7 Mayıs 2014 Çarşamba

Play-Off Dosyası: Ankaraspor

       Ankaraspor'un lige geri dönmesi ile PTT 1.Ligd'e takım sayısı 19'a ulaştı ve ligden düşecek takım sayısı 4 olarak belirlendi. Bu kural lig sonunda 38 puana ulaşmasına rağmen Fethiyespor'un ligden düşecek olan 4.takım olmasına neden oldu.Süper Lig'de Ankaragücü ile yönetimlerini ayırmadıkları gerekçesi ile önce ligden düşürüldü, daha sonra ise Ankaraspor TFF' ye dava açtı diye kulüp lisansı iptal edildi. Mahmut Özgener yönetimi ile girilen inatlaşmadan her iki taraf da dönüş yapmadı, araya kulüpler birliği ve birçok Süper Lig kulüp yöneticisi girmesine rağmen bir türlü ortak bir noktada her iki taraf buluşamadı. Ankaraspor davasında vaz geçmedi ve hem tazminat hem de kulüp lisansına yeniden kavuştu.

       Ankaraspor uzun süre süper lige yeniden dönmeyi beklerken bir türlü bu isteği karşılık görmedi. Geçen sezon sadece A2 liginde mücadele edip, bu kategoride Türkiye şampiyonu oldular. Bu sezon ise Teknik Direktör Osman Özköylü ile anlaşmaya vararak ligdeki iddiasını daha ilk aşamada ortaya koyarak PTT 1.Lig'e girmeye karar verdiler. Osman hoca geçen sezon Kayseri Erciyesspor ile şampiyonluğa ulaşmıştı. Ankaraspor takımının konumu aslında tam da Osman hocanın istediği gibiydi. Elde oyuncu bulunmayışı ve bütçe sıkıntısı olmayışı Osman hocanın oynatmak istediği oyun sistemine uygun oyuncuları tercih etmesini sağladı. Osman hoca öncelikle geçen yıl başarı sağladığı oyuncuları ve daha önce çalışıp iyi bildiği oyuncuları takıma kazandırdı. Bunun yanında Konya ve Erciyesspor'da iyi performans gösteren sol bek Bilal Aziz, 1461 Trabzon'da çok iyi sezon geçiren Abdullah Karmil ve Emrullah Kokoç gibi oyuncuları takıma kazandırdılar.

       Bunun yanında yabancı oyuncu transferinde aradıkları özellikte oyuncuları bir türlü bulamadılar. Pouga, Vizio ve artık Türkiye liglerinden iyi bildiğimiz Tonia Tisdell ile lige başladılar. Fakat henüz transfer sezonu bitmeden Pouga ve Vizio ile yollar ayrıldı, Sofiane Hanni ve Mouithys ile sözleşme imzaladılar. Mouthys bekleneni veremedi fakat Hanni'nin takıma katkısı çok oldu. 

       Ankaraspor'un önceki yıllarda yaşamış olduğu sorunlardan biri de taraftar eksikliğiydi. Bunun için gerekli yapılanma gerçekleşmişti ve yeni statları Yenikent'e yapılmıştı. Yenikentliler takımı sahiplendi ve içerdeki maçlarda artık Ankaraspor taraftarını da tribünlerde görmeye başladık.

    Ankaraspor sezon boyuncu ilk altıda kalmayı başardı. 13 hafta liderlik, 13 hafta ise ikincilik koltuğunda kaldı. 38 haftanın 26 haftasını ilk ikide geçirmiş bir takım lig sonunda dördüncü bitirmesi üzücü oldu.

Grafik: Hafta hafta Ankaraspor'un puan sıralamasındaki yeri.
       İlk devrenin bitiminde ikinci sırada yer almalarına rağmen takıma gerekli takviyeleri yaptılar. Balıkesirspor'da iyi bir performans gösteren Caner Arıcı, Mersin İdmanyurdu'ndan Kenan Şahin, Kayseri Erciyesspor'dan Serkan Atak ve Karabükspor'dan Gökhan Ünal ile kadrolarını güçlendirdiler. Kadro derinliği ve hücum oyuncularının fazlalığı gol yollarındaki sorunlarını çözmedi. Çok pozisyona girmelerine rağmen birçok maçta kaçırdıkları goller ile puan kayıpları yaşadılar.

       Osman hocanın oyuncularından yeterli performansı göremediği zamanlarda sinirlerine hakim olamaması ve hakemlere karşı aşırı hırsının kurbanı olması, birçok maçta takımının başında sahada yer almamasına neden oldu. İkinci devrenin başlaması ile lige fırtına gibi başladı ve 10 hafta boyuncu maç fazlalığı avantajını da kullanarak lider kalmayı başardı. Son sekiz hafta kala ilk ikinin dışına çıkması hayal kırıklığı yaratsa da hala play-off için en iddialı takımlardan biri konumundadır.

       Kadroda her mevkide birçok oyuncu bulunması ve kadroda istikrarın sağlanamaması, her maça farklı kadroyla çıkmaya başlamalarına neden oldu. Kaleci İsmail Şahmalı, en çok süre alan oyuncu olurken, sırası ile Ragıp, Abdülkadir, Bilal Aziz, Hanni, Lokman, Galip, Dilaver, Tisdell, Göksü ve Müslüm uzun süre alan oyuncular oldular. Devre arası transferlerinden en çok süre alan oyuncu Caner olurken en az süre alan oyuncu ise Kenan Şahin oldu. Bunun yanında Berkay, Furkan, Muhammet ve Serdar Eylik gibi genç oyuncular forma şansı bulduklarında iyi performans gösteren oyuncular oldular.

       Galip Güzel attığı 9 golle en golcü oyuncu olurken, Sofiane Hanni ve Dilaver Güçlü attıkları 8'er golle Galip'i takip ettiler. Play-off rakibi Samsunspor ile yaptığı iki müsabaka da beraberlikle bitti. Play-off'a kalan  üç takım ile yaptığı 6 maçta toplam 9 puan çıkardı. Attığı 10 gole karşılık kalesinde 9 gol gördü.

       Ankaraspor'un play-off'ta en büyük avantajları, beraber oynamaya alışkın oyuncuların olması, içerde ve dışarda taraftar baskısı olmayışından dolayı aynı oyun yapısı ile oynuyor olmaları ve güçlü prim desteği olacaktır. Bunun yanında dezavantajları; rakiplerin Ankaraspor oyun yapısını artık çözmüş olmaları ve buna kolay önlem alıyor olmaları, oyunun sıkıştığı noktalarda gol vuruşu yapacak oyuncu eksikliği, ofansif oyun yapılarında yeterli çeşitlilikte kombine oyunların eksikliği olacaktır.

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder