19 Nisan 2014 Cumartesi

Köşe Yazısı: Mancini ve Yabancı Hayranlığı

       Şu anda Galatasaray ‘ın başında bulunan dünyaca ünlü teknik adam, taktisyen, efsane ve önüne daha birçok sıfat getirilen Roberto Mancini bence İtalyan olduğu için fazlasıyla sevinmeli.

       Neden mi sevinmeli?

       Çünkü eğer Roberto Mancini yerinde Galatasaray ‘ın başında Türk bir antrenör olsaydı. Mesela Abdullah Avcı, Ersun Yanal, Ertuğrul Sağlam veya Hikmet Karaman. Bu yazdığım isimlerin ortak noktası ise Türkiye‘nin önemli teknik adamları olmaları ve hepsinin zaman zaman adının Galatasaray ile anılmış olmasıdır.

       Şimdi size soruyorum.

       Hikmet Karaman Galatasaray ‘ın başında olsa, Karabük ve Çaykur Rizespor gibi karşılaşmalarda gole ihtiyaç varken Drogba ‘yı oyundan çıkartıp Ceyhun Gülselam‘ı alsa bütün taraftarlar, spor yorumcuları hep bir ağızdan Hikmet Karaman‘ı yerin dibine sokmaz mıydı? Veya bizim güzide basınımız, medya kuruluşlarımız gazete manşetlerini “Hikmet Karaman Galatasaray ‘ı Anadolu Takımı sanıyor” diye atmaz mıydı?

       Abdullah Avcı Galatasaray‘ın başında olsa, Selçuk İnan ile  sorunlar yaşasa ve takımda olan yerli oyuncular ve yabancı oyuncular arasında birçok kriz olsa Abdullah Avcı için Galatasaray ona bir beden büyük geldi manşetleri atılmaz mıydı?

       Ertuğrul Sağlam Galatasaray‘ın başında olsa, takımın başında çıktığı ilk 15 maçın hepsinde farklı bir savunma dizilişiyle oynasa, bir maç sağbek oynayan oyuncusunu diğer maç sol bek oynatsa, sol bekte oynayan oyuncusu takımın en iyilerinden biriyken onu ilk 11’e almasa Ertuğrul Sağlam için günlerce, haftalarca olumsuz yorumlar yapılmaz mıydı?

       Peki ya Fenerbahçe ‘de göreve başladığı ilk gün “Ersun 8.Haftada Gider“ diyenler, Ersun Yanal Galatasaray‘ın başında olsa ve Sinyor Mancini ‘nin Galatasaray‘ın başında bulunduğu sürece yapmış olduğu hataların hepsini yapsa, bizim güzide spor yorumcularımız Ersun Yanal için linç kampanyaları başlatmaz mıydı?



       Sözün özü bir. Yukarıda uzun uzun anlatmaya çalıştıklarımın aslında oldukça kısa bir açıklaması vard. Bizim ülkemizde haddini aşan bir şekilde yabancı hayranlığı var. Bu hem teknik adamlar hem de oyuncular konusunda geçerli.

       Ve bu haddini aşan yabancı hayranlığı bu şekilde devam eder, kendi insanlarımızı en ufak bir olayda yerin dibine sokup yabancılar arka arkaya hata yaptığında bile onları kral olarak gösterip , onların dokunulmazlığı varmış gibi davranmaya devam edersek , bizim ülkemizden neden futbolcu çıkmıyor , bizim ülkemizden neden Avrupa ‘ya teknik direktör gitmiyor gibi soruları 50 yıl daha birbirimize sorar ve futbol konusunda hiçbir zaman gelişemeyen ve gelişemeyecek bir ülke olarak kalırız.

       Benden söylemesi. Bırakın şu yabancı hayranlığını, he şey dozunda güzeldir.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder