29 Ağustos 2014 Cuma

Trabzonspor'un rakiplerini tanıyalım!

       UEFA Avrupa Ligi L Grubu'nda mücadele edecek olan temsilcimiz Trabzonspor, kuraya 2.torbadan katıldı. 1. torbadan Metalist Kharkiv, 3.torbadan Legia Varşova ve 4.torbadan ise Lokoren ile eşleşti çekti. Ukrayna, Polonya ve Belçika temsilcilerini sırasıyla tanıyalım.

METALIST KHARKIV
       Geçtiğimiz sezonu Ukrayna Premier Ligi'nde 57 puanla liderin 8 puan gerisinde 3. sırada bitiren Metalist, ligin en az gol yiyen ve en çok gol atan 4.ekibiydi. İçeride 1 mağlubiyet alıp en iyi 2. iç saha performansını sergiledi. Dışarda da sadece 2 kez yenilmesine rağmen, 6 kez berabere kalarak ligin en az (3) yenilen ekibi olduğu halde üçüncülükten öteye geçemediler. Bu sezonki piyase değeri 70 milyon Euro olan Metalist, 2014-15 sezonunda oynanan 4 maçta 2 galibiyet 2 mağlubiyet alarak geçen seneki kadar iyi bir performans sergilemeyeceğinin sinyallerini veriyor.

       Teknik Direktörleri 41 yaşındaki Igor Rakhaev, UEFA Pro Lisans sahibi ve 4-2-3-1 formasyonunu benimsemiş, galibiyet ortalaması 1.79 olan genç bir teknik adam. Kharkiv'li olması da bir başka dikkat çekici noktası. Geçen sezonun önemli oyuncularından sağ kanat Marlos'u 8 milyon Euro'ya, sol bek Azevedo'yu 4 milyon Euro'ya Shaktar'a, santraforları Cristaldo'yu 3.5 milyon Euro'ya Palmeiras'a, Willian'ı ise 3.5 milyon Euro'ya Cruzeiro'ya sattılar. Diego Sosa ile sözleşme yenilmedi ve Oleg Shelayev ve kaleci Igor jubilesini yaptı.

       Shaktar'dan sağbek Kobin'i, Dnipro'dan Marlos'un yerine Kulakov'u bonservissiz kadrosuna kattı. Atletico Madrid'de kiralık olan Jose Sosa, yine Almeira'da kiralık oynayan stoper Torsiglieri ve Trabzonsporlu taraftarların gönlünde taht kuran Jaja ise Coritiba'dan kiralık sözleşmesi bitiminde geri döndü. Bu transfer dönemimde bonservis bedeli ödemeyen ve fazla transfer yapmayan Metalist Kharkiv, oyuncu satışından 19 milyon Euro gibi yüksek bir bedeli kasasına koydu. Sattıkları ve aldıkları oyunculara baktığımızda Ukrayna'daki karışıklık nedeniyle mi bilinmez küçülmeye gittikleri net bir şekilde görünüyor. Kharkiv, UEFA'nın 28.08.2014'te duyurduğu Kulüp Sıralaması'nda 40.sırada bulunuyor.

LEGIA VARŞOVA
       Geçen yılı Polonya Ekstraklasa Ligi'ni şampiyon tamamlayan Legia, 30 maçta 60 gol atıp 30 gol yedi ve en yakın rakibinin 10 puan önünde 63 puanla şampiyon oldu. İç sahada 2 mağlubiyet aldı ve dış sahada çok da iyi olmayan 5 mağlubiyetlik bir performans sergiledi. Ligin en çok gol atan ekibiydi ve Wisla Krakow ile birlikte en az gol yiyen ekiplerinden oldu. Piyasa değeri 18 milyon Euro olan ekibin 2014-15 sezonunda 4 galibiyet 1 beraberlik ve 1 mağlubiyeti bulunuyor. 14 gol atıp 3 gol yiyerek bu sezonda şampiyonluğun en büyük adaylarından olduklarını gözler önüne seriyorlar.

       Teknik Direktörleri Norveçli Henning Berg, geçen yıl ki şampiyonlukta büyük rol oynadı ve taraftarca çok seviliyor. O da 4-2-3-1 sistemini benimsemiş bir futbol adamı. Kariyerinde Lyn ve Lillestörm gibi ekiplerde dikkat çekip Blackburn Rovers gibi köklü bir ekibin teknik adamlığına laik görülse de 10 maç sonunda işine son verilmişti. Polonya ekibinin başında çıktığı 29 maçta %40 gibi yüksek galibiyet oranıyla oynayarak maç başına ortalama 2,31 puan topladı. Bu sezonki hedefleri Şampiyonlar Ligi olsa da Celtic'i elemelerine rağmen cezalı oyuncu oynattıkları için kendilerini Avrupa Ligi'nde buldular.

       Kadrolarında Polonya Milli takımının formasını giyen ve rotasyonda kendilerine yer bulan önlibero Tomasz Jodlowiec, stoper Jakub Rzezniczak, sol bek Brzyski, sağ kanat Michal Kucharczyk, sol kanat Jakub Kosecki ile Zyro, stoper Igor Lewczuk ve sağ bek Bereszynski gibi oyuncuların  yanı sıra Kıbrıslı devşirme stoper Dossa Junior ve Slovak kaleci Dusan Kociak bulunuyor.

       Geçen sezon kadroda bulunan Daniel Lukasik 800 bin Euro 'ya Lechia Gdansk'a, kaleci Skaba Ruch Chorzow'a bedelsiz gönderildi. Birçok forma şansı bulamayan genç oyuncu kiralık verilirken Gürcü forvet Dvalishvili ise bedelsiz Odense'ye gitti. Sivasspor'da 8 maçta 1 gol bulan Piech'i 250 bin Euro'ya transfer eden kulüp, stoper Lewczuk, 16 yaşındaki Krystian Bielik ve kaleci Lukasz Budzilek'i transfer etti. Ayrıca Fluminense'nin 19 yaşındaki sol beki Ronan ise kiralık olarak kadroya katıldı. Transfer döneminde oyuncu satışından 825 bin Euro gibi bir bedel kasasına giren Polonya ekibi 650 bin Euro bedeli yeni transferler için harcayarak dengeli bir yaz dönemi geçirdi. UEFA'nın 28.08.2014'te duyurduğu UEFA Kulüp Sıralaması'nda 109.sırada bulunan Legia, daha üst sıralara tırmanacağının sinyallerini veriyor.

LOKEREN
       Geçen yılı Belçika Pro Lig'i 5.sırada tamamlayan Lokoren, 51 puan topladı ve 48 gol atıp 31 gol yiyerek normal sezonda en az gol yiyen 3.ekip olmayı başardı. Belçika Ligi'nde daha önce Süper Lig'de de uygulanan Şampiyonluk Turu'na katılan Lokoren, burada çıktığı 10 maçta 6 mağlubiyet 2 beraberlik ve 2 galibiyet alınca sıralamasını değiştiremedi. Lig Kupası'nda ise finalde Zulte Waregem'i 1-0 ile geçerek
Lig Kupası Şampiyonu oldu ve Avrupa'nın yolunu tuttular. Yeni sezona ise vasat bir performans ile başladılar. 5 maçta 7 puan topladılar ve Süper Kupa'da lig şampiyonu Anderlecht'e 2-1 kaybettiler. Bu sezon ligde 2 iç saha maçının ikisini de kazandılar ama dışarıda oynadıkları 3 maçta 1 puan alabildiler. Takımın piyasa değeri ise 31,5 milyon Euro gibi hiç de fena olmayan rakamlarda seyrediyor.

       Teknik Direktörleri ise Peter Meas gibi Belçika'nın tecrübeli ve kurt teknik adamlarından. 4-3-3 sistemiyle oynamalarına rağmen savunmaya ağırlık vermeleri bir başka dikkat edilmesi gereken unsur. İyi bir kontra atak ekibi görünümündeler. Meas 2011 Temmuz'undan beri takımının başında ve tarihindeki 2. Lig kupasını kaldırarak adını kulüp tarihine daha şimdiden yazdırdı. Geçmişte Mechelen ile 4 yıllık deneyimi olan Meas, Lokoren başında 182 maça çıktı ve maç başına 1.82 puan ortalaması ile oynuyor.

       Geçen seneki kadrodan 17 gollü Hamdi Harboui'yi 2.5 milyon Euro'ya Qatar'a sattılar. Bunun yanında 3 genç oyuncusunu da serbest bıraktılar. Zulte Waregem'in tecrübeli golcüsü Leye, Plovdiv'den sol bek Arthur Henrique ve NK Zagreb'den sağ kanat oyuncusu Abdurahimi'yi kadrolarına kattılar. Ayrıca Belçika 2.Lig ekiplerinden Leuven'den Dessers ve benim daha önce takibimde bulunan önlibero Ngolok da transfer edildi. Aldıkları hiç bir oyuncuya bonservis bedeli ödemediler ve bu transfer dönemini 2.5 milyon Euro kar ile kapattılar.

       Kadrolarında Fildişi Sahilleri milli takımının yıllardır kalesini koruyan "Copa" lakaplı Boubacar Barry ve Güney Afrikalı 21 yaşındaki genç kenar oyuncusu Ayanda Potosi'yi bulunduran ekip, Danimarka ve Belçika genç milli takımlarında forma giymiş birkaç isme sahip. Junior Dutra ise en dikkat edilesi isimlerden. Avrupa arenasına çok sık çıkan bir ekip olmasa da yükselen Belçika futbolunun yeni yüzlerinden olmaya aday bir ekip olan Lokeren, UEFA'nın 28.08.2014'te duyurduğu Kulüp Sıralaması'nda 185. sırada yer aldı. Sıralamada bu kadar geride olsalar da hiç 4.torba ekibi gibi durmuyorlar ve bence grubun kaderini belirleyecekler ekip olabilirler.

Hazırlayan: Oktay SERDAR
Transfer Merkezi

Transfer, Röportaj, Araştırma, Analiz

www.TransferMerkez.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder