22 Nisan 2014 Salı

BAL mı Sirke mi?

Bayburt taraftarlarının Beşikdüzü maçında yaptığı koreografi
       Profesyonel liglerden sonra gelen ve ülkemizin 5.kademesine tekabül eden Bölgesel Amatör Lig (BAL)'da 4.sezon geride kaldı. Gruplarını ilk 2 sırada tamamlayan toplam 22 takım, TFF 3.Lig'e yükselecek 9 takım arasına girebilmek için kıyasıya mücadele verecek.

       Bilindiği gibi geçmiş yıllarda terfi ligleri oynanıyor ve yaklaşık 160 takımdan yalnızca 5 takım profesyonel olmanın sevincini yaşıyordu. Bu haksızlığın giderilmesi ve yerel liglerde şampiyon olan takımların emeklerinin bir maçla heba olmasını engellemek amacıyla 2011 yılında bu lig kuruldu. Yalnız, her ilin kontenjanı farklı olduğundan ligin statüsü baya tartışmalara yol açıyor. Şöyle ki; bir ilin takım sayısı ikiden fazlaysa, o il takımları arasında en az puan toplayan takım ligden düşebiliyor: 4.Grup'ta 3 Samsun takımı arasında en az puan toplayan Atakum Belediyespor -ligi orta sıralarda kapatmasına karşın-önümüzdeki sene Süper Amatör'de mücadele ederken; 15 takımlı 3.Grup'u 12.sırada tamamlayan Elbistanspor, hemşerisi Türkoğluspor'u puan olarak geçtiğinden önümüzdeki sene de BAL'da mücadele edecek.

       Gerek amatör küme müsabakalarında karşılaştığım kişiler gerek amatöre gönül veren futbol otoriteleri, bu statüye anlam veremiyor; ancak ülkemizdeki yerel lig futbol kalitesinin her ilde eşit düzeyde olmaması ve yerel ligde mücadele eden takım sayısının illerden illere farklılık göstermesi nedeniyle bu statü tek çare olarak görünüyor. Aksi durumda BAL'ın yerelleşmesi kaçınılmaz olur. Öte yandan geride kalan 4 sezonda herhangi bir baraj müsabakasının oynanmadığı iki il var: Ardahan ve Çankırı.

       Çankırı, BAL'ın düzenlediği 2010-11 sezonunda İl Özel İdare tarafından temsil edilmişti; ancak sarı-mavililer ligin 4.haftasından itibaren ligden çekilmişlerdi. 2010-11 şampiyonu Ilgazspor maddi olanaksızlıklardan, 2011-12 şampiyonu Belediye Gençlikspor da TFF 2.Lig'deki Çankırıspor'a destek olmak amacıyla Bölgesel Lig'e katılmadılar. Geçen senenin şampiyonu olan SHÇEK ise sezon başlamadan BAL'dan çekildi.

       Ardahan'ı ilk sezon 23 Şubat Belediye, önceki sene Gölespor, geçen sene Ardahanspor ve bu sezon yine Gölespor temsil etti; fakat hepsi de ligi son iki sırada tamamladığından doğrudan 1.Amatör'e düştü.

       Ayrıca, bu seneki statüsünün aynısı önceki sene uygulanmış, Play-off ilk turunda elenen Siirt Gençlerbirliği ve Adıyaman Belediye ile ikinci turunda elenen Bartınspor, BAL'da kalabilmek için yerel lig şampiyonlarıyla baraj müsabakası oynamak zorunda kalmışlardı; neyse ki bu üç takım da rakiplerini yenip BAL'a devam demişti. Aynı durum bu sene Bayburt İl Özel İdare, Mardinspor, Tatvan Gençlerbirliği, Sorgunspor ve Niğde Belediyespor için geçerli. Eğer bu takımlar 3.Lig'e yükselemezlerse bağlı oldukları illerin şampiyonuyla Play-out müsabakası yapmak zorunda kalacak; yani bu 5 takım, Dimyat'a pirince giderken eldeki bulgurdan da olabilir.

       1.Grup'ta Yomraspor ve Dersimspor, 8.Grup'ta Manisa Belediyespor ve Somaspor ligi aynı puanda tamamladılar; lâkin bu takımlar, genel averaj eşitliğinden dolayı Play-Off için baraj müsabakası oynayacak.

       Bu kadar karmaşık ve gizemli bir statüye sahip Bölgesel Lig'in son haftasında ilginç bir olay yaşandı: Bilindiği gibi büyükşehirlerde il özel idarelerin belediyelere devredilmesi sonucu İl Özel İdarespor'lar büyük olasılıkla kapanacak. Ligde kalması garanti olan Elazığ İl Özel İdare, 44 Malatyaspor deplasmanında ilk yarıyı 1-0 mağlup kapattı; ancak bordo-beyazlılar, müsabakanın ikinci yarısına herhangi bir mazeret göstermeksizin çıkmadı. Talimatlar gereği Doğu Anadolu ekibinin 3 puanı silinecek ve Elazığ şampiyonu Paluspor ile baraj karşılaşması yapacak. 41 puanlı Elazığ Yolspor ise gelecek sene BAL'a devam edecek.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum: