2 Mayıs 2014 Cuma

Almanya'nın altyapıdaki başarısının sırrı ne?

       Bundesliga'da oynanan pozitif futbol, dünya futboluna kazandırdıkları yıldızlar ve alt yapısı ile çoğu futbolseverin sevdiği, en azından saygı duyduğu bir ülke olan Almanya'nın görünen yüzünü herkes biliyor. Biz bu yazımızda Almanya'nın alt yapıda yaptıkları ve başarılarında alt yapının payı üzerine araştırma yaptık. Yazıda dibe vuruştan zirveye çıkan Alman futbolunu, futbolda uzun vadeli başarı isteyenler için izlemeleri gereken yol ve bu doğrultuda yapılabilecekleri inceledik.

       Yazıyı 3 ana temaya ayırmak gerekirse; tarihsel gelişim, kullandıkları ''Foot Pass'' teknolojisi ve yeni yıldız adayları olarak 3 ayrı başlık halinde inceleyelim.

Nereden Nereye?
       1996 Avrupa Futbol Şampiyonasında fırtına gibi esen, grubunu gol yemeyerek tamamlayıp yarı finalde ev sahibi İngiltere'yi eleyen Almanya, finalde Çek Cumhuriyeti'ni Oliver Bierhoff'un altın golüyle yenip kupaya uzanmıştı. Bu kupanın ardından 1998 Dünya Kupasında çeyrek final gören Almanya nasıl oluyor da 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda, grupta eşleştiği İngiltere, Portekiz ve Romanya karşında bir gol atıp 1 puan alarak grubu sonuncu tamamlıyordu?


       Aslında bu sorunun cevabı çok da zor değil. Giderek yaş ortalamasını yükselen Milli Takım, yeni oyuncuların yetişmemesi ve gittikçe yabancılaşan bir Bundesliga... 1999 yılı ortalarında alınan kararla ülke genelinde 10-17 yaş arası gençler için 121 futbol akademisi kuruldu, tam zamanlı 2 antrenör atandı ve antrenörler için büyük paralar harcandı.

        2000 Avrupa Şampiyonası'nda yaşanan hezimetten sonra DFB (Almanya Futbol Federasyonu) futbol sistemlerinde köklü değişime gitmeye karar verdi. 121 futbol akademisinden sonra en kapsamlı ikinci büyük yatırım Bundesliga 1-2 dahil bütün takımlara altyapı futbol okulu kurma zorunluluğu getirdi. Devamında ise lig için lisans almak isteyen kulüpler, altyapı sistemlerini belirli şartlar doğrultusunda (En az 3 çim saha, fitness ve masaj salonu, sauna ve tıbbı bölüm) geliştirmek zorundaydı ve şartlar belirli yıllarda kontrol ediliyordu.

Almanya U15 Milli takımı antrenmanı.
       Bu altyapı sistemine giden çocukların eğitimine de önem veriliyor, alt yapı tesisleri mümkün olduğunca okula yakın kuruluyor, özel programlarla okullarına devam ediyorlardı. Akademideki yeni yıldız adaylarına okullarındaki tüm sınavları geçme şartı konuluyor, bu okullara Alman hükümeti her yıl 25-35 bin euro ödüyordu.

       Bir de işin medya boyutu var. 2000'li yılların başında Bundesliga yayın hakkını elinde bulunduran Kirch TV ekonomik anlamda zor durumdaydı, haliyle yayın gelirlerinde sıkıntı yaşanıyordu. Bu durum ekonomik anlamda kulüpleri zora sokuyor ve kulüpler alt yapıya yöneliyordu.

       Sonuç? Geçen 10 küsur yılın ardından ardından harcanan para 700 milyon Euro'ya yaklaştı ancak yeni yıldızlar deyim yerindeyse oluk oluk geliyor, Almanya her yaş gurubunda şampiyon olamasa da turnuvada bir şekilde iz bırakıyor.

''Foot Pass'' Teknolojisi
       2007/08 sezonu ile birlikte verimi artırmak için Belçika ürünü olan Double Pass firmasının 'Foot Pass' ürünü devreye sokuldu. Bundesliga 1-2 takımlarına altyapı sistemlerine 3 yılda bir yapılan bazı araştırmaların sonuncunda derecelendirme olarak yıldız veriliyor. En başarılı olanlara 3 yıldızın verildiği bu değerlendirmede;  3 yıldız alanlara 360 bin Euro, 2 yıldız alanlara 260 bin Euro, 1 yıldız alan kulüplere 160 bin Euro bir dahaki araştırmaya kadar aksatılmadan her sene ödeniyor.

       Ödenen bu paranın kaynağı, UEFA'dan her yıl gelen 7.5 milyon Euro Şampiyonlar Ligi ücreti. Bu parayı Şampiyonlar Ligi'ne giden ekipler alamıyor, para burada kullanılıyor.

       Bu değerlendirme yapılırken 500 alt başlıklı 8 üst kriter dikkate alınıyor. Bunlar sırasıyla Personel ve Strateji, Organizasyon, Futbol Eğitimi, Destekleme, Kulüp İçi, Kulüp Dışı, Tesisleşme ve Verimlilik. Sonuçlar kulübe iletiliyor ve kulüp nerede eksik veya hatalı olduğunu görüyor.

       Son araştırmaya göre kulüplerin aldıkları yıldızlar ise bu şekilde oldu.

3 Yıldız: Freiburg, Hamburg, Suttgart, Mainz 05, Hertha Berlin, Bayer Leverkusen, Borussia Mönchengladbach, Köln, Schalke 04, St. Pauli ve 1860 Münich.

2 Yıldız: Werder Bremen, Bayern Münih, Borussia Dortmund, Wolfsburg ve Hoffenheim

0 Yıldız: Kaiserslautern, Hannover 96

       Teknoloji demişken ilk olarak Borussia Dortmund'un faydalandığı, şampiyon olmasında epey emeği olan ''Footbonaut'' teknolojisinden de biraz bahsedelim. Bu teknoloji belirli genişlik ve yükseklikte bulunan 4 köşeli bir alanda 72 bölmeye sahip. Alan içerisinde bulunan futbolcuya top cihazdan çıkmadan ışıklı sistemden uyarı geliyor. Top çıktıktan sonra oyuncunun topu nereye atacağını gösteren farklı bölmede ışık yanıyor ve oyuncu topu o yöne atıyor.

       Bu şekilde futbolcunun isabetli pas oranı, hızlı pas atma yeteneği ve top kontrolü kayda değer şekilde gelişiyor. Aşağıdaki videoda bu teknolojiyi daha ayrıntılı inceleyebilirsiniz.


Yeni Yıldız Adayları
       Almanlar her geçen gün yıldız adayı sayısını artırıyor.Şimdi Bundesliga takımlarının genç kadrolarına bir göz atıp yeni yıldız adatlarına göz atalım.

Schalke 04: Oğuzhan Aydoğan, Donis Avdijaj, Pascal Itter, Marvin Friedrich, Florian Pick, Leroy Sane, Maurice Multhaup.

Wolfsburg: Tolcay Ciğerci, Jasin Chandour, Oskar Zawada, Moritz Sprenger, Philipp Müller, Sebastian Stolze.

Borussia Dortmund: Burak Camoğlu, Jeremy Dudziak, Nick Weber, Pascal Stenzel.

Borussia Mönchengladbach:
Sinan Kurt, Gianluco Rizzo, Mahmoud Dahoud, Marvin Schulz.

Eintracht Frankfurt Futbol Akademisi.
Eintracht Frankfurt: Luca Waldschmidt, Ilias Azouaghi.

Bayer Leverkusen: Marc Brasnic, Maximilian Wagener.

Stuttgart: Roni Khedira, Adrian Grbic, Max Besuschkow, Arianit Ferati.

Hoffenheim: Barış Atik, Bahadır Özkan, Steffen Nkansah, Russell Canouse.

Hannover 96: Onur Çapin, Kevin Krottke.

Werder Bremen: Maik Lukowicz, Maximilian Eggestein.

       Uzun lafın kısası Almanya alt yapısını ve yakaladıkları başarının sırrını araştırmalarımız çerçevesinde sizlere anlatmaya çalıştık. Aynısı olmasa da benzerinin ya da en azından birkaç projenin bizim ülkemizde de ygulanması dileğiyle.

Hazırlayan: Muhammed EKTİ
Foot Pass teknolojisiyle ilgili katkıları için Fatih UZ'a teşekkür ederiz.
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder