8 Mayıs 2014 Perşembe

Play-Off Dosyası: Orduspor

       Özlemini çektiği Süper Lig'e yükseldikten sonra ilk yılında düşme hattının hemen üzerinde yer almış, ikinci yılında ise 28 milyon borçla PTT 1.Lig'e geri dönmüştü.  PTT 1.Lig'e düşmenin üzüntüsü, ödenemeyecek derece büyük bir borç ve üstelik oyuncu alacaklarına karşılık federasyondan gelebilecek transfer yasağı ile yeni sezon hazırlıklarına başladılar.

       Bu sezon başkan Nedim Türkmen'i işin içine çok fazla katmadan Sportif İşlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Tahsin Türkmen ve takımın teknik sorumlusu Erkan Sözeri sorumluluk aldılar ve takımı kurma görevini üstlendiler. Ligden düşünce neredeyse tüm oyuncular ile yollar ayrıldı. Transfer yasağı gelmeden kadro oluşturuldu. 26 kişilik kadro iyi bir şekilde harmanlandı ve tecrübeli oyuncuların yanına kaliteli genç oyuncular takıma kazandırdılar. Yabancı oyuncu tercihleri kalede Belaruslu Valeriy Fomichev, stopere Burkina Fasolu Bakary Soro, hücum hattına büyük katkı sağlayan Gineli Landel, forvet hattı için yine Romen Ionita ve Türkü Cumhuriyetler kontenjanından Branimir Subasic'ten yana kullandılar. Subasic Azerbaycan'da çok etkili futbol ortaya koymuş ve önceki yıllarda Adanaspor birçok defa transfer girişimde bulunmasına rağmen bunda başarılı olamamıştı. Kulübün yüklü miktarda borcu bulmasına rağmen, kulübün standartlarını artırmak, çevreye duyarlı bir kulüp inşa etmek ve sosyal medyayı etkin kullanmak için Orduspor 2.başkanı Uğurcan Ataoğlu, tüm kulüplere örnek olacak çalışmalara imza attığını da söylemek gerek.

       Orduspor lige fırtına gibi başladı ve deplasmanda Adanaspor'a karşı aldığı dört farklı sonuç ile ligin ilk haftasında lider oldu. Bu skor rakibi Adanaspor'un ilk haftada Teknik Direktör değişikliğine gitmesine neden oldu. İkinci hafta sahasında ligin güçlü ekiplerinden Mersin İdmanyurdu ile golsüz berabere kalınca liderliği bir hafta sürmüş oldu.

       Orduspor lig boyunca ilk altı dışına hiç çıkmadı. İkinci hafta kaptırdığı liderliği dokuzuncu hafta tekrar geri aldı ve altı hafta liderliğini sürdürdü. Ligin 12.haftası sahasında G.Antep BŞB.Spor'a kaybettikten sonra deplasmanda 1461 Trabzonspor ile berabere kaldı. 15.haftada sahasında Balıkesirspor'a yenilince liderliği İstanbul BBSK' ne kaptırdı. 18.haftaya kadar sadece Samsunspor deplasmanından galip gelebilen Orduspor en farklı mağlubiyetini 17.hafta Ankaraspor deplasmanında 4-0 ile aldı. 

       İlk devre bittiğinde lider İstanbul BBSK'nün sadece üç puan gerisinde ve ilk devreyi üçüncü sırada bitiriyordu. Transfer yasağı nedeniyle eldeki oyuncuları tutmaya gittiler. Buna rağmen sözleşmesi devre arası biten ve ilk devre oynadığı maçlarda iyi performans gösteren kaleci Fomichev takımdan ayrıldı. Devre arası transfer yapılmıyor olması oyuncuların birbirlerine güvenlerini artırdı ve oyuncuları birbirlerine kilitledi.

Orduspor'un 2.Devre sıklıkla sahaya çıktığı oyun sistemi.
       Orduspor ikinci deve hiç liderlik koltuğuna oturamadı, fakat ligin 35.haftasına geldiğimizde Orduspor puan sıralamasında ikinci sıradaydı ve sadece geriye kalan üç haftaydı. Ligin 32.haftasında sahasında 1461 Trabzon ile berabere kaldıktan sonraki hafta deplasmanda şampiyonluktaki en büyük rakibi Balıkesirspor ile 2-2 berabere kaldı. İçerde Samsunspor ile de berabere kalınca önünde hedefine kolayca ulaşabileceği bir maç vardı, ligde bir iddiası kalmayan Bucaspor maçı. Maçın henüz başlarında penaltıdan Subasic ile golü bulduktan sonra her şey istedikleri gibi gidiyordu. Fakat ikinci golü bir türlü bulamadılar, ikinci yarı Bucaspor rakibine acımadı ve önce Dilaver ardından Rickets ile bulduğu goller ile Orduspor'u hem puansız gönderdi hem de şampiyonluktan etti. Bununla beraber Erkan Sözeri ile sözleşmelerini fesh edip, Hüsnü Özkara'yı takımın başına getirdiler.  Geri kalan maçlarda içeride Ankaraspor'u ve deplasmanda Şanlıurfaspor'u yenmelerine rağmen Balıkesirspor puan kaybetmeyince ligi üçüncü bitirdiler ve playofflar da Mersin İdmanyurdu'nun rakibi oldular.

       Takım halinde iyi savunma yapmaları, Ferhat Odabaşı, Volkan Koçaloğlu ve Erkan Sekman gibi tecrübeli oyuncuların yanında ligin en iyi yabancı stoperlerinden biri olan Bakary Soro'nun oynaması ligde en az gol yiyen takım olmalarını sağladı. Anıl Taşdemir, Subasic, Landel ve Emre Aygün takımın gollerini atan oyuncular ve bu oyuncular Orduspor'un hücum gücünü kuvvetli tutan oyuncular. Bunların yanında Ziya Alkurt'un son haftalarda ortaya koyduğu performans da takıma katkı sağlamaya başladı. Orta alanda defansif yükü Salih Sefercik yüklenmiş durumda ve bunu çok da iyi yapıyor. Penaltı ve ceza sahası üzeri serbest atışlarda çok etkililer.

       Bilal'ın sakatlanıp sezonu kapatması, takımda zaman zaman baş gösteren ekonomik sıkıntılar, Hüsnü Özkara'nın takım ile nasıl bir uyum göstereceği gibi konular Orduspor'un dezavantajları olarak görülüyor. 

Hazırlayan: Namet ATEŞ
UEFA A Lisanslı Teknik Direktör
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder