10 Aralık 2013 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 16. Hafta

       PTT 1.Lig takımları hafta boyuncu Türkiye Kupası'nda bize sevinç yaşatırken, 16. haftaya olan ilgi ve merakı da artırdı. Fethiyespor ve Balıkesirspor hızını devam ettirirken Bucaspor ise 2-0 öne geçtiği maçta Mersin İdman Yurdu'na karşı skoru koruyamadı ve maçı 2-2 berabere bitirdi. 34 golün atıldığı haftada üst sıralardaki takımlar puan almaya devam ettiler. Denizlispor ve Boluspor takımları evlerinde farklı mağlup oldular. Özellikle Bolu da soğuk hava şartlarında maçın gece oynatılması futbola vurulan bir darbe olduğunu düşünüyorum.

Haftanın Takımı: Fethiyespor
Haftanın Teknik Direktörü: Engin İpekoğlu (Fethiyespor)
Haftanın Futbolcusu: Doka (İstanbul BBSK) ve Efe İnanç (Adana Demirspor)
Haftanın Formsuzu: Denizlispor
Haftanın Gölü: Rostand Kouemaha (Adana Demirspor)

Ankaraspor 3-1 Adanaspor
       Adanaspor yaşadığı sıkıntılar ve sakatlıklardan dolayı çok eksik bir kadro ile ligin en iyi takımlarından birinin karşısına deplasmanda çıktı. Maçın başından her zamanki gibi sakin ve ne oynadığını bilen bir Ankaraspor vardı. Maç ortada devam ederken bile Ankaraspor rakip savunmayı sürekli hataya zorlayacak bir oyun yapısının içindeydi ve aradığı golü kısa sürede buldu. Gol öncesi de Tolgahan iyi bir maç çıkardı ve birçok pozisyonda sakin kalarak gole izin vermedi, maç içinde yaşadığı sakatlık yüzünden oyunu tamamlamak için büyük çaba sarf etti. Ankaraspor kalecisi İsmail yüksek topa hatalı çıkınca Adanaspor Yiğitcan ile golü buldu ve ilk yarıyı böyle kapattı. Fakat ikinci yarıda kadro dengeleri belirgin bir şekilde ortaya çıktı. Ankaraspor oyuna ağırlığını fazlası ile koydu ve tempo arttıkça Adanaspor'da oyundan düşen oyuncu sayısı arttı. Bu kadro farkı oyunu da yansıdı ve Ankaraspor'un rahat kazandığı bir maça dönüştü. Adanaspor'un kurtuluşu devre arası yapacağı hamleler ile ancak mümkün görünüyor. Birçok oyuncu ile yollarını ayırdılar ve devre arası için şimdiden yapılanmaya gitmelerinde fayda var.

Samsunspor 0-1 Orduspor
       Orduspor deplasman geleneğini bozmadı ve çok önemli bir galibiyet daha aldı. Kardeş komşu iki şehrin maçında Samsunspor taraftarının Ordusporlu oyuncuları tribüne çağırmaları çok güzeldi. Orduspor hücum hattının iki önemli ismi Anıl ve Eren'in yokluğu hücum hattını zayıflatır mı diye düşünürken Orduspor; Landel, Ziya, Emre ve Subasic ile etkili bir hücum hattı görüntüsündeydi. Samsunspor yine orta alanda istedikleri bulamadı ve bu alanda değişikliğe gitti. Cemil ve Fatih gibi bu ligin en önemli iki stoperi çok hata yapmaya başladılar. Orduspor skor üstünlüğünü korumak için çok disiplinli bir taktik anlayış içinde oldu. Samsunspor baskıyı başlattığında ise kontrataklar ile pozisyonlar buldular özellikle Emre Aygün pozisyonları çok cömertçe harcayınca maçın son anları Orduspor için sıkıntılı geçti ama Samsunspor son anlarda bulduğu pozisyonları değerlendiremeyince skorda değişmedi.

1461 Trabzon 1-3 Manisaspor
       Manisaspor deplasmanda çok önemli bir galibiyet aldı. Ağır ve kötü zeminde aldığı bu deplasman galibiyeti Manisaspor için önemliydi. 1461 Trabzon geriye düştüğü maçta beraberlik golünü bulduktan sonra ikinci golü çok çabuk yedi ve bu noktadan sonra yüklendikçe arkada büyük boşluklar bıraktılar. Perovic'in performansı arttıkça Manisaspor rahat kazanıyor üst sıralardaki yerini alıyor. 1461 Trabzon savunması ve özellikle kaleci Bora'nın performansı maçın skorunu etkiledi. 1461 Trabzon ikinci devre sıkıntı yaşamaması için özellikle içerde oynadığı maçlarda puanlar çıkarması gerekiyor. Rakipleri kazanamadığı için puan sıralamasında üstte görünse de ikici devre için alttaki takımlar transfer yapabilecek güçteler ve bu dengesizliğin oluşmaması için içerdeki maçlara daha önem vermeleri gerekir.

Balıkesirspor 4-1 Karşıyaka
       Karşıyaka deplasmanda ligin etkili takımlarından Balıkesirspor ile karşılaştı. Maça etkili başlayan ve golü bulan taraf Karşıyaka oldu ve ilk yarı denk bir mücadele ile geçti. İkinci yarıda Balıkesirspor takımı zengin yedek kulübesinin avantajlarını kullandı ve yaptığı değişiklikler işe yaradı. İkinci yarıda etkili başlayan taraf Balıkesirspor'du. Bulduğu golden sonra baskısını artırdığı dakikalarda yardımcı hakemin verdiği penaltı kararı Karşıyaka'yı yıkan anlardan biri oldu. Caner'in yokluğu orta alandan hücuma katkıyı azaltırken Ars'ın artan performansına Mustafa Sevgi ve Ofoedu da daha fazla katkı sağlar ise Karşıyaka hedeflediği galibiyetleri alabilecektir. Balıkesirspor kalecisi Emrullah kritik pozisyonlarda yaptığı kurtarışlar ile devre arası olası kaleci transferi için standartları artırıyor. Balıkesirspor taraftarının Karşıyaka taraftarını en iyi şekilde ağırlaması ve seyirci deplasman yasağına rağmen iki taraftarın birlikte maçı izlemesi haftanın en güzel olayıydı. Her iki takım taraftarını kutlar ve deplasman yasağı getirenlere en güzel cevap olduğunu düşünüyorum.

Denizlispor 1-5 Fethiyespor
       Fenerbahçe galibiyeti sonrası ligde ne yapacağı merak konusu olan Fethiyespor, bu özgüven ve özellikle Denizlispor'un büyük katkısı ile ikinci yarıda farklı bir skor buldu ve deplasmanda önemli bir galibiyet alarak umutlandı.. Ortada geçen maçta özellikle ikinci yarıda Emre Öztürk'ün çok iyi performans ortaya koyduğunu belirtelim. Denizlispor takımının gol yedikten sonra oyun disiplininden neden koptuğunu ve nasıl bu kadar kolay dağıldığını anlamış değilim. Ligde her takımdan gol yiyebilirsiniz ve üstelik bu gol ikinci yarıda geldi, bu golü çıkarma adına daha fazla sorumluluk alıp yüklenmek yerine rakibin oyunu izlemek haftalardır iyi çıkış yapan bir takıma yakışmadı.

Adana Demirspor 3-0 TKİ Tavşanlı Linyitspor
       Adana Demirspor sahasında ligde zor anlar geçiren TKİ Tavşanlı karşısında üç farklı skor ile net bir galibiyet aldı. Yedek kulübesi zengin olan takımlardan biri de Adana Demirspor bu ligde. Juninho gibi bir oyuncunun yedek oturduğu bir haftada bile rahat kazanabilen bir takım vardı sahada. Fakat Tavşanlı Linyitspor hücum hattında eğer sonuca gidebilecek bir oyuncu olsaydı çok kolay pozisyon veren Adana takımına gol atabilirdi. Adana temsilcisi, pozisyon vermesine rağmen gol yemeden galip geldikleri bu maçta 19 puana ulaştı ve üst sıralar için hedefledikleri yolda devam ettiler. TKİ Tavşanlı yeni bir teknik direktör yerine yardımcı hoca ile devam kararı aldı. Son yıllarda ikinci devrede başlattıkları ligde kalma savaşı bu yıl nasıl sonuçlanacak merak konusu.
   
Boluspor 0-4 İstanbul BBSK
       Kışın yüzünü önce gösterdiği illerden biri olan Bolu da, son bir haftadır kar beklendiği ve havanın ani düşeceği haberleri yapılırken, Boluspor maçının gece maçı olması yönünde ısrarı kim neden hangi amaç ile yaptığını anlamış değilim. Maçı televizyonda yoğun kış şartlarının yüzünü gösterdiği ilk günlerde evinde sıcak odasında izlemek yerine maça gelen ve 90 dakika boyuncu donma pahasını takımını destekleyen cefakar Boluspor taraftarına alınan skor o soğuktan daha keskin bir acıya dönüştü. Girdiği birçok gol pozisyonunda yararlanmayan ve boş kale yerine direkleri isabet ettiren Boluspor oyuncuları savunmada da cömert davrandılar ve yaptıkları hatalar ile rakibin içini ısıtacak skoru yakalamalarını sağladılar. Kötü zeminde Cemil'in hamle hataları takımını eksik bıraktırdı. İstanbul BBSK deplasmanda bulduğu farklı skor ile hedeflediği yolda yürümeye devam ediyor. Boluspor ise gol yollarında bir türlü sorununu çözemiyor ve geri bir tek "ÇARE DROGBA" demek kalıyor.

Gaziantep Bld.Spor 2-1 Kahramanmaraşspor
       Kahramanmaraşspor deplasmanda yakaladığı skor üstünlüğünü koruma adına savunmaya ağırlık verdi ve büyük mücadele etti. Fakat bu anlarda topa sahip olma yerine sadece rakibin oyunu bozacak ve savunmaya yapacak bir yapıya büründü. Böyle olunca da Antep takımı risk almak için hiç tereddüt etmedi ve hücum hattını dört oyuncu ile doldurdu. Bulduğu pozisyonlarda kaleci Ersel'i geçemedi ve kalecinin gösterdiği performans tam haftanın oyuncusu performansı iken yan toplarda yaptığı hatalar deplasmanda mağlubiyeti getirdi. Buradan alınacak bir galibiyet psikolojik üstünlük sağlatacak ve önümüzdeki haftalar için umut olacaktı fakat bunu değerlendiremediler. Antep takımı aldığı sonuçlar ile üst sıralara yükseliyor ve Hasan hocanın ligi tanıdıkça takımı üzerindeki etkisinin daha da artacağını düşünüyorum.

Bucaspor 2-2 Mersin İdman Yurdu
       Türkiye Kupası'nda aldığı başarılı sonuçla Türkiye gündeminde yer alan bir diğer PTT 1.Lig takımı olan Bucaspor, evinde Mersin İdman Yurdu ile karşılaştı. Mersin takımında cezası biten Ali Tandoğan'ın gelmesi ile Güven Varol tekrar önde oynamaya başladı. Mitrovic'in yokluğunda Anıl stoperde Nurullah ise sol bekte yer aldı. Mersin İdman Yurdu orta alanda fizik gücü çok yüksek ve kaliteli oyunculardan kurulu bir takım görüntüsündeydi fakat ayağa oynamayı tercih eden ve hücuma çabuk çıkan rakipleri karşısında rakibe çok uzak oynadılar. Orta alandan hücuma çıkan oyuncuları takip etme görevini ön liberoda Ben Yahia'ya yüklediler. Hücum hattında çok sık değişiklikler yaptılar ve yer değiştirmeler çok fazla oldu. İki farklı skor ile geriye düştükleri maçta ikinci yarıda buldukları golden sonra bir geri dönüş daha gelir mi diye düşünürken, Bucaspor oyundan iyice koptu ve sahanın birçok noktasında aksadığı görüldü. İkinci golden sonra skoru korumak Bucaspor adına başarı ve her durumda Mersin'den alınan bir puan Bucaspor için çok önemli. Mersin İdman Yurdu altıncı sırada ve liderle arasında sadece 6 puan fark var.
Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder