6 Mayıs 2014 Salı

Güneyin Di Stefano'su: Füze Selami

       Adana Demirspor ve Türk futbolunun yetiştirdiği en önemli futbolculardan birisi olan Füze Selami efendiliği, mütevaziliği ve centilmenliğine futbol bilgi, becerisini de ekleyerek sadece Adana’da değil tüm Türkiye’de saygı ve sevgi gören ender futbolcularımızdandır. Ona samimi arkadaşları "Yiğit" diye hitap ederlermiş, her yiğidin o zamanlar bir lakabı varmış. Attığı sert şutlarla kalecilerin rüyalarına giren bu yiğit, Adana Demirspor denince akla ilk gelen efsane isimlerden Selami Tekkazancı, namı diğer Füze Selami... Ulusal basında dünya futbolunun efsane golcülerinden Alfredo Di Stéfano'ya ithafen "Güneyin Di Stefano'su" diye bahsedilirmiş Füze Selami'den...

Füze Selami kimdir?
       1933 Adana doğumlu olan Füze Selami, ilkokul yıllarında futbolla tanışır. Futbol onun hayatının vazgeçilmez parçası haline gelir. İlkokul yıllarında mahalle aralarında futbol oynarken Demirsporlu yöneticiler abileri vasıtasıyla Füze Selami ye haber gönderirler. Demirsporla idmanlara çıkmaya başlayan Füze Selami iki hafta sonra maçlara da çıkmaya başlar. O dönemin kurallarına göre lisans almak için öğrenciliği bırakır. Futbol okul karşısında ağır basmıştır. 1949 yılında, 16 yaşındayken Adana Demirspor’da oynamaya başlar. Hızlı oyunu ve şaşmaz sert şutları ile ün yapmış, bu nedenle kendisine "Füze" lakabı verilmiştir.

       1950 yılında Demirspor takımıyla birlikte deplasman şartlarının zor olduğu bir dönemde Suriye’ye maça gider. Maçtan sonra Suriye basınında büyük yankı uyandırır. Füze Selami, Adana Demirspor’un ilk yurtdışı deplasmanı Suriye deplasmanını şu şekilde anlatıyor.
       “1950 senesiydi yeni futbola başladığım dönemlerdi. Zor şartlarda yaptığımız özel bir maçtı davet ettiler gittik takım halinde ilk defa yurtdışı deneyimiydi hepimiz için şimdi ki gibi deplasman yapmak kolay değildi. Maddi anlamda zor günlerdi bir miktar para almıştık o zaman gittiğimizde o da otel, yol masrafı yiyecek parası bile etmemiştim cebimizden koyduk eksik kalanları da. Maç 2-2 bitti. Suriye basını Demirspor için yazılarında Suriye’ye gelen en iyi yabancı takım başlıkları atmıştı."


Galatasaray ve Fenerbahçe macerası
       2 yıl kadar Demirspor’da oynadıktan sonra 1951’de Gündüz Kılıçlar döneminde Galatasaray’a transfer olur. Genç takımla idmanlara çıkar. Muharrem Gülergin’in isteği üzerine memleketi Adana’ya geri döner. 1952 yılında Fenerbahçe’nin Macar antrenörü Laszlo Szekely tarafından transfer edilir. Takımdaki gruplaşma nedeniyle Fenerbahçe de işler yolunda gitmez. Adana’ya geri döner. Dönemin en yüksek transfer teklifini alır. Memleket sevgisi ve Demirspor sevgisi her şeyin önüne geçer.

       1956 yılında Adana Demirspor kulübünde profesyonel oldu. 1970 yılına kadar giydiği mavi lacivertli forma ile toplam 171 karşılaşmaya çıktı ve 46 gol atma başarısı gösterdi. Metin Oktay'la birlikte dönemin en çok konuşulan futbolcusu olur. O yılların efsane kalecisi namı değer ‘’Berlin Panteri’’ Turgay Şeren, Füze Selami'den yediği goller sonrası; baktığı köşeye en iyi vuran futbolcu diyecektir. Füze Selami, attığı golden sonra gidip gol attığı kaleciyi teselli edecek kadar büyük bir futbolcudur.

       Füze Selami, aktif futbol hayatını 1972 yılında sonlandırır. 1974 yılında Adana derbisiyle jübilesi yapılır. ve daha sonra antrenörlük dönemi başlar. Gündüz Tekin Onay gibi bir ustayla Demirspor’u çalıştırır. Bundan sonra antrenörlük görevi yapmaz. İki yıldır rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi gören Füze Selami, 4 Nisan 2014 tarihinde aramızdan ayrıldı..

Hazırlayan: Salim MANAV
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder