3 Mart 2014 Pazartesi

Araştırma: A Klasman Dışı Avrupalılar

       "Kupa 2" olarak adlandırılan UEFA Avrupa Ligi'nde Perşembe günü oynanan karşılaşmalarla son 16 turuna kalan takımlar belli olurken; temsilcimiz Trabzonspor, Galatasaray tarafından Şampiyonlar Ligi'nin dışına itilen Juventus'a her iki maçta da 2-0 ile teslim olunca Avrupa defterini kapadı.

       2013'ün Temmuz ayında başlayan, 53 ülkeden yaklaşık 200'e yakın takımın mücadele ettiği kupada kendi ülkelerinin en üst liglerinde yer almayan dört takım bulunuyordu: IL Hødd, FC Pasching, FC Vaduz ve Wigan Athletic.

       İçlerinde en erken mesaiyi Liechtenstein takımı olmasına karşın İsviçre 2.Ligi'nde oynayan FC Vaduz yaptı. Son 20 yılda 17 kez Liechtenstein Kupası'nı götüren Residenzler, ilk öneleme turunda Gürcistan'ın Chikhura Sachkhere takımıyla eşleşti. Tiflis'ten 0-0'lık beraberlikle dönen kırmızı-beyazlılar, rövanşta Jigauri'nin golüne Sutter'le karşılık verebilince deplasman kuralı nedeniyle daha ilk turdan kupaya veda etti.

       Norveç 2.Ligi olan Adeccoliga'da mücadele eden IL Hødd, 2012'nin Kasım ayında sona eren 2012-2013 sezonunda gol averajıyla kümede kalmasına karşın, tarihinin en parlak sezonunu geçirdi: Norveç Kupası'nda Arna Bjornar (1-0), Sarpsborg 08 (2-1) ve Asker'i (7-0) eleyen mavi-beyazlılar, çeyrek finalde Elitserien (Norveç'in en üst ligi) takımlarından Haugesund karşısında iki kere öne geçmesine karşın üstünlüğünü koruyamaz; 120 dakikası 2-2 biten mücadeleyi penaltılarla 5-4 kazan Hødd, yarı finalde de Brann Bergen'i 3-1 ile geçer. Finalde Tromsø'yle karşılaşan mavi-beyazlılar, rakibi karşısında 62.dakikada Kjell Rune Sellin ile öne geçer; fakat Senegalli Saliou Ciss maçı uzatmalara taşır. Uzatmalar da eşitliği bozmaya yetmeyince seri penatılara geçilir.Atışlar sonucu rakibini 4-2 yenen Hødd, tarihinde ilk defa Norveç kupasını müzesine götürür ve UEFA'ya ikinci ön elemeden başla hakkı elde eder. Aktobe ile eşleşen Vikingler, ilk raundu Standal'ın 28.dakikada attığı golle kazansa da Kazakistan'daki rövanşta Davydov'un gollerine engel olamayınca sahadan 2-0 yenik ayrılarak kupaya vede edecekti.

       Avusturya'nın 3.kademesi olan Regionalliga Mitte'yi 2.sırada tamamlayıp 2.Lig hayallerine nokta koyan FC Pasching, Avusturya Kupası'nda adeta destan yazıyordu: Rapid Wien, Red Bull Salzburg gibi ülkenin güçlü kulüplerini tek tek alt eden yeşil-siyahlılar, finalde Avusturya Bundesliga şampiyonu Austria Wien'le 30 Mayıs 2013 akşamı Ernst Happel'de karşılaşıyor ve rakibini Sobkova'nın 47.dakikada attığı golle yenerek hem büyük bir sürprize imza atıyor hem de rakibine duble yapma olanağı tanımıyordu. UEFA'ya, grup aşamasının bir önceki turu olan Play-Off'tan başlayan Orta Avrupa ekibi, Portekiz temsilcisi Estoril'e her iki karşılaşmada da teslim oluyor ve kupaya veda ediyordu: Deplasmanda 2-0, içeride 2-1.

       Arap sermayesiyle yeniden iddialı bir takım hâline gelen Manchester City ile FA Cup finalinde karşılaşan Wigan Athletic, karşılaşmanın 81.dakikada oyuna giren Ben Watson'un son dakikadaki golüyle tarihinde ilk defa bu kupayı müzesine götürmeyi başarmış ve Avrupa biletini almıştı; fakat bu karşılaşmadan 4 gün sonra Emirates'te konuk oldukları Arsenal'e 4-1 yenilince 2006'dan beri mücadele ettikleri Premier League'e bitime bir hafta kala veda ettiler. Diğer rakiplerine nazaran grup aşamasından mücadelelerine başlayan mavi-beyazlılar; Rubin Kazan (Rusya), Maribor Branik (Slovenya) ve Zulte Waregem (Belçika) ile D Grubu'nda mücadele ettiler. Oynadıkları 6 karşılaşmada 1 galibiyet 2 beraberlik alıp son sıradan Avrupa'ya veda ettiler.
Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder