26 Mart 2014 Çarşamba

PTT 1. Lig Panorama | 31. Hafta

       PTT 1.Lig'de Ankaraspor'un puan kaybetmesiyle haftalar sonra ligde lider değişikliği yaşandı ve ligin yeni lideri sahasında TKİ Tavşanlı Linyitspor'u yenmeyi başaran İstanbul BBSK oldu. Haftanın bir diğer kazananı olan Orduspor evinde Boluspor'a karşı çok zorlansa da attığı tek gol ile lig ikincisi Ankaraspor'u maç eksiğine rağmen yakalamayı başardı. Karşıyaka-Adana Demirspor ve Mersin İdmanyurdu-Gaziantep BŞB.Spor maçları haftanın golsüz biten müsabakalarıydı. Adanaspor evinde geriye düştüğü maçta üst üste bulduğu goller ile öne geçti fakat her iki devrenin bitiminde savunmanın yaptığı inanılmaz hatalar ile sahasında iki puan bıraktı ve iyi oyununa gölge düşürdü. Şanlıurfaspor haftalar sonra seyircisine keyifli bir maç izletti, iyi oynadığı maçta ikinci yarı oyundan düşen oyuncular ve Mustafa Aşan'ın dikkatsiz hamlesiyle yarattığı penaltı sonucu iki puandan oldu. Haftanın takımı deplasmanda Manisaspor'u yenmeyi başaran Tekden Denizlispor oldu.

Haftanın Takımı: Tekden Denizlispor
Haftanın Teknik Direktörü: Özcan Bizati (Tekden Denizlispor)
Haftanın Futbolcusu: Edin Visca (İstanbul BBSK) İrfan Başaran (Fethiyespor) Volkan Okumak (Şanlıurfaspor)
Haftanın Formsuzu: Adanaspor Defans Oyuncuları
Haftanın Gölü: İrfan Başaran / 2.Gol (Fethiyespor)

İstanbul BBSK 3-1 TKİ Tavşanlı Linyitspor
       İstanbul BBSK zengin kadrosu ve etkili hücum oyuncuları ile lige damgasını vuruyor, ligde kalma mücadelesi veren takımlar ile oynayacağı maçların ilkini kayıpsız kapattı ve puan sıralamasında liderliğe yükseldi. Özellikle hücum hattındaki oyuncuların performansları üst düzeyde ve önceki haftalarda yaşadıkları "hücumda organizasyon eksikliğini" bu hafta yaşamadılar ve iyi organize olmuş bir hücum hattı izledik. Visca'nın gösterdiği iyi performans  gol atmasını ve iki gol attırmasını sağladı. TKİ Tavşanlı Linyitspor'un direnci düşüyor, kazandıkları ivmeyi sürdüremediler. Maçta skor netleştikten sonra pozisyonlarını artırdılar fakat gol yollarında başarılı olamayınca maçı çeviremediler.  

Manisapor 1-2 Tekden Denizlispor
       Daha önce Ersun Yanal hoca ile çalışmış iki teknik direktör karşı karşıya geldi ve her iki takımda da ortak özellik orta alana verilen önemdi. Orta alanda kazanılan toplar ile hızlı hücum düşüncesi iki takımda da belirgin bir şekilde görüldü. Hatta Denizlispor takımın bulduğu ikinci golden önce orta alanda kaptırılan toplar ile karşılıklı hızlı hücumlar denendi ve son kazanan Tekden Denizlispor oldu, Manisapsor orta alanda oyundan çabuk düştü ve Tekden Denizlispor golü geldi. Tekden Denizlispor'un bulduğu ilk golde Yordanov'un koşusuna Hikmet hamle hatası yaptı ve kademeye diğer oyuncunun gelmesi gecikince Yordanov kaleci ile baş başa kaldı ve iyi bir vuruş ile Volkan'ı geçmeyi başardı. İkinci yarıda Abdülkadir'in penaltı noktasında yaptığı güzel vuruş ile bulduğu gol haftanın güzel gollerinden biriydi. Tekden Denizlispor aldığı bu galibiyet ile düşme hattından altı puan uzaklaştı ve rahat bir nefes aldı. Manisaspor'un ligde bir iddiası kaldığını düşünmüyorum artık, altıncı ile arasındaki yedi puan fark kalan maçlar için kapanacak gibi değil.

Orduspor 1-0 Boluspor
       Haftanın en önemli maçlarından biri konumundaydı. Ligin üst ve altını yakından ilgilendiren maçta bariz ofsayt pozisyonunda olan Adem topa vurulduğunda dışarı çıkarken Boluspor'lu Sercan içeri giriyordu, bu değişimde yardımcı hakem bariz ofsayt pozisyonunda olan Adem'i görmedi ve büyük bir hataya imza attı. Boluspor kesinlikle puan alması gereken maçta puansız ayrıldı ve ligde kalma hattının üstünde bulunan takımla aradaki puan farkı dörde çıktı. Maçın başında Boluspor'da Abdülkadir'in oyundan çıkmasıyla oyuna dahil olan oyuncu Çağrı oldu. Çağrı'nın ve Emre'nin aynı anda oyun alanında olması Boluspor'un kanatları etkili kullanmasını sağladı. Ofansif oyunu ve gösterdiği mücadele önemli ve etkiliydi fakat bunun yanında verdikleri pozisyonlar çok fazlaydı. Özellikle orta alanda direnç çok düşük kaldı ve daha önceki maçlarda Abdülkadir orta alanın direncini yükselten oyuncuydu. Savunma arasına ve arkasına kolay pas atılmasını sağladı. Kenardan kanatların etkili kullanımı orta alandan hücuma desteği gerektirdi. Kenardan gelen hava toplarında etkili olmayan İskender'e yüksek etkili toplar atıldı, fakat sonradan oyuna dâhil olan ve kenardan gelen yüksek toplarda daha etkili olabilecek Emrah ve Haluk'a aynı etkinlikte topların atılmaması Boluspor'un hücum etkinliğini azalttı. Orduspor aldığı bu galibiyet ile bir maçı eksik olmasına rağmen lig ikincisi Ankaraspor'u yakaladı ve avantaj sağladı.

Ankaraspor 0-0 Samsunspor
       Ligin en çok beraberlik alan iki takımının mücadelesinin beraberlikle bitmesine şaşırmadık aslında. İki takım da kazanmak ve ilk iki için şansını artırmak amaçlı sahaya çıktı fakat bir birlerine baskı kurmakta zorlandılar. Ankaraspor özellikle Tonia Tisdell ve Hanni ile hücumda pozisyon bulurken, Samsunspor yabancı oyuncuları ile etkili olmaya çalıştı. Her iki takımda ligde kolay mağlup olmuyor fakat aldıkları beraberliklerle daha üst sırada yer alma şansını kaçırıyorlar. Maça Samsunspor taraftarının yoğun ilgisi ve desteği vardı, deplasmana bu kadar taraftar ile gitmeleri takıma olan güveni göstermektedir. Ankaraspor'un lig boyunca gösterdiği sakinliği artık göstermediğini ve oyuncuların maç içinde gerek rakibe, gerekse kendi takım arkadaşlarına agresif davranışlarda bulundukları görüldü. Oysa ilk iki için hala ligin en favori takımlarından biri konumundalar. Bir maçları fazla olması psikolojik bir baskı oluşturabiliyor fakat unutulmamalıdır ki rakipleri tüm maçlarını alamayacaktır. Bu baskıyı en aza indirmek gerekir, çünkü altı takımın yoğun mücadele verdiği görülüyor ve sıralamada daha da aşağı düşmeleri son haftaya kadar iddialarını kaybettirmeyecek.

Kahramanmaraşspor 1-3 Fethiyespor
       Fethiyespor alabileceği en güzel deplasman galibiyetlerinden birini aldı. Alt sıralarda puan kayıpları sadece sıralamada yer değişikliğine sebep olmuyor aynı zamanda psikolojik etki de yaratıyor. Kahramanmaraşspor onurlu mücadelesine oyuncuları, teknik ekibi ve taraftarı ile devam ediyor. Maç boyuncu her iki takımında açık futbolu taraftarlarda memnuniyet yarattı. Ev sahibi takımın orta alandan Fethiyespor savunması arkasına attığı uzun toplar ile pozisyonlar buldular. Razack, Fethiyespor kalecisi N’Djock'a maç boyunca zor anlar yaşattı ve sonunda savunma durduramayınca penaltıya sebebiyet verdi. Ev sahibi takımda kaleci Ahmet'in geri pasta kontrol edip oynamak istemesi baskıya sebebiyet verdi ve vurduğu top kısa düşünce İrfan hızla ceza sahasına girip takımını öne geçiren golü buldu. İrfan maç boyuncu etkili oyununu sürdürdü ve uzaktan attığı gol ile haftanın gölüne de imza attı. İrfan'ın kullandığı kornere Ahmet Aras öyle bir yükseldi ki vuruşu da en az yükselişi kadar etkiliydi ve maçın skorunu belirleyen golü buldu. 

Karşıyaka 0-0 Adana Demirspor
       Ligde kalma mücadelesi veren iki takımda bu maçı kazanıp kalan maçlara rahat çıkmak istiyordu. Alınan beraberlik iki takımı da aslında iyi yerde tuttu, çünkü ligde kalma mücadelesinde sekiz puan fark oldu ve kalan maçlar için bu fark daha rahat oynamalarını sağlayacaktır. Maça damga vuran olay ise Erdi'nin kendi kalesine gönderdiği topu tekrar çıkarmak için hamle yaparken top çizgiyi geçtikten sonra hamle yapması ve hamleyi yardımcı hakemin bulunduğu bölgeden yaptığı için yardımcı hakemin bunu görme şansı bulamaması oldu. Orta hakem pozisyona uzak kaldı ve yardımcı hakemin görme şansı kalmadığı için kendisinin görmesi gerekirdi, bunu kaçırıp büyük bir hataya imza attı. Her iki takımda ofansif gücü yüksek oyuncularını yedek bekletmeyi tercih ettiler. Karşıyaka Cafercan ve Can Erdem sonradan oyuna dâhil olurken Caner yine kendisine yer bulamadı. Adana Demirspor'da ise Mehmet Eren sonradan Nurettin'in yerine oyuna dahil oldu. Maçın sonlarına doğru her iki takımda gol için yüklendi fakat maçta gol olmayınca bir puan ile ayrıldılar.

Mersin İdman Yurdu 0-0 Gaziantep BŞB.Spor
       Yılmaz hocanın gelişinden sonra alınan iki galibiyet bu maçın önemini daha da artırdı ve üstelik ilk defa yeni stadında maça çıktılar. Yoğun bir taraftar desteği vardı. Bu maçta alınacak bir galibiyet Mersin İdmanyurdu'nun ilk iki için en avantajlı takımlar arasına sokabilirdi. G.Antep BŞB.Spor düşme hattından çıkmak için yoğun bir çaba sarf ediyor, fakat alınan istikrarsız sonuçlar üst sıralara yükselmelerine engel oluyor. Maç boyuncu ofansif bir oyun yapısı sergilediler ve özellikle Sinan Özkan ve Erhan ile pozisyonlar buldular, buna rağmen en temel sorunları olan gol atamama sorunları devam ediyor. Ev sahibi takım Emrah'ın yerine Sinan'ın girmesi ile hücum hattını daha yoğun tuttu. Maçın ilk yarısında kornerden gelen topa Efe'nin yükselip gol yapmasında Efe'nin yaptığı bir faul yoktu fakat Mehmet Yıldız kaleci Tolga'nın topa yükselmesini engellediği için faul vardı. Mersin İdmanyurdu maç boyuncu çok pozisyon verdi ve Antep takımından Sinan ve Azu kaleci ile baş başa değerlendiremediler. Mersin takımda ise Mahmut oyuna girdikten sonra çok net pozisyonda kafa ile gol yapma başarısı gösteremedi.

Adanaspor 3-3 1461 Trabzon
       Haftanın en kritik maçlarından biriydi ve kaybedenin çok şey kaybedeceği bir maçtı. Adanaspor savunması yaptığı hatalar ile maça damgasını vurdu ve çok önemli iki puanı kaybettiler. 1461 Trabzon başlangıcı ve bitişi yapan takım oldu. Maçın henüz başında Veli topla çıkarken kaptırdığı topta savunma dengesiz yakalandı ve Barış topla buluşup takımını öne geçirdi. Fakat Adanaspor o kadar istekli ve etkili bir hücum hattına sahipti ki Tiago, Uche ve Ergin'e Mehmet Sak'ta katılınca gollerin, peş peşe gelmesi kimseyi şaşırtmadı. Adanaspor savunma oyuncuları boş durmadı ve bu defa sahneye Selçuk girdi. Atılan uzun topu kontrol etmek isterken ayağından fazla açtı ve Barış araya girip şutunu attı, top Tiago'nun ayağına çarpıp kaleci Günay'ın hiçbir şey yapamayacağı yere gitti. İkinci yarıda oyun Adanaspor takımının kontrolünde geçti ve Mehmet Sıddık kaleci Günay'a kontrolsüz girince kırmızı kart ile atıldı. Her şey Adanaspor'un istediği gibi giderken devreye bu defa İzzet girdi ve Merthan'ın rahatlıkla uzaklaştıracağı topu kaleciye oynamak isterken kısa düştü ve Mustafa Tiryaki son dakika olmasına rağmen soğukkanlı davranıp düzgün bir vuruş ile puan getirdi. Adanaspor haftalardır iyi futbol oynuyor fakat savunmasının yaptığı bireysel hatalar puan kaybettiriyor

Şanlıurfaspor 1-1 Balıkesirspor
       Şanlıurfaspor takımı bir an önce ligde kalmayı garantilemesi adına sahasındaki bu müsabakayı kazanması gerekiyordu. Balıkesirspor ise rakibin iç sahada aldığı kötü sonuçlara güvenip kazanabileceği bir deplasman gözü ile baktığı bir maçtı. Uzun zamandan sonra ilk defa Şanlıurfaspor takımını özellikle ilk yarıda büyük zevkle izledim. Oyuncuların mevkiye bağlılığı ve sahaya yayılışları belirgin bir şekilde görüldü ve bu sorumluluğu oyuncuları iyi taşıdı. Zenke ve Volkan kanatları etkili kullandılar, bana göre Şanlıurfaspor takımının sezon boyunca en büyük sıkıntısı forvet arkası yaratıcı oyuncu eksikliğiydi ve Youssef eldeki oyuncular içinde bu işi en iyi yapabilecek oyuncuydu, haftalardır yükselen bir grafiği var. Mustafa Aşan ve Sankoh direnci yüksek ve çok koşan oyuncular fakat Mustafa'nın hamle hataları devam ediyor ve Ceza sahası içinde yaptığı hamle iki puana neden oldu. Balıkesirspor takımı eski hücum gücünü bulamıyor artık ve hücum zenginliğini yakalayacak oyuncuları kullanmakta problem yaşıyor. Karikari'nin eksikliğini Muğdat ile gidermeye çalışıyor, Muğdat elinden geleni yapıyor fakat alışık olduğumuz hızlı hücumları göremiyoruz. Şanlıurfaspor takımının ikinci yarıda oyundan düşen oyuncu sayısı fazla oldu.
Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder