28 Mayıs 2014 Çarşamba

Adrian Ramos. Alternatif mi Halef mi?

       Adı bir süredir Borussia Dortmund’la geçen Kolombiyalı forvet Adrian Ramos, 2013-14 sezonu henüz sona ermeden resmen Sarı-siyah olmuştu. Yazarımız Kaşif Yavaş, 28 yaşındaki siyahi oyuncunun profilini, Lewandowski’nin yerini ne kadar doldurabileceğini ve Klopp’un seçiminin doğruluğunu eleştirdi.

Adrian Ramos kimdir?
       2003-2004 sezonunda ülkesi Kolombiya’da profesyonel olan Adrian Ramos, Avrupa futbolu ile Alman ekip Hertha Berlin’de tanıştı. Mavi-beyazlılarda 5. sezonunu geçiren 28 yaşındaki golcü futbolcu, 2 kez 2. lige düşen takımından ayrılmayı asla düşünmedi. Kolombiyalı forvet, Hertha Berlin ile toplamda 159 lig maçına çıkarken; bu maçlarda fileleri 58 kez havalandırdı ve 36 asist yaptı.

Lewandowski'den çok uzak değil
       Aktüel performansıyla dikkat çeken ve Bundesliga’da gol krallığında 5. sırada bulunan Adrian Ramos, sezonu 16 gol ve 8 asistle bitirdi. Siyahi forvet, bu sayılarla yerini aldığı Lewandowski’nin çok da uzağında kalmadı. Zira Bayern Münih'in çiçeği burnunda transferi, 20 golle Bundesliga'nın gol kralı olurken; 20 gol kaydetti ve 11 de asist yaptı.

Bundesliga'dan önce performansı nasıldı?
       Lewandowski’nin Almanya’ya gelmeden önceki profili, Ramos’un Hertha’ya gelmeden öncekine göre kat kat iyiydi. Polonyalı futbolcu, Lech Poznan formasıyla 28 lig maçında 18 gol ve 8 asist ile oynamıştı. Kolombiyalı’nın ise 11 maçta 4 gol 1 asisti bulunuyordu.

Ramos alternatif mi yoksa aranan kan mı?
       Lewandowski, Dortmund’a gelmeden önce Lech Poznan forması giydiği 2 sene boyunca 16 kez UEFA Kupası maçına çıktı ve 6 gol 2 asistle oynadı. Dortmund’daki Avrupa karnesiyse düşman çatlatan cinstendi. Zira Leh oyuncu, hem Sarı-siyahlı ekip hem de kendi adına önemli başarılara imza atmıştı.

       Lewandowski’nin halefi olarak takıma katılan ve geçtiğimiz haftalarda resmen duyurulan Adrian Ramos’un, ligde bu sezon gösterdiği performans takdire şayan oldu. Kolombiya’nın bağrından kopmuş gelmiş bir futbolcunun, 28 yaşından sonra Bundesliga gibi lokomotif bir ligde kaydettiği profil, oyuncunun değerine değer kattı. Bu değerin mükafatı ise Jurgen Klopp’tan geldi. Uzun bir süredir adı Dortmund kulübüyle anılan Ramos, Klopp’un ısrarlarıyla birlikte Sarı-siyah oldu.

Ramos'tan sonra gündemde 2 soru var
       Önümüzdeki yıldan itibaren Bayern Münih forması giyecek olan Lewandowski’nin yerine geçen Adrian Ramos’un transferiyle birlikte iki soru gündeme geldi. Bu sorular ise “Ramos'un alternatif mi, yoksa Lewa’nın halefi mi?” olacağıydı. “Klopp ne yaparsa, vardır bir bildiği” tavrı bir yana, bu oyuncunun ligde bir nevi “görev adamı” olduğunu söyleyebiliriz. Kolombiyalı forvet, bu sezon Hertha Berlin’in takım halinde kaydettiği 40 golün neredeyse yarısını tek başına attı. Mavi-beyazlılara 16 kez gol sevinci yaşatan yeni Sarı-siyah, yaptığı 8 asistle birlikte takımının kaydettiği gollerin %60'ında bizzat rol sahibi oldu.

Oyuncunun 2013-14 sezonundaki aktüel performansı:

Ramos'un kişisel becerileri ve özellikleri
       Ramos'un en büyük özelliği ara pasa hareketlenme becerisi. 18'in önünde ofsayttan ve rakipten öyle anlık kaçıyor ki, gelen pas ile kaleciyi karşısına alması kendisi için işten bile olmuyor. Oyuncu ayrıca ikili mücadelelerde, omuz omuza sürtüşmelerde rakibinin darbelerine rağmen ayakta kalarak son vuruşları yapmaktan da geri durmuyor. Hızı ve hızlanma süresi ideal olan Kolombiyalı, hava toplarında ise durdurulması güç bir biyonik görevi üstleniyor.

       Ancak yine de “Avrupa’da takıma neler katabilir?” sorusunun altı boş kalıyor. Zira Avrupa arenasında sadece 2009-10 sezonunda boy gösteren 28’lik Ramos’un, bu kategoride ne golü ne de asisti bulunuyor…

Hazırlayan: Kaşif YAVAŞ 
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder