8 Nisan 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 34. Hafta

       İstanbul BBSK hayal edemeyeceği bir hafta yaşadı. Maçını kazanıp puanını 69'a çıkarırken Balıkesirspor evinde Orduspor ile berabere kaldı, Ankaraspor mağlup oldu, Samsunspor evinde Mersin İdman Yurdu ile berabere kalınca şampiyonluk mücadelesi verdiği beş takım da puan kaybetmiş oldu. Ligde kalma mücadelesi veren takımlardan kazananlar Tekden Denizlispor, Boluspor ve Adanaspor oldu.

Haftanın Takımı: Şanlıurfaspor
Haftanın Teknik Direktörü: Hüseyin Dağ (Şanlıurfaspor)
Haftanın Futbolcusu: Ekigho Ehiosun (Samsunspor)
Haftanın Formsuzu: Ersin Veli (Tavşanlı Linyitspor)
Haftanın Gölü: Mehmet Eren Boyraz (Adana Demirspor) Berkan Afşarlı (Mersin İ.Y.)

Adana Demirspor 1-3 İstanbul BBSK
       Adana Demirspor 40 puana ulaştıktan sonra nasıl bir performans sergileyeceği merak konusu olmuştu. Adana Demirspor taraftarı her zaman her koşulda takımının sahasında kazanmasını ister. İstanbul BBSK alt sıralarda yer alan takımlara karşı maç serisini kayıpsız götürüyor ve bu maçın da diğerlerinden farkı olmadı. İBB orta alanda savunma yönü güçlü Sedat, Murat ve Mustafa ile oyuna başlaması sürekli eleştiri konusu oluyor fakat öndeki Visca, Doka ve Mehmet Batdal üçlüsü savunması kötü takımlara karşı her zaman az bir performans ile sonuca ulaşabiliyorlar. Maç ortada giderken Rızvan'ın kenardan taşıdığı topta Adana Demirspor savunması büyük bir hata yaptı ve ön direğe koşu yapan Murat Akın'ı Yiğitcan takip edemedi, aynı şekilde arkasında Özgür de Mehmet Battal'ı kaçırmış durumdaydı. Rızvan'ın ortasında Murat Akın'ın dokunması gol için yeterli oldu. Adana Demirspor teknik direktörü Ercan Albay henüz ilk yarının ortasında Onur'u oyundan alıp Juninho'yu soktu. Maça neden böyle başlamadığını daha sonra, Adana Demirspor'un önde oynayan oyuncularının takım savunmasını çok yardım etmedikleri görülünce anlaşıldı. Maç boyunca hakeme tepki anlamsızdı, Oğuzhan'ın dengesiz girişi, Erdi'nin yaptığı hamlelerin her ikisi de penaltıydı. Efe'nin oyundan atılışında hakeme fiziki müdahale vardı ve kırmızı kartlık bir hareketti. Adana Demirspor taraftarının bireysel oyunculara tepkisi yerine iyi futbol isteklerini belirtmeleri daha yerinde olurdu. İstanbul BBSK aldığı bu galibiyet ile puanını 69'a yükseltti ve haftaya içerde alacağı bir galibiyet %95 üst lige çıkmaları anlamına gelir.

Ankaraspor 0-2 Şanlıurfaspor
       Ankaraspor oyuna hızlı başladı fakat ilk dakikalarda yakaladığı pozisyonlardan golü bulamayınca, daha sonra oyunda aynı etkiyi gösteremedi. Özellikle sol kanattan Bilal'ın yaptığı ortalarda içeride hava hakimiyeti bulunan bir oyuncunun eksikliği hissedildi. Şanlıurfaspor, Youssef'in haricinde ideal kadrosu ile sahadaydı. Kontrataklar ile maç boyunca pozisyon aradılar ve kenardan gelen topta Banahene soğukkanlı davranmasıyla takımını öne geçirecek golü buldu. Ankaraspor'da Mouithys'in iyi bir performans gösterdiği bir maç hatırlamıyorum, buna rağmen Gökhan'ın yerine Mouithys ile başlamaları hata olduğu kısa sürede anlaşıldı ve Gökhan ile değişikliği 39.dakikada geldi. Oyunun ikinci yarısında Ankaraspor hücumda bir türlü çoğalamadı ve orta alanda kaptırdığı toplar ile kalesinde tehlikeler yaşadı. Şanlıurfaspor takımının üzerinde stres ve baskı bittiğinden dolayı oyuncular çok rahat oynuyor ve Volkan Okumak bu maçta da performansının zirvesine çıktı yine. Banahene ve Zenke'nin de iyi performans göstermesi Şanlıurfaspor takımının hücum gücünü fazlası ile arttırdı. Maç biterken savunmanın da hatası ile Atilla güzel bir gol attı ve skoru belirledi. Ankaraspor bu kayıp ile büyük yara aldı. 

Tekden Denizlispor 3-0 TKİ Tavşanlı Linyitspor
       Ligde kalma yarışında olan iki takımın mücadelesinde avantaj Tekden Denizlispor takımındaydı. Aradaki puan farkı, kendi saha ve seyircisinin önünde alınacak bir galibiyet ligde kalmayı garanti altına alacaktı. TKİ Tavşanlı Linyitspor takımı ise bu maça dönüm maçı olarak bakıyordu. Maç öncesi Ali Nail hocanın bu maçı almamız halinde %80 ligde kalırız söylemi, en yakın rakiplerinin sonraki haftalarda birbirleri ile olan maçlarından dolayı olsa gerek. Isınma esnasında Murat Özavcı'nın sakatlanması sonucu Ersin Veli stopere geçti ve oyuna Emrah Dağ ile başladılar. Bu zorunlu değişiklik Tavşanlı Linyitspor orta sahasını daha da güçlendirdi. Maçın ilk yarısında TKİ Tavşanlı takımı geniş alanda pas yaparak göze hoş gelen bir oyun sergiledi ve bu oyun şekli hücumda pozisyon bulmalarını sağladı. Tekden Denizlispor takımının etkili hücum hattı gol için istekli davrandı ve üçüncü bölgede serbest atışlar kazandılar, bunun yanında özellikle Kahe ile uygun pozisyonlar buldular.  İkinci yarı oyuna resmen Ersin Veli damgasını vurdu. Ceza sahası içinde arkadan Kahe'ye sarılıp kolu ile oyuncunun hareket kapasitesini azaltınca Kahe yerde kaldı ve hakem tereddütsüz penaltıyı çaldı. Kahe penaltı vuruşunu gole çeviren oyuncu oldu. Tekden Denizlispor'un kullandığı kornerde savunma oyuncuları kötü pozisyon alınca Ömer Alp skoru ikiye taşıdı. Maçın bitimine yakın kaleciden gelen topu önce Ersin ardından kaleci Metin pas geçince Yordanov 'a sadece dokunmak kaldı. Tekden Denizlispor oyuncuları paralarını alamadıkları için antrenman ve kamp boykotu yaparak maça çıktılar, maçta müthiş bir mücadele ortaya koyarak haklı davalarında daha da güçlendiler.

1461 Trabzon 1-1 Karşıyaka
       Adanaspor, Mersin İY ve geçen hafta Orduspor karşısında geriye düşüp sonra oyunu çevirip beraberlikler ile ayrılan Karadeniz ekibi, bu maça mutlak galibiyet parolası ile başladı. Rakibin cezalı oyuncuları Ahmet ve Mehmet Yiğit'in olmayışından dolayı Yusuf Hoca hücum hattında Ars ve Can Erdem ile başladı. Bu ikili ile başlaması hücumu güçlü tutmak için değildi, Cafercan'ın ilk devrede gösterdiği iyi performansı Karşıyaka'da göstermiyor oluşu ve Ali Say'ın neler verebileceğini tam tahmin edemeyişinden olsa gerek. Oyunun başında her iki takımda karşılıklı ataklar ile başladı ve Karşıyaka takımının daha iyi göründüğü bir oyun yapısı vardı. Özellikle orta alanda Hüseyin'in top kazanma becerisi görülmeye değerdi. Fakat sağ bek Rıdvan iki pozisyonda da gereksiz gördüğü sarı kartlar sonucu oyundan atıldı. Yusuf hoca değişiklik yapmak yerine Onur ile sağ tarafı kapatmayı tercih etti fakat bu durum Karşıyaka takımın orta sahadan hücuma katkısını azalttı. 1461 Trabzon gol bulmak için daha çok cesaretlendi, Emre ile buldukları pozisyonlardan yararlanamadılar. Özellikle kontratak sonucu Göksu'nun pas vermek yerine kaleyi tercih etmesi net gol pozisyonun sonuçsuz kalmasına neden oldu. 1461 Trabzon rakibin eksik kalmasından dolayı öne geçtiği halde çok oyuncu ile hücum etmeye devam etti, bu da savunmada zafiyet yarattı. Caner'in oyuna girdikten sonra Can Erdem'e attığı pasta Can gol açısını çok kaybetmişti fakat 1461 Trabzon kalecisi Kubilay açı daraltmak için çok fazla çıktı oysa ön direği geçmeden pozisyon alsa oradan gol olma şansı daha azdı. 1461 Trabzon öne geçmesine ve rakibin maçın büyük bir bölümünü eksik oynamasına rağmen skoru koruyamaması büyük kayba neden oldu.

Boluspor 1-0 Kahramanmaraşspor
       Boluspor son Manisaspor galibiyetinden sonra içerde, ligden düşmeyi garantilemiş Kahramanmaraşspor ile evinde karşılaştı. Stoper Zlatkov sakatlığından dolayı yoktu, Yılmaz hoca yine bir sürpriz yaptı ve stoperde Cemil'i oynatmak yerine Sercan'a görev verdi.  İlk yarıda savunmada pek bir sorun yaşamadı fakat hücumda da Emre'nin dışında pozisyon yaratan oyuncuda olmadı. Emre'nin soldan ortası sonucu kazanılan penaltıyı İskender gole çevirdi ve sonrasında sakatlığından dolayı oyundan çıktı. İlk yarının uzatma dakikalarında Emre de sakatlanıp yerini Cemil'e bıraktı. Kahramanmaraşspor takımında bilindik hücum hattında Razack ve Aytaç dışında çok fazla bir çaba görülmedi. İkinci yarıda Emre'nin oyundan çıkması ile Boluspor hücum hattında Dimitrov biraz hareketlendi fakat net gol pozisyonu bulmakta sıkıntı yaşadılar. Boluspor skoru korumak için maçın temposunu düşük tuttu ve istediği sonucu almayı başardı. Önümüzdeki hafta deplasmanda İstanbul BBSK ile karşılaşacak ve ev sahibi takım bu maçı kazanıp şampiyonluğunu garanti altına almak isteyecektir. Boluspor zorlu maç trafiğinde rakiplerinin puan kaybetmesi ile büyük avantaj sağladı.

Balıkesirspor 2-2 Orduspor
       Şampiyonluk yolunda haftanın en önemli müsabakasıydı. Ankaraspor'un puan kaybetmesi ile maçın önemi daha da arttı. Ankaraspor tarafı bu maçın beraberlikle bitmesi, İstanbul BBSK tarafının ise taraflardan birinin galip gelmesi ve üçüncü ile aradaki puan farkını altı olarak kalmasını istediği bir müsabakaydı. Maç saati Süper Lig derbisine denk gelmesine rağmen Balıkesirspor taraftarının maça ilgisi çok fazlaydı ve müthiş bir taraftar desteği sağladılar. Bu taraftar desteği karşısında her iki takım da maça fırtına gibi başladı ve ilk golü bulan ev sahibi takım oldu. Kornerden gelen topta Ali Öztürk çok boş kaldı ve takımı öne geçirdi. Orduspor'un buna karşılık vermesi gecikmedi ve maça iyi başlayan Ziya haftanın güzel gollerinden birine imza attı. İkinci yarı oyuna yine hızlı başlayan ev sahibi takım oldu ve bu defa devreye Muhammet Reis girdi  takımının bir kez daha öne geçmesini sağladı. Maçı kaybetmenin büyük avantaj kaybı olduğunu her iki takım da iyi biliyordu. Balıkesirspor takımı skoru korumaya gitti, Orduspor ise mağlubiyeti kabul edecek bir takım olmadığını herkes iyi biliyordu. Beklenen gol Orduspor takımından geldi. Balıkesirspor savunmasının üst üste yaptığı hata sonucu Hasan Hatipoğlu golü kendi kalesine attı. Maçın uzatma dakikalarında Rıza'nın ikinci sarı karttan atılması Balıkesirspor takımını haftaya Rıza'sız bir savunma kurgusuna mecbur bıraktı. Maç sonu eşitlik vardı ve bu eşitlik puan durumunda da devam etti. 

Gaziantep BŞB.Spor 0-1 Manisaspor
       Gaziantep BŞB.Spor geçen hafta aldığı deplasman galibiyetinden sonra evinde de kazanıp düşme hattından çıkma düşüncesi ile sahasında Manisaspor'u konuk etti. İlk yarıda Manisaspor'un bariz bir üstünlüğü vardı ve birçok pozisyon buldular. Maçın ilk atağını gerçekleştiren Manisaspor kenardan gelen ortayı Abdülkadir kale içinde dışarı vurdu. Manisaspor atakları devam etti ve bu defa Perovic ceza sahası üzerinde vurdu kaleci Onur kurtardı. Antep takımının ilk ciddi atağında Mikic ceza sahası içinde Serdar'ı düşürdü ve penaltıya sebebiyet verdi. Ramazan kaleci Volkan'ı geçemedi. Manisaspor Perovic ile atağa çıktı müsait pozisyonda İsmail topu kale yerine dışarı vurdu. Konuk takımın atakları sağ kenardan gelmeye devam etti ve Abdülkadir kenardan gelen top ile müthiş bir dönüş yaptı, aynı güzellikte bir vuruşla maçın tek golünü buldu. Gol sonrası ataklarına devam etti konuk takım ve bu defa sol taraftan Hüsnü ortaladı, top direkten döndü, dönen topu Causic müsait pozisyonda değerlendiremedi. İlk yarının son pozisyonu yine Perovic'ten geldi, ceza sahası üzerinde plasesini kaleci Onur aynı güzellikte kurtardı. İkinci yarı hızlı başlayan ev sahibi takım oldu Serdar ceza sahası dışında vuruşu kaleciden döndü Serdar müsait pozisyonda topu üst direğe vurdu. Bu pozisyona Manisaspor Abdülkadir ile karşılık verdi, güzel hareketlerden sonra vuruşu üst direkten dışarı çıktı. Maçta başka gol olmayınca kazanan Manisaspor oldu.

Bucaspor  1-3  Adanaspor
       Adanaspor, deplasmanda olmasına rağmen mutlak kazanması gereken bir maça çıktı. Hücum oyuncuları Ergin, Uche ve Tiago'yu aynı anda oynatarak gol yollarında sıkıntı yaşamak istemedi. Fatih Şen, Marko ve Samican gibi defansif yönleri güçlü orta saha oyuncularını tercih ederek zayıf olan savunma hattını rahatlatmak istediler ve bunda ilk yarı gayet başarılı oldular. Bucaspor takımı kornerden gelen topu uzaklaştırmada problem yaşayınca Veli'nin içeri doldurduğu topu Tiago çizgiden içeri bıraktı ve Ergin gol vuruşu ile takımını deplasmanda öne geçirecek golü attı. Adanaspor'un hücumda baskısı sonuç verdi ve Ziya inanılmaz bir hata yaparak topu Tiago'ya bıraktı, Tiago akılıca hiç bekletmeden Ergin'e çıkardı ve Ergin Keleş kendisinin ve takımının ikinci golünü attı. İkinci yarıda Bucaspor Berkay'ın yerine Mehmet İncebacak ile başladı. Çok geçmeden kendisini geçen oyuncuyu düşüren Veli penaltıya sebebiyet verdi. Zafer penaltıdan farkı bire indirdi. İkinci yarıda Levent hocanın oyuncu değişiklikleri etkili oldu ve üçüncü golü bularak rahat bir galibiyet aldı. Adanaspor düşme hattına olan puan farkını dörde çıkararak bay geçireceği hafta için kendisini bir nevi garantiye almış oldu.

Samsunspor 3-3 Mersin İdman Yurdu
       Samsunspor yoğun taraftar desteği ile sahaya çıktı. Maç öncesi her iki takım oyuncuları ve teknik ekiplerinin birbirlerine ilgileri görmek isteyeceğimiz nezaketteydi. Mersin İdmanyurdu takımı aldığı kötü sonuçlar ve sakat-cezalı oyuncularından dolayı ideal kadrodan uzak bir yapıda maça çıktı. Oyuna hızlı başlayan takım ev sahibi takım Samsunspor oldu ve Adnan bir anda kaleyi karşısında gördü iyi vurdu fakat kaleci Ahmet Şahin aynı güzellikte çıkardı. Ahmet Burak Solakel'in sakatlığından dolayı yerini Şaban'a bırakacağı dakikalarda Arif'in çizgiden koşu yapan Murat Akyüz'ün önüne bıraktığı top ile hızlı hücumu başladı. Murat uzak direğe iyi kesti ve orta alandan iyi bir koşu yapan Talha düzgün bir vuruş ile takımını öne geçirdi. Yılmaz hoca bu gole çok kızdı ve hemen oyuncu değişikliğine gitti orta alandan Veli'yi çıkarıp Berkan'ı aldı. İlk yarının bitimine yakın Mersin İdman Yurdu takımının atakları vardı, ceza sahası üzerinde kazanılan serbest atışı, Anıl dışarı vurdu. Ardından Adem savunma arkasına atılan topu iyi düzelti kaleci ile başbaşa kaldığı pozisyonda topu uzak direğin yanından dışarı vurdu. İkinci yarıda tam bir gol düellosu yaşandı. Samsunspor takımının orta sahası büyük boşluklar verdi ve savunmaya yeterli desteği sağlayamayınca Mersin İdmanyurdu takımı arka arkaya iki gol buldu. Ev sahibi takımda Musa Aydın ve Turgay oyuna girdikten sonra orta alan tekrardan toparlandı ve Mersin İdmanyurdu geriden oyun kurmaya çalışırken kaptırdığı toplar ile kalesinde Ekigho'dan iki güzel golü ardı sıra gördü. Maçın sonlarına doğru baskı sırası tekrar konuk takıma geçti ve Berkan üç defa şut denemesinde bulunda fakat takım arkadaşı Emrah buna izin vermedi, o topu Samsunspor takımı uzaklaştırmakta başarısız olunca ceza sahası üzerinde Berkan'ın önünde kaldı ve akıl dolu bir vuruş ile maçın skorunu belirlemiş oldu. 

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder