21 Ocak 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 21. Hafta

       PTT 1.Lig'de 21. haftayı geride bıraktık. Ankaraspor aldığı galibiyet ile liderliğini sürdürken Balıkesirspor evinde son haftaların formda takımı Fethiyespor'a puan kaybetti. 1461 Trabzon düşme hattındaki rakibini farklı yenmeyi başardı. Karşıyaka deplasmanda son dakikada yeni transferi Can Erdem ile bulduğu golle kazandı ve devre arası transferin önemini ve nasıl olması gerektiğini gösterdi. Samsunspor taraftarı futbol şehitlerini andı ve futbolcular da galibiyeti onlara armağan etti. Haftanın kapanış maçında Mersin İdman Yurdu'nun evine puansız gönderdiği takım Orduspor oldu. Haftayı maç yapmadan geçen takım Boluspor ise Antalya'daki kampını bitirip Bolu'ya döndü.

Haftanın Takımı: Mersin İdman Yurdu ve Samsunspor Taraftarı
Haftanın Teknik Direktörü: Yusuf Şimşek (Karşıyaka)
Haftanın Futbolcusu: Aminu Umar (Samsunspor)
Haftanın Formsuzu: Abdulhamit Yıldız (Şanlıurfaspor)
Haftanın Gölü: Barış Memiş (1461 Trabzon)

Şanlıurfaspor 0-2 Manisaspor
       Şanlıurfaspor takımının çıkış yakalamak için hedef olarak belirlediği bir maçtı. Tüm planlar galibiyet üzerine kurulmuş ve bu yönde motivasyon sağlanmıştı. Devre arası takıma birçok takviye yapan takım, Manisaspor'a karşı beş oyuncusunu ilk onbirde oynatabildi. Oyuna çok istekli ve coşkulu başladılar ve ilk 10 dakikada umut veren bir oyun sergilediler ancak yeni transferleri sağ bek Onur ile buldukları pozisyonu değerlendiremediler. 11. dakikada Abdulhamit'in kontrolsüz hamlesi eksik kalmalarına neden oldu. Reha hoca hemen oyuna müdahale etti ve Onur'un yerine yine yeni transfer Ercan'ı aldı. Dakikalar 28'i gösterdiğinde anlamsız bir şekilde Mustafa Aşan yetişemediği topa eli ile müdahale edince ikinci sarı karttan atıldı. Mustafa'ya gösterilen ilk sarı kart kesinlikle hataydı hatta o pozisyonda serbest atış verilmesi bile hataydı. Üzerine sert gelen topa oyuncu arkasını dönüyor ve kalçasından seken top eline çarpıyor fakat maalesef direkt eline geldiğini düşünüp serbest atış ve sarı kart gösterdi ve hemen arkasından ikinci pozisyonun olması, bunun sonucunda Mustafa Aşan'ın oyun dışı kalması ilk pozisyonun önemini artırdı.

       9 kişi kaldıktan sonra iyice geri çekilen Şanlıurfaspor, Banahene ile kontratağa çıkmaya çalıştı. İkinci yarı Manisaspor'un girdiği ilk pozisyonda ikinci golü bulmasıyla maç da bitti. Maçın hakemi Mustafa'ya gösterdiği ilk sarı kart dışında çaldığı düdüklerde doğru kararlar verdi fakat çalmadığı düdükler ile kendisine yapılan eleştirileri arttırdı. Banahene'nin Fuchs ile girdiği hava topunda ve oyun durduktan sonra hakeme tepki gösterip direkt üzerine vurduğu topta Banahene atılmalıydı. Sankoh'nun sarı kartı olmadığı halde, ikinci sarı karttan atmaya çalışmasını da Şanlıurfasporlu oyuncuların uyarısı ile 4.hakem engel oldu. Kartı gösterdikten sonra Sankoh koşarak oyun alanını terk etseydi ve bir daha dönmeseydi maç ne olurdu acaba? Şanlıurfasporlu oyuncular maçı geri kalanı için Sankoh'yu oyunda tutarak aslında çok tepki gösterdikleri hakemi kurtardılar. Manisaspor deplasmanda rahat ve önemli bir galibiyet aldı ve üst sıralarda yer almaya devam etti.Şanlıurfaspor aldığı bu mağlubiyet ile ilk altı şansını daha da zora soktu. Yapılan transferlerin tamamı oynamaya başlasa bile zamana ihtiyaçları olacak ve seri galibiyetler almaları gerekecek.

Bucaspor 1-2 İstanbul BBSK
       Deplasmanda kazanan bir diğer takım da İstanbul BBSK oldu. Takım kadrolarına baktığımızda her iki takımda da kaliteli oyuncuların fazlalığı bize daha kaliteli bir futbol sergilemelerini sağlayabilirdi. Bucaspor takımı yaptığı atakların sonucunu kısa sürede aldı ve yetenekli oyuncusu Emre Şahin ile öne geçti. İstanbul takımında geçen hafta sağ bek oynayan Visca büyük tepkiler rağmen bu hafta yine sağ bekte başladı ve bu hafta hücuma yaptığı katkılar ile takımına puan getiren asisti yaptı. Maç boyuncu Bucaspor taraftarının Mehmet Batdal'a gösterdiği tepki anlamsızdı. Mehmet Batdal'ın Bucaspor sevgisini şahsen bilirim. Cihat hoca, ilerleyen dakikalarda oyundan Sedat'ı alıp yerine Fevzi Özkan'ı aldı ve hücum gücünü biraz daha arttırdı. Fevzi orta alandan hücuma kısa sürede büyük katkı sağladı. Mehmet Batdal attığı golde akıl dolu bir vuruş yaptı ve takımına üç puanı getiren oyuncu oldu. Her iki takımında kenarda bekleyen oyuncuları iyi oyunculardı, dolayısıyla oyuna sonradan giren oyuncular maçın kalitesini daha da arttırdılar. İstanbul BBSK öne geçtikten sonra klasik oyun yapısına büründü ve topa sahip olmaya çalıştı. Oyunun son dakikasına kadar Bucaspor'un mücadelesi devam etti fakat golü bulamadılar.

Gaziantep BBSK 1-2 Adana Demirspor
       Adana Demirspor taraftarı maça büyük ilgi gösterdi ve takımlarına madem deplasmanda kazanamıyorsunuz biz de evde oynuyor havası yaratırız dediler ve bunu başardılar. Bu yüzden Adana Demirspor deplasmanda kazandım demesin, bu maçı Adana Demirspor taraftarı kazandı. Adana Demirspor maçın başında ve sonunda attığı goller ile maçın başından sonuna kadar desteğini esirgemeyen taraftarına bunun karşılığını vermiş oldu. Maç boyuncu Antep takımının açık futbolu ve hücumu düşünen oyun yapısı bize bol pozisyon izleme şansı verdi. Gol yollarında yaşadıkları sıkıntı nedeniyle Maraş'tan Azuka Izu'yu aldılar ve Azuka Izu  ilk maçında -penaltıdan da olsa- gol  atma başarısı gösterdi. Sezon başından beridir dillendirdiğimiz forvet sıkıntısı ikinci devrede devam edecek gibi. Adana Demirspor aldığı galibiyet ile ilk altı için umutlarını tazelerken, Antep takımı tehlikeli bölgenin çevresindeki yerini korudu.

Balıkesirspor 1-1 Fethiyespor
       Balıkesirspor sahasında taraftarından gördüğü ilgi ve destek şahaneydi. Fethiyespor'un haftalardır süregelen çıkışına rağmen Balıkesirspor'un sahasında kazanabileceği maçlardan biriydi. İyice geri çekilip alan daraltarak savunmaya yapmaya çalışan Fethiyespor, rakibin baskıları karşısında çok zor anlar yaşadı. Özellikle Sammy N'Djock yaptığı kurtarışlar ile Fethiyespor'u büyük bir farktan kurtardı. Balıkesirspor tüm çabalarına rağmen golü bulmakta çok geç kaldı. Golü bulduktan sonra Engin hoca Ali Dere ve Ufukhan'ı hemen oyuna sürdü ve hücuma yönelik bir oyun planına döndü. Aykut'un atılması takımın daha defansif düşünmesine neden oldu. Maçın bitimine yakın Karikari'nin yerine giren Murat talihsiz bir an yaşadı. Maçın sonlarına doğru birçok takım set oyunundan çok ceza sahasını içine yüksek oynamayı tercih ediyor. Balıkesirspor'da bu yüksek toplar için bir stoper daha oyuna dahil etmeye çalıştı fakat bu defa ters tepti ve kaybettikleri iki puan kendileri için büyük kayıp oldu. Fethiyespor çıkışını sürdürüyor ve gelecek adına büyük bir mücadelenin içinde olacaklarını gösteriyorlar.   

1461 Trabzon 5-1 Denizlispor
       Haftanın en keyifli maçını oynadı iki takım da. Öncelikle şunu belirteyim skora bakıp da sadece 1461 Trabzon'un oynadığı bir müsabaka gibi değerlendirmesin kimse. Her iki takımında karşılıklı ataklarına sahne oldu maç. Denizlispor yakaladığı pozisyonları değerlendirmiş olsaydı, liglerin en gollü maçına sahne olabilirdi. Maçın her noktasında futbol adına keyif veren ve aynı zamanda düşündüren karelere şahit olduk. Her iki takımında takım savunmasını ne kadar kötü yaptıklarına, bloklar arasında ne kadar çok mesafe verdiklerine ve bireysel olarak ne kadar kolay çalım yediklerine şahit olduk. Bunun yanında birçok oyuncu ile hücuma katkı sağlayan, birçok oyuncunun katıldığı kombine oyunlara ve gol vuruşlarındaki beceri ve zekaya şahit olduk. Maç içinde olanları daha detaylı değerlendiren PTT 1.Lig yazarlarımız mevcut. Ben bu maçın sonucunun iki takımın ligdeki konumu hakkında şunu belirtmek istiyorum; düşme hattında bulunan takımların içinde sıkıntı yaşayan iki takımın karşılaşmasında rakiplerinden birini farklı skor ile mağlup edip aradaki farkı açmak 1461 Trabzon açısından bir maçı kazanmaktan daha fazla anlam taşımaktadır. Tekden Denizlispor kurtuluş mücadelesi verecekse takım savunmasını daha güçlendirmelidir.

Adanaspor 1-2 Karşıyaka
       Adanaspor evinde aldığı bu mağlubiyet ile üst üste sekizinci mağlubiyetini aldı. Karşıyaka ise Yusuf hocanın gelişi ile ikinci galibiyetini aldı. Adanaspor kötü bir oyun sergileyip mağlubiyetler alıyordu fakat bu maça ayrı bir hazırlık içinde oldukları görüldü. Takıma takviye yapılan oyunculardan Selçuk ve Günay ilk onbirde ve Fatih Baydemir oyuna sonradan katıldı. Türkiye liglerinde ilk profesyonel maçınan çıkan kaleci Günay maça iyi başladı ancak hatalı çıktığı bir yan topta kalesinde golü gördü. İzzet'in uzaklaştırmak için vurduğu top kendisine çarpıp gol olunca çıkığı ilk profesyonel maçında ilk golünü kendisinden yemiş oldu. Adanaspor özellikle Tiago, Mehmet Boztepe ve Samican ile birçok pozisyona girdi. Oyunun belli bölümlerinde Karşıyaka takımına çok sıkıntı yaşattılar, fakat golcü bir forvet oyuncusunun eksikliğini derinden hissettiler. Buna rağmen Mehmet Boztepe'nin çaprazdan vuruşu golü getirdi ve beraberlik sonrası Adanaspor daha çok yüklenmeye başladı. Taraftarın maçın başından sonuna kadar büyük destek verdiği karşılaşmada golle beraber taraftar desteği daha çok güçlü görülmeye başlandı. Karşıyaka takımı beraberliğe razı bir tablo çizerken son dakikada Can Erdem, Fatih Şen'in önünden topa vuruyor ve uzak köşeye giden top kaleci Günay'ı çaresiz bırakıyordu. Yusuf hocanın Karşıyaka takımına mücadele hırsı aşıladığı kesin. En kötü oynadıkları ve zorda kaldıkları dakikalarda bile kimse mücadeleden kaçmıyor ve kenardan sürekli güven veren direktifler veriyor, sonuçta son dakikalarda da olsa kazanmayı bildiler. Adanaspor rakip ile arasındaki puan farkını azaltma şansı yakalamıştı fakat bu fırsat kaçtı. Önlerinde ligde kalma mücadelesi veren takımlar ile yapacakları maç periyodu var, o periyoda kadar üstteki birkaç takımla aradaki puan farkını açmamaları gerekiyor.


Samsunspor 1-0 TKİ Tavşanlı Linyitspor
       Samsunspor sahasında vefalı bir organizasyona imza attı ve futbol şehitlerini unutmadan görkemli bir anma törenine imza attılar. Kendileri tebrik ediyoruz ve futbol şehitlerini saygı ile anıyoruz. Oyuncular sahada buna yakışır bir mücadele ortaya koydular ve kazanmayı bildiler. TKİ Tavşanlı'da Cafercan yaptığı hareket ile kırmızı kartı hak etti ve takımın tüm yükünü taşımışken takımını kaç hafta yalnız bırakacağı merakla bekliyoruz. TKİ Tavşanlı takımı da Cafercan'sız oyun yapısında üzerine düşen sorumlulukları alıp bir takım gibi mücadele etmesini öğrenme adına iyi bir şans olabilir.

Ankaraspor 2-0 Kahramanmaraşspor
       Ankaraspor'un sahasında rahat kazandığı bir maç oldu. Maçı izlerken Süper Lig takımının 2.Lig takımına karşı kupa maçı oynuyormuş gibi hissettim. Bu Maraş takımının kötü bir takım olmasından değil, Ankaraspor'un yedek kulübesine baktığımızda bile arada siklet farkı olduğu çok açık ortada. Maçın ilk yarısında sahanın en iyisi 1993 doğumlu Karagümrük'ten kiralık kaleci Ahmet'ti. Maraş takımı bu ligde ses getirecek bir kaleci ile anlaştı fakat henüz lisansı yetişmediği için oynatamadılar. Maraş takımı iyice kapanıp savunma yapmaya çalıştı fakat savunma kurguları çok pozisyon veriyor ve rakipten çok uzak oynuyor. Yeni aldıkları stoper Dede merkezi güçlendirecektir. Ankaraspor yoluna emin adımlar ile yürüyor ve liderliğini sürdürüyor. Tabi ki rakipler de kazandıkça heyecan son haftalara kadar gidecektir.

Mersin İdman Yurdu 1-0 Orduspor
       Haftanın kapanış maçında kazanan Mersin İdman Yurdu oldu. Deplasmanda iyi sonuçlar alan ve iyi savunma yapabilen Orduspor takımı daha maçın başında savunmada geniş yakalandı ve Mehmet Yıldız'ın taşıdığı topa Güven iyi bir vuruş yapınca ev sahibi takımı öne geçirdi. Geriye düştükten sonra rakip savunmayı açacak bir oyun yapısı bulunmayan Orduspor takımı, duran toplara sarıldı ve maç boyuncu birbirinden güzel duran top organizasyonu gerçekleştirdiler. Vuruşları doğru yapabilselerdi skor farklı olabilirdi fakat duran toplarında dışında etkili bir hücum sergilemedikleri görüldü. Merkezden Anıl'ın taşıdığı toplara Landel ve Subasic hücumda organize olamadılar ve sahip oldukları topları iyi kullanamadılar. Mersin takımı çok etkili bir oyun sergilemedi fakat üst düzey bir mücadele ortaya koydu ve özellikle hücum organizasyonlarında çoğalmaları, skor bulma istekleri ve coşkuları fazlaydı. Mersin aldığı galibiyet ile üst sıralarda yerini almaya devam ediyor ve ilk iki için umudunu koruyor. Mersin, hala ilk ikinin en büyük adaylarından biri konumunda. Orduspor puan kaybetmeye devam ediyor. Transfer yasağı var ve kaleci Fomichev'in sözleşme bitiş tarihi 20 Ocak 2014 olarak görünüyor. Bununla ilgili henüz bir işlem yapmamaları yasal engel mi var yoksa oyuncuda mı problem var tartışmalarını beraberinde getirdi.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder