18 Ağustos 2014 Pazartesi

İnceleme: Mersin İdmanyurdu 2014-15

       Geçtiğimiz sezona küme düşen bir takım olarak başlayan Mersin İdmanyurdu, kurduğu tecrübeli kadroyla belki de ‘’ya tamam, ya devam’’ sezonunda Süper Lig’e çıkmasını bildi. ’’Ya tamam, ya devam’’ dememizin bir nedeni var tabii ki... 60 milyon borç, takıma küsen halk ve statta sadece takımın taraftar grubu olan Şeytanlar Grubu’nun olması. Teknik direktör Hakan Kutlu ve inanmış oyuncuları bu zorlukların üstesinden geldiler ve takımı Süper Lig’e taşıdılar. Yeni sezonda Hakan Kutlu ile devam edilmeyecekti. Hocaya teşekkür edildi ve tecrübeli antrenörlerden Rıza Çalımbay ile anlaşmaya varıldı. Yeni sezona başlamadan yönetimden gelen açıklamalarda, önceki yıllarda düştükleri hatalara düşmeyeceklerini, kulübün daha kurumsal bir yapıda olacağını, alt yapıdan her sezon A takıma kazandırılmak üzere oyuncu çıkarmak istedikleri yönünde açıklamalar yaptılar. Mersin İdmanyurdu, eğer geçtiğimiz sezon Süper Lig’e çıkamasaydı   gelecek olan transfer yasağıyla ve bitmiş vaziyette olan alt yapısıyla paraşütsüz amatör lige düşüp, tarihe karışacaktı belki de.

       Rıza Çalımbay geldi, önce takımda kalacakları belirledi. Transfer listesi oluşturdu, yönetime listesini verdi ve transferler başladı. Şimdi Mersin İdmanyurdu’nun kadrosunu ele alalım.

KALECİ
       Mersin İdmanyurdu geçtiğimiz sezon kalesini koruyan Ahmet Şahin ve Behram Zülaloğlu ile yolları ayırdı. Ahmet Şahin PTT 1.Lig’in en güçlü takımlarından Ankaraspor’a transfer olurken, Behram için Karşıyaka ve Elazığspor haberleri çıkmaya başladı. 3.kaleci Muammer Yıldırım takımda tutulan tek kaleci oldu. Kaleye 2 takviye yapıldı. Birisi Sivasspor’un yedek kalecisi Nihat Şahin, diğeri de Beşiktaş’ın genç kalecisi Günay Güvenç. Günay geçtiğimiz sezonu Adanaspor’da tamamladı. Günay’ın geçen sezon yaptığı hataları düşündüğümde Süper Lig için ne kadar yararlı olabileceği konusunda endişelerim var. Nihat için de düşüncelerim aynı. Süper Lig’de toplam 9 maça çıkan Nihat hakkında net bir yorum yapamıyorum. Rıza hocanın eski öğrencisi olarak alınan Nihat’ın performansını merak ediyorum. Şu durumda takımın en zayıf bölümü kale gibi duruyor. Şu zamana kadar takımda 7 yabancı bulunduran Mersin İdmanyurdu’nun kaleye bir yabancı alabileceğini düşünmekteyim. Transfer döneminin başlamasından beri Malmö’nün genç kalecisi Robin Olsen’i kovalayan Mersin İdmanyurdu takımının bu transferde işi oldukça zor görünüyor. İskandinav liglerini takip eden arkadaşlarımıza sorduğumuzda Olsen’in performansında harika bir artış var ve Malmö’de oyuncuyu bırakmak istemiyor diyorlar. Ancak her ne olursa olsun Mersin İdmanyurdu’na şu durumda kaleci takviyesi şart.

SAVUNMA
       Geçtiğimiz sezondaki stoper ikilisini (Milan Mitrovic-Efe Halil Özarslan) kadroda tutan Mersin İdmanyurdu, bu bölgeye iyi transferler yaptı. Ligimizin tecrübeli oyuncusu Servet Çetin’i kadrosuna dahil eden Mersin İdmanyurdu ayrıca, Rıza Çalımbay’ın geçen sezon Çaykur Rizespor’a transferini istediği, ama sonuca ulaşamadığı oyuncu Loret Sadiku’yu kadrosuna kattı. 23 yaşındaki Sadiku için referanslar gayet iyi. Hem ön libero hem stoper oynayabildiği belirtilen oyuncunun performansı merak konusu. Ayrıca hem stoper hem sol bek oynayan Hatayspor’un genç oyuncusu Mehmet Enes Sığırcı da kadroya dahil edildi. Hatay basınında çıkan haberlere göre genç oyuncu, 20 bin TL’ye devre arasında Erzincan Refahiyespor’dan alındı, 670 bin TL’ye Mersin İdmanyurdu’na satıldı. Özellikle Hatayspor-Alanyaspor play-off finalindeki performansıyla göz dolduran oyuncu, hem sol bek hem de stoper için alternatif olacak.

       Sol bek için Antalyaspor’un tecrübeli oyuncusu Gökçek Vederson’u  alan Mersin İdmanyurdu, bu bölgeye de iyi bir transfer yapmış oldu. 33 yaşındaki oyuncu yıllardır ülkemizde oynamasına rağmen, gayet istikrarlı bir oyuncu. Her yıl ortalama 27-28 maçı olan Wederson’un sakatlık yaşadığı çok nadir görülmüştür. Türk statüsünde olması da en büyük avantajlarından birisi.

       Sağ bek için şu anda sıkıntılar var. Serkan Yanık, Hakan Olkan gibi isimler var. Serkan geçen sezonu sakat bitirdi. Hakan ise 3.Lig’den yeni transfer edildi. Yine sağ kanattan Güven Varol, bu bölgede alternatif olabilir. Son günlerde çıkan haberlere göre Mersin İdmanyurdu bu bölge için Serkan Balcı ile söz kesmiş. Transfer sonuçlanırsa Serkan Balcı tercihi gayet iyi olur. Tecrübeli, mücadeleci bir oyuncu. Başarılı olacağını düşünüyorum. Yerel basında çıkan haberlere göre Nazilli’den transfer edilen Mehmet Taş da kamp boyunca bu bölgede denenmiş.

       Mersin İdmanyurdu, savunmasını gayet sağlama almış gibi görünüyor. Gelirse sağ bekte Serkan Balcı, gelmezse transfer edilecek yerli oyuncu, sol bekte ise Gökçek Wederson. Stoper tandemini tam olarak çözemedim. Eğer Rıza hoca Mitro-Servet ikilisini oynatmaya kalkarsa bu ikili biraz ağır kalabilir. Mitro’yu yedek bırakır, Sadiku-Servet ikilsini de oynatabilir. Bunu zamanla göreceğiz.

ORTA SAHA
       Ön liberoda oynayacak bir çok futbolcu olması dikkat çekiyor. Berkan Afşarlı, Loret Sadiku, Kudbettin Tekin Oğrak, Mehmet Taş. Geçen sezon Konyaspor’un ön liberosunda böyle bir şişkinlik vardı. Orta sahada ise Murat Ceylan’ı kadrosunda tutan Mersin İdmanyurdu, Abdul Khalili’yi de kadrosuna kattı. 22 yaşındaki oyuncu Rıza hocanın isteği doğrultusunda geldi. İskandinav liginden yaptığı transferler Mersin İdmanyurdu’nun bu sezonki kaderini belirleyecek kanımca. Yine 28 yaşındaki Oktay Delibalta da kadroya dahil edildi. Oynadığı takımlarda görev adamı rolünde olan Oktay, bir çok mevkide forma şansı buldu. Geçtiğimiz sezon, beklentileri tam olarak karşılayamayan gurbetçi oyuncu Mahmut Temür kampa en hazır gelenlerden oldu. Kampa gelmeden de bayağı çalışan Mahmut’un kilo verdiği gözleniyor. Oyun zekası gayet iyi olan Mahmut’un az koşması ve ikili mücadelelerde sıkıntı yaşaması en büyük dezavantajıydı.

       Gelelim Mersin İdmanyurdu’nun kanat oyuncularına. Kanatta bir çok alternatifi bulunan Mersin İdmanyurdu’nda Güven Varol, Adem Güven, Ricardo Pedriel, Cem Sultan yine forvette görev alan Eren Tozlu ve Sinan Kaloğlu’nun da kanatta görev alabileceğini hesaba alırsak  bir çok kanat oyuncusunun olduğu göze çarpıyor. Ama sağ kanatta büyük ihtimal Polonya Ligi’nden transfer edilen Prejuce Nakoulma’ya şans verilecek. Geçtiğimiz transfer dönemlerinde Beşiktaş’ın da transfer listesinde bulunan oyuncu şimdiden taraftarın gönlünde taht kurdu bile. Mersin gibi yörüklüğüyle bilinen şehre gelen Burkina Fasolu oyuncu imza törenine şalvarlı gelince, taraftarın oyuncuya hayranlığı kat kat arttı. Evinde horoz beslemesi gibi değişik huyları olan oyuncunun sahadaki performansı merakla bekleniyor. Sol kanata transfer edilen oyuncu ise Antalyaspor’dan Tita oldu. Yerli statüsünde forma giyecek oyuncu ile ilk görüşmelerde anlaşamadı Mersin İdmanyurdu ama işin sonu tatlıya bağlandı. Tita da gayet iyi transfer oldu. Mersin İdmanyurdu’nun kanat oyuncu transferlerini de başarılı buldum. Orta saha hiç fena değil. Tek korkutan Rıza hocanın nasıl bir kadroyla çıkacağı. Genç ve dinamik bir orta sahası olan Mersin İdmanyurdu burada uyum sorunu yaşamadığı takdirde gayet başarılı bir görüntü çizebilir. Yine belki orta sahaya bir yerli oyuncu transferi olabilir. Basında Engin Baytar haberleri çıkıyor ama oyuncunun maddi olarak isteklerini Mersin İdmanyurdu kulübü şu anda karşılayamıyor. Ama ne olacağı belli olmaz yine de.

FORVET
       Mersin İdmanyurdu golcü transferlerini de bitirdi diyebiliriz. Macar oyuncu Marko Futacs’ı kadrosuna katan Mersin İdmanyurdu, büyük ihtimal oyuncuyu alternatif olarak düşünüyor. 1,96 lık dev oyuncu Leicester’den transfer edildi. Birkaç gün içinde imzalaması beklenen Welliton da takıma dahil olacak. Son yıllarda futbolundan çok özel hayatıyla ve çıkarttığı olaylarla meydana gelen Welliton, yeniden futbola odaklanıp gollerine devam etmek istediğini söylüyor. Eskişehirspor ile anlaşmasına rağmen, menajerinin fazla istekleri yüzünden transferi olmayan Welliton’un Mersin İdmanyurdu’nda ki performansı merakla bekleniyor. Mersin İdmanyurdu’nun alternatif forvetleri Eren Tozlu, Pedriel, Sinan Kaloğlu, Cem Sultan.

GENEL BAKIŞ
       Takımın başına getirilen Rıza hocanın kişiliğine söylenecek hiç bir şey yok. Çünkü futbolu çok takip etmeyen, hatta nefret ettiğini bile söyleyebileceğim babam bile ‘’Rıza Çalımbay efendi adamdır, Beşiktaş’ın o efsane ekibindendir.’’ diyebiliyorsa fazla düşünmeye gerek duymuyorum. Rıza hocanın yaptığı transferlerde de başarılı olması gözlerden kaçmıyor. Geçen sezon Rizespor’a getirdiği oyuncularda ki başarısı, yine Sivasspor’a, Eskişehirspor’a getirdiği oyunculardaki başarısı dikkat çekiyor. Son zamanlarda bazı kesimler tarafından yapılan eleştirilere hak veriyorum. Takım kötü olunca Rıza hocanın açıklamaları biraz can sıkıcı olsa da benim genel anlamda beğendiğim bir hoca.

       Takım gayet güzel kuruldu. En büyük sıkıntı şu anda kaleci mevkisinde. Onun dışında orta saha uyum sağlayamazsa bazı sıkıntılar yaşanabilir. Mersin İdmanyurduluları korkutan en büyük tehlike ise yönetim. Son birkaç senedir sürekli maddi krizler, antrenman boykotları yaşayan camiayı yine böyle bir para krizi olur diye korkuyor herkes. Yönetimin bu konuda neler yapacağını da sene içinde göreceğiz.

HAZIRLIK MAÇLARI
       Mersin İdmanyurdu hazırlık maçlarında da gayet başarılı bir performans gösterdi.

Mersin İdmanyurdu 1-2 Azal
Mersin İdmanyurdu 2-2 Balıkesirspor
Kayseri Erciyesspor 0-3 Mersin İdmanyurdu
Akhisarspor 0-1 Mersin İdmanyurdu
Mersin İdmanyurdu 5-0 Zalaegerszeg
Mersin İdmanyurdu 3-1 Sopron

       NOT: Mersin İdmanyurdu 20 Ağustos’ta kaza geçiren eski oyuncusu Mustafa Aydın’a yardım amaçlı Adanaspor ile hazırlık maçı yapacak. Maçın geliri Mustafa Aydın’a verilecek. Ayrıca 22-23 Ağustos’ta Sivas’ta düzenlenen, Sivasspor, Adana Demirspor ve Gaziantep Büyükşehir Belediyespor ile birlikte Cumhuriyet Kupası’na katılacak. Bu maçlardan sonra 30 Ağustos’ta Beşiktaş ile Mersin’de oynayacağı maçı bekleyecek.

       Elimden geldiğince Mersin İdmanyurdu’nu sizin için ele aldım. Yeni stadıyla Süper Lig’e renk katacaktır Mersin İdmanyurdu. Taraftarı olduğum camiaya yeni sezonda başarılar diliyorum. Üst sıralardan hiç düşmemek dileğiyle…

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

4 yorum:

  1. Kalemine sağlık Hüseyin Karabacak... İnsallah Mersin'imiz hak ettiği yere gelecektir.

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ediyorum. İnşallah iyi olacağız :)

    YanıtlaSil
  3. Cok guzel bir yazi olmus. Tebrikler

    YanıtlaSil