16 Haziran 2014 Pazartesi

Maç Analizi: Arjantin 2-1 Bosna Hersek

Arjantin’den Kimse Başarı Beklemesin
       Dünya Kupası F grubu ilk maçında Arjantin ile Bosna Hersek karşı karşıya geldi. Maracana Stadı'ndaki tarihi maçta futbolseverler istediği keyfi alamasa da Arjantin, maçı 2-1 kazanarak gruplara 3 puanla başladı.

       Maç Bosna Hersek’İn talihsiz bir şekilde başladı.. Arjantin bu golle öne geçti.. İlk dakikalarda böyle bir golü kimse beklemezdi.. Arjantin sahaya 5’li defans hattı önlerinde iki merkezi orta saha, serbest oynayan Messi, kanatlarda da Aguerro ve Di Maria şeklinde Maracana’ya çıktı.. Golden sonra oyun kontrolünü eline alan taraf Bosna Hersek oldu..  Çok net pozisyon bulamadılar..Arjantinli yıldız Messi’nin kalabalık Boşnak futbolcuların arasına girme çabaları sonuç vermediler.. Boşnak defans hattı,Messi’ye ikili üçlü sıkıştırmalarla oynatmamayı başardı ilk yarı itibariyle..

       Arjantin’in dengesiz ve kalitesiz bir defans hattı olduğunu inanıyorum.. Bosna Hersek daha cesaretli oynayabilirdi.. Hatırlarsınız bi ara Messi’nin Bosna Hersek atak halindeyken yay üzerinde Misimovic veya Dzeko’yu kontrol etmeye çalıştığını gördük.. Savunmaya destek her zaman güzeldir hücum oyuncuları için ama Boşnaklar  5’li hatta bazen daha da kendi bölgesine tamamen gömülen Arjantin savunmasını geçebilirlerdi.. Dzeko’yu topla çok fazla buluşturamadılar.. Duran toplarda çizgi halinde ve önde olan Arjantin savunmasının bu taktiği iş yaptı. Ancak bu ofsayt taktiğinin geçerli olduğunu göstermez. Boşnaklar gününde olsalardı derin toplarla içe doğru sızabilirlerdi ansızın..  İlk Dünya Kupası heyecanı, ilk maçı oynuyosunuz ve rakibiniz de Arjantin… Çekingenlik, korkaklık heyecan… Bunlar normal şeyler elbette… Arjantin savunması Maracana’da dersini iyi almış olmalı… Yoksa hücumda çoğalan takımlara karşı rezil olabilirler..  Toparlayıcı güç olarak o savunmada Mascherano stoper olarak gözükseydi daha pozitif yorumlar yapılabilirdi..

       İlk yarıda zaman zaman geride açıklar veren Arjantin ikinci yarıda oyun kalitesi ibresini biraz yukarıya çekti..  Ancak top rakipteyken ilerideki üçlünün geri dönmemesi, orta saha ve hücum kombinasyonunu bozdu.. Arjantin’in de üzerine gitmesi gerek en büyük sorunlardan biri de bu.. O zaman iş yaratıcılığıa ve bireysel çabaya kalıyor ancak iş buraya kadar geldiğinde savunmaya hızlı dönen ve sıkıştırmalar yapan takımlar Arjantin’i kilitlemeyi başarıyor..  Potansiyellerini bilinçli kullanmaları lazım..

       Bosna’nın dar alanda ara pas denemeleri çok hoştu..  Bunu sık sık denemeliler..  Messi’ye engel olamayacağı dakikalar gelmişti Bosna’nın ve işte ‘bireysel çabaya kalan’Arjantin farkı ikiye çıkardı..  Sonrasında Bosna Hersek’in tarihindeki ilk Dünya Kupası’ndaki golü geldi, umut oldu.. Yetmedi..

       Bosna Hersek’in gruptaki iki maçı da kazanacağını hissediyorum..  Maçta sırıtmadılar.. Dzeko da devreye girerse çok iyi olacak.. Cesaretli ve daha yaratıcı olabilselerdi bugün Arjantin için bambaşka konuşuyor olacaktık. Ancak Tangocular da sevinmesin savunma bloğundaki sorunları çözmedikçe çeyrek finalin ötesi hayal olur.. Bir de Sabella’nın Mascherano tercihini bir kez daha gözden geçirmesi gerekiyor.. Messi’yi özgür bırakma fikri kötü değil ancak çok yoruluyor Messi.. Özgür kullanmak istiyorsa Sabella, oyun planını maç içerisinde değiştirmesi lazım.. Aksi halde oyunu dikte eden taraf olmaları çok ama çok zor benden söylemesi..  Benim umudum yok Arjantin’den.. Takım oyunu oynayarak bireysel çabadan ziyade oyuna her yanıyla farklılık ve kalite katan her yönüyle kompakt oynayıp  skora giden bir Arjantin izlemek bu yıl da çok zor..

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder