15 Nisan 2014 Salı

PTT 1. Lig Panorama | 35. Hafta

       İstanbul BBSK düşme hattındaki takımlar ile yaptığı maçları kazanmaya devam ediyor. Rakiplerinin birbirleri ile maçları olduğu için puan farkı açıldı ve bu haftaki sonuçların sonunda Süper Ligi yükselen ilk takım olacak. Orduspor evinde Samsunspor ile berabere kaldı, galip gelmesi durumunda büyük avantaj sağlayacaktı fakat mağlup olmayarak Samsunspor'u ilk ikinin dışında bıraktı. Ankaraspor puan kaybetmeye devam ediyor, buna rağmen ilk iki şansı devam ediyor. Ligde kalma mücadelesi veren takımlardan kazanan TKİ Tavşanlı ve G.Antep BŞB.Spor takımları oldu. Önümüzdeki haftalarda ligde kalma mücadelesi veren takımlar birbirleri ile maçlar oynayacaklar, bir nevi geleceklerini oynayacakları futbol ve alacakları sonuçlar belirleyecek.

Haftanın Takımı: Karşıyaka
Haftanın Teknik Direktörü: Özcan Bizati (Denizlispor)
Haftanın Futbolcusu: Barış Örücü (Denizlispor) Ahmet Arı (Karşıyaka)
Haftanın Formsuzu: Richard Kingson (Balıkesirspor) Sammy N'Djock (Fethiyespor)
Haftanın Gölü: Ömer Can Sokullu (İstanbul BBSK)

TKİ Tavşanlı Linyitspor 2-1 Adana Demirspor
       Maçta ilk pozisyonu bulan takım Adana Demirspor oldu. Mehmet Eren ile yakaladığı gol şansını değerlendiremedi. Mehmet Eren'in çabası ile ardarda  pozisyonlar buldular ve yine Mehmet Eren'in soldan içe çekip ortaladığı topa vuruş yapan Bilal oldu ve takımını öne geçiren gölü buldu. Bu gole, Tavşanlı Emrah ile karşılık verdi. İlk yarı böyle bitti, ikinci yarıda deplasman takımından Nurettin ikinci sarı karttan atılınca Tavşanlı ataklarını artırdı. Bu ataklarda önce Soner ardından Şevki ile pozisyonlar buldu fakat yararlanamadılar. Bir başka atakta ise Agbetu'nun sağdan ortaya çıkardığı topa Özgür Can mükemmel vurdu, bu vuruş maçın skorunu belirleyen golü getirdi. Alınan bu galibiyet TKİ Tavşanlı Linyitspor takımının umutlarını arttırdı, sonraki maç olan Boluspor maçı final niteliği taşımaya başladı. Kalan maçlarda alacağı sonuçlar Tavşanlı'nın geleceğini belirleyecek, kötü oynamıyorlar fakat sadece biraz istikrara ihtiyaç duyuyorlar.

İstanbul BBSK 4-1 Boluspor
       İstanbul BBSK takımı bu ligde görmeye pek alışkın olmadığımız bir seri yakalayarak üst üste kazandığı sekizinci maç oldu. Sürekli aynı oyuncular ile oyun yapısını koruyarak bir istikrar yakaladı ve aldığı sonuçlar ile ligin bitimine üç hafta kala büyük oranda Süper Lig'e çıkmayı garantiledi. Boluspor cephesinde ise 2 hafta üst üste kazandıktan sonra bu maçta alınacak bir puan bile çok değerliydi. Fakat kadro yapısındaki eksiklikler ve kadro derinliği olmayışı bu başarıyı elde etmelerine engel oldu. Savunmadaki eksikliklerini çabuk oyuncuları tercih ederek çözmeye çalışmaları önceki iki maçta başarı sağladı fakat zorluk derecesi çok yüksek olan bu maçta bariz hatalar yapmalarına neden oldu. Yedikleri ilk golde savunmada derinlik sağlanması gerekirken alan iyice dar tutuldu ve stoper Mahmut'un Boluspor savunması arkasına attığı topa Doka kaleci Atacan ile baş başa kaldı, neticede gol yapmakta çokta zorlanmadı. Bu golün şoku atlatılmadan Rızvan'ın dip çizgiye inip içeri çıkardığı topta Mehmet Batdal düzgün bir vuruş ile farkı ikiye çıkardı. Boluspor'un tek golü Dimitrov ile penaltıdan geldi. İlk yarı sonucu böyle bitince ikinci yarı Boluspor'u beraberlik için umutlandırdı. Fakat İstanbul BBSK hocası Cihat hoca bu skorun riskli olduğunu tahmin ettiğinden ikinci yarıya Murat Akın'ın yerine Ömer Can ile başladı  ve Ömer Can oyuna girdikten sonra ev sahibi takımın hücum gücü daha da arttı. Atacan bire bir kaldığı pozisyonda müthiş çıkardı fakat hemen arkasında gelişen duran topa hatalı çıktı ve Mustafa Sarp, Atacan'dan önce yükselip farkı yeniden ikiye çıkardı. Hakan'ın bariz gol şansını engellediği düşüncesiyle yaptığı faul sonucu oyundan atılması Boluspor takımı için bu maçtan umut kesildi ve haftaya eksik oluşunun üzüntüsünü doğurdu. Çünkü haftaya gerçek rakibi TKİ Tavşanlı ile karşılaşacak. Maçın bitimine yakın Ömer Can'ın ceza sahası dışında müthiş şutu direkten içeri girdi ve haftanın en güzel gollerinden biri gelmiş oldu. Boluspor kalan maçlarda zorlu bir mücadelenin içinde olacak. İstanbul BBSK ise bu hafta şampiyonluğunu kutlayacaktır.

Kahramanmaraşspor 0-2 Gaziantep BŞB.Spor
       Birkaç hafta önce ligden düşmeyi garantileyen rakibine karşı kazanıp düşme hattının üzerinde yer almak istiyordu. Antep takımı ve yeni belediye başkanının da maça ilgi göstermesi hafta boyuncu maçı kazanma inancı sağlamıştı. Maçın ilk yarısında konuk takımdan Abdullah Halman'ın hareketliliği ve pozisyonları vardı. Fakat gol yollarında başarılı olamadı. Ev sahibi takımın ise Sinan'ın etkili şutunu kaleci Tolga iyi çıkardı. Maçın 32.dakikasında ilginç bir gol geldi. Savunma uzaklaştırmaya çalışırken Azu'ya çarptı, kaleci Ahmet zorlukla çıkardığı top Serdar'a çarptı ve gol oldu. İkinci yarıda ise ev sahibi takım pozisyon üretmekte sıkıntı yaşadı, ceza sahası dışında Sinan'ın şutları ise hedefi bulmadı. Konuk takımda ise Serdar'ın içeri çıkardığı topta Azu etkili vurdu ve maçın skorunu belirledi. Azu Izuka ligin ilk devresinde Maraş forması ise Antep takımına gol atmıştı, şimdi ise tersi oldu. Antep takımı henüz ligde kalmayı garantilemedi fakat ligde kalma adına büyük avantaj yakaladı.

Manisaspor 2-1 1461 Trabzon
       1461 Trabzon takımının şiddetle galibiyete hasret olduğu haftadan puansız ayrılması şansını mucizelere bıraktı. Çünkü kalan üç maçını da alması gerekecek. Maçın henüz başında Perovic'in hakemin yakalamakta zorluk yaşacağı derece ufak farkla ofsaytta olduğu pozisyonda golü bulması konuk takımının direncini iyice düşürdü. Gol yollarında problem yaşayan fakat buna rağmen son haftalarda geriye düştükten sonra beraberliği sağlamayı başaran takım tekrar bunu gerçekleştirir mi diye beklerken ilk yarının bitimine yakın, Gökay'ın kullandığı etkili serbest atışta Abdülkadir çok iyi yükseldi ve bu sezon buna benzer daha önce attığı gibi bir gol buldu. İkinci yarı etkili olan takım yine Manisaspor takımıydı, ve özellikle Perovic'in etkili futbolu ve Eray'ın yakalamış olduğu gol pozisyonları vardı. Buna rağmen gol bulmayı başaramadılar ve konuk takım Berk'in kullandığı kornerden Aytaç ile golü buldu. Maçta başka gol olmayınca 1461 Trabzon takımı sahadan puansız ayrılan takım oldu. 

Karşıyaka 3-1 Balıkesirspor
       Haftanın en ilginç maçlarından biriydi. Hafta başlarken en şanslı takım olarak değerlendirdiğimiz takım Balıkesirspor'du. Şampiyonluk mücadelesi verdiği rakipleri Orduspor sahasında Samsunspor ile Ankaraspor ise ligde kalma mücadelesi veren Adanaspor ile karşılaşıyordu. Alacağı bir galibiyet şampiyonluğun en büyük adayı yapacaktı. Maç istediklerinden de iyi başladı. Ev sahibi takımdan Uğur yaptığı penaltı ile kırmızı kart gördü ve oyun dışı kaldı. Konuk takımda büyük sevinç yaşanırken, penaltının başına Muhammet Reis değil de Burak gelince hatalar zinciri başlamış oldu. Burak penaltıyı kaçırdı, Muhammet Reis 17.dakikada sakatlığından dolayı! yerini Deniz'e bıraktı. İlk yarıda rakibin eksik olmasına rağmen bulduğu en net pozisyon Muğdat'ın ceza sahası dışında şutu direkten dışarı çıkmasıydı. İkinci yarıda Karşıyaka takımı kazanmış olduğu duran topta Berkan etkili kullandı ve içeri koşu yapan Cenk Güvenç dokundu ve takımını öne geçirdi. Fakat Cenk'in bu yıl attığı ikinci goldür TFF başka oyunculara yazıyor, bu konuda biraz daha hassas olurlarsa daha iyi olacak sanırım. Maçın geri kalanında Balıkesirspor kalecisi Kingson devreye girdi ve inanılmaz hatalara imza attı. Henüz maçın üçte ikilik bölü oynanırken ve Balıkesirspor takımı rakip sahaya yerleşmişken, rakibin kontratağında kaleci Kingson'un orta sahada yer alması akıl alır bir davranış değildi ve Ahmet Arı bu hatayı affetmedi düzgün bir vuruş ile boş kaleye topu göndermeyi başardı. Balıkesirspor takımı Burak ile pozisyonu değerlendiremeyince devreye yine kaleci Kingson girdi ve savunma rakip ile mücadele ederken kalesini yine terk etti Ahmet Arı bu hatayı da affetmedi ve kendisinin ikinci takımının üçüncü golünü kaydetti. Balıkesirspor takımı oyundan kopmadı ve ataklarına devam etti, Lalawele'nin ortasına Muğdat kafa ile kalecinin dibinden gol yapmayı başardı. Maç bu skor ile biterken Karşıyaka maça yoğun ilgi gösteren taraftarına büyük bir başarı yaşattı. Balıkesirspor ise rakiplerinin puan kaybettiği haftada büyük bir avantaj kaçırdı.

Orduspor 0-0 Samsunspor
       Beraberlikler takımı Samsunspor, Karadeniz derbisinde komşu şehri Orduspor ile berabere kalarak ilk iki şansını büyük ölçüde kaybetti. Orduspor ise sahasında kazanması durumunda rakiplerinin de puan kaybetmiş olmasından dolayı ilk iki için büyük avantaj yakalayacaktı buna rağmen aldığı bu beraberlik ikinci sırada kalmasını sağladı ve hala rakiplerine göre avantajlı durumda. Maçın golsüz bitmesi ile maçta olan pozisyonlar ters orantıda oldu, henüz ilk yarıda Orduspor inanılmaz pozisyonlar kaçırdı üst üste, ikinci yarıda bu durum devam etti, Samsunspor Umar ile kaçırırken, Orduspor Landel, Anıl ve Subasic ile gole çok yaklaştı. Umar'ın Eren'i düşürmesinde müdahale vardı fakat hakem pozisyona çok yakın olmasına rağmen penaltı diye değerlendirmedi.

Mersin İdmanyurdu 3-1 Bucaspor
       Mersin İdmanyurdu ilk iki şansını kaybettikten sonra kazanıp playoff hedefini de riske atmak istemedikleri bir maçtı. Maçta ilk atak rakip takım Bucaspor'dan geldi ve savunma arkasına sarkan Yasin kaleci Ahmet'i de geçti açısını kaybetti ve içeri çıkardığı topta Mehmet İncebacak boş kaleye topu göndermeyi başaramadı. Ev sahibi takımdan Mehmet Yıldız inanılmaz istekli ve çok mücadele ettiği ve verimli olduğu bir maç oldu. Sakladığı topta öne koşu yapan Cem Sultan'a iyi bir pas çıkardı, Luiz'in yetişip faul yapması bir oldu ve ev sahibi takımın Ben Yahia ile kullandığı serbest atışta vuruşu yapan Luiz oldu. Luiz kendi kalesine attığı gol ile konuk ekibi öne geçirdi. Mehmet Yıldız'ın kazandırdığı serbest atışta, ceza sahası üzerinde Ali Tandoğan uzak köşeye gönderdi, genç kaleci Çağlar uzanmasına rağmen çıkarmayı başaramayınca iki farklı skor geldi. Bucaspor takımı Zafer'in bireysel çabası ile geliştirdiği atakta Emre'nin vuruşu zayıf olunca top kaleci Ahmet'te kaldı. Berkan'ın topu kaptırdıktan sonra rakibine arkadan yaptığı hamle kırmızı kart görmesine neden oldu. Buna rağmen Mersin takımının atakları kesilmedi, devamında Mehmet Yıldız üç oyuncunun baskısına rağmen sağdan bindiren Ali Tandoğan'a topu çıkarmayı başardı, Ali aldığı topu iyi taşıdı, neticede Güven'e iyi bir asist yaptı. Güven düzgün bir vuruş ile takımının üçüncü golünü buldu. Maçın bitimine yakın Recep'in kullandığı serbest atışta ön direkte Zafer yükseldi, vuruşu da iyi olunca maçın skorunu belirleyen golü buldu.

Adanaspor 1-1 Ankaraspor
       Haftanın bir diğer önemli maçı Adana'da oynandı. Şampiyonluk ve ligde kalma hattını yakından ilgilendiren maçta beraberlik geldi ve bu sonuç her iki takımı da memnun etmedi. Alınan bu bir puanın ne anlam taşıdığını sanırım önümüzdeki bir iki hafta içinde daha iyi değerlendireceğiz. Osman hocanın cezalı olduğu haftada Ankaraspor yedek kulübesinde bazı futbolcuların maç boyuncu kenardan oyuna müdahale etmeleri futbol adına hiç de hoş olmayan davranışlardı. Umarım buna benzer davranışları hiç bir müsabakada tekrar görmeyiz. Futbolcuların maç esnasında akış deneyimleri yaşamaları için kenardan bu deneyimi bozucu uyaranların çok fazla olmaması gerekir, şüphesiz tecrübeli teknik direktörler bunu iyi bilirler ve kenardan uyarılarına saha içinde oyuncular uyum sağlamış durumdalar. Teknik direktörlerin cezalı olup saha kenarında yer almadıkları haftalarda onları en iyi bilen ve davranışları benzerlik gösteren antrenörler devreye girerler, buna rağmen çoğu zaman oyuncular ile yaptığımız mülakatlarda antrenörlerin kenardan uyarılarının tam bir iletişim sağlayamadığı bu yüzden çoğu zaman iletişimin eksik sağlandığı dile getirilmiştir. Tüm bunlar göz önündeyken yedek bekleyen ve ilk onbirde sahaya çıkabilecek düzeyde olmayan oyuncuların teknik direktör'ün olmadığı yerde boşluğu doldurmaya çalışması kendi takımına zarardan başka bir etki yaratmayacaktır. Maça dönecek olursak, Adanaspor almış olduğu taraftar cezası nedeniyle sadece, Dişi kaplanların ve çocukların desteği ile sahaya çıktı. Ankaraspor'un geliştirdiği ilk ciddi atakta kaleci sahası içinde Göksü kötü yükseldi ve topu dışarı gönderdi. Ankaraspor'un geliştirdiği bir başka atakta Tisdell'in vuruşu direkten oyun alanına döndü. Adanaspor Fatih'in kullandığı serbest atışta golü Uche Kalu ile buldu. Skoru korumada problem yaşayan Adanaspor'un bu problemi devam etti ve konuk takımın golü Serkan Atak ile geldi. Golden sonra Ankaraspor rakip savunma arkasına uzun toplar attı ve bunda başarı sağlamalarına rağmen gole çevirmede problem yaşadılar. İkinci yarıda yine gole yakın olan takım Ankaraspor oldu ve Hanni kaleci Günay'ı geçmeyi başaramadı. Maçın bitimine saniyeler kala Dilaver'in yerden ortasına Serdar dokunamadı, ardından Serkan Atak'ın vuruşunu Veli çizgiden çıkardı devamında Hanni sonuçlandıramayınca maçın bitiş düdüğü geldi.

Fethiyespor 1-4 Tekden Denizlispor
       Haftanın en sürpriz sonucu oldu diyebiliriz. Düşme hattının bu kadar içinde olan bir takımın sahasında oynadığı bir maçtan bu sonuç ile ayrılması hayal kırıklığı yarattı. Barış'ın uzaktan vurduğu ve çok da etkili olmayan aynı zamanda dışarı giden topa N'Djock uzanınca topu kontrol etmekte zorlandı ve top içeri yönelip gol oldu. Fethiyespor bu gole Onur ile karşılık vermek istedi fakat Onur'un vuruşunda top kaleyi bulmadı. Tekden Denizlispor kazandığı serbest atışta Ömer ceza sahası içine yüksek oynadı, kaleci N'Djock hatalı çıkınca Şevki kafa ile boş kaleye topu göndermiş oldu. Fethiyespor bu gole yine karşılık vermek istedi fakat geliştirdiği ataklardan boş dönünce Barış sol orta sahadan topu mükemmel taşıdı ve içeri çıkardığı topta Şevki'ye sadece dokunmak kaldı. Barış'ın kullandığı duran topta arka direkte Mehmet dokundu ve takımını dört farklı skora taşıyan gölü buldu. Fethiyespor takımının tek gölü Ahmet'ten geldi, golden sonra Artun ile net pozisyondan yararlanamayınca sahasında farklı bir mağlubiyet ile ayrılmış oldular.   
Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder