15 Ağustos 2014 Cuma

Kömür Ateşinde Futbol

       14 Mayıs'ta yaşanan ve 301 maden işçisinin ölümüyle sonuçlanan faciayla gündeme gelen, yaklaşık 105.000 nüfuslu, adını sumak bitkisinden aldığı rivayet edilen bir ilçe Soma. Aslına bakarsanız, 2014'ün nisan ayına kadar Türkiye'de yaklaşık 396 işçi yaşamını yitirmiş, -birkaçı hariç- medya kuruluşları bu konuya değinme gereği bile duymamıştı; fakat sözkonusu vilayetteki katliamın boyutu, 2014'ün ilk dört ayı kadar olunca mecburen (!) gündemin ana başlığı oluverdi (!)

       Futbolumuzun 3 devi de boş durmayıp Soma'ya yardım amacıyla çeşitli hazırlık maçları oynadılar. Amma ve lakin İzmir'deki Galatasaray-Atletico Madrid maçını izleyenlerin %30'unun kaçak olduğu ortaya çıkınca kamuoyunda büyük tepkilere yol açtı. Ulusal basın, bedavacıların işgüzarlığı yüzünden ortaya çıkan bağış kaybını tartışadursun; bundan birkaç gün önce 3.Lig'in çiçeği burnundaki Çine Madranspor ile BAL'ın iddialı takımlarından Somaspor arasında Aydın'da oynanan yardım maçında daha büyük bir trajedi yaşandı: Yaklaşık 11.000 kapasiteli Adnan Menderes Stadı'nda oynanan, manevi değeri yüksek bu müsabakayı yalnızca 270 kişi izledi. Gişelere bırakılan hasılatın miktarı da 1.420 TL'yi bulabildi. İşin daha kötüsü, toplanan bu para müsabakanın masrafını karşılamaya dahi yetmedi; zira 1.080 TL'lik açık çıktı. Üstelik bilet fiyatları 3 ile 5 arasında değişiyordu.

       Kömür karası memleketin takımı Somaspor ise bir yandan ilçesindeki yaraları sarmaya çalışırken, diğer yandan da  yeni sezon öncesi hazırlıklarını sürdürüyor. Siyah-beyazlılar, pazar günü İzmir'de Göztepe ile yardım maçına çıkacak. Manisa temsilcisi ayrıca, 22-24 Ağustos tarihleri arasında 45.kez düzenlenecek ve Altınordu, Balıkesirspor ve Aydınspor 1923'ün katılacağı Ege TSYD Kupası'na da boy gösterecek.

       Mayıs ayındaki faciaya kadar futbol adına Soma için her şey güllük gülistanlık gidiyordu: Somaspor 3.Lig kovalarken, vilayetin diğer takımı Sotesspor da BAL'a koşuyordu. Özellikle yaşı 30 ile 40'a dayananlar, Sotesspor'u iyi bilirler. 1984-85'te ikinci kez kurulan ve kapasitesi daha da genişleyen 3.Lig ile profesyonel liglerde boy göstermeye başlamışlardı. 1993-94 sezonu 2.Lig'e en çok yaklaştıkları sezondu; fakat hemşehrileri Soma Linyitspor'un 8 puan gerisinde kalınca play-off'a kalamayıp sezonu 3.sırada tamamladılar. Ertesi sene 10 yıllık profesyonel lig serüvenlerine nokta koyacaklardı. 2005'te faaliyetlerini durduran mavi-beyazlılar, 2010'da taa en dipten, yani 2.Amatör'den başladıkları yeni yolculukları geçen seneki Manisa şampiyonluğuyla taçlanacaktı. 1990'larda 3.Lig'de de boy gösteren ve artık altyapıda var olan Soma Linyitspor'un halefi Somaspor, 3.Lig trenini kaçırsa da Sotesspor ile girdiği yerel lig şampiyonluğu yarışını kaybeden Salihli ekibi Durasıllı Belediyespor'u 6-0 yenerek BAL'da kalmıştı.

       Bu sene 78 ilden 149 takımın katılacağı ve basının ısrarla "BAL Ligi"  (!) dediği (Bölgesel Amatör Ligi Ligi ne demekse artık) lige katılım payı olan 25.000 TL'lik teminatı yatıramama tehlikesiyle karşı karşıya kalan Sotesspor'un imdadına, Soma Elektrik ve Üretim A.Ş'de (SEAŞ) çalışan Hasan Artar'ın bankadan çektiği kredi yetişti. Tümü yerli futbolculardan oluşan mavi-beyazlılar hemşehrileri Somaspor ve Manisa  Büyükşehir Belediyespor'un da yer aldığı 8.Grup'ta İzmir, Aydın, Çanakkale ve Balıkesir temsilcileriyle mücadele edecek.

       Somaspor ise yazı haraketli bir hayli haraketli geçirdi ve kadrosunu büyük ölçüde yenileyip profesyonel ligler için kolları şimdiden sıvamaya başladı. Şu anki tabloya bakıldığında iki takım farklı hedefler doğrultusunda mücadele edecek gibi görünse de futbolda her şey yeşil çimlerin üzerinde belli oluyor. Hele hele daha statüsü bile belli olmayan Bölgesel Amatör Lig hakkında bir takım öngörülerde bulunmak için henüz çok erken olduğu kanısındayım.

Hazırlayan: Erkan ADAY
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder