8 Ocak 2014 Çarşamba

İnceleme: Mersin İ.Y. Transfer Analizi

       Trabzonspor için hazırladığım transfer analizinin akabinde, sitemiz bünyesinden çok sevdiğim bir kardeşimin şaka yollu "Bizim Mersin'e hazırlasana abi bir tane, bu kadar geniş olmasın. Bizim de tam böyle birşeye ihtiyacımız var" söylemine karşılık verdiğim sözün ardından bu analiz kaçınılmaz oldu.

      Sözü fazla uzatmadan Mersin'le alakalı veya alakalı olabilecek bütün detayları incik cıncık etmeye başlıyorum.


Son oynadıkları Adanaspor maçındaki sahaya dizilişleri

Mersin'in yabancılarına, yaşlarına, uyruklarına, konuşabildikleri dillere ve piyasa değerlerine bakacak olursak.
Wissem Ben Yahia (29|Tunus|Arapça, Fransızca|€ 1.500.000)
Milan Mitrovic (25|Sırbistan|Sırpça, Boşnakça, Slovence, Hırvatça|€ 850.000)
Nduka Ozokwo (25|Nijerya|İngilizce|€ 900.000)
Raheem Lawal (23|Nijerya|İngilizce|€ 700.000)

Öncelikle, büyümek isteyen bir kulüpte oyuncu devridaimi kaçınılmazdır. Giden oyuncuya ağlanmamalı, gelene tapılmamalıdır. Yüzbinlerce kaydadeğer lisanslı oyuncunun olduğu Dünya'da hiçbiri bulunmaz Hint kumaşı değil, biri gider, muadili veya daha iyisi gelir.

Son olarak Jurgen Klopp'un, Lewandowski'nin ayrılışına istinaden söylediği "Tam zamanında ayrıldı." her ne kadar ironik olsa da, olması gereken bakış açısını temsil etmektedir, aynı tavrı Gotze için de sergilemişti.

Büyümekten kastım öncelikli olarak ekonomik büyüme. Kulübün ekonomisi güçlenirken ister istemez hedefleri de büyür. 1. Lig'deki bir kulübün amacı bana kalırsa, her sene başında 3 yabancı getirip, sene sonunda 3'ünü de kar ederek ihraç etmek olmalıdır.
Taraftar olaya duygusal bakar, yönetici öyle bakmaması gerektiğini idrak edebildiği sürece yöneten konumunda olmalıdır.

Mersin'in bütçesiyle ilgili bir bilgim yok. Fakat tahmin edebiliyorum. Mersin adına faydalı olabilecek 81 oyuncu belirlemiştim takip ettiğim oyuncular arasından. 25 taneye kadar eledim, neden-sonuç ilişkisinden sapmadan paylaşmaya başlıyorum.


MUSTAPHA BABADIDI
1996 doğumlu, Nijeryalı ve 1.88 boyundaki santrafor Babadidi, henüz çok genç yaşta olmasına rağmen liglerinde 3 adet gol krallığı bulunmakta.
Keisuke Honda'yı keşfedip büyük karla CSKA'ya ihraç eden VVV-Venlo kulübüne transfer olacağı yazılıp çizilmişti yabancı bazı kaynaklarda, transfer olmadı.
Halen yetiştiği ve gol krallıklarını kazandığı Gombe UTD takımında forma giymekte.
Oyunu; hava hakimiyeti, atletizm, gol vuruşu ve soğukkanlılığa dayanıyor.
Bonservisinin maksimum € 1.250.000'ye kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.
€250.000 Euro'da olabilir, € 500.000 da.
Diğer oyuncularda da hep "e kadar" diyerek devam edeceğim.

KENNEDY NWANGANGA
1990 doğumlu, Nijeryalı (+ Belçika pasaportlu) ve 1.88 boyundaki santrafor Nwanganga'nın bonservisi Belçika'nın Genk kulübünde.
Oyunu; fizik gücüne, hava hakimiyetine ve çalışkanlığına dayanıyor.
Bonservisinin € 500.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.

KIM OJO
1988 doğumlu, Nijeryalı (İngilizce ve Norveç dilini konuşabiliyor, Adem Güven'in de Norveç vatandaşlığı olduğundan belirtmek istedim, ileri uçtaki uyuma istinaden.) ve 1.90 boyundaki santrafor Kim Ojo'nun bonservisi Belçika'nın Genk kulübünde.
Oyunu; fazlasıyla fizik gücü, çok iyi bir hava hakimiyeti, biraz sürat ve orta üst seviyede gol vuruşlarına dayanıyor.
Bonservisinin € 1.500.000'a kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.

TONY OKPOTU
1994 doğumlu, Nijeryalı ve 1.78 boyundaki santrafor Okpotu'nun bonservisi yetiştiği kulüp olan Lobi Stars kulübünde bulunuyor.
Oyunu; atletizm, geriye gelip oyun kurma becerileri ve sürate dayanıyor.
Bonservisinin € 75.000'a kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.
 
BRIGHT EDOMWONYI
1994 doğumlu, Nijeryalı ve 1.86 boyundaki santrafor ve her iki kanatta da oynayabilen Edomwonyi'nin bonservisi Avusturya'nın FC Liefering kulübünde bulunuyor. Bedelsiz olarak bu kulübe geldi fakat zamanında Salzburg tarafından € 750.000 gibi bence astronomik sayılabilecek bir meblağ gözden çıkarılarak Avusturya'ya getirilmişti.
Oyunu; atletizm, hava hakimiyeti, azimli yapısı ve hırsına dayanıyor.
Amokachi'yi epey andıran bir stili var.
Bonservisinin € 350.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.


ANTHONY UJAH
1990 doğumlu, Nijeryalı ve 1.79 boyundaki santrafor Ujah'ın bonservisi Almanya'nın Köln takımında ve küme düşmüş takımın oyuncusu olmasına rağmen senede € 700.000 kazanıyor.
Oyunu; çalışkanlık, olağanüstü hava hakimiyeti, iyi son vuruşlar, hız, atletizm, azim, hırs .. Bir forvette ne olması gerekiyorsa ona dayanıyor.
Bonservisinin € 2.500.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum ama şartlar zorlanır da transfer edilirse eğer, rüya transfer olacağı kanaatindeyim.

JOHN OGU
1988 doğumlu, Nijeryalı (Slovence de konuşabiliyor, Mitrovic'le anlaşabileceğine istinaden belirtiyorum.) ve 1.92 boyundaki ortasaha jokeri Ogu, Portekiz'in Academica takımında forma giyiyor.
Oyunu; fazlasıyla fizik gücü, gayet iyi seviyede teknik yeterliliğe, yaratıcılığa, sürate(!), vital kapasitesine ve skoru aniden değiştirebilme yetilerine dayanıyor.
Daha önce Premier Lig'de forma giyen vatandaşı Olofinjana ve Hollandalı Engelaar'ı andırıyor.
Bonservisinin €450.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum. Rüya değilse bile çok büyük bir yatırım olacağı kanaatindeyim.

 
BABATOUNDE BELLO
1989 doğumlu, Nijerya ve Benin pasaportlarına sahip ( Fransızca da konuşabiliyor, Ben Yahia ile anlaşabileceğine istinaden ekliyorum.) ve 1.77 boyundaki Bello, Slovakya'nın Zilina takımında forma giyiyor.
Oyunu; arı gibi çalışkanlığı, galibiyet halinde de oyundan kopmaması, mağlubiyeti hazmedemeyişi, hırsı, azmi, atletizmi ve teknik kapasitesine dayanıyor.
Bonservisinin € 500.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.


SABET REZA JALALI
1994 doğumlu, Kurtlar Vadisi'ndeki Abdülhey karakterini andıran bir görünüme sahip olan İranlı Reza, 1.86 boyunda ve stoper mevkinde görev alıyor. Ülkesinin Esteghlal Ahvaz takımında forma giymekte ve tahmini bonservis bedeli olarak €275.000'a kadar bir meblağ tahmin ediyorum.
Oyuncu tank stoper, fizik gücü, hırs, azim ve çatışma potansiyelinden ibaret.

ANICET ANDRIANANTENAINA
1990 doğumlu, Madagaskarlı ve Fransız pasaportuna sahip, 1.79 boyundaki santrafor ve açık oyuncusu Anicet, Auxerre altyapısından çıkış yaparak sürdürdüğü kariyerine son olarak € 210.000'ya Bulgaristan'ın  Botev Plovdiv takımına dahil olarak devam etmekte. Senede € 120.000 kazanıyor.
Oyunu; sürate, çevikliğe, atletizme ve çok uzun olmamasına rağmen iyi hava hakimiyetine dayanıyor. Klasik sprinter forvet.
Bonservisinin €325.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.
Çok iyi bir transfer olacağı kanaatindeyim.



RAINFORD KALABA
1986 doğumlu, Zambiyalı, iki ayağını da raket gibi kullanabilen 1.76 boyundaki ortasaha maestrosu Kalaba, 2010 yılında Dünya Kulüpler Şampiyonası finalinde Inter'e yenilen Kongo Cumhuriyeti temsilcisi Mazembe'nin halihazırdaki en iyi oyuncusu. Oyuncunun maalesef biraz skandal sever bir yapısı var. Boşanma arafesinde olduğu karısına şiddet uyguladığı vb olaylarla yerel basınında ve bazı global haber kaynaklarında gündeme gelmişti.
Bonservisinin €125.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.
P.T.T 1.Lig'i domine edeceği kanaatindeyim.

VLADO GILJEN
1989 doğumlu, Karadağlı, 1.88 boyundaki kaleci Giljen'in bonservisi Sırbistan temsilcilerinden OFK Beograd takımında bulunuyor. Behram'ın yaşını göz önünde bulundurduğumuzda ve Mitrovic'le sağlayacağı uyum açısından faydalı bir transfer olacağı kanaatindeyim, her ne kadar kaleci için kontenjan harcamak biraz gönül kırıcı olsa da.

IBRAHIM GHALEB
1991 doğumlu, Suudi, 1.74 boyundaki orta alan maestrosu Ibrahim Ghaleb, klasik maestrolardan farklı olarak, defansif sezgileri de üst düzeyde olan bir oyuncu. Bonservisi Suudi Arabistan'ın Al-Nassr kulübünde ve potansiyel ihraç bedeli olarak € 1.500.000 gibi bir meblağ tahmin ediyorum. Basel'deki Mohamed El Neny ile birlikte en beğendiğim isimsiz yıldız adaylarından.

ZARKO MARKOVIC
1987 doğumlu, Sırp, 2.04 boyunda ve 102 kilo ağırlığındaki Markovic, Romanya'nın Gaz Metan kulübüne kontratlı. Şuan herhangi bir Anadolu kulübünün transferinde söz hakkım söz konusu olsaydı, alınması adına seferberlik başlatabileceğim bir oyuncu olurdu. Boyu ve kilosundan dolayı ağır olması tahmin edilen oyuncu tam aksine son derece hızlı ve atletik. Stoper fakat alternatif olarak sol bekte de görev alabiliyor. Potansiyel ihraç bedeli olarak € 1.000.000'a kadar bir meblağ olabileceğini tahmin ediyorum. Daha önce çalıştığım bir medya grubunda Biliç'e önerildiği duyumunu alıp haberini yapmıştım. Ne kadar övsem az olacağını düşündüğüm bu oyuncunun bir videosunu eklemek farz olmuştur sanıyorum. Romanya ligi maçlarını düzenli takip etmemin müsebbibidir.

https://www.youtube.com/watch?v=uO7Fk891GTU

WALID HICHRI
1986 doğumlu, 1.99 boyunda, stoper , Ben Yahia gibi Tunus vatandaşı, Esperance takımında forma giyiyor. Tank stoper kategorisinde bir stoper. Mükemmel bir hava hakimiyeti ve fizik gücü, oyunu geriden okuyabilme kabiliyeti,  üst düzey defansif sezgiler, tek hamleli stoper olduğundan bunlara sahip olmasa bahsi geçiyor olmazdı muhtemelen.
Bonservisinin €350.000'ya kadar bir meblağda olabileceğini tahmin ediyorum.


 
ERGYS KAÇE
1993 doğumlu, 1.64 boyunda defansif ortasaha Kaçe'nin de tıpkı Markovic gibi Biliç'e önerilen oyuncular arasında olduğunu duyup haberini yapmıştım. 3'e alınsa 7'ye satılabileceğini düşündüğüm bir oyuncu diyebilirim. Defansif oynayan bir Giovinco düşünün. Öyle bir oyuncu, çelimsiz gözükmesine rağmen ikili mücadelelerde cevval bir izlenim bırakıyor. Top kapma istatistiklerine çeki düzen verebilecek bir oyuncudur.
Bonservisinin € 900.000'ya kadar bir miktarda olacağını düşünüyorum.

MIRAHMETJAN MUZEPPER
1991 doğumlu, 1.82 boyunda, Çinli sol koridor oyuncusu Muzepper türkçe biliyor! Çin'de yetiştiği bölgeden dolayı türkçe bildiği  bilgisini edinebildim. Sol ayağını çok iyi kullanan Muzepper, tahminim o ki Türkiye'ye getirildiği takdirde şartlarından çok mutlu olup, performansıyla mutlu edecektir. Şuan Shandong Luneng kulübünün formasını terletmekte.
Bonservisinin € 250.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.

MARK SEKYERE
1989 doğumlu, 1.66 boyunda, kesici ortasaha olarak görev alan Ganalı Sekyere, Fildişi'nin ASEC Mimosas kulübünde forma giyiyor. Ergys Kaçe'nin oyun stiline istinaden  söylediğim herşey bu oyuncu için de geçerlidir.
Bonservisinin € 150.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.

MIHAI LECA
1992 doğumlu, 1.91 boyunda, Romanyalı stoper Leca, CAS kararıyla kümede kalan Chiajna kulübünden fazlasını hakediyor. Walid Hichri için saydığım tüm özellikler Leca için de geçerlidir. Aynı kategoride oyuncular.
Bonservisinin € 2.000.000'ya kadar olacağını tahmin ediyorum ama bu bedava da olabilir € 250.000 da. Fazlasıyla komple bir stoper. Çok iyi yerlere geleceği kanaatindeyim.

STELVIO
1989 doğumlu, 1.87 boyunda, Angolalı ve Portekiz pasaportuna da sahip olan defansif ortasaha oyuncusu Stelvio Lüksemburg'un Dudelange kulübünde forma giyiyor fakat kontratıyla ilgili  sorunlar olduğunu biliyorum.
Fizikli, güçlü, boğuşma potansiyeli olan ve ayağı yere basan agresif önlibero. Hava hakimiyeti de gayet iyi. Braga altyapılı.
Bonservisi ile ilgili bedavaya veya bedavaya yakın bir meblağa transfer edilebileceği kanaatindeyim.



ARCHFORD GUTU 
1993 doğumlu, Zimbabweli, İngilizcenin yanısıra İsveç dilini de konuşabilen ve 1.78 boyundaki merkez orta alan oyuncusu Gutu, İsveç'in Kalmar takımında forma giyiyor.
Oyunu; uzaktan attığı etkili şutları, duran top becerisi, atletizmi, sürati, orta alan liderliği, oyunu okuması ve skoru aniden değiştirebilme becerilerine dayanıyor.
Bonservisinin € 350.000'ya kadar bir meblağda olacağını tahmin ediyorum.
Çok büyük bir yatırım olacağı kanaatindeyim.

ALIAKSANDR KUGAN
1991 doğumlu, 1.89 boyunda, Belaruslu ortasaha oyuncusu Kugan'ın kulübü Dnepr Mogilev ile olan kontratı 1 Aralık 2013 itibariyle bitiyordu, şuan ne oldu bilmiyorum.
Zeki, kreatif, skoru değiştirme becerisine vakıf ve fiziksel yeterliliği de üst düzeyde olan bir orta alan oyuncusu. Defansif veya ofansif olarak faydalanılabilir.
Bonservisi bedava veya bedavaya yakın bir meblağda olacaktır ve P.T.T 1. Lig'i domine edeceği kanaatindeyim.

PAVEL SAVITSKIY
1994 doğumlu, 1.71 boyunda, Belaruslu kanat oyuncusu Savitskiy'nin kontratı, yetiştiği kulüp olan Neman Grodno adına imzalı. Her iki kanatta da oynayabilen oyuncu büyük potansiyel vaat ediyor.
Kimi zaman gereksiz kartlar da görmesine sebep olan aşırı hırsı, teknik kapasitesi ve süratiyle komple bir kanat oyuncusu. Defansif olarak bir vaadi yok fakat ofansif olarak adeta işlenmemiş cevher niteliğinde.
Bonservisinin bedava veya bedavaya yakın olabileceğini tahmin ediyorum.
Mükemmel bir yatırım olacaktır.

JANDER
1988 doğumlu, 1.83 boyunda, Brezilyalı ortaalan dinamosu Jander, Olhanense kalibresinin fersah fersah üzerinde bir seviyeyi hak ediyor. Defansif sezgileri çok üst düzey olan oyuncunun P.T.T 1. Ligi domine edeceğini düşünüyorum. Komple bir ortasaha oyuncusu, tek tek meziyetlerinden bahsetmiyorum. Aklınıza gelen herşeyi orta kararda yapıyor. Defansif olarak faydalanıldığı takdirde P.T.T 1. Lig'in Felipe Melo'su olabilir.
Bonservis bedeli olarak €650.000'ya kadar bir meblağ tahmin ediyorum.
Bir videosunu da ekleyeyim.

https://www.youtube.com/watch?v=KM-7OP9P2d4

RAMI RABIA
1993 doğumlu, 1.80 boyunda, Mısırlı stoper/defansif ortasaha oyuncusu Rabia'nın imzası, yetiştiği kulüp olan Mısır'ın Al-Ahly kulübü adına taahhütlü. Ülkemizdeki FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası'nda Mısır'ın en iyilerindendi ve öyle olacağını da zaten 23 sayfalık turnuva analizimde (1|2) söylemiştim.
Stil olarak Valencia'daki Adil Rami'yi andırıyor ve defansif meziyetleri üst düzey bir oyuncu.
Tahmini bonservis bedeli olarak € 500.000'ya kadar bir meblağ tahmin ediyorum.

Vaktini ayırıp okuyan herkese teşekkürler, sözümüzü tutmuş olalım :)

Hazırlayan: Yiğit Can ERTUNÇ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum:

  1. miramethan bir uygur türkü ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan dolayı büyük sempatiyle baktığım bir oyuncu, sol bek arafındaki ülkemize getirildiği takdirde çok faydalı olacaktır ve büyük sempatiyle karşılanacaktır diye düşünüyorum.

      Sil