1 Aralık 2013 Pazar

Maç Analizi: Orduspor-Balıkesirspor

       PTT 1.Lig'de zirvenin haftalardır sahibi olan Orduspor, evinde konuk ettiği Balıkesirspor'a 1-0 mağlup oldu. Zor geçmesi beklenen müsabaka beklendiği gibi Orduspor'un görünür bir baskısıyla başladı. Balıkesirspor ise ara ara rakip kaleye inerek tehlikeler yaratsa da ilk 20-30 dakikalık süreçte ortada olan bir oyun görüntüsü vardı. Balıkesirspor'un Lalawele'nin ara pasıyla kaleciyle karşı karşıya kalen Karikari topu kalecinin üstüne nişanlayınca kırmızı beyazlılar mutlak bir golden oldu. Bu süre zarfında Orduspor da tehlikeler akınlarla rakip kaleye inerken savunma da Murat-Rıza-Hasan-İsmail dörtlüsü pozisyonları savuşturma da oldukça başarılıydı. Maçın 38. dakikasında Ertuğrul'un ceza sahasına gönderdiği topta Hasan Hatipoğlu'nun asisti ile Karikari ilk pozisyonda kaleciyi geçemese de ikinci pozisyonda tekrar dönerek vuruşunu yaptı ve bu zorlu deplasmanda takımı lehine tabelayı değiştirdi. İlk yarı bu şekilde tamamlanırken, ikinci yarının ilk 5-10 dakikalık sürecinde sahada korkunç bir Orduspor vardı. Bu dakikalarda, çok ender görebileceğimiz şekilde inanılmaz derece kopuk oynayan Orduspor, rakibine pozisyon üstüne pozisyon vermeye başladı. Yapılan ilk hata ise kaleci Fomichev'e atılan geri pastı. Bu geri pas nedeniyle kazanılan vuruş Muhammet Reis ile direkte patlarken; yine Karikari ve Reis ile beraber 4-5 tehlikeli pozisyon yakalandı ama gol gelmedi. Bu dakikalardan sonra Orduspor rakibin kaçırdığı pozisyonlarla beraber Balıkesirspor'un da geriye çekilme arzusu ile bu kötü anları yavaş yavaş kırmaya başladı ve oyunu rakip alana taşımak için çaba sarfetti. Savunmasına kapanan Balıkesirspor uzun dakikalar çok fazla top tutamıyor gibi gözükse de kalesinde de 1-2 tehlikenin dışında pozisyon vermedi ve arzu ettiği yapıda bir kurguyla başarıya ulaşarak sahadan 1-0 galip ayrılmayı başardı.

       Maçın hikayesine bu şekilde özetledikten sonra bazı önemli noktalara değinmek gerekiyor.Lige iyi başlayan ve seri galibiyetlerin ardından düşüşe geçen Balıkesirspor bunun üstüne gelen 3 kadro dışı ile sarsılmıştı. Sonuç ve teknik anlamda yaşanan bu krizlerin ardından Adanaspor'u Adana'da yenen kırmızı-beyazlar, son derece direnç gösterdiği ve müthiş bir mücadeleye sahne olan Mersin İdman Yurdu maçındaki beraberliğin ardından lider Orduspor'u evinde devirerek attığı adımların ne kadar doğru olduğunu gösterdi. Kriz dönemini başarıyla atlatan Bal-kes, kopabileceği zirve yarışına sımsıkı tutunarak elini daha da güçlendirdi. İsmail Ertekin'in Mersin maçından sonra çok rahat bir şekilde kayıp 2 puanı Orduspor deplasmanında telafi edeceklerini söylerken, takımının ortaya koyduğu oyun ve aldığı skorla bunu başarmış oldu. Orduspor ise üst üste kazandığı 5 maçtan sonra son 3 maçta galip gelemedi ve evindeki son iki maçı da 1-0'lık skorlarla kaybetti.

       Saha içine indiğimizde ise daha komplike olan sistemini ve defansif anlayışını en ileri uca kadar düzenli bir şekilde çalıştıran bir Balıkesirspor takımını tekrar görmeye başladık. İlk haftalardaki benzer işleyiş arada sekteye uğrasa da devamını sağladığı zaman olumlu sonuçlar ortaya koyduğunu bir kez daha gördük.Sağ bek Caner'in yokluğunda Murat Sözgelmez o bölgeye kayarken, Hasan Hatipoğlu da o bölgede doğan boşlukta Rıza'nın partneri olarak görevini yaptı. Zaman zaman Hasan'ı sağda da gördük. Murat'ın da aslen stoper olması nedeniyle çoğu zaman içeriye doğru gömülmesi gibi bir duruma sebebiyet verse de Balıkesirspor bu bölgede fazla zaaf yaşamadı. Defansif orta saha Aykut-Ertuğrul ile kanatlar da son derece gayretliydi. Karikari ise maç boyunca girdiği 3-4 tehlikeli pozisyonlardan birini gol yaparak takımına katkı sağladı. Yine Muhammet Reis tekniği kadar müthiş zekasıyla oyundan düştüğü anlarda bile soyadına vurgu yaparcasına kalitesini gösterdi. Orduspor'un son haftalarda, hatta kazandığı bazı maçlarda bile şansının fazlasıyla yanında olduğunu vurgulamıştık. Fakat bu sayılı nedenler elbette Orduspor'un galibiyetlerine gölge düşüremezdi, nitekim futbolda kazanan takım her zaman haklıdır. Fakat artık Orduspor'un oyun anlamında da bir düşüş yaşadığını net bir biçimde görebiliyoruz. Özellikle bu maçta geriye düştükten sonra çok fazla reaksiyon gösteremediler. Orduspor adına Salih, sol bek Ferhat ve Anıl Taşdemir'in çırpınışları dışında vasatı aşan isim yoktu.

       Balıkesirspor bir ara Orduspor ile olan 7 puanlık farkı 1'e kadar indirirken, zirvenin dar çemberi içinde kendisine yer bulmaya devam etti.Orduspor da yaşadığı kayıplara rağmen yine iddiasını güçlü bir şekilde sürdürecektir. 15 hafta geride kaldı lakin kaybedilen hiçbir şey olmadığını puan tablosu net bir şekilde gösteriyor. Balıkesirspor önümüzdeki hafta evinde Karşıyaka'yı ağırlayacak, bu maçtan önce ise Çarşamba günü Türkiye Kupası'nda Trabzonspor ile karşılaşacak. Orduspor ise 3-0 öne geçtiği maçta Mersin'e 5-4 yenilerek şok bir sonuçla karşı karşıya kalan Samsunspor'a konuk olacak.
Yazar: Onur DÜNDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder