20 Mart 2014 Perşembe

Scout Raporu: Dede (Cruizero)

       Scout Raporu sayfamızın bugünkü konuğu Cruzeiro'nun stoperi Dede. Gerçek adı Anderson Vital da Silva olan stoper, Brezilya’nın Rio de Jenerio eyaletine bağlı Volto Redonda’da 1988 yılında dünyaya geldi. Futbol hayatına 2002 yılında Sociedade Esportiva Aliança takımında başlayan Dede, 2005 yılında Volta Redonda takımına yılında transfer oldu. Volta Redonda’da 2005-2009 yılları arasında forma giyen oyuncu 2009 yılında Vasco de Gama’ya transfer oldu. Brezilya liginin köklü ekiplerinden olan Vasco’da iyi bir çıkış yakalayan oyuncu kulübüyle çıktığı 94 maçta 7 gol atmayı başarırken 2011 yılında Brezilya Kupası'nın kazanılmasında büyük pay sahibi oldu. Brezilya Kupası'nın "En iyi defans oyuncusu" seçilen oyuncu daha sonra Vasco de Gama’nın ekonomik sıkıntılarından dolayı 2013 yılında Brezilya Ligi'nin bir başka köklü ekibi Cruzeiro’ya transfer oldu. Cruizero oyuncunun haklarının %45’lik payı için 5 milyon Euro ödedi. 2013 yılından günümüze kadar Cruizero forması giyen oyuncu başarılı performansını burada da gösteren oyuncu takımının 2013 yılında kazanılan lig şampiyonluğunda büyük pay sahibi olmuştur. Brezilya liginde böyle büyük bir başarıya imza atan oyuncu ayrıca ligin en iyi savunmacısı ödülüne layık görülmüştür. 2013 yılında Cruizero formasıyla ligde 31 karşılaşmaya çıkan oyuncu 2 gol atmayı da başardı.

       Milli takıma ilk kez Vasco’da forma giyerken çağırılan oyuncu, hazırlık maçları için kadroya dâhil edilse de forma giyme şansına erişemedi. Dede, 15 Ekim 2013 yılında Çin ile oynanan hazırlık karşılaşmasında ilk kez Brezilya Milli takımı forması giymeyi başardı ve bu karşılaşmada Neymar’ın ortasına iyi bir kafa vuruşu ile milli takım adına ilk golünü de atmış oldu.

       Kariyerine değindiğimiz oyuncunun biraz da sahadaki yeteneklerinden söz edelim. Dede, savunmanın göbeğinde görev alıyor ve harika bir fiziğe sahip. 1.93cm boyunda olan oyuncu boy-çeviklik baz alındığında gerçekten inanılmaz derece atletik ve çevikliğe sahip. Günümüz savunma oyuncularından beklenen bütün özelliklere sahip olan oyuncu hava toplarında, duran top savunmasında, birebirlerde, pozisyon alma konusunda gerçekten harika performans gösteriyor. Brezilya liginin üzerinde yeteneklere sahip olan oyuncunun tek eksiği Avrupa futboluna yabancı olması. Taktiksel açıdan değerlendirme yaparken oyuncunun Brezilya liginde oynadığını göz ardı etmemekte fayda var. Bütün bunlara rağmen gerçekten bir Brezilyalı'dan beklenilmeyen bir sertliğe sahip. Zihinsel olarak gerçekten çok güçlü olan oyuncu maçın hiçbir anında yılmadan çalışıyor. Birebir savunmada rakibe göz açtırmayan oyuncu gerçekten çok kaliteli hamlelerde bulunuyor. Hamle stoperi olarak gerçekten farklılık yaratıyor. Çabukluğu ve zamanlaması ile çok iyi hamleler yapabiliyor. Duran top savunmasında doğru pozisyon alarak hava toplarındaki üstünlüğünü çok iyi kullanıyor. Avrupa futbolunun benimsediği geriden oyun kuran stoper tanımına uyan oyuncu, kısa ve uzun paslardaki başarısı ile göz dolduruyor. Geriden oyun kurarken bazen sorunlar yaşasa da yaşı itibari ile bu eksiklerini kapatabileceğini düşünüyorum. Savunmanın bel kemiği olan oyuncu sık sık faul yapmayı ve top kesmeyi tercih ediyor. Oyuncunun genel değerlendirilmesi yapıldığında gerçekten hiçbir eksiğinin olmadığı gözlemlenebilir.

       Dede Avrupa’daki birçok takım tarafından elbette izleniyordur. Oyuncunun bu ciddi gelişimini Avrupa futboluna dahil olarak daha da geliştirebileceğini düşünüyorum.Yakın bir zamanda transfer olmasını beklediğim oyuncu için Cruizero, aldığım son bilgilere göre oyuncuyu 10-15 milyon Euro arasında bir teklife satmaya sıcak bakıyor. Dede’nin transfer olacağı takımın savunmasını toparlayıp bir seviye daha da yukarı çıkaracağını düşünüyorum. Dede’nin tüm haklarının satın alınma durumunda değerinin ne olduğunu bilmemekle beraber bu şuan için büyük bir problem değil. Transferini gerçekleştirmek isteyen takımların; ülke değişimi sonucunda adaptasyon süreci, yabancı dil öğrenme çabası, aile ve sosyal hayatının da uygun görülmesi gibi kriterleri de göz önüne alarak yapacakları hamle gerçekten doğru olacaktır.

Hazırlayan: Serdar SOYLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder