
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder