27 Mayıs 2014 Salı

Sporcu Sağlığı: Sporda Isınmanın Önemi

       Isınma, yapılacak olan antrenman veya yarışmaya başlamadan önceki hazırlık evresidir.

       Birincil olarak ısınmanın yapılması dolaşım sistemini hazırlamaktır. Beyinden gelen uyarıyla vücut ısısı yükselir. İç ısının dış ortama veya dış ortama iç ısının uyum sağlamasıyla terleme oluşur. İlk olarak genel ısınma yapıp daha sonra özel ısınmayla yapılacak olan antrenmana geçilmelidir.

       Genel ısınma branşa özgü olmayan dolaşım, iskelet, sinir ve kas sistemlerini hazırlamak olarak düşünülebilir. Özel ısınma ise branşa özgü olan ısınmadır. Genel ısınmaya örnek verilecek olursa kültür fizik hareketleri, özel ısınmaya örnek vermek gerekirse karşı karşıya pas yapmak, top sürmek gibi şeyler sayılabilir.

       Isınmanın iyi olması enerji sistemlerini daha olumlu kullanma, eklem hareketliliğini artırma,
motorik (kuvvet, sürat, dayanıklılık, esneklik, koordinasyon) özelliklerden daha fazla verim almamızı sağlar, performansı en üst düzeye çıkarır, sakatlıkları önler. İyi bir ısınma kasın daha hızlı kasılmasını sağlar, reaksiyonu olumlu etkiler.

       Fakat ülkemizde gerek antrenörler gerekse sporcular ısınmaya gereken önemi vermemektedir. Burada kişilerin eğitim düzeyi, yaşı, profesyonel anlayışı vb. gibi durumlar etkili olabilmektedir.

       Son olarak halı sahadaki kişilerin maç sonundaki konuşmalarına şahit olmuşunuzdur, ''Abi ya bir yarım saat daha olsa oynarım valla" İşte burada kilit nokta maça ısınmadan başlayıp maç yapmaktır. Antrenman veya yarışma sonunda mutlaka soğuma gerçekleştirilmeli. Gelecek yazımda görüşmek dileğiyle...

Hazırlayan: Hakan NERGİS
Sport Coach, Nutrition and Medical Sport Expert
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder