22 Ağustos 2014 Cuma

İnceleme: Balıkesirspor 2014-15

       2013-14 sezonunda PTT 1.Lig'de mücadele eden Balıkesirspor, uzun yıllar sonra çıktığı bu lige yabancı olmasına rağmen ilk sezonunda başarılı olarak Süper Lig'e çıkmış ve herkesi şaşırtmıştı. İlk 6 için dahi şansı zayıf görülen kırmızı-beyazlılar, İsmail Ertekin'in de sözlerinde değindiği gibi belirli imkanlarla çok büyük bir iş başararak eşi benzerine az rastlanır bir hikaye yazdılar ve bir şehrin neredeyse yarım asıra yakın özlemini dindirdiler.

       Balıkesirspor'un 73 puan gibi PTT 1.Lig seviyesi için oldukça yüksek bir puanla ligi ikinci bitirerek Süper Lig'e merhaba demesinde hiç kuşkusuz takımından taraftarına birlik ve beraberliği, takım oyunu, saha içi ve saha dışı gibi sonuçta belirleyici olan bu faktörleri en olumlu şekilde sağlaması Balıkesirspor'a başarıyı getirdi. Her futbolcu süre aldığı zaman içinde elinden gelen gayreti fazlasıyla gösterirken, futbolcular arasında Muhammet Reis, Rıza Efendioğlu, Ertuğrul Arslan, Atokara Lalawele, Kwame Karikari gibi bazı oyuncular şampiyonlukta büyük pay sahibiydiler. Yeni sezon yapılanması içinde çeşitli nedenlerden dolayı bu isimler ile kulübün yolları ayrılırken birçok oyuncu ise kadroya dahil oldu. Balıkesirspor'un başkanlığını 2.Lig'e çıktığı 2010-11 sezonundan bu yana Tuna Aktürk yapmaktadır. 5.başkanlık yılını tartışmalı bir şekilde kazanan Tuna Aktürk ve yönetimi şampiyon teknik direktörü İsmail Ertekin, yardımcı hocası Deniz Kolgu ve kaleci antrenörü Abdullah Kılıç ile bu sezon da devam etme kararı alarak yeni sezona merhaba dedi.

KALECİLER
       Geçen sezonu 4 kaleciyle geçiren Balıkesirspor'da Richard Kingson'ın sözleşmesi bitince takımdan ayrıldı. Zeki Ayvaz Trabzonspor'dan dahil olurken, kampa katılan Boşnak kaleci Kenan Hasagic'in Türk statüsünde oynayamayacak olması nedeniyle kalenin eldivenleri birkez daha başarılı Emrullah Şalk'a kalmış oldu. Umutcan Yüksel ve Fevzi Çakıcı gibi genç kalecilerini başka takımlara kiralayan Balıkesirspor, Zeki ve Emrullah'ın yanında kaleyi bazı maçlarda koruyan Ertuğrul Furkan ile beraber kaleyi savunması beklenen isimler.

SAVUNMA
       Savunma dörtlüsünden sağ bek Uğur Akdemir sol bek Kerem Can Akyüz ile stoper Hasan Hatipoğlu takımda kalırken şampiyonlukta büyük pay sahibi Rıza Efendioğlu ve Murat Sözgelmez ile yollar ayrılmıştı. Transfer çalışmaları neticesinde takıma stoper olarak Braga'dan Nuno Andre Coelho, Gençlerbirliği'nden Ante Kulusic, Şanlıurfaspor'dan Abdülhamit Yıldız ile Bucaspor'dan sağ bek Okan Alkan, Manisaspor'dan sol bek Bülent Cevahir'i alan Balıkesirspor bu bölgedeki transferlerini diğer mevkiilere göre daha erken bitirmiş oldu. Nuno-Kulusic, iki yabancı stoperin uyumu Balıkesirspor'un geleceği açısından büyük önem taşırken Uğur-Kerem Can Akyüz gibi beklerin yanına gelen yeni isimler ile beraber ortalama bir geri dörtlüyü alternatif isimleriyle yakalamış gözüküyor. Lige yeni çıkan bir ekip olarak 28 yaşındaki ülkemizi tanıyan Kulusic ile Braga'da birçok Avrupa kupası deneyimi yaşamış Nuno Andre'nin hem takıma hem de yanlarında oynayacak olan isimlere büyük katkılar vermesi bekleniyor.

ORTA SAHA
       Geçen sezon Balıkesirspor'un başarısında hücumdaki etkinliğinden çok defansif karakterli oyuncuların sorunsuz oyunu en büyük katkıyı sağlamıştı. Defansif yükünü çeken isimlerden Ertuğrul Arslan ile Deniz Vural ayrılırken Aykut Çeviker ve Khalifa Jabbie ise yeni sezon yapılanması içinde takımda kaldılar. Manisaspor'dan Eray Ataseven ve Guımares'ten Andre Santos da takımın bu bölgedeki yeni transferleri olurken takımın başarısında büyük pay sahibi olan kanat oyuncusu Atakora Lalawele ile zaman zaman sol kanatta ve genellikle uçta gördüğümüz Kwame Karikari, Balıkesirspor'un hücum etkinliğini üst düzeye çıkaran isimlerdi. Bu kurguda gerek defansif gerek orfansif başarıyı iyi sağlayan ekipte şimdi bazı taşlar değişmiş oldu. Trabzonspor'dan Alanzinho ve kaptanı Muhammet Reis'in yerine alınan Venezuelalı Ronald Vargas bu değişimdeki Balıkesirspor'un yeni yüzleri oldular. Büyük coşkuyla karşılanan Vargas ile hazırlık maçlarında beklenilenden iyi bir performans gösteren Alanzinho ile beraber şampiyon kadrodan kalan Burak Çalık ve genç İlhan Depe yine takımda hücum anlamında reaksiyon verebilecek dinamizmi yüksek oyuncuları olarak göze çarpmaktadır. Bu isimlerin dışında hırsı ve mücadeleciliğiyle tanınan Murat Gürbüzerol da yine İsmail Ertekin'in beklenti içinde olduğunda bir oyuncu.Orta sahadaki savunma yükünü çekecek olan Aykut-Jabbie-Eray-Andre Santos gibi 4 oyuncudan kimlerin daha makul ikili olacağı lig başladıkça daha net ortaya çıkacak gibi duruyor.Yeni transfer olması nedeniyle ve sezon açılış maçı olan Kallonis karşılaşmasında sık sık ileri çıkışlarıyla dikkat çeken Portekizli oyuncunun yanında Aykut görev almıştı. Bu alanda oldukça vasat bir performans gösteren ikilinin hem Aykut'un hem de Santos'un takım, şehir yeni oluşum içerisinde henüz hazır bir görüntü çizemediklerini söyleyebiliriz.

       İsmail Ertekin'in çok şeyler beklediği İlhan Depe'yi de geçen sezon 1.Lig incelemesi adı altında ısrarla belirtmiştim. Oyuncu kendini tamamlayabilir ve aşama atlayabilirse oldukça yeteneği yüksek, takımda fark yaratabilecek ender isimlerden. İlhan Depe geçen sezon inişli çıkışlı bir performans gösterirken oyun ritmini çoğu zaman bulamamıştı. Kallonis maçında taraftarlarca ilk maçtan dahi sempati kazanan Alanzinho ve Vargas iyi sinyaller verdi. Bu oyuncular için şimdilik geniş bir değerlendirme yapmak çok doğru olmayacağı gibi yine de bu oyuncuların performansının belirli bir seviyenin altına düşmeden takıma katkı vermesi herkesin en büyük dileği olduğunu söyleyebiliriz.

FORVET
       Balıkesirspor'un geçen sezon devre arasında kadroya katttığı ve Karikari'nin sakatlığı nedeniyle yokluğunda adeta ilaç olan Muğdat Çelik, takıma geldiği günden itibaren büyük katkılar vermiş ve Balıkesirspor'un zora düştüğü anlarda koşarak yetişmişti. Boluspor maçında ilk defa sonradan oyuna girip süre alan oyuncu o gün için zor giden maçta golün asistini yapmış ve sonrasında attığı kritik gollerle skor üretici ve rakip için yıpratıcı bir isim olmuştu. Yeni sezonda da takımda yer alan Muğdat Çelik hücumun sağ kanadında ve ileri uçta Balıkesirspor adına en büyük silahlarından biri.

       Galatasaray'dan takıma dahil olan Sercan Yıldırım ise Bursaspor'da gösterdiği performansını son yıllarda gösterememiş ve gittiği takımlarda hep bir düşüş içinde olmuştu. Balıkesirspor ile yeniden doğmak isteyen oyuncu da Muğdat gibi hücumun sağında ve uçta genellikle görev alıyor. Son hazırlık maçında çok da iyi görünmeyen oyuncunun ilerleyen zamanlarda nasıl bir görüntü sergileyeceğini herkes çok merak ediyor. 2005-06 sezonda gol kralı olan Gökhan Ünal da Balıkesirspor'un tecrübeli golcüsü olarak dikkati çekerken, o da Sercan gibi maziyi arayan isimlerden. Karabükspor-Ankaraspor gibi takımlarda şansını deneyen oyuncu 30 yaşını geçti ve birçok kişi tarafından fazlaca eleştrilen bir isim oldu. Gökhan Ünal'ın tecrübesiyle sürpriz bir performans gösterip takıma ne gibi bir katkı vereceği ya da eski hayal kırıklıkarını yaşatıp yaşatmayacağı hem kendisi hem de takım adına herkes tarafından dikkatle izleniyor. Ali Öztürk ismi Balıkesirspor için sembol denebilecek bir isim. Yaşarken olunan bir efsane de diyebiliriz onun için. Balıkesirspor'da 2007-08 sezonunda 3.Lig'de sırtına geçirdiği formayla tam 7 sezon geçirerek, 8.sezonunda Süper Lig'deki Balıkesirspor'un kadrosu içinde bulunmanın gururunu ve başarısını yakalamış oldu. En büyük hayalim Balıkesirspor'u ve kendimi bu forma altında Süper Lig'de görmek diyen oyuncu hayalini gerçekleştirmiş oldu. Ali Öztürk güçlü ve yıpratıcı fiziğiyle defans oyuncularına sorun yaşatan bir isim. Tecrübe kazandıkça oyununu daha da geliştiren Kocapabuç lakaplı oyuncu, Balıkesirspor'un süre aldığı zaman yine en büyük kozlarından biri olacak. 3.Lig ve 2.Lig günlerinden bu yana takımda olan ve dönem dönem başka takımlara kiralan Sinan Uzun da forvette Ali gibi uzun zamandır Balıkesirspor bünyesinde yer alan bir oyuncu olarak dikkat çekiyor. Sinan Uzun'un 2014-15 sezonu kadro yapılanması içerisinde forma şansı bulması zor gözürken oyuncunun yeniden kiralanması bekleniyor.

GENEL BAKIŞ
       Balıkesirspor'un Türk liglerinde son yıllarda gösterdiği başarılarla üst üste kademeler atlayıp Süper Lig'e gelinmesi şehrin ve taraftarın hayal bile edemeyeceği bir durumdu. Amatör kümede geçen yılların ardından son 9 sezondur profesyonel liglerde mücadele eden kırmızı-beyazlılar istikrarlı bir grafikle bu günlere gelmeyi başardı.

       2014-15 sezonunda oyuncu yapılanmasında köklü değişiklere giden takım için fazla transfer yapılmasının zarar getireceği söylenebilir, fakat Balıkesirspor'un geçen sezon kadrodan kalan 10-12 oyuncu dışında ayrılan ve yetersiz kalan oyuncuların yerine transfer yapılması fazlasıyla gerekliydi. PTT 1.Lig için bile yetersiz olan ve çoğu zaman kriz anlarında eldeki diğer oyuncularla idare edilen takım, bu sezon da birkaç bölge dışında imkanlar ölçüsünde alternatifler yaratılmaya çalışıldı. İsmail Ertekin'in transferi kapattıklarını bildirmesine rağmen Balıkesirspor'un kalede ve bitirici golcü anlamında ilerleyen süreçte sorunlar yaşaması doğal gibi gözüküyor. Kadrosunda 6 yabancı oyuncu bulunan takımda 5'inin ilk 11'de çıkacağı düşünüldüğünde mantıklı gibi görülse de uzun lig maratonunda takıma katkı sağlayacak alternatif yabancı oyuncular da takıma eklenebilir.

Balıkesirspor 2014-15 Transferleri / Çizim: OLCAY SAYAN
       Hazırlık kampını Bolu'da geçiren Balıkesirspor yurtdışında yapması planlanan kampı çeşitli maddi nedenlerden dolayı iptal etmişti. İki ayrı kamp dönemini de burada yapan kırmızı-beyazlılar birçok hazırlık maçı oynadı. Hazırlık maçlarında Ermeni rakibi Alakshert'e 2-0, Boluspor'a 2-1 yenilen takım Mersin İdmanyurdu'yla 2-2 berabere kalırken, Azeri ekibi Azal'ı 2-1, Adanaspor'u 2-0, Gaziantep BB'yi 3-0 ve en son olarak da Balıkesir'de oynadığı ve yoğun yağmurun damga vurduğu maçta Yunanistan Ligi takımlarından AEL Kallonis'i de Alanzinho ve Ronald Vargas'ın golleriyle 2-1 mağlup etmeyi başarmıştı.

       Lige çıkması nedeniyle fazla tanınmayan ve eleştirlen Balıkesirspor'un Süper Lig arenasında neler yapacağı merakla beklenirken, dışarıdan bakılan gözlerle sıkça küme düşmenin en büyük adayı olarak gösteriliyor. Balıkesirspor'un iki sezon üst üste şampiyon yapan hocası İsmail Ertekin'i, hiçbir maçta yalnız bırakmayan güçlü taraftarı ,istikrarlı ve yetenekli Türk oyuncuları ve Avrupa deneyimli yabancı oyuncularıyla beraber herkesi şaşırtıp başarılarını bu ligde de sürdürmek istiyor. Balıkesirspor'u, yönetimini ve taraftarını bu sezon oldukça zor bir sezon bekliyor. Süper Lig'de Anadolu takımlarının göz ardı edildiğini basının ve diğer bütün güç odaklarının İstanbul takımları üzerine yoğunlaştığı düşünüldüğünde gerek saha içinde gerek saha dışında Balıkesirspor'dan bir parça taşıyan veya onun parçası olan herkesin bir olması ve dik durması gerekiyor. Son başkanlık seçimleri ve kombine fiyatları yüzünden taraftarlar arasında bölünmeler yaşansa da Balıkesirspor'un hayata geçirilen Passolig uygulamasında Konyasporla beraber en çok kart satışı yapan Anadolu takımı olarak dikkat çekmekte. Neredeyse son 10 yıldır yakından takip etmeye çalıştığım Balıkesirspor'un 2014-15 sezonunda Süper Lig'de vereceği kavgayı ve neler yapacağını hep birlikte izleyip göreceğiz.

Hazırlayan: Onur DÜNDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

2 yorum: