2 Haziran 2014 Pazartesi

Gizli Kahraman: Mehmet Topal

       2013-14 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan Fenerbahçe’nin bu başarısında, sergiledikleri performanslarla öne çıkan birçok oyuncusu oldu. Kariyerinin tartışmasız en iyi sezonunu çıkaran Caner Erkin’i, kritik maçlarda golleriyle ayyuka çıkan Emanuel Emenike’yi, Fransa’da gol kralı olduğu dönemde sergilediği muhteşem performansı yeniden izlettiren Moussa Sow’u ve uzun lig maratonunda disiplinli oyunundan taviz vermeyen Dirk Kuyt’ı bu oyuncular arasında gösterebiliriz. Ancak saydığım oyuncular kadar ön plana çıkmasa da Fenerbahçe’nin oyun planındaki en kilit rolü Mehmet Topal üstlenmekteydi. Ersun Yanal ile birlikte kabuk değiştiren Fenerbahçe’de savunma ve hücum bağlantısını üstlenen Mehmet Topal, şampiyonlukta hayati bir rol oynadı.

       Yanal’ın Fenerbahçe’ye oynatmak istediği “Baskılı Hücum” oyununda kanat varyasyonları önemli bir yer tutmaktaydı. Yanal’ın oynatmak istediği bu sistemde, savunma bekleri birer hücumcu rolündeydi. Beklerin hücuma yön verme kimliği üstlenmesinde Mehmet Topal’ın ön libero mevkiinde bek hücumlarını cesaretlendiren sistematik görevini başarıyla yerine getirmesi etkili olmaktaydı. Topal’ın görevini başarıyla yerine getirmesi, sistemin işlemesine ve Caner Erkin-Gökhan Gönül ikilisinin başarılı bir performans sergileyerek Fenerbahçe hücumlarına yön vermesinde etkili oldu.

       Mehmet Topal’ın bu ehemmiyetini kaybettiği müsabakalarda Fenerbahçe, oyun sisteminden taviz vermek zorunda kalmış ve istediği oyunu sahaya yansıtmakta güçlük çekmiştir. Örneğin; ligin ilk yarısında oynanan Karabükspor ve gene ilk yarıda oynanan bir başka maç olan Beşiktaş maçının ilk yarısında; Mehmet Topal, sistemdeki kimliğinin dışına çıkarak savunma ikilisinin arasına daha çok girmiş ve Fenerbahçe hücumları bu sebeple sekteye uğramıştır. Bu durum Fenerbahçe’nin sahada etkisiz bir görüntü çizmesine, rakip takımın oyunda üstünlük kurmasına, beklerin hücum varyasyonlarında etkisiz kalmasına ve takım savunması ile hücumu arasındaki bağlantının kopmasına neden olup kötü oyunu beraberinde getirmiştir.

       İkinci toplar ve rakip ataklarında, karşılayıcı olarak görev alan Mehmet Topal, bu görevi başarıyla yerine getirmiş ve Fenerbahçe’nin oyunu rakip yarı sahaya yıkmasında etkili rol oynamıştır. Kısacası Mehmet Topal, Ersun Yanal’ın sisteminde, sahadaki oyunu belirleyen adam olmuş ve sistemin başarılı olmasındaki en önemli rolü başarıyla üstlenmiştir.

Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder