18 Aralık 2013 Çarşamba

Taraftar Röportajları: İnegölspor

       Transfer Merkezi Dergisi olarak "Taraftar Röportajları" serisine başlıyoruz. Anadolu'nun farklı şehirlerinden önemli taraftar gruplarıyla röportajlar yaparak sizlere tanıtacağız. Serinin ilk röportajını İnegölspor taraftarlarıyla yaptık. Ziraat Türkiye Kupası'nda önce Kasımpaşa sonra Gaziantepspor gibi iki güçlü Süper Lig takımını elemeyi başaran İnegölspor, yarın Bursaspor ile karşılaşacak. Biz de bu zorlu maç öncesi "Efsane Maraton" taraftar grubu liderleri Tevfik Taşkın ve Celal Şahin ile yaptıkları çalışmaları, yapılması gerekenleri ve İnegölspor'un son durumunu konuştuk.

Merhabalar, Tevfik Taşkın ve Celal Şahin öncelikle kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
       Tevfik Taşkın: 1971 İnegöl doğumluyum, özel sektörde çalışıyorum 1984-85 sezonundan bu yana İnegölspor tribünündeyim. O zamanlar yaş olarak önümüzde abilerimiz vardı, 1995 yılında İnegölspor amigoluğuna başladım ve 18 yıldır amigoluk yapıyorum. Dolu dolu bir hayat yaşamaktayım, varımız yoğumuz İnegölspor.
       Celal Şahin: Ben de 1982 İnegöl doğumluyum, mobilya sektöründe çalışıyorum. 1995 yılında İnegölspor tribününde başladığım maceram aralıksız olarak devam ediyor. Son 3 yıldır İnegölspor "Efsane Maraton" grubunun tribün liderliğini yapıyorum. 3 yıldır İnegölspor'un sahamızda ve deplasmanda bütün maçlarına giden biri olarak İnegölsporlu olmaktan gurur duyuyorum.

Sizce İnegölspor bu yıl özlediği ve çok istediği PTT 1. Lig'e çıkıp, bu hasrete son verebilecek mi?
       Tevfik Taşkın: 2013-2014 sezonuna çok başlamıştık ve bunun için çok güzel bir kadro kuruldu ama geçen yıl çok başarılı olan futbolcularımız takımdan ayrıldı, onların yerine yeni isimler alındı. Ancak hepsi beklenen performansı sergileyemedi, bu isimlerde biraz aldandık. PTT 1.Lig'i çok istiyoruz, bunun için de devre arası takıma takviyeler yapılacak. Bursaspor'dan Okan Deniz, Emre Pehlivan ve geçen yıl İnegölspor forması giyen Mümin Aysever ile büyük ölçüde anlaşıldı. İnegöl PTT 1.Lig'i kaldırabilecek potansiyele sahip, 200 bin nüfuslu bir ilçe. Şu an sıralamadaki yerimiz kimseyi yanıltmasın, ligin ikinci yarısında çok şey değişecektir. Biz taraftarlar, yönetim ve futbolcular hep birlikte kenetlenirsek bunu başaracağımıza inancımız tam.
       Celal Şahin: Sezon başı çok flaş transferler yapıldı. Bu soru sezon başında sorulsaydı kesin olarak çıkarız diyebilirdim ancak Ziraat Türkiye Kupası'nda gösterdiğimiz başarıyı maalesef ligde gösteremedik. Ligin son haftalarında 4. sıraya kadar geriledik ama lig uzun bir maraton hedefimiz arzuladığımız PTT 1.Lig'e çıkabileceğimizi düşünüyorum.

İnegölspor yönetiminin sizlere karşı tutumunu nasıl buluyorsunuz, taraftarla yönetim arasında sorunlar yaşandığı oluyor mu?
       Tevfik Taşkın: Mevcut yönetimle taraftar arasında herhangi bir sorun olduğunu düşünmüyorum, biz bir aileyiz. Ufak tefek sorunlar tabi ki oluyor ama bunları da kendi içimizde halledebilecek kadar büyük bir camiayız. Genel olarak bakıldığı zaman taraftar-yönetim gayet uyum içinde olduğumuzu düşünüyorum.

Celal bey, ilk sorudaki cevabınız dikkatimi çekti 3 yıldır İnegölspor'un hiçbir maçını kaçırmadığınızı söylediniz. Deplasman maçlarında ne gibi zorluklarla karşılaşıyorsunuz?
       Celal Şahin: Şöyle söyleyebilirim; diğer taraftar gruplarının karşılaştığı sorunlarla bizimki de aynı. Uykusuz, yorgun döndüğümüz maçlar çoğunlukta ama İnegölspor aşkı herşeye değer diye düşünüyorum.

Tribün liderleri olarak maçlarda ne gibi zorluklar yaşıyorsunuz? Bu işin sorumluluğu büyüktür kuşkusuz, peki size göre avantajları ya da zorlukları neler?
     Tevfik Taşkın: Tribün dışarıdan göründüğü gibi bir yer değil, tribün lideri olmak da çok kolay değil. O vasfı taşımak, tepeden inme değil tribün çocuğu olmak gerek. Biz bu tecrübeyi yaşayarak geldik buralara. Bunun yönetim boyutu var, emniyet boyutu var, futbolcu ve taraftar boyutu var. Bunların hepsini bir arada idare edebilmek zaten liderin işidir. Ufak tefek sıkıntılar yaşıyoruz tabi ama bunlar da tatlı bir sıkıntı diye düşünüyorum
       Celal Şahin: Evet, biz aslında yönetim ve taraftarlar arasında bir köprü görevi görüyoruz. Taraftarlarımız her zaman şampiyonluğa oynayan bir takım izlemek istiyor, deplasmanlara gitmek istiyor. Her iki tarafla da diyalog kuran kişiler biz olduğumuz için de tabi ki sıkıntılar oluyor ama Tevfik abimin de dediği gibi bunlar tatlı sıkıntılar. Biz kenetlendiğimiz zaman aşamayacağımız sıkıntı olmaz diye düşünüyorum.

İnegölspor ve Bursaspor arasında hep bir husumet varmış gibi lanse ediliyor, gerçekte böyle bir husumet var mı sizce?
     Tevfik Taşkın: Geçmiş dönemlere baktığınızda, o dönemdeki yöneticilerin idari anlayışı nedeniyle olan şeyler vardı ama 3-4 yıldır bu duygu ve düşünceler bitmiştir. Artık ne yönetimler bazında, ne de taraftarlar bazında herhangi bir husumet söz konusu değildir.

Unutamadığınız bir maç ve unutamadığınız bir futbolcu sorsak hangi maçı/futbolcuyu söylerdiniz?
       Celal Şahin: Güzel bir soru. 2000-01 sezonunda deplasmanda Maltepespor ile karşılaşmıştık, maça iyi başlamıştık ama devre 0-0 bitmişti. Hakem, 50.dakikada İnegölspor'dan Hikmet'i kırmızı kartla oyun dışında bırakınca 10 kişi kalmıştık. Buna rağmen 82. dakikada Engin'nin attığı golle 1-0 öne geçtik ama hakem Soner Kocabaş maça 11 dakika uzatma verdi. O 11 dakika bitti ama hakem maçı bitirmiyordu. 102. dakikada skor 1-1 oldu ve 103.dakikada 2-1 geriye düştük. O günkü hakemin vicdanı rahat mı diye merak ediyorum açıkçası bu maçı hala unutamıyorum;
       Unutamadığımız futbolcu ise Ercan Kulya'dır. Biz ona "Miroğlu Ercan" derdik. Tam bir santrafor özelliklerine sahipti, o yetenekteki futbolcu şu an Süper Lig'de bile yok diyebilirim ama sayılır ama "Miroğlu Ercan" futbolu bırakalı tam 10 yıl oldu. Biz onu halen çok seviyor ve unutamıyoruz.

Yıllardır küfürsüz tribün diyoruz ama stadlarımızdan küfür eksik olmuyor sizce bu nasıl önlenebilir?
     Tevfik Taşkın: Balık baştan kokar, ilk önce TBMM'deki vekillerimiz, başkanlarımız üsluplarına dikkat etmeleri lazım. Maalesef toplum olarak ne görüyorsak onu yapan bir toplumuz, mecliste bile kavgaların/küfürleşmelerin eksik olmadığı bir ülkede yaşıyoruz. Bence bunun en etkili yolu eğitimden geçiyor, millet olarak manevi bir eksiklik olduğunu düşünüyorum. Ayrıca mülki amirlerimizin, kanaat önderlerimizin halkla arasında kopukluk olduğunu düşünüyorum. Maalesef büyüklerimiz bu konuda çok duyarsız. Taraftarlara yönelik, özellikle de gençlerimize uyuşturucu ve şiddet konulu paneller düzenlenebilir. Biz bunun önderliğini yapmaya hazırız. Bu küfür edenleri ötelemek itelemek değil de bu insanları nasıl kazanabiliriz düşüncesi içerisinde olmamız gerekiyor.
     Celal Şahin: Biz bu konuyla alakalı olarak bir proje hazırladık TFF İcra Kurulu Başkanı sayın Akif Koşar'a bu projeyi sunmak istedik, kendisine de ulaştık ziyaret etmek istedik ama 1 yıldır kendisinin sekreteri Aybüke Hanım'dan randevu alamıyoruz. Her seferinde sizi arayacağım deyip bekletiliyoruz ama biz ısrarla bu işin peşindeyiz. Transfer Merkezi aracılığı ile sizinle paylaşmak istiyorum. Takımlara cezalar verildi, kulüplere para cezaları verildi ama bu caydırıcı olmadı. O zaman neden kaynaştırmayı düşünmeyelim? Mesela TFF tarafından tribün liderleri davet edilip bu konuda panel ve seminerler düzenlenebilir, bilgilendirme konulu paneller yapılabilir. Yapılmıyorsa demek ki bu olaylardan birileri nemalanıyor, akla gelen bu oluyor maalesef.

İnegölspor Ziraat Türkiye Kupas'ında kimsenin beklemediği bir şekilde 2 Süper Lig takımını kupanın dışına itmeyi başardı ve adeta "ben de varım" dedi. Yarın da Süper Lig'in bir diğer güçlü takımı Bursaspor ile adeta bir derbi oynayacaksınız. Sizce İnegölspor Bursaspor'u da geçebilecek mi?
     Tevfik Taşkın: 2005-06 sezonunda da gördük bunun örneklerini. İnegölspor kupa beyidir, geçmiş dönemleri araştırırsanız bunu göreceksiniz. Bursaspor'u 1-0, Beşiktaş'ı 1-0, Elazığspor'u 3-1, Sivasspor'u 3-1 ve Kocaelispor'u 4-0 gibi skorlarla yenmeyi başarmıştık geçmişte. Yarınki maçla ilgili olarak bakıldığı zaman Bursaspor her zaman bizim önümüzdedir ama gönül ister ki İnegölspor galip gelsin ve turu atlasın. Neden bu sene kupayı biz almayalım?
     Celal Şahin: Gördük ki kupa sürprizlerle dolu bir turnuva. Daha önceki yıllarda bir çok Süper Lig ekibini saf dışı bıraktık, ben şansların yüzde 50/50 olduğunu düşünüyorum ama yine de iyi olan kazansın.

Dergimiz aracılığıyla "Efsane Maraton" taraftar grubuna buradan neler söylemek isterseniz?
     Tevfik Taşkın: "Efsane Maraton" çok köklü bir ailedir. 1984 yılında 46'lılar diye tabir edilen bir grup vardı, burası bir maraton tribünü olduğu için bunların devamında gelen bir gruptur. Efsane Maraton ismi de buradan geliyor. Efsane Maraton tribünü dik duruştur, onurlu bir gruptur. Taraftarlarıma sizin aracılığınızla şunları söylemek istiyorum İnegölspor taraftarı büyük bir taraftardır, büyük düşünen bir taraftar grubudur. Biz değil PTT 1. Lig, Süper Lig'i istiyoruz, bunu da kaldıracak gücümüz olduğuna inanıyorum. Taraftarımıza buradan sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum, onları çok seviyorum.

Transfer Merkezi dergimizi ve sitemizi takip ediyor musunuz. Görüşlerinizi alabilir miyiz?
     Tevfik Taşkın: Derginizi yeni inceleme fırsatı buldum ama çok başarılı bir çalışma olmuş. Bundan sonra sürekli takip edeceğim. Bize göstermiş olduğunuz ilgi ve yakınlıktan dolayı teşekkür ediyorum.
     Celal Şahin: Evet takip ediyorum, özellikle alt liglerdeki genç yetenekleri tanıtmanız ve onlarla yaptığınız röportajlar çok ilgimi çekiyor. Türkiye'de bu işe cesaret edip ısrarla üzerine giden bir tek sizsiniz. Bu cesaretinizden dolayı sizi tebrik ediyorum, başarılarınızın devamını diliyorum. Son olarak şunu hatırlatmak istiyorum; spor dostluk barış kardeşliktir, sporseverler bunu unutmasın. Teşekkürler.

Röportaj: Emin ÖRNEK
Bu röportaj TransferMerkez.com tarafından yapılmıştır, tüm hakları saklıdır. İzinsiz kullanılamaz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder