19 Ağustos 2014 Salı

İnceleme: Torku Konyaspor 2014-15

       Yeni stat, yeni heyecan, yeni transferler. Geçtiğimiz sezonu Mesut Bakkal ile tamamlayan Konyaspor, yeni sezonda da hocasıyla devam edecek. Takımda gidenler oldu, gelenler oldu. Konyaspor’un yeni sezona başlarken en büyük avantajı yeni modern stadı oldu. 42.000 kişilik yeni stad halkta hareketlilik başlattı. Şu anda passolig satışında Konyaspor taraftarı Anadolu takımları içerisinde ilk sırada. Bu demek oluyor ki maçlara ilgi olacak. Konya’da sokağa çıktığınızda herkes ‘’Bu sene ilk 5 olur, Avrupa’ya gideriz.’’ düşüncesinde. Sizler için, yeni sezon öncesi Konyaspor’da gelen gidenlerle birlikte takımdaki son durumu ele aldık.

KALECİ
       Geçtiğimiz sezon takımın kalesini koruyan Itandje ile şu aşamada yollar ayrıldı. Takımın 3. kalecisi Ahmet Sabri Fener ise Anadolu Selçukluspor’a kiralandı. Takımda şu anda Kaya Tarakçı ve 20 yaşındaki yeni transfer Oğuzhan Demirci var. Oğuzhan Belçika’da yaşayan gurbetçi vatandaşlarımızdan birisi. Büyük ihtimalle takımdaki 3. kaleci olacak. Konyaspor’un gündemine birçok kaleci geldi. Bir çok yabancı kaleci gündeme gelmesine rağmen şu anda takımın gündemindeki oyuncu Fenerbahçeli Ertuğrul Taşkıran. Ama yöneticilerin verdiği bazı demeçlerde gelecek yeni kalecinin Kaya Tarakçı’nın yedeği olacağını söylüyorlar. Kaya’nın kampta çok verimli bir performans gösterdiği konuşuluyor. Konyaspor’da şu anda en büyük hedef kaleci transferi. Birkaç güne bir ismin açıklanması bekleniyor.

SAVUNMA
       Konyaspor’un savunma transferlerini bitirdiğini söyleyebiliriz. İlk önce stoperleri ele alacak olursak geçtiğimiz sezondan  Selim Ay, Elvis Kokalovic, Jagos Vukovic’i kadrosunda tutmayı başardı Torku Konyaspor. Ayrıca Anadolu Selçukluspor formasıyla başarılı sezon geçiren 23 yaşındaki Volkan Fındıklı da kadroya dahil edildi. Konyaspor’da taraftarı en çok üzen ayrılıklardan birisi stoper bölgesinde yaşandı. 4 sezondur takımın adeta bel kemiği oyuncularından Erdinç Yavuz ile yeni sezonda devam edilmesi istenmedi. Bence yanlış yaptı Konyaspor teknik heyeti de yönetimi de. Erdinç bu takımın kaptanıdır, sembol ismidir. Bugün üç büyüklerle adı anılan Selim Ay gibi bir ismin Selim Ay olmasını sağlayan isimdir Erdinç. Takımdaki teknik direktörlerden çok daha faydalı iş yapmış isimlerdendir Selim için. Erdinç geçtiğimiz sezon 14 lig maçında forma giydi. Tecrübeli oyuncu hangi maçta çok büyük hata yaptı ve o hata yüzünden Konyaspor mağlup oldu. Erdinç’e forma şansı verilmese bile takımda tutulmalıydı kanımca.

       Konyaspor sağ bekte takımın önemli oyuncularından Tolga Ünlü ile yola devam ediyor. Buraya not düşelim, bence bu sezon Tolga’nın senesi olabilir. Kendisine çok güvenen, çalışkan, hücumu çok fazla seven bir bek. Geçtiğimiz sezon 19 maçta forma şansı bulan Tolga, bu seneye damgasını vurabilir. Herhangi bir sakatlık yaşamazsa kariyerinin en önemli yıllarından birisini yaşayabilir. Yine geçen sezondan Ali Turan da takımda tutuldu. Ali Turan hem sağ bek hem stoper için alternatif isim olur. Manisaspor’dan da başarılı oyuncu Benjamin Fuchs Konyaspor’a transfer edildi. 30 yaşındaki oyuncu, geçtiğimiz sezon lig boyunca en çok forma giyen oyuncuydu. Resmen bir istikrar abidesi. Geçtiğimiz sezon 35 maçta forma giyen oyuncu 11 asiste imza attı. Bir sağ bek olarak hücumda ne kadar verimli olduğunu göstermiş oldu. Bence Konyaspor PTT 1.Lig’in en iyi sağ bekini transfer etmiş oldu. Benjamin Fuchs’un annesinin Türk olmasından dolayı Türk statüsünde olması da bir başka avantaj.

       Konyaspor sol bek içinde geçtiğimiz sezon birçok maçta forma giyen Mehmet Uslu ile devam ediyor. Ayrıca Elazığspor’dan tecrübeli oyuncu Özgür Özkaya’yı da takıma kazandıran Konyaspor, Anadolu Selçukluspor’da geçen sezon sol bekte sürekli forma giyen Mehmet Abdullah Çoban’ı da kadrosuna dahil etti. Konyaspor’da fazla iyi iş çıkaramayan Ergün Teber Eskişehirspor’a, Muhammet Yürükuslu ise Altınordu’ya transfer oldu. Sol bekte kim oynar bilmiyorum ama bence yeni gelen oyuncular Mehmet Uslu’dan birkaç gömlek büyük oyuncular değil. Mehmet Uslu ve Özgür Özkaya arasında gelir-gider bu bölgede forma.

       Konyaspor’un stoper ikilisinde büyük ihtimal Vukovic ile Selim oynar. Sağ bekte benim çok ama çok güvendiğim Tolga, sol bekte ise Mehmet Uslu-Özgür Özkaya. Yine geçen sezon olduğu gibi sol bek sıkıntılı olacak gibi duruyor.

ORTA SAHA
       Konyaspor’da ön liberolardan İshak Çakmak Boluspor’a kiralanırken, Tomas Borek'le de yolların ayrılması planlanıyor. PTT 1.Lig'den teklifler var ama Borek alt ligde oynamak istemiyor. Görev adamı Ali Çamdalı ile yola devam eden Konyaspor’da orta sahada Mehmet Güven ile yeni sezonda da devam ediliyor. Geçtiğimiz sezon Denizlispor’da oldukça başarılı bir performans gösterip üst liglerdeki bir çok takımın ilgisini çeken Barış Örücü de Konyaspor’a transfer edildi. Uğur İnceman Antalyaspor’dan transfer edildi, geçtiğimiz sezonu Anadolu Selçukluspor’da geçiren genç yetenek Vedat Bora ise takımla kampa başladı. Vedat çok ama çok yetenekli bir oyuncu, teknik seviyesi üst seviyede. Ama fizik olarak biraz zayıf. Güçlenmesi şart. Gurbetçi oyunculardan Okan Derici'nin sözleşmesi fesh edilidi. Yolların ayrıldığı bir diğer isim Kibong Mbamba ise bu sezon Boluspor’da forma giyecek.

       Konyaspor’un forvet arkasında 2 harika oyuncu var bence. Birisi yıldız oyuncu Hleb, diğeri ise Recep Aydın. Hleb’i geçen sezondan yaptıklarını gözümüzün önüne getirince hatırlamamız muhtemel. Mükemmel teknik, harika oyun zekası, fevkalade asistler. Bu sezon transferde Konyaspor’un  yeniden anlaşmaya varana kadar göbeği çatladığını söyleyebiliriz. Bursaspor’un başkan adaylarından Mesut Mestan’ın başkan olması dahilinde takıma Hleb’i getireceği yönünde haberler çıkmıştı. Süper Lig’de bir çok takım Hleb’e teklif götürdü ama Hleb geçtiğimiz sezon oynadığı Konyaspor ile devam kararı aldı. Hleb’in yedeği Recep Aydın. Recep, geçtiğimiz sezonda genç oyuncular arasında Selim Ay ile birlikte takımda en çok ön plana çıkan oyunculardan birisi. Topun nereye geleceğini bilmesi ve o yöne yönelmesi benim Recep’te gördüğüm en önemli özelliği. Yine son vuruşları da hiç fena değil. Forvet olarak da kullanılabilecek bir oyuncu.

       Konyaspor genç yeteneklerinden Ali Dere’yi Boluspor’a kiraladı. Ali Dere son 1,5 sezondur kayıplarda. Eğer Boluspor’da kendini bulabilirse Konyaspor için gelecek sezonlarda kazanç olur. Konyaspor kanat transferlerinde ‘’Romanya’nın Messi’si ‘’ lakaplı 24 yaşındaki Gabriel Torje'yi transfer etti. Yine geçtiğimiz sezon Konyaspor’da iyi işler yapan Djalma Campos’u kadrosuna kattı. Djalma Porto’nun kampına katıldı ama takımda düşünülmedi. Türkiye’den bir çok takım devreye girdi. Yine Konyaspor aldı. Ayrıca son günlerde ismi Beşiktaş ve Galatasaray ile anılan Milli takım U21 oyuncularımızdan Ömer Ali Şahiner de hala Konyaspor kadrosunda. Transferindeki son durum nedir bilmiyorum ama takımda kalması halinde Ömer Ali’nin de iyi performans göstereceği kanaatindeyim. Oldukça yetenekli olan Ömer Ali’nin biraz motivasyonu düşük bence. Motive olduğu takdirde yeteneklerini kullanır ve ortalığı sallayabilir. Tecrübeli golcü Hasan Kabze ile de devam eden Konyaspor, bu hamlesinde de gayet başarılı. Hem forvet hem sol kanatta oynayabilen Hasan Kabze’yi yine sol kanatta izleriz gibi. Bu bölgede oynayan Erdal Kılıçaslan ile yollar ayrıldı. Hatta Erdal sosyal medyada Konyaspor yönetimine biraz kırgın ayrılmış gibiydi. Mesut hoca kimi oynatacak kanatlarda, yabancı hakkını nasıl kullanacak ne yapacak. Hiç bir fikrim yok gerçekten.

FORVET
       Konyaspor’da geçtiğimiz sezon gol yükünü Theofanis Gekas çekiyordu. Yaşı kaç olursa olsun bu kadar istikrarlı olması herkesin garibine gidiyordu. Theofanis Gekas ile parasal problemler yaşadı Konyaspor ve Gekas eski takımı Akhisar Belediyespor’a transfer oldu. Konyaspor’da forvete Romen oyuncu Ciprian Marica’yı transfer etti. 28 yaşındaki oyuncu Gekas’ın yerini ne kadar doldurur merak konusu. Yine Bulgar forvet Rangelov da takıma dahil edildi. Büyük ihtimalle forvette Marica oynar, Rangelov alternatif isim olur. Bu bölge için diğer alternatif isimler Hasan Kabze, Recep Aydın.

GENEL BAKIŞ
       Konyaspor’da en büyük sıkıntı kalede şu an. Yine sol bek oyuncularının performansı önemli. Stoper ile orta sahada çok fazla değişiklik yok bence. Marica’nın Gekas’ın yerini doldurabilmesi gerekiyor. Transferlere başlamadan önce başka hocalarla görüşen Konyaspor yine Mesut hocayla anlaştı. Bence Konyaspor yönetimi Mesut Bakkal’ı mecburiyetten getirdi gibi oldu. Mesut hoca başarılı bir performans gösterebilir bence. Ben Mesut hocanın teknik-taktik anlayışlarına güveniyorum. Eğer Konyaspor maddi sıkıntılar yaşamazsa, takım olabilirse, halkının desteğiyle, yeni stadıyla üst sıraları zorlayabilir. Bunu zamanla göreceğiz.

       Mersin İdmanyurdu yazımdan sonra Konyaspor’u da böylece ele almış oldum. Atladığım, unuttuğum yanlış yazdığım şeyler için şimdiden özür diliyorum. Keyifli okumalar..

Hazırlayan: Hüseyin KARABACAK
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

3 yorum:

  1. Güzel değerlendirme

    YanıtlaSil
  2. Ben Hüseyin beyden Sol bek de Fucs ve Tolganın Forma savaşını değerlendirmesini istiyorum bide Sol açık da kim oynar Ömer ali o mevki için nasıl olur hasan kabze forvet oynar mı Son olarak konya bu sene 4-3-3 oynar mı? Mersinli bir yazar olduğunuzu biliyoruz mersin konya maçı sizce ne olur teşekürler Ahmet Bey

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öncelikle sevgili Hakan Bey.Değerli yorumlarınız için teşekkürler.Tolga ve Fuchs sağ bekte kapışacaklar burayı düzeltelim.Tolga'ya güvenim fazla.Bu sene onun senesi olacak.Sol açıkta Kabze oynayabilir,forvette Marica.4-3-3 oynayabilir tabii Konya ama zaman gösterecek.Mersinli bir yazar olarak Konya Mersin maçı seyircisiz olmazsa çok güzel bir maç olur.Teşekkürler Dr.

      Sil