23 Mayıs 2014 Cuma

Balıkesirspor'un Şampiyonluk Hikayesi

       Bir iki kelimeyle anlatılamayacak kadar yoğun duyguların yaşandığı Balıkesir şehrinin gözbebeği Balıkesirspor, 40 yıla yakın Süper Lig özlemini dindirmeyi başardı. Birçok insan için adeta tarihe tanıklık demek olan bu büyük başarıyla, yeni yetişen ve yetişmekte olan kırmızı-beyaz renklere gönül vermiş genç kuşağın kısa sürede dipten zirveye şaha kalkışına tanıklık etti. Balıkesirspor ülke genelinde yarattığı sempatiyle herkes tarafından sevilen bir takım haline geldi. Balıkesirspor 9 yıla sığdırdığı 4.şampiyonlukla beraber Türk futbolunda bir yerlere gelmeyi başardı. PTT 1.Lig'e çıktığı ilk sezonu bekleme durağı olarak kullanan kulüp, teknik direktör İsmail Ertekin'in deyişiyle kıt imkanlarıyla yapılabilecek en güzel işi çıkarttılar.

PTT 1.Lig'deki İlk Sezon
       2.Lig'de yine İsmail Ertekin önderliğinde 1.Lig'e yükselen takımın uzun yıllar sonra yer aldığı bu ligde ne yapacağı çok konuşuldu. Başta kaptan Muhammet Reis olmak üzere kadronun temel dinamiklerini bozmayan ve aynı yapı üzerinden bir kademe ritim arttıran teknik ekip sezon başında hem transferleri erken bitirdi, hem de sezon içinde yaşanan kriz dönemlerini başarıyla atlattı. Bu da Balıkesirspor'u mutlu sona ulaştıran önemli noktalar oldu.

       Sezon başında kurulan kadronun hedefinin ne olacağını futbolcular belirleyecek diyen İsmail Ertekin ligin ilk haftalarında temkinli konuşmayı fayda olarak gördü. 5'te 5 galibiyet ile başlanılan lig sonrası alınan Gaziantep BB yenilgisiyle bir düşüş süreci geçiren Balıkesirspor, belki de sezonun geneli itibariyle bakıldığında en sancılı süreci yaşayacağı periyoda girmişti. Balıkesirspor galibiyetler alsa da mağlubiyetler ve yaşanılan iç problemler de takımı zirve yarışında biraz etkilemişti. Yine de İsmail Ertekin ve ekibi bir yolunu bulup oluşan bu dokuya çok zarar vermeden tüm sıkıntıları başarıyla atlatıp ligin ilk yarısını bitirirken zirvenin çok uzağında kalmadılar.

       Balıkesirspor ligin ikinci yarısında Jabbie, Muğdat Çelik, Uğur Akdemir, Kerem Can Akyüz, Kingson gibi isimleri kadrosuna dahil ederken öyle başarılı transferler yaptı ki, nerede sıkıntı yaşadıysa o bölgedeki açıkların tek tek kapanması sağlandı. Fethiyespor ve Denizlispor maçlarında iki maçlık yaşanan sıkıntıların ardından gelen galibiyetler yine takımın dönemeçlerinden biri olmuş ve artık bu yarıda daha zor olan ligde güzel futboldan ziyade 1.lig'in yan anlamı olan mücadele gücü de ön plana fazlasıyla çıkmıştı. Balıkesirspor'un en iyi yapabildiği mücadele ve savunmadaki başarısı onu haftalar geçtikçe zirvede tutmasını sağlayan en büyük etken oldu. Öyle zor bir lig oluyordu ki fikstür avantajı elinde bulunan Balıkesirspor iç sahadaki Ankaraspor, Samsunspor, Orduspor gibi yarıştaki direkt rakiplerini yenememesine rağmen çok zarar görmedi. Ligde uzun bir süre ilk ikide yer alamayan Balıkesirspor'un 7 günlük süreçte oynadığı 3 maçta 7 puan çıkarması ve özellikle Mersin'i deplasmanda yenmesiyle beraber avantajı iyiden iyiye eline almaya başlamıştı. Karşıyaka deplasmanında umulmadık bir yenilgi alan kırmızı beyazlılar, rakibi Orduspor'a verdiği Süper Lig iplerini bir hafta sonra tekrar geri almayı başardı. Bu sefer İzmir'e giden Orduspor, Bucaspor'a 2-1 mağlup oldu ve ibre tekrar Balıkesirspor'a döndü. E-Bilet nedeniyle az seyirci önünde oynanan Manisaspor karşısında Muğdat'ın nefis golüyle zor da olsa kazanan takım, Kahramanmaraşspor deplasmanında ise ecel terleri döktü. 86.dakikaya kadar maçı 1-0 geride götüren kırmızı beyazlılar Burak Çalık başta olmak üzere müthiş bir geri dönüşe imza atıp unutulmaz maçlardan birini oynadılar ve maçı kısa sürede çevirip 2-1 galip gelmeyi başardılar. Böylece Balıkesir'deki kutlamalar 1 hafta önceden başlamış oldu.
       Balıkesirspor bir önceki hafta K.Maraş'ta aldığı galibiyetin yanında, Ankaraspor'un Orduspor'a 3-1 yenilerek devre dışı kalması ile son haftaya 1 puanın bile yeterli olacağı bir konumda İstanbul BB'yle karşılaştı. Tribündeki 16 bin taraftarı ile hep beraber zafere Lalawele ve ulu kaptanı Muhammet Reis ile koştu. Maç bitişinde ve sonunda, tribünlerde gerek saha içinde ve dışında yaşanılan sevinç görülmeye değerdi. Balıkesirspor yaklaşık 40 yıl sonra Süper Lig'e mehaba demişti.

Balıkesirspor'da Kriz Anları
       Balıkesirspor ligi ikinci bitirdi belki ama bu pek de kolay olmadı. Uzun maratonda bir çok sorunla uğraşan teknik ekip saha içi ve saha dışında bir hayli problemlere maruz kaldı.

Kaleci sıkıntısı
       Balıkesirspor'un saha içinde yaşadığı sıkıntıların başında kaleci geliyor. Sezona Ahmet Şahin ile başlayan kırmızı beyazlılar sezon bitene kadar Emrullah Şalk, Ertuğrul Furkan ve Richard Kingson olmak üzere sezonu 4 kaleciyle tamamlandı. Ahmet Şahin'in gönderilmesinin ardından son yıllarda pek forma şansı bulamamış Emrullah kaleye Adanaspor maçında geçmişti. Üstelik Balıkesirspor bu maçtan önce Ankaraspor ve Şanlıurfaspor maçlarını arka arkaya kaybetmiş ve sıkıntı yaşamaya başlamıştı. Adanaspor'u deplasmanda 3-2 yenen Balıkesirspor hem Emrullah'ın performansıyla sevinmiş hem de oluşması muhtemel, daha fazla büyüyebilecek bir krizin önüne set çekmişti. Emrullah'ın Manisaspor maçında sakatlanmasıyla bu sefer kale 3.adam olan Ertuğrul Furkan'a geçti. Ertuğrul Furkan, K.Maraş ve Türkiye Kupası'ndaki Galatasaray maçlarında kaleyi koruma şansı buldu. Uzun süren sakatlığı nedeniyle Emrullah'a alternatif Ganalı kaleci Richard Kingson devre arasında dahil oldu. Birden fazla kaleci değiştirmesine rağmen Balıkesirspor bu mevkiinin sorunlarını en az hasarla atlatmayı başardı.

Caner Krizi
       2.Lig'in şampiyon kadrosunda yer alan sağ bek Caner Arıcı gösterdiği performansla parmak ısırttı ve herkesin dikkatlerini üzerine çekmeyi başardı. Sezon sonunda sözleşmesi bitecek olması tekliflerin şimdiden gelmeye başlaması Caner'in kafasını bir hayli karıştırdı. Balıkesirspor'u çok sevmesine rağmen gelen teklifler ve istediği yüksek ücret nedeniyle kulüp başkanı ile arasında tartışmalara yol açan bir takım hoş olmayan olaylar yaşandı. Balıkesirspor daha transferi başka takıma gerçekleşmeden kadrosuna Uğur Akdemir'i kattı ve futbolcunun gideceği daha net bir şekilde açığa çıkmış oldu. En son Fethiyespor'la 1-1 biten maçta forma giyen Caner Arıcı daha sonra Ankaraspor'a transfer oldu. Balıkesirspor'da Caner'i aratmayan Uğur Akdemir gösterdiği performansla bu bölgede yaşanan krize de ilaç olmuştu.

Muğdat mucizesi
       Balıkesirspor'un takım oyununda gol yükünü çeken isimleri Muhammet Reis ve Karikari'ydi. Bu bütünlüğün içinde gol ayaklarını çalıştıran bu isimlerden Karikari yaşadığı sakatlık nedeniyle en son Boluspor karşısında forma giydikten sonra 12-13 hafta sahalardan uzak kaldı. Balıkesirspor'un devre arasında Nazilli Belediyespor'dan kattığı Muğdat Çelik ise maçın ikinci yarılarında forma giymeye başlamıştı. Okan Deniz'e de şans veren İsmail Ertekin'den formayı almayı başaran Muğdat Çelik, Boluspor deplasmanında gol pasını vererek herkesi mutlu etmiş ve daha sonra Samsunspor, Bucaspor, Ankaraspor maçlarındaki performansı ve golleriyle transfer dediğini işte böyle olur dedirtmişti. Balıkesirspor'un hücum anlamında yaşadığı sıkıntı da ben burdayım diyerek o da takımda dev gibi sivrilen boyu kısa ama yüreği büyük bu insan krizi çözümleyebilen başka bir oyuncu olarak sahnedeki yerini aldı.

3 stoperle geçen lig
       Balıkesirspor sezon başında 2.Lig şampiyonu kadrodan Rıza Efendioğlu ve Hasan Hatipoğlu'nun yanında transfer edilen Serhat Akyüz ve Murat Sözgelmez bu bölgenin adamlarıydılar. Sezon başında sıklıkla Rıza-Murat tandemi ile çıkan Balıkesirspor'da Serhat Akyüz birkaç maç forma şansı bulduğu maçların dışında sezonun ilk yarısı devam ederken Ahmet Şahin ile beraber kadro dışı kalmıştı. Balıkesirspor'da geriye kalan bu 3 oyuncu kart cezalısı olduklarında veya sakatlıklarından dolayı değişerek oynamaya devam ettiler. Hatta öyle zaman geldi ki yokluktan Murat Sözgelmez sağ bek, Hasan Hatipoğlu sol bek oynayarak bazı maçlardaki arkadaşlarının boşluklarını doldurmaya gayret ettiler. Sezon sonuna kadar bu 3 isimle giden kırmızı-beyazlılar da aynı anda 3 oyuncudan 2'sinin sakat veya cezalı olmamış olmaması büyük şanstı. Oyun içinde oluşan şartlardan dolayı çok az maçta ufak değişiklikler olsa da Balıkesirspor hiçbir maçında orta sahadan ya da başka defansif karakterli oyuncuları bozarak bu bölgeye 11'de sürerek başlatmadı. Balıkesirspor'da Rıza-Hasan'ın 2.ve 3.Lig görmeleri onların mücadele düzeylerini ve özellikle Rıza'nın hiçbir şekilde sakatlanmaması, sağlam ve güçlü oluşu Balıkesirspor'a çok şeyler kattı.

Bir şehrin özlemini dindirdiler.
       Bütün yaşananlarıyla beraber Süper Lig'e merhaba diyen Balıkesirspor'un en büyük destekçisi ise hiçbir maçta yalnız bırakmayan taraftarıydı. Takımlarıyla beraber üzüldüler, sevindiler ve teknik heyet kadar en az olan bitene onlar da kafa yordular. Balıkesirspor için yaratılan hava ve oluşturulan sinerji öyleydi ki sosyal medyada bile herkes nerde ne yapacağına uygun bir hareketle davranmaya ve kulübünü korumaya çalıştı. Yılların hasretiyle yanıp tutuşan yeni kuşak için ilk, eskiler için özlemle, hatırayla dolup taşan Balıkesir insanı şimdi durdurulamayan yeni Anadolu devi karşısında takımlarıyla gurur duyuyor. Yapılan kongrede mevcut başkan Tuna Aktürk, diğer aday Dr.Feyyaz Çiftçi'nin önünde yeniden başkan seçilmeyi başardı. Balıkesirspor'un nerdeyse yarım asır sonra merhaba dediği Süper Lig'de nasıl bir yol çizeceğini hep birlikte izleyip göreceğiz.

Hazırlayan: Onur DÜNDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder