7 Şubat 2014 Cuma

Amatör Lig'de bir Peri Masalı: Dedebaşı SK

       İzmir 1.Amatör Lig'de sezon dün oynanan 4 final maçıyla sona erdi. Bayraklı Belediyesi destekli Ceyhan Altınyıldız, Asrın Grup destekli Küçük Çiğli Yenimahalle'nin yanı sıra Alaçatıspor Süper Amatör Lig'e çıkan takımlar oldu. Fakat içlerinde bir takım vardı ki, gerçek bir mucizeye imza attı. Karşıyaka'daki Anadolu Caddesi üzerinde, kulübün adını taşıyan büfe dışında hiçbir geliri olmayan, her şeyin para olmadığını kanıtlayan 11 yürekli aslanla tarih yazdılar. Evet, o takımın adı Dedebaşı Spor Kulübü!

       Yaklaşık 15.000'lik nüfusa sahip bu şirin mahallenin futbol takımı 1960'lı yıllarda Vatanspor adıyla kurulmuş ve 1971'de şimdiki adını almış. 1980'lere kadar gayrifedere olarak mücadelesine sürdüren Dedebaşı'nın federe yapıya kavuşması 1980'leri buluyor. Yeşil-kırmızıya tapılan Karşıyaka'da sarı-kırmızılı renklere sahip tek kulüp olmaları da bir diğer ayrıcalıkları... Mahallenin çoğunluğu Makedon göçmenlerinden oluşuyor; hâliyle de Makedonya bayrağındaki sarı ve kırmızı forma rengi olmuş. Kulübün başkanlığını, kendisiyle ara ara görüştüğüm, Peyami Özvatan yapıyor. Vakti zamanında İzmir Büyükşehir'i finalde yenerek 1.amatöre çıkmış ve dönemin belediye başkanı Burhan Özfatura'nın elinden şampiyonluk kupası almışlıkları var. Geçmiş yıllarda Örnekköyspor ile oynadıkları müsabakalar, Karşıyaka'nın en önemli derbilerinden biriydi. Takımın en bilinen taraftarı "Kunfu" lakaplı Günay.

       Yıllardan beri 1.Amatör Küme'de mücadele eden sarı-kırmızılı ekip son iki sezonda ligi üçüncü sırada tamamlamayı başarıyordu. Karşıyaka ekibi en önemlisi başarısını 2000 yılında gerçekleştirmiş ve İzmir elemelerine katılmaya hak kazanmıştı; lâkin 3.lig terfilerine gidecek maddi güç olmayınca son maçlarında iddiasız Derikonur'a (şimdiki adı Gaziemir Onurspor) kaybetmişler ve köylerine geri dönmüşlerdi.

       Mevlüt Arslan'ı A takımın başına getiren ve alt yapıdaki oyuncuları A takıma alarak sezona başlayan sarı-kırmızılı ekip 8 takımın mücadele ettiği 3.Grup'ta 14 maçta 11 galibiyet 2 beraberlik elde etti. İkili averajda Ceyhan Altınyıldız'ın gerisinde kaldıkları için ligi ikinci sırada tamamladılar. Zaten sarı-kırmızılılar, ligde kaybettikleri 7 puanın 5'ini Ceyhan karşısında kaybetmişler. Grubu ikinci sırada tamamladığı için ön eleme maçı oynamak zorunda kalan Dedebaşı, ilk maçta 6.Grup ikincisi Çamdisipor ile Gaziemir'de karşılaştılar ve play-off'ların en farklı galibiyetine imza atarak sahadan 11-2 galip ayrıldılar. Bu tarihi farkı attıkları Çamdibispor'un geçen sene Süper Amatör Lig'den düştüğünü de hatırlatalım. İkinci turda 7.Grup'u lider tamamlayan Yapıcıoğlu'nu son saniyede kazanılan penaltı golüyle geçen Karşıyaka temsilcisi finalde geçen sene Süper Amatör'den düşen diğer ekiple eşleşti: Karabağlarspor.

       Narlıdere Ali Artuner'de oynanan maçın ilk yarısını 1-0 geride tamamlayan sarı-kırmızılar, 51.dakikada Levent'in ayağından bulduğu golle maçı uzatmaya taşıdılar. Maçın kırılma anı 114.dakikada yaşandı ve Karabağlarspor penaltı atışı kazandı. Siyah-beyazlıların en iyi oyuncusu olan 10 numaralı futbolcu topu sağa yolladı; fakat kaleci Erdi gole geçit vermedi. Derken iki dakika sonra sağdan gelen ortada topla buluşan İlbey, voleyle topu Karabağlar ağlarına yolluyordu. Geçen sene final niteliğindeki Torbalı Çaybaşıspor maçını 3-2 kaybederek küme düşen ve tekrar bu lige dönmek isteyen Karabağsporlu futbolcular yıkılıyordu adeta...

       Mahallesine şampiyon olarak gelen sarı-kırmızılılar, esnaf dükkânından hallice kulüp binasının önünde Balkan havasıyla şampiyonluk kutlaması yaptılar. Futbolun endüstriyelleştiği, mahalle kültürünün yok olmaya yüz tuttuğu bu dönemde bu mucizeyi gerçekleştiren, gerçek bir aile olmayı başaran ve Süper Amatör'e çıkmak için ciddi paralar harcayan takımların yapamadığını yapan Dedebaşıspor'un şampiyonluğunu yürekten kutluyor, inancını hiçbir zaman kaybetmeyen Mevlüt Hoca'ya  ve 11 yürekli aslanına helal olsun demekten kendimi alamıyorum.

Yazar: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder