4 Şubat 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 23. Hafta

       PTT 1.Lig takımları bir taraftan transferler ile uğraşırken, diğer taraftan lige devam ediyorlardı. Ara transferinde bitmesiyle ikinci devre heyecanı tüm hızı ile devam edecek, bizler de takımların gerçek güçlerini daha iyi görme şansı elde edeceğiz. 23. haftada Ankaraspor lige ağırlığını koymaya devam etti ve evinde TKİ Tavşanlı'yı rahat bir oyunla yenmeyi başardı. Takipçilerinin puan kayıpları Ankaraspor'u her hafta biraz daha rahatlatacaktır. Adanaspor seri mağlubiyetlere son verdi ve haftanın kazanan takımı oldu. Trabzon da gol düellosu yaşandı ama kazanan olmadı. 23. haftanın puan sıralaması bize şunu gösterdi ki lig iki gruba ayrıldı. İlk iki mücadelesi veren grup ve ligde kalma mücadelesi veren grup. Tabi ki ilerleyen haftalarda bu durum değişecektir, fakat play-off mücadelesi veren takım sayısı azaldığı görülüyor.

Haftanın Takımı: Mersin İdman Yurdu
Haftanın Teknik Direktörü: Osman Özköylü (Ankaraspor)
Haftanın Futbolcusu: Tiago (Adanaspor)
Haftanın Formsuzu: Serkan Özsoy (Kahramanmaraşspor)
Haftanın Gölü: Mehmet Batdal (İstanbul BBSK)

Mersin İdman Yurdu 1-0 Manisaspor
       İlk iki için mücadele eden iki takım Mersin'de karşı karşıya geldi. Maçta topa daha fazla sahip olan takım Mersin İdman Yurdu'ydu. Ataklarında tercihlerini kanatlardan kullandılar. Mehmet Yıldız'ın sakatlığından dolayı santrforda Eren görev alıyor. Eren'in ceza sahası içinde hava hakimiyeti çok fazla yok ve orta alandan ceza sahası içine koşu yapan yeterli oyuncu da olmayınca kenarlardan yapılan ortalar etkisiz oldu. Tek etki ise yine kanattan yapılan orta ile kazanılan penaltı oldu. Mahmut ile penaltıyı değerlendiremeyen ev sahibi takım hemen akabinde kalesinde pozisyonlar gördü. Özellikle Abdülkadir net pozisyonda topu dışarı vurdu. Temponun artığı dakikalarda merkezden gelen topa Manisaspor stoperi Ümit Yasin zamanlama hatası yapınca Güven topla Volkan'ı geçti fakat açısını kaybetti, ortaya çıkardığı topta Eren şut şansı bulamayınca Mahmut'a oynadı, Mahmut vuruş yaptı fakat Yasin yapığı hamle ile hatasını telafi etti. Manisaspor kanatlardan gelen oyunculara bir türlü engel olamadı, Nduka çaprazdan yapığı vuruş direkten döndü. Ali Tandoğan'ın sakatlanmasından sonra Serkan oyuna girdi fakat o da sakatlanınca Hakan Kutlu, onu oyundan alarak yerine Adem'i sokmak zorunda kaldı. Emrah'ın da oyuna girmesi ile hücum etkinliği daha da arttı. Serbest atışta Ben Yahia düzgün bir vuruş yaptı ve Volkan'ın hatası golü getirdi. Mersin takımı sayısız gol şansı buldu fakat değerlendiremedi, buna rağmen yakın rakiplerinden birine karşı aldığı 3 puan çok değerliydi. Manisaspor'da düşüş devam ediyor, iyi oynamadığı haftalarda da kazanmaya devam ediyordu, fakat bu hafta hem iyi oynamayıp hem de kaybetmeleri kötü oldu. Düşüş devam eder mi bilinmez ama bir an önce önlem almalarında fayda var.

Şanlıurfaspor 1-1 İstanbul BBSK
       Şanlıurfaspor yaptığı transferler ile yeni bir takım görünümüne büründü ve güçlü rakibi karşısında evinde kazanmak istediği bir maça çıktı. Maça gayet iyi başladı ve oyuna ağırlığını koydu. Çok hareketli oyun ve çok koşarak özellikle orta alanda üstünlüğü kısa sürede sağladılar. Rakibin zayıf yönlerini iyi analiz etmişler bundan dolayı kanatlardan hücum etmeye çalıştılar. Kısa sürede golü de buldular. İBB hücum etkinliğini bir türlü istediği gibi gerçekleştiremiyor, Mehmet Batdal topla fazla buluşamayınca orta alana kadar geliyor. Kenar oyuncular ise topla içeri girmeye çalışan ve bu yönde özellikleri olan oyuncular olunca Mehmet istediği yerde topla buluşamıyor. Özellikle merkezden ceza sahası üzerinde oynanan toplarda çok etkili olabilecekken ceza sahasından çok uzaklaşmasına neden oluyor. Tüm bunlara rağmen haftanın en güzel golünü atmayı başardı ve takımına deplasmanda bir puanı getirdi. Şanlıurfaspor takımı devamlılık sorunu yaşayacak gibi geliyor, oynayan oyuncuların maç eksiği bulunması ve takım ile uyumlarının henüz tam sağlanmamış olması skoru korumalarına ve artırmalarına engel olarak göründü.

Balıkesirspor 1-0 Adana Demirspor
       Hücumda etkinliği en fazla olan ve özellikle kanat oyuncularının sonuca en fazla etki eden iki takım karşı karşıya geldi. Maça olan ilgi ve haftanın en önemli maçı olması tüm gözleri bu maça çevirdi. Maçın genel değerlendirmesinden önce Balıkesirspor takımının maç boyuncu fazla gergin olduğu ve önceki sakinlik, kendinden emin tavrının kaybolduğunu söylemeliyiz. Bunun neden kaynaklandığını anlamış değilim, her şey istedikleri gibi gidiyor ve ikinci devre için gayet iyi bir takım durumundalar. Kanatları etkili kullanan iki takımda gözler her iki takımın bek oyuncularının yapacağı savunmadaydı. Balıkesirspor savunmasının daha az hata yaptığını söyleyebiliriz, buna rağmen Mehmet Eren ve Efe ile birçok pozisyondan yararlanmayan Adana Demirspor oldu. Balıkesirspor takımında ise Reis, yakaladığı önemli bir fırsatta cepheden kötü vuruş yaptı. Maç sonunda tek golü bulan takım Balıkesirspor'du ve kazanan oldu. Adana Demirspor aldığı bu mağlubiyet ilk altı için şansını çok zora soktu ve üst sıralardan uzaklaştı.

1461 Trabzon 3-3 Boluspor
       Tam bir gol düellosu yaşandı fakat kazanan olmadı, her iki takımda ikişer puan kaybetti. Boluspor maça etkili başladı ve üst üste iki gol buldu. Bununla beraber değerlendiremediği pozisyonlar da oldu. Boluspor'u yıkan tam devre biterken yediği gol oldu. Devre arasına 2 fark ile girmek ile bir fark ile girmek arasında çok önemli farklılıklar var. İkinci devre özellikle Barış Memiş'in üstün performansı dengeleri bozdu ve ev sahibi takım bulduğu goller ile öne geçti. Boluspor'da yapılan değişiklikler tartışılırken bana göre oyuna ve sonuca etki eden tek olumlu değişiklik Alican'ın yerine giren İskender'di. Hücum hattına hareketlilik getirdi. Hücum organizasyonlarında bir hayli eksik olan Boluspor takımında en azından bireysel olarak yetenekli bir oyuncunun varlığı hissedildi. Uzatmada serbest atıştan attığı gol takımına sadece bir puan getirmedi aynı zamanda takımda oluşabilecek büyük olumsuzlukları da engelledi. 1461 Trabzon takımı bu maçta üç puan alması durumunda alt sıralardan büyük ölçüde kurtulacaktı ve rakibi ile aradaki puan farkını artıracaktı.

Adanaspor 3-1 Kahramanmaraşspor
       Adanaspor son iki haftadır birçok şeyi iyi yapmasına rağmen galip gelemiyordu ve seri mağlubiyetlerine devam ediyordu. Fakat geçen iki haftada ortaya koyduğu futbol bu hafta bir patlama yapacağını gösteriyordu. Rakibin Maraş takımı olması tamamen Kahramanmaraşspor'un şansızlığı. Emin olun bu hafta en üst sıralardan bir takım ile oynasalardı yine de maçın favorisi Adanaspor olacaktı. Adanaspor, maça çok etkili başladı ve özellikle ilk yarıda maçın kontrolünü eline aldı. İlk pozisyonu bulan Maraş takımıydı fakat Aytaç ile bunu değerlendiremediler. Daha sonra Adanaspor, Samican ve Uche ile direklere takıldı. Maraş takımının şanslı günü diye düşünürken sahneye Serkan girdi ve defalarca izlediğim pozisyonda bir stoper bunu neden yapar hala anlamış değilim. Rakibin tüm ataklarında şans yanınızda, kaleciniz çok iyi performans gösteriyor, benim hala anlamakta zorlandığım bu pozisyon tereddütsüz bir penaltı. İkinci yarıda Sinan attığı güzel gol ile beraberliği yakalamışken ikinci bir penaltı ve kırmızı kart oyunun gidişatını değiştirdi. Yine Tiago güzel bir vuruş ile skoru 2-1'e taşıdı. İkinci yarıda Adanaspor temposu düştü, fakat Kahramanmaraşspor buna karşılık verecek güçte ve eşitlikte değildi. Birçok oyuncusu yeni olan ve yeni birlikte oynamaya başlayan Maraş takımı, birçok pozisyon verdi ve iyi oynamadı fakat yine de maça baktığımızda durumları kötü değildi. Kendi kendilerine yaratıkları iki penaltı golü yediler, kalecileri iyi performans gösterdi ve rakibe birde iyi gol attılar. Maraş takımını toparlamalı ve her maça aynı motivasyon ile hazırlanmalaya devam etmeli.

Bucaspor 1-0 Fethiyespor 
       Bucaspor'u geçen hafta ortaya koyduğu dağınık oyun yapısı yüzünden eleştirmiştik. Bu hafta, haftalardır yenilmeyen Fethiyespor takımını evinde yenmeyi başardı. Her iki takımda iyi mücadele etti, fakat daha iyi oynayan taraf Fethiyespor'du diyebilir. Eksik oyuncularına rağmen gol bulmak için her şeyi yaptılar. Bucaspor'u yenmeleri durumunda alt sıralardan psikolojik olarak sıyrılacak ve rakibini de bu çemberin içine çekeceklerdi. Fethiyespor mağlup olmasına rağmen bu mücadelesi ile ligde kalmayı sonuna kadar zorlayacak.

Orduspor 2-1 Karşıyaka
       Maç öncesi büyük bir dostluk örneğinin gösterildiği maçta, her iki takımda bu dostluğun devamı şeklinde maça başladı ve ilk yirmi dakika neredeyse birbirlerini zorlamadılar. Arkasından 4 dakika resmen bir düelloydu ve atılan goller ile Orduspor 2-1 öne geçiyordu. Orduspor öne geçtikten sonra maç kaybetmesi çok zor bir takım. Evet taraftarına endişe yaratıyor, çok geri çekiliyor, pozisyon veriyor fakat tüm bunlara rağmen kazanmasını biliyor. Karşıyaka takımının attığı ve ofsayt gerekçesi ile sayılmayan golü, bariz hakem hatasıydı. Hakemlerin bu net pozisyonu nasıl kaçırdıklarını anlamış değilim. Karşıyaka takımı ikinci yarı oyuna tamamen hakimdi. Özellikle ikinci devre takımlarına yaptıkları katkı ve Yusuf hocanın etkinliği Karşıyaka takımını daha izlenir kılıyor. Orduspor aldığı bu galibiyet ile, rakiplerin bir maç fazlalığı olmasına rağmen üst sıralardaki yerini korudu.

Samsunspor 2-0 Tekden Denizlispor
       Denizlispor geçen hafta evinde güçlü Balıkesirspor'u yendikten sonra bu hafta puan veya puanlar almak için gittiği deplasmanda maça etkili başladı ve ilk yarıda iyi bir performans ortaya koydu. Samsunspor'da çok eleştirilen fakat bana göre bu ligin iyi oyuncularından Ekigho maça damgasını vurdu ve attığı 2 gol ile takımına 3 puanı getirdi. Ekigho, Umar ve Adilovic'in bir arada oyunu Samsunspor hücum hattını bu ligin en iyi hücum hatlarından birine dönüştürecektir. Samsunspor iyi bir futbol ortaya koymuyor ve bu oyunları ilk 2 için yeterli olacağını düşünmüyorum fakat ilk altı için sonuna kadar mücadele edeceklerdir. Tekden Denizlispor alt sıralardan kurtulmak için transfer yasağını kaldırdı ve birçok oyuncu transferi yaptı, bol alternatifli bir kadronun alt sıralardan kurtulması için yeterli olabilir. Eğer yeniden ekonomik sıkıntılar yaşamazlarsa...

Ankaraspor 2-0 TKİ Tavşanlı Linyitspor
       Tamamen Ankaraspor'un kontrolü altında geçen maçta -zaten maçın favorisi olan- Ankaraspor, attığı iki gol ile rahat kazandı. Ankaraspor'da sağ bek Caner ilk maçına çıkarken, yeni transferlerden Gökhan Ünal da sahadaydı. Serdar Eyilik ilk onbirde başlayan bir diğer oyuncuydu. Ankaraspor sabırlı bir şekilde bol pas yaparak pozisyonlar aradı fakat zaman zaman orta alanda oyunu çok sıkışık oynadılar ve sıkışık alanda pas yapmaya çalışırken top kayıpları oldu. Bununla beraber topu kaptırdıkları yerde baskı kurup topu kazanmayı bildiler. TKİ Tavşanlı birçok transfer yaptı fakat en önemli oyuncuları Cafercan'ı kaybettiler. Yeni transfer Özgürcan elinden geleni yaptı fakat hücuma top taşımakta sıkıntı çeken ve ileride çoğalamayan Tavşanlı takımı Özgürcan'ı da etkisiz kıldı. İkinci yarıda skor üstünlüğü tamamen elinde olan Ankaraspor, topa sahip olmaya çalıştı. Tavşanlı takımı iste oyunu çirkinleştirmeden oynamaya çalıştı. Özellikle Ömürcan hücuma çıkmaya ve topla etkili olmaya çalışan oyuncuydu. Tavşanlı umutlarını git gide kaybediyor, Ankaraspor ise kendinden emin şekilde puan farkını açmaya çalışıyor.  
Hazırlayan: Namet ATEŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder