15 Haziran 2014 Pazar

Maç Analizi: İngiltere 1-2 İtalya

ZOR DA OLSA İTALYA…
       Dünya Kupası’nın üçüncü gününde D Grubu’nun bir diğer maçı İtalya ile İngiltere arasında oynandı..  Ölüm grubunda yer alan İtalya ve İngiltere kozlarını Manaus’ta paylaştı..

       Maç ilk dakikalarda beklenilen şekilde düşük ritimli başladı.. 4-2-3-1 şablonunda sahaya çıkan İngiltere ilk bölümde uzaktan denediği şutlarla rakip kaleyi bunalttı.. Hücumda Rooney dışında son derece istekli ve hareketli bir İngiltere gördük. Gerçi bu görüntü İngiliz Milli Takımı’nı yakından takip edenler için sürpriz olmadı. İngilizler genelde iyi başlar hücumu düşünür, atarsa atar atamazsa zaten yer.. İtalya top rakipteyken o bilindik sıkı savunmasından uzaktı. Böyle olmasında Prandelli’nin de etkisi var çünkü İtalya denildiğinde artık eskisi gibi sadece savunma merkezli futbol akla gelmiyor.. Hücumu ve atak varyasyonlarını daha çok önemsiyorlar.. 4+ De Rossi defansif kurgusuyla sahaya çıkan İtalya orta alanda pek de üretken olamadı.. İngiliz savunması sahayı iyi parselleyerek İtalyanlara geçit vermedi uzaktan şuta zorladı.. Tempoyu belirleyen taraf İngilizlerdi..  Geride açık da vermediler.. Pirlo’nun kilidi çözmesi gerekti.. “Başkan” işbaşındaydı ama ona eşlik eden arkadaşları verimli olamadı. Pirlo o kadar güzel top sürüyor ki ona traktör versen tarlayı da kusursuz sürer..  Dakikalar 34’ü gösterdiğinde üzerine doğru gelen pas sonrası güzel bir vücut hareketiyle topun üzerinden atlayan Pirlo Marchisio’nun attığı golde kilidi çözdüğünü ilan etti..  Kalabalık savunmayı uzaktan şutlarla delmeye çalışan İtalya golü de uzaktan atılan bir şutla buldu..

       İngilizler savunma olarak çok diri gözüktü..  Baskılı oynayan İngiltere’de maçın en kötüsü Rooney’İn yaptığı ortada çok geçmeden Sturridge eşitliği sağladı.. Hem Sturridge hem de Sterling gününde…  Bireysel çabalarla da pozisyon yarattılar. Sturridge ve Sterling’e  Rooney de eklenince (golden sonra) İngiltere verimliliğini arttırdı.. Ama Rooney gole kadar müdafaada son derece kötü göründü.. O kanattan Darmian kaptığı toplarla atak geliştiriyordu..  İtalyanlar tempoyu belirleyen taraf olamadıkça sıkıntı yaşadı, yaşayacak.. İngilizler oyunun ritmini belirleyen özellikte top oynayabiliyor.. Pirlo’nun yanına onun yükünü azaltacak yaratıcı ve uzun top atacak zaman zaman topu tutacak bir adam daha lazım.. Bu anlamda Pirlo’nun çevresinde olan Verratti biraz eksik kaldı.. Pirlo’ya direkt bir baskı yapmadı İngiltere ancak pas alanını sıkıştırmayı başardı.. En azından gol tehdidi Balotelli’yi iyi tuttular..

       İkinci yarı tempolu başladı.. İlk yarıdaki hareketli ve bol reaksiyon gösteren İngilizler kaleye doğru sokuldular ancak Sirigu, özellikle Sterling’in şutunu çok güzel çıkardı.. Dedik ya Balotelli’yi topla buluşturmada ciddi sıkıntı çekiliyor diye..  İşte diri ve dikkatli olan İngiltere savunma dörtlüsü karşısında alternatif üretmek zorundaydılar.. İtalyanlar maç boyunca kullanmadıkları sağ kanattan geliştirdiği atakta Candreva’nın ortasında en sevdiği toplardan birini alan Balotelli bir kez daha İtalyanları öne geçirdi.. İngiliz savunmasının ceza alanında Balotelli’yi arka direkte yalnız bırakması son derece kötüydü.. Yine de  İngilizler golden sonra oyundan düşmedi. Driplinglere devam edildi. Özellikle yalancı ve delici koşularla pozisyon üretmeye çalıştılar.. Kanattan girişimler İtalyan savunmasını rahatsız edecek düzeydeydi..

       Top bu bölümden sonra İngiltere’de daha fazla kaldı.. İtalya’da Insigne girmeliydi.. Oyunun gidişatını belirleyici ayağında top tutan ve çalım kabiliyeti yüksek bir oyuncuya ihtiyaç belirdi.. Prandelli’nin Candreva’yı Verratti’yi oyundan alması doğruydu elbet ama İnsigne girmeliydi.. İngiltere’de Lallana daha erken girmeliydi.. İki takımın hocaları hamle seçeneklerini iyi kullanamadı.. 

       Bana maçın hakkı beraberlik gibi geldi.. İngiltere’den ummadığım derecede (İtalya’ya karşı) iyi futbol izledim.. İngilizler denk takımlara karşı sıkıntıları her daim oldu.. Bunun üstesinden gelebilecek niteliğe sahipler.. Bugünkü oynadıkları futbol Uruguay ve Kosta Rika karşısında yeterli göründü.. Daha fazla dripling daha fazla rakibi rahatsız eden haraketli oyun ve uzaktan şutlarla İngiltere gruğta ikincilik için çok şanslı.. İtalya ise kapanan savunmalara karşı çeşitli hücum varyasyonları geliştirmeye devam ettiği taktirde ve bir de Pirlo’yu saha içinde dinlendirebilecek seçenekler olması şartıyla turnuvada yarı finale kadar gidebilir..

Hazırlayan: Orhun ALİCİKOĞLU
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

1 yorum:

  1. İngilizlerin ikinci yari boyunca sag kanattan yaptiklari buna kose vuruslarida dahil hic bir ortanin yanilmyrsam 8 ortaninhic bir sekilde ingiliz futbolculara temas etmemisi ve frikiklerin verimsiz kullnilmasi onlar icin buyuk handikapti ve bence macin en enteresan pozisyonu da oyunun son boumnde pirlo nun kullandigi frikikti ingiliz kalecinin o saskkn bakisi yillarca unutulmaz bu arada italyanin ikinci golundeki ingiliz savunma oyuncusunun aldgi pozsyonda gayet ilgncti

    YanıtlaSil