20 Şubat 2014 Perşembe

Avrupa Liglerinden 10 Genç Yetenek

       Genç futbolculara ülkemizde ne kadar değer verildiğini (!) biliyoruz. Diğer büyük futbol ülkeleriyle bu konuda yarışamıyoruz bile. Oysaki genç futbolcular, çoğu büyük ligde takımlarında kilit rolü üstlenen konumda ya da takımının rotasyonunda önemli yere sahip olabiliyor. Çünkü onlara değer veriliyor, güveniliyor. Biz de ise genç oyunculara "belki ileride işimize yarar kulübede beklesin" mantığıyla yaklaşılıyor.

       Yazımızın konusuna gelecek olursak; Avrupa liglerinde takımlarıında kilit rolü üstlenen 20 yaş altı 10 yetenekli futbolcuyu sizlere tanıtacağız. Bu oyuncuları seçerken, oyuncunun takımındaki rolü, mevkiisindeki oyuncusu durumu, potansiyeli ve takıma verdiği katkıyı kriter olarak belirledik. Şunu da belirtmekte fayda var, bu tip futbolcular 10 kişiyle sınırlı değil tabi ki ancak biz yazıyı daha fazla uzatmak yerine belirlediğimiz kriterlere göre en etkili 10 oyuncuyu seçmeye çalıştık. Keyifli okumalar...

MATTHIAS GINTER
Freiburg / 19.01.1994
       Bundesliga'da istediği sonuçları alamayarak ligde kalma mücadelesi veren  Freiburg’un altın çocuğu Ginter. Futbola önce SV March daha sonra  Freiburg altyapısına geçerek önce Freiburg U17 takımına, daha sonra 17 yaşına basmadan U19 takımına yükseldi. Burada yeteneğinin daha çok farkına varılmış olmalı ki birçok pozisyonda başarıyla görev aldı. 2012’nin başında Freiburg ile profesyonel sözleşme imzaladı. Profesyonel olduğu sezonda 3 mevkide (ön libero, stoper, ofansif orta saha) denenerek tam 13 Bundesliga maçında forma giydi ve gayet başarılı bir performans gösterdi. 2. sezonunda sakatlığının dışında neredeyse tüm maçlarda forma giydi ve yerini iyice sağlamlaştırdı. Zaman zaman forvet arkası olarak bile oynadı. Bu sezon şu ana dek 33 resmi maçta görev aldı. Takımın en önemli oyuncusu olarak göze çarpmakta.


       Ginter'in en önemli özelliği başta da belirttiğimiz gibi çok yönlü bir oyuncu olması. Stoper, ön libero ve ofansif orta saha pozisyonlarında oynayarak hepsinden kendisine bir şeyler katmış bir isim. Fiziği gayet iyi. Yer tutma konusunda sıkıntısı yok, birebirlerde etkili bir isim. Top ayağına yakışıyor desek abartmış olmayız. Defanstan oyun kurma konusunda da hiç fena değil. Gelecekte Alman futbolunun önemli defans oyuncularından biri olması muhtemel. 2012 yılında U18 kategorisinde Fritz Walter Madalyası'nı kazanan genç oyuncu Freiburg resmi maçlarında en genç gol atan isim. Ginter için transfer dedikoduları da erkenden başlamış durumda. Arsenal, Borussia Dortmund ve Atletico Madrid'in Ginter'i izlediği biliniyor.

TIMO WERNER
Stuttgart / 06.03.1996
       Kötü giden Stuttgart’ın ayakta kalan birkaç isminden biri. Henüz bu sene A Takıma çıkmasına rağmen bu kadar etkili olması bunu daha da değerli kılıyor. Futbola Stuttgart altyapısında başlayan Timo Werner, basamakları hızla tırmanarak U17’den itibaren 2.5 senede A takıma çıktı. Özellikle U19 takımı döneminde milli maçlar dahil oynadığı 41 maçta 43 gol atıp 9 asist yaparak herkesin dikkatini çekiyordu. Almanya U19 milli takımında da oynayan Werner, bu sezon Stuttgart formasıyla 23 maça çıkıp 4 gol attı, 4 asist yaptı.


       En önemli özelliği topla ve topsuz inanılmaz hızlı olması. Boş alan bulduğunda durdurulması epey zor. Oyun esnasında hareket eğilimine sahip ve kendine boş alanlar yaratıyor. Hücum bölgesinde her iki kanatta ve forvette sırıtmadan forma giyebilir. Sağ ayağı daha iyi olmakla beraber her iki ayağını da kullanması hanesine yazılan diğer önemli artısı. Henüz 18 yaşını doldurmayan genç yetenek gelişimine devam ederse futbol dünyasında unutulmazlar arasına girebilecek potansiyele sahip.

ROSS BARKLEY
Everton / 05.12.1993
       İngilizlerin yeni Lampard/Gerrard karışımı yeteneği. Futbola Everton’ın altyapısında başladı. Önce U18 sonra U21 takımında oynadı. 2011-12 sezonunda profesyonel oldu. İlk sezonunda sadece 6 maçta forma giymekle beraber sezonun genelinde Reserve Lig takımında oynadı.2012-13 sezonunda önce Sheffield Wednesday, daha sonra Leeds United’a kiralandı. Buralarda gösterdiği başarılı performansla gelecek sezon için takımın önemli parçası olacağını gösterdi bir nevi. Bu sezona geldiğimizde ise gerek pozisyonunda öne çıkan teknik özellikleri gerek mücadeleci yapısıyla takımın en önemli parçası oldu. Everton’da pozisyonunda neredeyse tek olması da takımın kilit oyuncusu olmasını sağladı. Bu sezon oynadığı 28 maçta 5 gol attı.


       Artılarına gelecek olursak; öncelikle orta sahanın her bölgesinde değerlendirilebilecek özel bir oyuncu. Fiziğinin gayet iyi olduğunu söylemek mümkün, mücadele gücü yüksek. Genç yaşına rağmen Everton orta sahasında sorumluluk almaktan vazgeçmiyor. Yeteneğini top ayağına geldiğinde daha çok anlıyorsunuz, harika bir top tekniği var. Chelsea’nin genç oyuncuyu uzun zamandır takip ettiği, antrenmanlarına bile scout gönderdiği iddiaları var.

LUKE SHAW
Southampton / 12.07.1995
       Yaşından büyük oynayan Southampton’ın yeni Gareth Bale’i. Shaw, futbola başlamak için başvurduğu Chelsea’nin geliştirme merkezi tarafından kabul edilmeyince 8 yaşında Southampton Futbol Akademisi'nde futbola başladı. Henüz 17 yaşında U21 takımında forma giyerek ne kadar iyi futbolcu olacağını genç yaşta gösteren Shaw, 2012’nin sonlarına doğru Southampton ile profesyonel sözleşme imzaladı. Profesyonel olmasının ardından hemen ilk 11'de oynamaya başlayarak o sezon 25 Premier Lig maçında forma giydi. Bu sezon ise takımın en önemli parçası konumunda olan genç yetenek şu ana kadar 23 resmi maça çıkmış durumda. Southampton, Shaw olmadığında onun yerini dolduracak bir oyuncuya henüz sahip değil.


       Gareth Bale’ın Southampton alt yapısından yetişmesinden dolayı taraftarlar Shaw'a "Yeni Gareth Bale" diyorlar, pek haksız da değiller. Gerek hücumsal yetenekleri, gerek atletik oluşu nedeniyle Bale'e oldukça benziyor. Sayısal anlamda skora katkı yapamasa da yaptığı bindirmeler ve taşıdığı toplarla tehlike yaratıyor.

SUSO 
Almeira / 19.11.1993
       Kimilerine göre yeni David Silva, kimilerine göre yeni Juan Mata. Bu listeye girmesinin nedeni Almeira’nın ligde attığı 24 golün 10’unda direkt etki sahibi olması ve takımda değişilmez oyuncu konumunda olmasıdır. Futbola Cadiz’de başladıktan sonra burada yeteneğini belli ederek -iddialara göre Real Madrid’in ısrarla istediği- oyuncu Rafa Benitez’in etkisiyle Liverpool transfer olarak U21 takımında forma giymeye başladı. 2012 yazında A takıma yükseldi ve o sezon 14 Premier Lig maçında forma giydi. Fizik olarak İngiltere futboluna ayak uyduramadı ve bu sezon başında Almeira’ya kiralandı. Almeira'da takımın en önemli parçası olan Suso, bu sezon oynadığı 22 maçta 2 gol atıp 8 asist yaptı.


       Hücuma dönük her iki kanatta ve forvet arkasında oynayabilen Suso, İspanya gibi pasa dayalı futbol oynanan bir lige direkt ayak uydurmuş durumda çünkü gerçekten harika bir pas yeteneği var. Çok iyi bir tekniği var ama topla oynamayı çok sevmesi bazen zararlı olabiliyor. Atmaktan çok attırmayı seven bir yapısı var. Özgüveni oldukça yüksek, sahada kendini belli ediyor. Fiziğini biraz daha geliştirirse Liverpool ve Premier Lig'de de başarılı olmaması için hiçbir neden yok.

MICHY BATSHUAYI
Standart Liege / 02.10.1993
       Altyapı dehası Belçika’nın forvetteki yeni ürünü. Altyapıda Brussels, Anderlecht takımlarının forması giydikten sonra Standart Liege'e transfer olan Batshuayi, önce U21 forması giydi ve 2011 yazında A takıma yükseldi. 18 maçta 6 gol atarken daha ilk sezonundan iyi bir golcü olacağının sinyallerini vermişti. İkinci sezonunda daha çok oynamaya başladı ve ligde 7 gol kaydetti ancak asıl patlamayı bu sezon yaptı ve ligde oynadığı 25 maçta 17 gol atıp 3 asist yaparak takımının ligde attığı 54 gole büyük katkısı oldu. Listeye girmesinin nedeni takımının skor yükünü çekmesi ve taraftarların şampiyonluk yolunda en çok güvendiği isimlerin başını çekmesi.


       Ceza sahasındaki etkinliği şapka çıkartılacak cinsten. Topu aldığında kaleye direkt gidebiliyor, birbirde güçlü ve etkili bir oyuncu. Pressle kaptığı toplarla da tehlike yaratabiliyor.. Hız ve tekniğe gelecek olursak bu konuda da fena değil. Kongo asıllı golcü ile Arsenal’in ciddi şekilde ilgilendiği ve Borussia Dortmund’un da radarında olduğu söyleniyor.

EMRE CAN
Bayer Leverkusen / 12.01.1994
       Futbola Eintracht Frankfurt takımında başlayan genç yetenek 2009 yılında Bayer Münih’e transfer oldu. Almanların yeni Ballack'ı 2011 yılında Bayer Münih'in 2. takımına yükseldiğinde takımın en genç oyuncularının başında geliyordu. 2012 yazında başarılı futbolunun ödülünü aldı ve A takıma çıktı. Bayer Münih şampiyonluğu garantiledikten sonra şans buldu ve başarılı maçlar oynadı. Bu sezon başında Bayer Leverkusen ile 2017’ye kadar sözleşme imzaladı ama sözleşmede Bayer  Münih'in istediği zaman geri alma opsiyonu var. 26 resmi maçta 2 gol attı. Bu listeye girmesinin nedeni takımında bir çok bölgede kullanılması ve oynadığı her pozisyonda başarılı maçlar çıkarması.


       En önemli artısı kuşkusuz çok yönlü olması. Bayer Leverkusen hocası Sami Hyypia onu bir çok pozisyonda (sol bek, ön libero, ofansif orta ve sağ kanat) kullandı ve başarılı maçlar çıkardı. Oyunun çift yönünü gerçekten iyi oynuyor. Defansif özellikleri daha yatkın olsa da tekniği de fena değil. Hamle gücü gayet iyi. Sorumluluk bincine sahip bir oyuncu ve liderlik vasfı da var. Fritz Walter Madalyası'na da sahip olan Emre Can, 2011'de Türklerin başını çektiği Alman U17 Milli takımının kaptanlığını yapmıştı.

DOMENICO BERARDI
Sassuolo / 01.08.1994
       Milan tarihinin unutamayacağı isim. Futbola Cosenza altyapısında başladı daha sonra Sassuolo’nun alt yapısına geçti. 2012 yazında profesyonel sözleşmeye imza atarak A takıma çıktı. İlk sezonunda 11 gol atıp 6 asist yaptı ve Sassuolo’nun Serie A‘ya çıkmasında büyük rol oynadı. Başarılı performansı büyük kulüplerin gözünden kaçmadı ve 2013 yazında Juventus’a satıldı. Sezon başı yine Sassuolo’ya kiralandı. Bu sezon Sassuolo’nun ligde attığı 23 golün 18’ine direkt etki yaptı ve Sassuolo’nun en iyisi olduğu için listemize girdi.


       Hücum bölgesinin her yerinde oynayabilmesi önemli bir artısı. Sol ayaklı olması da hanesine artı olarak geçiyor. Ceza sahası içinde etkili. Boş bulduğu alanları iyi değerlendiriyor. Duran toplarda tehlike yaratabiliyor. Eksikleri de var tabi; fiziğini bir tık daha ileri götürmesi lazım, aynı şekilde hava toplarında da daha etkili olması gerek. Seria A’da en genç gol atan ikinci isim (ilk isim Silvio Piola) olan Berardi, Milan’a bir maçta en çok gol atan ilk isim olmayı da başarmış bir oyuncu.

LUCAS PIAZON
Vitesse / 20.01.1994
       Brezilyalıların hem tip hem de oyun tarzı bakımından yeni Kaka’sı. Futbola Coritiba'da başladıktan sonra Atletico Paranaense B takımına geçti. Turnuvada gösterdiği performans ile beğenilince Sao Paulo kendisine teklif yaptı ve Sao Paulo B takımına geçti. 2012 başında 7.5 milyon Euro’ya Chelsea’ye transfer oldu. İlk sezonunda Reserve Lig'de oynadı. 2013’un başında Malaga’ya kiralandı ve 11 maçta şans buldu. 2013 yazında tekrar Chelsea’ye dönen Piazon, bu kez de Vitesse’ye kiralandı. Brezilyalı oyuncu beklenen patlamayı burada yaptı ve 22 maçta 11 gol atıp 8 asist yaparak takımının en önemli parçası oldu.



       Öncelikle bu yaşta birçok futbol ülkesinin havasını solumuş olması büyük avantaj. Vitesse’nin sol kanadında oynaması karşın orijin olarak ofansif orta saha. Saha görüşünün harika olduğunun belirtmekte fayda var. Topla oynamayı seven, ayaklarına hakim bir oyuncu. Paslarıyla arkadaşlarının pozisyona sokuyor. Son vuruşları da ortalamanın üstünde.

RAHEEM STERLING
Liverpool / 08.12.1994
       İngilizlerin çok şey beklediği yetenek, futbola QPR altyapısında başladı ve 2010’un başlarında Liverpool’a transfer oldu. Sırasıyla U18 ve U21 takımlarında oynadıktan sonra 2012 yazında A takıma alındı. Bu sezon harika çıkış yakalayan Liverpool’un sisteminde hücumsal anlamda önemli oyuncularından biri. Bu sezon 26 maçta forma giydi, 6 gol ve 6 asisti var.


       Sağ kanat orijinli olmasına rağmen her iki kanatta da oynayabiliyor. Topla hızlı bir oyuncu, kısa bir oyuncu olmasına rağmen vücudunu ve çevikliğini iyi kullanıyor. Top tekniği çok çok iyi olmasa da şuan yeterli seviyede. Bileklerine hakim, birebirde etkili bir oyuncu. Eksiklerine gelince pozisyon bilgisinin zayıflığı ve bencilliği söylenebilir. Bu yanlarını geliştirirse yıldız olabilecek potansiyele sahip. Tabi ki saha dışında uslu durması da şart.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder