18 Nisan 2014 Cuma

Derbinin İnine Girdik!

       Spor Toto Süper Lig'in 30. haftasında Beşiktaş ile Fenerbahçe'yi karşı karşıya getirecek derbi heyecanıyla nefesler tutulacak.

       Yazarımız Kaşif Yavaş, Pazar günü Olimpiyat Stadyumu'nda oynanacak dev derbiyi, en ince ayrıntısına kadar masaya yatırdı.

       Süper Lig'in 30. haftasında gözler, kulaklar, tüm dikkatler, Beşiktaş-Fenerbahçe maçına çevrilmiş durumda. Dev derbinin tarihindeki anekdotların yanı sıra, iki takımın muhtemel 11'lerini mevki mevki karşılaştırarak inceledik. Tabiri caizse "derbinin inine girdik" inine...

336. Randevuya Çıkılıyor
       336. randevuya hazırlanan iki ezeli rakip arasında daha önce oynanan karşılaşmalarda Sarı-lacivertlilerin 126 galibiyeti bulunurken, Siyah-beyazlı ekip ise 122 kez galip geldi. Taraflar 87 maçta birbirlerine üstünlük sağlayamazken; dev derbide Fenerbahçe 460 kez ve Beşiktaş ise 425 kez gol sevinci yaşadı.

       Derbide en çok forma giyen isimler Beşiktaş'ta Rıza Çalımbay (62) ve Hakkı Yeten (58) olurken; Fenerbahçe'de ise Müjdat Yetkiner (51) ve Naci Bastoncu (50) oldu. Beşiktaş-Fenerbahçe maçlarının en skorer isimleri ise 32 gollü Hakkı Yeten ile 19 gollü Cemil Turan oldu.

Ligdeki Son Durumlar
       Lider Fenerbahçe, geçen hafta sahasında konuk ettiği MP Antalyaspor'u 4-1'lik farklı skorla geçti. 66 puanla zirvede yer alan Sarı-lacivertliler, son 9 maçında sadece 4 puan kaybetti.

       Zirve ortağı Beşiktaş, Torku Konyaspor deplasmanında geçirdiği 29. haftayı son dakikada yediği golle 1 puanla kapattı. 54 puanı bulunan Kara Kartallar, son 8 maçında üst üste 2 galibiyet elde edemedi.

Muhtemel 11'lerin Karşılaştırmalı İstatistikleri
       Derbi öncesinde iki takımın muhtemel 11'leri şöyle:

Beşiktaş: Tolga / Hutchinson, Pedro, Dany, İsmail / Veli, Jones, Oğuzhan, Olcay, Motta / Almeida
Fenerbahçe: Volkan / Gökhan, Alves, Kadlec, Caner / M.Topal, Meireles, Salih, Sow, Kuyt / Emenike

       Son senelerde bol gollü kapışmalara sahne olan ve ezelden beri zevk veren futbol enstantaneleriyle izleyicilerin unutulmazları arasına giren Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinde, oynayacak oyuncuları mevki mevki ayırdık ve dikkat çeken istatistiklerini derinlemesine karşılaştırarak yorumladık. 

Kaleciler
       İki takımın kalesi de aslında emin ellerde... Milli Takımın iki başarılı file bekçisinin profillerine bakıldığında göze çarpan ayrıntı, Tolga'nın mevkidaşı Volkan'dan 46 kez daha fazla kurtarış yaptığı oldu.

Sağ Bekler
       Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilic'in, "İsveç çakısı" Atiba Hutchinson'ı derbide sağ bekte oynatması bekleniyor. Kaleye koysan, yediği gol sayısını ortalamanın altına indirecek potansiyeli olan Atiba'yı önceki haftalarda da sık sık sağ bekte gördük. Ağır olan Serdar Kurtuluş'un yerine Atiba'nın tercih edilmesi, oyuncunun çevikliğinden dolayı Sow'un karşılanmasında pozitif etki yaratacaktır.
       Cezası sona eren Gökhan Gönül, bu hafta formasına kavuşuyor. Türk futbolunun son yıllarında yetişmiş en başarılı sağ bek olan Gönül, İsmail'in dönmesiyle sol kanada çekilen Ramon Motta'yı karşılayacak. Açıkçası 2 ismin karşı karşıya geldiği anlarda nelerin olabileceğini kestirmek güç olacak... 

Sol Bekler
       Uzun süren sakatlıkların ardından sahalara dönen İsmail Köybaşı ile son iki sezona damgasını vuran Caner Erkin'i karşılaştırmak, haksızlık olacaktır. Ancak Caner'in performansını ortalama 4 maç olarak ölçeklersek, en azından derbi öncesinde hangi sol bekin daha iyi durumda olduğu konusunda iki satır kelam edebiliriz. Bu standarda göre; İsmail, Caner Erkin'in defansifi (68) ve şut sayısını (5) yakalamışken; topla oynama (285) ve hücuma top çıkarma (105) sayılarında çok geride kalıyor. Bu sonuçla, Pazar günü için sol bekte Caner Erkin'in daha çok güven verdiğini söyleyebiliriz.

Stoperler
      Hem Dany, hem de Kadlec 6'şar maçta şans buldu. Her ne kadar Beşiktaş taraftarı Dany'yi kabullenemese de, oyuncunun rakibi karşılama ve hücuma top çıkarma sayıları Kadlec'in 2 katından daha fazla oldu. Kadlec geçen hafta 2 gol birden atarak derbiden önce göz doldursa da, istatistikler Siyah-beyazlı taraftarların "bombası" Dany'den yana...

       Biri 22 yaşındaki genç stoper, diğeri ise adını dünyaya duyurmuş 32 yaşında bir marka... Ancak işler, sahada nasıl şekillenir bilinmez. Zira aralarında tam 10 yaş bulunsa da bu sezonki performansları birbiriyle eşdeğer...

       Alves, maç sayısıyla neredeyse 2'ye katlamış Pedro'yu. Portekizli stoper, bunun yanında tüm istatistiklerde de genç mevkidaşından 2 kat fazla rakama ulaşmış. Tabi Alves bunu maç fazlasıyla sağlamış. Oynadıkları maç sayılarına göre oranladığımız takdirde iki oyuncunun da takımlarına kattıkları birbirleriyle aynı düzeyde seyrediyor. Derbi maç, her şeyden önce tecrübe demektir. Tecrübe yoksa da hırs ve azim ya da "ben de varım"cılık...

Defansif Orta Sahalar
       Bana göre Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin kilit isimleri ön liberolar olacak. Ön liberoları 90 dakika boyunca diri kalabilen, maçtan istediğini alacaktır. % 65'lik ortalamalarıyla ligin cepheden en fazla gol bulan iki takımı olan Beşiktaş ve Fenerbahçe'de, Veli ve Topal'ın maçtan bir an bile düşmelerinin, rakiplerini golle burun buruna getireceği kanısındayım....

Göbekler
       Sezon ortasında takıma katılan Jermain Jones, 6 maçta forma şansı buldu ve takıma kolay ısındı. Meireles'in istatistiklerini 6 maça orantılarsak, elde ettiğimiz sonuç da oyuncu hakkındaki bu çıkarımı destekliyor. Buna göre; Jones rakipten top çalma ve topla oynama rakamlarıyla defansifte öne çıkarken, Meireles ise gol girişiminde bulunma(34) ve ceza alanına top taşıma (25) rakamlarıyla ofansifte göze çarpıyor. İki oyuncunun istatistik tablolarına göre, Beşiktaş Jones ile defansif orta sahasına; Fenerbahçe de Meireles ile ofansif orta sahasına destek verecek.

Ofansif Orta Sahalar
       Fernandes'in halefi Oğuzhan ile Fenerbahçe'nin 20'lik gözdesi Salih... Oğuzhan'ın bu sezonki verimi zaten aşikar. Salih'in daha az forma şansı bulduğunu da biliyoruz. Ancak yine de karşılaştırmalı istatistiklere göre; Oğuzhan topla daha çok oynuyor, hücumda takımını sırtlıyor, kaleyi daha çok düşünüyor ve takımının savunmasına da ekstra yardım ediyor. Salih ise daha oturaklı, sakin, risk almadan ve daha çok orta alanda serbest kalarak oynuyor. Derbide forma şansı bulacağına kesin gözüyle bakılan Salih Uçan'ın, ortaya sereceği verimin, Oğuzhan Özyakup'a göre biraz daha geri planda kalacağını düşünüyorum.

Kanatlar
       İsmail'in dönmesiyle birlikte sol bekini güvence altına alan ve derbi öncesinde farklı dizilişle prova yapan Bilic'in, Fenerbahçe maçında Motta'yı yine sol kanatta düşünmesi bekleniyor. Bunun üzerine Motta, Gökhan Gönül'e karşı sınava çıkacakken; mevkidaşı Sow ile yarışacak. Motta'nın hücuma yapacağı katkıdan çok, defansif altyapısıyla Kuyt'lı ve Gökhan Gönül'lü Fenerbahçe sağ kanadını kilitleyeceğini düşünüyorum. Hatta Motta'nın orta alana çekilmesi, Ersun Hocanın ağır olan Kuyt yerine Sow'u sık sık sağ kanada almasına bile neden olabilir.

       Geldik iki takımın da en fazla forma giyen oyuncularına... Hem Kuyt hem de Olcay Şahan, tüm lig maçlarında sahada bulundu. Olcay Şahan'ı daha çok sol kanatta izlemiş olsak da, mevkidaş sayılan iki kanat oyuncusunun hücuma katkıları ve beklere ettiği yardım, onları vazgeçilmez kılıyor. Oyuncuların takımlarına kattıklarının rakamları da birbirine çok yakın. Kuyt'ın Olcay'dan daha iyi yaptığı şey ise, ceza alanı içinde topla daha fazla buluşmak olarak dikkat çekiyor. Derbi gecesinde her iki futbolcu da performanslarıyla birbirinin önüne ne kadar geçemeyecekse, hocalarının kendilerine verdiği görevi de o kadar yerine getirecektir.

Forvetler
       Fenerbahçe'nin olay transferi Emenike... Beşiktaş'ın yıldız mı ay mı belli olmayan gol ayağı Almeida... Çetrefilli bir transfer harekatıyla Fenerbahçeli olan Emenike ve Beşiktaş'ta geleceği henüz belirsiz olan Almeida'nın ligde kaydettikleri gol sayısı eşit. 12'şer golü bulunan iki forvetten Almeida son 8 maçta gol sevinci yaşayamazken, Emenike ise son 5 maçında 4 kez fileleri havalandırdı. Her ne kadar istatistiklerinin tamamında galip bulunmasa da, Emenike'nin formda olduğunu biliyoruz. Ancak formsuz Almeida'nın son Fenerbahçe derbisinden önceki 8 hafta boyunca yalnız 2 gol attığını ve buna rağmen sezonun ilk yarısında Kadıköy'deki maçta Volkan'ı 2 kez avlamayı başardığını hatırlatmakta fayda var.

       Tüm rakamlar bir yana, Dany ve Kadlec faktörlerinin aksayan yönleri göz önüne alındığında, derbide iki oyuncunun da sık sık golle burun buruna geleceğini düşünüyorum. 

İddaacıları da Unutmadık!
       Dev derbi öncesinde hiçbir yerde bulunamayacak istatistikleri de paylaşalım...

       Beşiktaş ve Fenerbahçe, 2000'li yıllarda 37 kez karşı karşıya geldi. Bu maçlardan 18'ini Sarı Kanaryalar kazanırken, 12 maçta Kara Kartallar'ın yüzü güldü. Ezeli rakipler, bu süreçte 7 kez de berabere kaldı.

       Yine son 14 yılda oynanan 37 maçtan 26'sı üst biterken, 13'ü de alt tamamlandı.Beşiktaş, bu sezon berabere kaldığı maçlardan sonraki haftalarda hiç yenilmedi. Fenerbahçe, bu sezon farklı galip geldiği maçlardan sonraki haftalarda %75'lik oranla 1 farklı galip geldi.

Hazırlayan: Kaşif YAVAŞ
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder